Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Witam biorę parogen grubo ponad 6 lat w dawce 20mg odstawiłem na własną rękę i nerwica wróciła ,wróciłem do parogenu miesiąc temu i nic nie działa byłem u lekarza kazał odstawić w 5 dni a później wchodzić na mozarin przez 8 dni pół tabletki później całą . Czy przy wchodzeniu na inny ssri znowu pojawią się uboki ? Do tego biorę Mirtor 15 mg na noc i pregabalin 150 rano i 75 wieczorem xanax mam też doraźnie ale narazie nie trzeba . Jak z tym przechodzeniem z jednego na drugi ssri ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Kamil1987 napisał(a):

Witam biorę parogen grubo ponad 6 lat w dawce 20mg odstawiłem na własną rękę i nerwica wróciła ,wróciłem do parogenu miesiąc temu i nic nie działa byłem u lekarza kazał odstawić w 5 dni a później wchodzić na mozarin przez 8 dni pół tabletki później całą . Czy przy wchodzeniu na inny ssri znowu pojawią się uboki ? Do tego biorę Mirtor 15 mg na noc i pregabalin 150 rano i 75 wieczorem xanax mam też doraźnie ale narazie nie trzeba . Jak z tym przechodzeniem z jednego na drugi ssri ?

oczywiście , że mogą, u mnie z jednego ssri na drugi uboki na nowo wchodziły i to nawet 30dni, róznie organizm reaguje, ale lepiej się na to nastawić , choć może być tak, że uboków u Ciebie akurat nie będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, MiśMały napisał(a):

Czy ten lek zwiększa zdolność czuwania? Duloksetyna taki efekt powodowała dlatego była genialna do pracy na nockach.

brałem w dawkach 10 i 15 mg, nic takiego nie odczułem, natomiast zrezygnowałem bo podobnie jak FEVARIN po 2 miesiącach zaczął wywoływać lęki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałem Elicea 1.5 roku temu przez rok na ataki paniki, działało super później postanowiłem zejść z niej w styczniu, po zejściu stopniowym wszystko super było okej parę miesięcy aż do czerwca, tydzień temu po wypiciu kawy rano na nowo objawy słabość, mrowienie lewej strony twarzy, ręki, otępienie, wewnętrzny niepokój. Tradycyjnie odrazu na sor, tam dali skierowanie do neurologa i przepisali neurovit oraz cavition forte, no i dobra parę dni mija a ja nadal w środku objaw niepokoju i reszty co wyznej delikatnie, to dziś w południe myślę sobie a spróbuję wrócić do Elicea ( zostały mi 4 opakowania) wziąłem 0.5 tabletki 5mg, mija 3 godziny i nagły atak gorąca, słabości, ostra biegunka, tętno 130 non stop w spoczynku przez 2h, pobudzenie, wyszło na to że prawdopodobnie zespół serologiczny. Wziąłem odrazu afobam żeby objawy zmniejszyć i pomogło puki co. Teraz czekam na wizytę do psychiatry bo dziwna jest taka reakcja po wzięciu małej dawki ssri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Sayen napisał(a):

Brałem Elicea 1.5 roku temu przez rok na ataki paniki, działało super później postanowiłem zejść z niej w styczniu, po zejściu stopniowym wszystko super było okej parę miesięcy aż do czerwca, tydzień temu po wypiciu kawy rano na nowo objawy słabość, mrowienie lewej strony twarzy, ręki, otępienie, wewnętrzny niepokój. Tradycyjnie odrazu na sor, tam dali skierowanie do neurologa i przepisali neurovit oraz cavition forte, no i dobra parę dni mija a ja nadal w środku objaw niepokoju i reszty co wyznej delikatnie, to dziś w południe myślę sobie a spróbuję wrócić do Elicea ( zostały mi 4 opakowania) wziąłem 0.5 tabletki 5mg, mija 3 godziny i nagły atak gorąca, słabości, ostra biegunka, tętno 130 non stop w spoczynku przez 2h, pobudzenie, wyszło na to że prawdopodobnie zespół serologiczny. Wziąłem odrazu afobam żeby objawy zmniejszyć i pomogło puki co. Teraz czekam na wizytę do psychiatry bo dziwna jest taka reakcja po wzięciu małej dawki ssri

Też brałem kiedyś aciprex kołatanie serca przez cztery tygodnie nie spałem 5 dni myśli samobójcze bałem się spać miało pomóc na depresję to był rok 2016 jeżeli mam to samo przechodzić co wcześniej jak to wytrzymać 2021 roku brałem pregabalin na ataki paniki przez trzy lata było super przestało pomagać odstawiłem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Sayen napisał(a):

nie dziwna a normalna, to nie cukierek, ten lek daje na poczatek skutki uboczne, właśnie m.in takie, które z czasem mijają, trzeba by to brać regularnie minimum miesiąc by zobaczyć czy lek znów zaskoczył, po paru dniach to tylko skutki uboczne wystąpią nic więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Sayen napisał(a):

zespół serologiczny.

Ludzie, skończcie się bawić w lekarzy 🤦‍♀️ co to zespół serologiczny? Bo na pewno tego nie masz, chyba, że jesteś w ciąży, co najmniej drugiej w swoim życiu i nie ma nic wspólnego z przyjmowanymi lekami i z tym do ginekologa a nie psychiatry 🙃

Jeśli chodziło Ci o zespół serotoninowy to też nie to. Jedyne co co Ci było to normalne uboki po wzięciu leku. 

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Ludzie, skończcie się bawić w lekarzy 🤦‍♀️ co to zespół serologiczny? Bo na pewno tego nie masz, chyba, że jesteś w ciąży, co najmniej drugiej w swoim życiu i nie ma nic wspólnego z przyjmowanymi lekami i z tym do ginekologa a nie psychiatry 🙃

Jeśli chodziło Ci o zespół serotoninowy to też nie to. Jedyne co co Ci było to normalne uboki po wzięciu leku. 

No właśnie dziś mnie psyhiatra wyjaśnił że to skutek uboczny, i idą krople od dziś Betesda i jest okej, zdziwiony byłem bo półtora roku temu jak zaczynałem brać elicea to takich uboków nie było, z tad też moje wyolbrzymienie teraz 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was brał może Escitalopram razem z Medikinetem? I czy mieliście EKG przed i w trakcie leczenia?

Mój lekarz zastanawia się między Escitalopramem a Sertraliną skombinowane z Medikinetem, który biorę na ADHD. Ja ogólnie boję się leków a tu szczególnie wpływu na serce obu leków. Chętnie poczytam jeśli ktoś ma podobnie złożone leczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, minou napisał(a):

Ja ogólnie boję się leków a tu szczególnie wpływu na serce obu leków. Chętnie poczytam jeśli ktoś ma podobnie złożone leczenie

Przed sertraliną nie miałam ekg. Przed escitalopramem w sumie miałam, ale tylko dlatego, że z innego powodu byłam badana kardiologicznie w tym samym czasie, ale psychiatra samego ekg nie widział. Zresztą esci finalnie i tak brałam tylko tydzień i został odstawiony bo uznano, że jest za słaby na tamten moment i bez sensu.

Żaden z tych leków na pewno nie wpływa na serce, bo moja lekarka nie dałaby mi ani jednego ani drugiego gdyby tak było, bo ja miałam problemy kardiologiczne po innym leku i od tej pory wszystkie leki mające chociażby minimalny wpływ na serce nie są brane pod uwagę nawet.  Teraz lekarka zostawia esci awaryjnie jako dodatek do sertraliny jak się zacznie psuć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, acherontia styx napisał(a):

Przed sertraliną nie miałam ekg. Przed escitalopramem w sumie miałam, ale tylko dlatego, że z innego powodu byłam badana kardiologicznie w tym samym czasie, ale psychiatra samego ekg nie widział. Zresztą esci finalnie i tak brałam tylko tydzień i został odstawiony bo uznano, że jest za słaby na tamten moment i bez sensu.

Żaden z tych leków na pewno nie wpływa na serce, bo moja lekarka nie dałaby mi ani jednego ani drugiego gdyby tak było, bo ja miałam problemy kardiologiczne po innym leku i od tej pory wszystkie leki mające chociażby minimalny wpływ na serce nie są brane pod uwagę nawet.  Teraz lekarka zostawia esci awaryjnie jako dodatek do sertraliny jak się zacznie psuć.

Escitalopram i Sertralina niestety zostały połączone z wywoływaniem przedłużonego czasu QT i ryzykiem arytmii. Jako że Medikinet mi już podnosi puls i ciśnienie (ale tylko trochę i to dobrze bo zawsze miałam niskie) to jest oczywiście większe ryzyko w połączeniu tych leków.

Moj psychiatra polski też chciał mi wypisać Esci bez badań ale nie mam jak jechać odebrać recepty więc to mój lekarz rodzinny przejął.

Tu gdzie mieszkam raczej nie badają ludzi, ale lekarz powiedział że nie daje Esci bez EKG, więc mówię że nie chce, bo umrę ze strachu. Więc powiedział że ok on i tak woli Sertraline ale tego też nie da bez EKG (nigdy nie miałam problemów z sercem a EKG miałam i tak robione przed zaczęciem Medikinetu). Także miałam to EKG rano, potem prosto do apteki i wzięłam te 25 mg i nie wiem czego się spodziewać.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 minut temu, minou napisał(a):

Escitalopram i Sertralina niestety zostały połączone z wywoływaniem przedłużonego czasu QT i ryzykiem arytmii. Jako że Medikinet mi już podnosi puls i ciśnienie (ale tylko trochę i to dobrze bo zawsze miałam niskie) to jest oczywiście większe ryzyko w połączeniu tych leków.

Uwierz, że sertralina ani esci nie wydłuża QT, bo ja mam wydłużony czas QTc po innym leku i każdy lek działający w ten sposób u mnie jest dyskwalifikowany. Wiem co mówię, bo wylądowałam już po innym leku (nie SSRI) na cito u kardiologa z zakazem nawet spacerów bo kardiolog bał się częstoskurczu. Jakby któryś leków wydłużał jeszcze bardziej to już dawno kardiolog do którego chodzę 1x w roku powiedziałby veto.
A biorę sertralinę od 3 lat bez przerwy, EKG jak i QTc bez zmian w porównaniu do okresu sprzed sertraliny.

A jeszcze dodam, że mam dodatkowo okresowy blok prawej odnogi pęczka Hisa w EKG.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, acherontia styx napisał(a):

Uwierz, że sertralina ani esci nie wydłuża QT, bo ja mam wydłużony czas QTc po innym leku i każdy lek działający w ten sposób u mnie jest dyskwalifikowany. Wiem co mówię, bo wylądowałam już po innym leku (nie SSRI) na cito u kardiologa z zakazem nawet spacerów bo kardiolog bał się częstoskurczu. Jakby któryś leków wydłużał jeszcze bardziej to już dawno kardiolog do którego chodzę 1x w roku powiedziałby veto.
A biorę sertralinę od 3 lat bez przerwy, EKG jak i QTc bez zmian w porównaniu do okresu sprzed sertraliny.

A jeszcze dodam, że mam dodatkowo okresowy blok prawej odnogi pęczka Hisa w EKG.

Mam nadzieję że masz rację bo ja zawsze się boję leków 🙏 ale googlowalam to trochę no i mam ulotkę gdzie i w przeciwwskazaniach i w skutkach ubocznych jest wymienione przedłużone qt dla Sertraliny.

Ale oczywiście nie każdy będzie mial taki efekt. Mój lekarz mówił że Sertralina jest jego lekiem pierwszego rzutu, tu ok 10 do 20% osób leczy się na depresję, i miał tylko 1 pacjenta z wydłużonym qt i na szczęście 0 zgonów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@minou duża część skutków ubocznych wymienionych w ulotkach jest wymieniana na wyrost. Owszem, są bo pewnie gdzieś w badaniach klinicznych jakaś osoba zgłosiła taki skutek uboczny, a że nie znaleźli innej przyczyny takiej dolegliwości to wpadło do puli działań niepożądanych.

Jak to mówi moja lekarka, takie skutki uboczne są jak legendy krążące wśród lekarzy. Wiedzą, że takie coś może wystąpić, ale 90% lekarzy się z tym nie spotkało w swojej praktyce, jak np. drgawki po bupropionie a moja lekarka miała pacjentkę, która w wyniku niezrozumienia brała 2-krotnośc dawki maksymalnej przez kilka miesięcy i nic się nie wydarzyło i masa takich przykładów jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam w tym temacie 🙂

Został mi przepisany Nexpram.

Wcześniej zayzwalem zoloft a potem dulsevie - duze dawki ale jakby jadl cukierki. Teraz od miesiąca mam bupropion 450 mg I od paru dni do tego nexpram. Lekarz wpisał tydzień 5 mg 2 tygodnie 10 mg a potem 20 mg. Ja jednak etap 5 mg przeskoczyłem od razu do 10 mg. Na razie żadnych skutków ubocznych ani działania. Jak ktoś z forum polecał, zapewne od jutra walne już 20 mg bo czemu tyle czekać.

Pytanko mam : bierze ktoś taka kombinacje? Jak efekty? Ja zadnych manii/lekow/napadów nie mam. Tylko niezbyt duza depresja i mała chęć do działania ale ze leki na mnie marnie dzialja to lekarz takie coś przepisał;)

Edytowane przez Doduo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiej kombinacji nie miałem. Brałem sam escitalopram bez buproproinu. Ale na dawce 20 mg to ja nie miałem siły na nic kompletnie, wracałem po pracy i kładłem się spać. Wtedy lekarz kazał wrócić do 10 mg, czyli do dawki na której dało się funkcjonować. Przy czym ten lek w ogóle mi nie pomagał, poza tym, że usypiał w dzień w większej dawce, więc poszedł w odstawkę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o pomoc, od 12 dni łącznie, biorę Escitil najpierw o,5 mg przez 6 dni teraz już 10 mg i mam dziwny objaw, ból gardła przy przełykaniu taki nieprzyjemny jakby ciało obce podrażniające gardło. Chora nie jestem, nie mam gorączki ani przeziębienia. Mija to na trochę po pregabalinie 150 mg  która też biorę rano i wieczorem, czy to skutek uboczny? Czy nietolerancja leku? Dopiero w pon będę się kontaktować z psychiatrą w tej sprawie. Dziękuję! 

Edytowane przez Thaly
Ortografia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.07.2024 o 19:53, Thaly napisał(a):

Proszę o pomoc, od 12 dni łącznie, biorę Escitil najpierw o,5 mg przez 6 dni teraz już 10 mg i mam dziwny objaw, ból gardła przy przełykaniu taki nieprzyjemny jakby ciało obce podrażniające gardło. Chora nie jestem, nie mam gorączki ani przeziębienia. Mija to na trochę po pregabalinie 150 mg  która też biorę rano i wieczorem, czy to skutek uboczny? Czy nietolerancja leku? Dopiero w pon będę się kontaktować z psychiatrą w tej sprawie. Dziękuję! 

Ponawiam pytanie, ktoś miał odczucie zapalenie gardła po Escitilu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, zew napisał(a):

Nie pamiętam, żebym miał taki objaw na esci. A co na to psychiatra powiedział w poniedziałek? 

Że niektóre osoby mają skurcz mięśni gardła przy tym leku i że może tak być, ja się wystraszyłam i odstawiłam lek bo w piątek mam wesele i nie chciałam iść taka odrealniona , odstawienie spotęgowało ten ból/ skurcz ale podratowałam się hydroksyzyną i myślę że to mix lękowych  objawów, bo miałam wrażenie że się duszę i że całe gardło mi zesztywniało. Kiedyś brałam sertraline i nie dawała takich objawów ale mam na spokojnie wrócić do połówki po tych uroczystościach piątkowych także zobaczę czy to minie z czasem brania…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.07.2024 o 21:26, Thaly napisał(a):

Że niektóre osoby mają skurcz mięśni gardła przy tym leku i że może tak być, ja się wystraszyłam i odstawiłam lek bo w piątek mam wesele i nie chciałam iść taka odrealniona , odstawienie spotęgowało ten ból/ skurcz ale podratowałam się hydroksyzyną i myślę że to mix lękowych  objawów, bo miałam wrażenie że się duszę i że całe gardło mi zesztywniało. Kiedyś brałam sertraline i nie dawała takich objawów ale mam na spokojnie wrócić do połówki po tych uroczystościach piątkowych także zobaczę czy to minie z czasem brania…

To pewnie uboki, które mijają, ja miałem tez podobne na innym leku, oraz cięzko się połykało jakby w gardle stawało wszystko,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi