Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Pablo5HT1,

na jakiej uczelni uzyskałeś dyplom z medycyny ?

jakoś przez miesiąc na ssri bardzo dobrze zdałam sesję, skończyłam pisać pracę dyplomową, która mi wyszła całkiem nieźle i to wszystko raczej tylko mi pomagało odciągnąć myśli, a nie leżeć i patrzeć na sufit myśląc 'jeny jeny jestem na leku, więc nic nie zrobię'

piszesz, że brałes leki nieuzależniające i nic Ci nie pomogły to co to były za leki? witamina C faktycznie nie uzależnia chociaż moja mama bierze od 30 lat i twierdzi, że bez niej naczynka jej pękają

sorry coś mi się żart wyostrzył na tych zamulaczach:)

i wątpię żeby benzo niszczyły działanie ssri, wtedy lekarze, którzy faktycznie wiedzą o co w tym wszystkim chodzi, nie zapisywaliby takich połączeń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!

Czy stosował ktoś z Was mix escitalopram + coaxil.

Brałem wcześniej ponad rok sam coaxil. Czułem się całkiem nieźle ale pod wpływem stresu pomimo tego wpadłem w ostrą deprechę. Potem bezskuteczne branie ponad pół roku citalopramu. Potem przejście na escitalopram 20 mg. Jakby lepiej trochę, lęki mniejsze ale brak motywacji i senność . Po ponad mięsiącu brania esci obniżyłem dawkę do 10 mg i dołączyłem coaxil . Najpierw 2x potem 3x 12,5mg. Znaczna po tylko już sam nie wiem dzięki czemu ta poprawa?

Bo jeżeli dzięki caxilowi to żałuje , że zmarnowałem tyle czasu na experymenty z citalem.

Lepiej było dalej brać coaxil i przeczekać silną depreche.

-- 23 kwi 2015, 19:00 --

Niestety nie znalazłem dzięki tym experymentom leku który pomógł by mi bardziej niż tianeptyna i uchronił przed wpadaniem w poważną deprechę pod wpływem stresu. A straciłem cenny czas i pieniądze, bo dopracy się nie nadawałem.

Pisałem o mixie escitalopram-tianeptyna, który brałem jakiś czas temu. Z tego mixu została mi tylko na dzisiaj tianeptyna. Niestety esci strasznie zamulał, usypiał więc poszedł w odstawkę po 3 miesiącach brania (wcześniej był sam citalopram przez 9 miesięcy bez wiekszych efektów).

Miałem też krótki 2-3 tygodniowy epizod mixu tianeptyny z 75 mg wenlafaksyny. Też poszła w odstawkę z powodu nadmiernej senności.

Jak na razie dla mnie najskuteczniejszym lekiem jest tianeptyna. Nie zawsze daje rade ale przez większość czasu spisuje się bardzo dobrze.

Widocznie moje stany lękowo-depresyjne mają podłoże w dysfunkcji układu dopaminergicznego.

Dobrze byłoby znaleźć całkowicie skuteczny dla mnie lek lub mix leków. Szkoda, że bupropion jest taki drogi.

Ja na razie jestem zdecydowanie na wozie. Czego życzę i Wam wszystkim.

-- 24 cze 2015, 18:44 --

Mam w planie jeszcze spróbować podwojenie dawki tianeptyny ale muszę znależć lekarza co nie bierze za przepisanie recepty tyle co za godzinę wizyty. Może ktoś zna takiego w Warszawie i okolicach? Bo jak dotychczas moje leczenie ogranicza się tylko do przepisywania leków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KoalaLala, :brawo::brawo::brawo:

Escitalopram to bardzo dobry lek antydepresyjno- antyfobiczny .

Jeden z mocniejszych i lepszych . Ma komponentę aktywizującą.

Żadne SSRI nie niszczy działania benzo i na odwrót .

Ten lek ma taka komponente aktywizujaca jak trabant z zajechanym silnikiem.lol :pirate:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KoalaLala, :brawo::brawo::brawo:

Escitalopram to bardzo dobry lek antydepresyjno- antyfobiczny .

Jeden z mocniejszych i lepszych . Ma komponentę aktywizującą.

Żadne SSRI nie niszczy działania benzo i na odwrót .

Ten lek ma taka komponente aktywizujaca jak trabant z zajechanym silnikiem.lol :pirate:

Trafione jak nigdy :mrgreen:

Co do reszty na swojej skórze o jego dobrym działaniu nie było mi dane się przekonać, to chyba działa tak, że ile ludzi tyle reakcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, biorę esci od 1,5 roku (10 mg) i właśnie próbuję odstawić na własną rękę, tj.mam zamiar brać przez kolejnych kilka tygodni 5 mg, potem 2,5, aż do zera. Od tygodnia biorę 5 mg i nie widzę żadnej różnicy, może dzisiaj pojawił się lekki niepokój, a może sobie wkręcam. Naczytałam się o negatywnych skutkach odstawienia i nawrotach choroby, czego się cholernie boję, ale boję się też, że jak będę długo brać, to lek poczyni spustoszenie w mojej psychice i emocjach..nieodwracalne i że wzrośnie tolerancja, a lek przestanie i tak działać. Jak żyć :P....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wiesz, jak to jest z lekarzami...powiem mu, że czuję się na siłach i chcę, to sam mi każe to zrobić, więc co za różnica...niby umówiliśmy się, że będę brać, aż się nie obronię, ale nie zapowiada się zbyt prędko na to, a propozycje schodzenia z dawki (u innego lekarza, bo musiałam zmienić) były już kilka miesięcy temu...Ogólnie lek mi służy, ale zaczyna mnie wkurzać, bo ciężko się na nim skupić, skoncentrować, no i to lenistwo, emocjonalna tępota :/...i przytyłam 10 kg...od kilku dni np.planuję pisać pracę, a zmarnowałam całe te dnie na leżenie i ewentualnie fb, super. Ciężko się ogarnąć, zero stresu, zero motywacji. To nie jestem ja, już chyba dosyć tego. Żadnej depresji nie mam już od dawna..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może lekarz dałby Ci przy okazji coś, co chociaż poniekąd zniwelowałoby skutki uboczne przy schodzeniu z Esci

ja zszedłem w 2tyg z 25mg do 5mg i ostatni dzień to był taki lęk, i napięcie że myslałem że mnie roz... potem wziąłem dzień 15mg i przerzuciłem się na fluoksetyne, która bynajmniej nie uzależnia fizycznie

Zrobisz jak uważasz, wiem o czym piszesz, Esci to skuteczy dezaktywator jakichkolwiek działń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj duza dawka, no i dość szybko Ci to poszło...Może po prostu poproszę o zmianę leku. Fluoksetyna lepsza? Brałam z 2-3 miesiące w wieku 15 lat i pamiętam, że chyba dawała pałera. Ale mój lekarz twierdził, że esci o niebo lepsze, mniej skutków ubocznych. Aktualnie pobudza mnie tylko alkohol :|. Na początku przez wiele miesięcy nie piłam niczego, bo nie miałam ochoty, ale teraz jestem takim plackiem, że tylko alko mnie pobudza do jakiegokolwiek życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich :) Dawno mnie tu nie było.. W środe byłem u mojej Pani doktor,gdyż moje samopoczucie pomimo regularnego brania leków było okropne,zamiast być lepiej to z dnia na dzien było tylko gorzej. Zmieniła mi leki na taki zestaw jak w podpisie.Wcześniej brałem deprexolet(mianseryna) 90 mg.na dobe,zamieniła mi go na mirtagen plus servenon. Twierdzi,ze na moją depresję te leki są mocniejsze od poprzednich. Czy ktoś moze sie wypowiedzieć czy to dobra zamiana? Czy rzeczywiście to lepszy zestaw? Nie wiem sam czy te leki na mnie działają-czuję sie jakbym ich w ogóle nie zażywał. Miałem przytyć po nich a pomimo regularnego brania przez trzy miesiące nie przytyłem.Może to połaczenie sie sprawdzi.Proszę o odpowiedż-Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszy zestaw moim zdaniem niż mianseryna, która nie działa przeciwdepresyjnie (przynajmniej na mnie ) jedynie nasenne i lekko uspokajająco. Ten zestaw jest dobry,ale na efekt przeciwdepresyjny musisz poczekać minimum miesiac.

Cytrynka dużo przeglądałem postów na forum,dużo opinii czytałem i masa ludzi pisze ,ze po takich lekach jak ja mam albo bardzo się tyje,albo chodzi zamulonym.Ja przez ostatnie trzy miesiące zażywałem olanzapinę 5mg i mianserynę 90 mg na dobe i w ogóle nie przytyłem,a naprawdę chciałbym bo jestem naprawdę szczupły.Może uda mi sie nabrać choć troche wagi po obecnych lekach,ale większą mam nadzieję ,że bardziej mi pomogą na moją depresję,że znów nabiorę chęci do zycia.Jestem alkoholikiem,niepijacym od trzech miesięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci szczerze, że bardzo się tyje, i chodzi się zamulonym rano.

a co do tycia.. 76kg na początku nerwicy, potem dojście do 86kg, teraz koło 96, a było prawie 100kg przy 191, odstawiłem mianse, to apetyt wreszcie zbladł. I teraz nieco zrzuce.[/quote

Może ja nie tyje bo dużo pale papierosów i zawsze byłem nadpobudliwy. Teraz jestem bez chęci do życia,najchętniej nic kompletnie bym nie robił!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich :) Dawno mnie tu nie było.. W środe byłem u mojej Pani doktor,gdyż moje samopoczucie pomimo regularnego brania leków było okropne,zamiast być lepiej to z dnia na dzien było tylko gorzej. Zmieniła mi leki na taki zestaw jak w podpisie.Wcześniej brałem deprexolet(mianseryna) 90 mg.na dobe,zamieniła mi go na mirtagen plus servenon. Twierdzi,ze na moją depresję te leki są mocniejsze od poprzednich. Czy ktoś moze sie wypowiedzieć czy to dobra zamiana? Czy rzeczywiście to lepszy zestaw? Nie wiem sam czy te leki na mnie działają-czuję sie jakbym ich w ogóle nie zażywał. Miałem przytyć po nich a pomimo regularnego brania przez trzy miesiące nie przytyłem.Może to połaczenie sie sprawdzi.Proszę o odpowiedż-Pozdrawiam :)

Jak mozna nie utyc po mianserynie, mi sie wydaje to niemozliwe :shock:

Co do leków, to troche tego za duzo, jak byles zamulony po mianie, to raczej nie oczekuj cudów po mircie i na huj ta kwetiapina, masz jakies problemy typu schizy czy cos, po co ci to, ja jak bralem 25-50mg to na 2 dzien musieli mnie zbierac z podlogi, jesli juz to lepiej zaczac od mniejszy dawek tej kwetiapny, tak jak jest chocby w ulotce od 25 czy tam 50mg i stopniowo zwiekszac, mirte tez bym zaczal od polówki, no chyba ze zamyslem pani psychiatry bylo cie konkretnie zamulic, w takim wypadku zestaw masz konkretny. :great:

-- 26 cze 2015, 18:46 --

Jupiler 81, Kurwa i jeszcze olanzapine tam masz o zesz. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patryk 29 ja dziś bede trzecią dobę brał taki zestaw i uwierz mi nie jestem zamulony.Może mój organizm potrzebuje takich dawek leków ,sam nie wiem i uwierz mi przez trzy miesiace brania mianseryny i olanzapiny nie przytyłem.Moze teraz sie uda.

-- 26 cze 2015, 17:51 --

A co najlepsze to od poniedziałku mam nocki i trochę obawiam sie ,ze bedzoie mi sie spać chciało,jedynie to moge kwetiapiny nie brać-resztę musze regularnie zażywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patryk29. mam stwierdzoną silną depresje i chorobe alkoholową.Moja lekarka uważa ,ze depresja jest spowodowana choroba alkoholową-ja zaś uważam odwrotnie -alkoholizm spowodowany depresją,gdyż alkohol stał sie dla mnie ucieczką od wszystkich problemów-i uważam ,ze moja diagnoza jest prawidłowa.Nie pije od ponad trzech miesięcy,lecze sie.Jednakże ostatnio mój stan sie pogorszył i stąd ta zmiana leków na obecny zestaw.Może mi pomogą,boje sie tylko pracy od poniedziałku,ale musze się zmusić i pracować bo mam zobowiazania,ale nie jest to łatwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patryk29. mam stwierdzoną silną depresje i chorobe alkoholową.Moja lekarka uważa ,ze depresja jest spowodowana choroba alkoholową-ja zaś uważam odwrotnie -alkoholizm spowodowany depresją,gdyż alkohol stał sie dla mnie ucieczką od wszystkich problemów-i uważam ,ze moja diagnoza jest prawidłowa.Nie pije od ponad trzech miesięcy,lecze sie.Jednakże ostatnio mój stan sie pogorszył i stąd ta zmiana leków na obecny zestaw.Może mi pomogą,boje sie tylko pracy od poniedziałku,ale musze się zmusić i pracować bo mam zobowiazania,ale nie jest to łatwe.

Jasne, zycze powodzenia, no i zdrowia, u mnie tez za ciekawie nie jest, takze rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi