Skocz do zawartości
Nerwica.com

Filmy i seriale

Magnolia

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.01.2026 o 16:22, alone05 napisał(a):

Ostatnio obejrzałam film "Ocean strachu 2" - Grupa przyjaciół wypływa jachtem w ocean. Gdy wskakują do wody, by popływać, orientują się, że zapomnieli rozłożyć drabinkę zaburtową. Co za idioci, bezmyślnie wskoczyli ze statku do oceanu i nie pomyśleli jak wejdą z powrotem na statek. 

Ogladalam to kiedys, ale chyba jedynke. Az dziwne, ze z takiej fabuly udalo im sie wycisnac 2 filmy.

Edytowane przez Żaba Monika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio znowu oglądałam Helen. To film z 2009 roku opowiadający historię tytułowej Helen, która zmaga się z epizodem ciężkiej depresji. Film ten pokazuje, że mimo wszystko- może być tragicznie, możemy już nie dawać rady- warto walczyć. I że zawsze znajdzie się jakieś wyjście z sytuacji, tylko trzeba się nie poddawać i szukać pomocy. 

To taki mój film, gdy czuję się źle- daje mi jakąś tam nadzieję ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Heledore napisał(a):

Ostatnio znowu oglądałam Helen. To film z 2009 roku opowiadający historię tytułowej Helen, która zmaga się z epizodem ciężkiej depresji. Film ten pokazuje, że mimo wszystko- może być tragicznie, możemy już nie dawać rady- warto walczyć. I że zawsze znajdzie się jakieś wyjście z sytuacji, tylko trzeba się nie poddawać i szukać pomocy. 

hmm, ciekawa propozycja ... ❤️ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Heledore napisał(a):

Brzmi ciekawie, nigdy nie słyszałam o tym filmie.

Dziś obejrzeliśmy nową "Nagą broń". Nawet się uśmiałam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.filmweb.pl/serial/Euforia-2019-810751

Kto czeka na kolejny sezon? Są tu fani tego genialnego, aktualnego serialu? Świetnie skrojone postaci, błębia każdej z nich. Muzyka, stroje, makijaże - petarda. Zendaya zagrała fenomalnie Rue - utożsamiam się z nią.

Każda postać posiada cechy, które mogę znaleźć w sobie. Problemy nastolatków dzisiejszym świecie, mocno i prawdziwie pokazane, jak niegdyś serial Skins (też kultowy).

mocne kino, emocje towarzyszą od początku, ambitny, mądry.

NIE DLA KAŻDEGO!!!

sezon trzeci odbędzie się 13.04. Pewnie na platformie HBO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny serial Można obejrzeć na Netflix.

potwór z florencji - opowieść o seryjnym mordercy

Wciągnął mnie bez reszty od pierwszej sekundy. Na filmwebie za niska ocena. Zasługuje na więcej. Ale filmwebowcy są uprzedzeni do Netflixa xD

krytycy filmowi dal mu dużo większą ocenę, niż sami ludzie z filmwebu xD Haha, śmiech na sali. Co oni chcą od Netflixa? Za słabi są chyba na ten kontent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie część już z Was zna ten film. "Into the wild" - Wszystko za życie.

(2007r.)

film opowiada o ucziece od świata, wolności i cenie, jaką się za nią płaci.

Opowiada prawdziwą hisotrię Christophera McCandlessa - młodego, inteligentnego chłopaka, który zrywa kontakt z rodziną, oddaje kasę na cele charytatywne, porzuca swoje wygodne życie i wyrusza samotnie w podróż po USA, a potem na alaskańską dzicz. Jego celem jest życie bez pieniędzy, bez zasad społeczeństwo i życie w absolutnej wolności i blisko natury.

Film opiera się na temacie wolności, samotności, buncie przeciwku konsumpcyjnemu światu, relacjami z rodziną, traumami, poszukiwaniem sensu życia i granicą między marzeniem a uciecką. Bolesna refleksja o tym, czego naprawdę potrzebujemy, żeby żyć szczęsliwie. 

Jak dla mnie film mocno filozoficzny. Dla mnie arcydzieło. Niedługo kolejny raz obejrzę ten film po iluś latach 🙂 

https://www.filmweb.pl/film/Wszystko+za+życie-2007-297829

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i na mojej liście nie może zabraknąć serialu:

American Horror Story - dostępny na DIsney

Gatunek --> dramat, horror.

Specyficzny typ serialu, dostał wiele nagród, nie dla każdego.

Ja uwielbiam tego typu seriale, które łączą w sobie  horror, dramat, mocno psychologiczny, ekscentryczny, mocne tematy. Łączy psychologiczne aspekty życia, zjawiska paranormalne. Postaci interesujące. Najbardziej kocham w nim aktorkę, Jessicę Langę (to ja xD ❤️ ).

Każdy sezon opowiada o czymś innym. Jest milion sezonów. NIe obejrzałam wszystkich, dawno to oglądałam, chociaż jeszcze jakiś czas temu obejrzałam ulubione sezony. Np. 3 ezon jest o wiedźmach, 2 o szpitalu psychiatrycznym z tego co pamiętam, a 1 o duchach. Trzeba nadrobić zaległości. 4 też był ciekawy, o cyrku, dziwakach, ich życiu. Ogólnie to serial mega ciekawy dla "dziwnych" ludzi xD Można brać dosłownie, można z przymrużeniem oka. Zależy.

W jakimś z sezonów, chyba tym o hotelu, gra lady gaga.

No dobra. Jessica to cudowna aktorka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Verinia napisał(a):

Pewnie część już z Was zna ten film. "Into the wild" - Wszystko za życie.

(2007r.)

film opowiada o ucziece od świata, wolności i cenie, jaką się za nią płaci.

Opowiada prawdziwą hisotrię Christophera McCandlessa - młodego, inteligentnego chłopaka, który zrywa kontakt z rodziną, oddaje kasę na cele charytatywne, porzuca swoje wygodne życie i wyrusza samotnie w podróż po USA, a potem na alaskańską dzicz. Jego celem jest życie bez pieniędzy, bez zasad społeczeństwo i życie w absolutnej wolności i blisko natury.

Film opiera się na temacie wolności, samotności, buncie przeciwku konsumpcyjnemu światu, relacjami z rodziną, traumami, poszukiwaniem sensu życia i granicą między marzeniem a uciecką. Bolesna refleksja o tym, czego naprawdę potrzebujemy, żeby żyć szczęsliwie. 

Jak dla mnie film mocno filozoficzny. Dla mnie arcydzieło. Niedługo kolejny raz obejrzę ten film po iluś latach 🙂 

https://www.filmweb.pl/film/Wszystko+za+życie-2007-297829

Oglądałam to kiedyś, ale być może nie zrozumiałam głębszego przesłania.

Dla mnie to był film o gościu, który chciał uciec od społeczeństwa i zamieszkał w naturze, tylko że był do tego kompletnie nieprzygotowany ani się na tym nie znał. Trochę irytujące było to, że zmarł z własnej głupoty tak naprawdę, śmierć jaką sobie zafundował też musiała być dosyć nieprzyjemna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi