Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

419 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      256
    • Nie
      123
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę Was o pomoc, w szczególności osoby, które znają się na działaniu leków 🙂  Brałam kiedyś citalopram. Brak większych skutkow ubocznych. Kolejno dostałam Escitalopram bo silniejszy od citalopramu a tamten nie dawał troszkę rady. No i działa, ale włosy wypadają jak szalone, to jest nie do wytrzymania. 
I moje pytanie czy to możliwe że po citalopram nie wypadały a po esci już tak? Przecież to teoretycznie to samo? Boję się już ten lek brać bo naczytałam się na reddit że też tak ludziom wypadają od tego leku.. ale na citalu nie wypadały wcale. Zapomniałam w emocjach zadać to pytanie lekarzowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Takiten

Nie spotkalem sie z tym. Jestes pewna ze to po tym? Przyczyn moze byc wiele. Tak czy inaczej kup sobie jakies suplementy i odzywki i powinno byc lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Leighana napisał(a):

Jaka dawka escitalopramu okazała się dla Was optymalna?

i po jakim czasie poczuliście jego pełne, pozytywne działanie?

Właśnie zwiększono mi dawkę z 10 na 12,5… i przechodzę przez lękowy dramat 🤣

ja długi byłes/aś na 10mg? mi po 4 tygodniach zwiększył z 10 do 15 i bez 10 dni przechodziłem lękowe piekło jakby lek od nowa się ładował..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, AnnoDomino34 napisał(a):

ja długi byłes/aś na 10mg? mi po 4 tygodniach zwiększył z 10 do 15 i bez 10 dni przechodziłem lękowe piekło jakby lek od nowa się ładował..

Też coś około miesiąca brałam 10mg.

Teraz mija dopiero tydzień zwiększonej dawki… ale daje mi popalić.

Aż się boję co będzie przy 15-tu🤣

Tobie kiedyś się wyciszyło?

Czy zaliczyłeś redukcję do niższej dawki?;)

41 minut temu, acherontia styx napisał(a):

Widzę, że tylko ja standardowo z grubej rury weszłam na escitalopram - od razu 20mg😂 co prawda brałam tylko tydzień, później lekarze sami z siebie odstawili, bo uznali, że ten lek nie dla mnie, ale nawet tego leku nie odczułam przez ten tydzień brania 😂

Ha! To naprawdę masz żelazny organizm :))) albo ja taki lichutki 🤣

zaliczyłam absolutnie cały możliwy wachlarz skutków ubocznych…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.05.2024 o 23:00, acherontia styx napisał(a):

Widzę, że tylko ja standardowo z grubej rury weszłam na escitalopram - od razu 20mg😂 co prawda brałam tylko tydzień, później lekarze sami z siebie odstawili, bo uznali, że ten lek nie dla mnie, ale nawet tego leku nie odczułam przez ten tydzień brania 😂

Ps. Od jutra mam zacząć brać 15mg…

Potrzebuję , żeby chociaż jeden człowiek mi powiedział „będzie dobrze, łykaj i już. Skutki uboczne miną”

Lekarza mam dopiero pod koniec czerwca… i realnie kompletnie nie mam z kim w tym temacie pogadać 😳

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Leighana napisał(a):

Ps. Od jutra mam zacząć brać 15mg…

Potrzebuję , żeby chociaż jeden człowiek mi powiedział „będzie dobrze, łykaj i już. Skutki uboczne miną”

Lekarza mam dopiero pod koniec czerwca… i realnie kompletnie nie mam z kim w tym temacie pogadać 😳

ja biorę pierwszy raz i po miesiacu 10mg, biorę juz 15 mg od 2 tygodni, pierwszy tydzień dał popalić , że myslałem, że nie dam rady, ale potem jest lepiej, lekarz mówi, że trzeba czekać teraz cierpliwie nawet 8-12 tygodni aż się wkręci lek, no nic czekamy.. na razie same fale uboków były , ale jest teoria że jak jest tyle uboków to lek się ładnie może potem załadować 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.03.2024 o 15:58, Melisaaaa napisał(a):

Edit gdyby ktoś potrzebował odpowiedzi kiedyś takiej odpowiedzi 🙂 krostki znikają, wysypka już się nie pojawia po dalszym stosowaniu lexapro. Włosy wypadają niestety dalej, ale liczę że i to się uspokoi 

I jak? Wypadanie włosów się wyciszyło?

U mnie też baaaardzo zaczęły wypadać… ☹️

W dniu 28.02.2024 o 17:36, AnnoDomino34 napisał(a):

na wyższych dawkach bardzo często tu pisali że jest te serotoninowe zalanie.. ocierające się o brak motywacji, spłaszczenie emocjonalne i w końcu anhedonie, z której baardzo ciężko potem wyjśc.

Więcej nie zawsze znaczy lepiej, ktoś tu wyżej pisał, że dopiero jak zszedł do 5mg to poczuł że to jest to

Pojęcia nie mam po co czytam, przeglądam.

Bo wystarcza jeden taki wpis , a ja już zaczynam się marwtić.

Że może jednak zamiast wchodzić na 15mg powinnam zejść do 5 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Leighana napisał(a):

I jak? Wypadanie włosów się wyciszyło?

U mnie też baaaardzo zaczęły wypadać… ☹️

Pojęcia nie mam po co czytam, przeglądam.

Bo wystarcza jeden taki wpis , a ja już zaczynam się marwtić.

Że może jednak zamiast wchodzić na 15mg powinnam zejść do 5 🤣

Dziewczyny, mi nie przeszło i zmieniono mi na zoloft. Co nie oznacza, że u Was będzie tak samo (trzymam kciuki :)). 
Odkąd biorę zoloft wypadanie systematycznie zanika. Niestety zoloft u mnie nie ma takiego działania przeciwlękowego. Może jeszcze za krótko biore 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z was też kompletnie stracił popęd seksualny przez nerwice/depresje? mam dopiero 22 lata a moje libido od 4 lat nie istnieje z powodu zaburzeń nerwicowych. Nie piszcie mi że to może przez SSRI, albo hormony bo impotentem już byłem 3 lata zanim zacząłem brać SSRI, co więcej gdy zacząłem brać escitalopram, moje libido nagle się zwiększyło bo niepokój i negatywne emocje opadły, niestety trwało to miesiąc, znowu libido spadło do 0. Kompletnie nie wiem co mam zrobić w tej sytuacji.. to już 4 lata odkąd sex mógłby dla mnie nie istnieć i to wszystko na tle psychicznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam biorę parogen grubo ponad 6 lat w dawce 20mg odstawiłem na własną rękę i nerwica wróciła ,wróciłem do parogenu miesiąc temu i nic nie działa byłem u lekarza kazał odstawić w 5 dni a później wchodzić na mozarin przez 8 dni pół tabletki później całą . Czy przy wchodzeniu na inny ssri znowu pojawią się uboki ? Do tego biorę Mirtor 15 mg na noc i pregabalin 150 rano i 75 wieczorem xanax mam też doraźnie ale narazie nie trzeba . Jak z tym przechodzeniem z jednego na drugi ssri ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Kamil1987 napisał(a):

Witam biorę parogen grubo ponad 6 lat w dawce 20mg odstawiłem na własną rękę i nerwica wróciła ,wróciłem do parogenu miesiąc temu i nic nie działa byłem u lekarza kazał odstawić w 5 dni a później wchodzić na mozarin przez 8 dni pół tabletki później całą . Czy przy wchodzeniu na inny ssri znowu pojawią się uboki ? Do tego biorę Mirtor 15 mg na noc i pregabalin 150 rano i 75 wieczorem xanax mam też doraźnie ale narazie nie trzeba . Jak z tym przechodzeniem z jednego na drugi ssri ?

oczywiście , że mogą, u mnie z jednego ssri na drugi uboki na nowo wchodziły i to nawet 30dni, róznie organizm reaguje, ale lepiej się na to nastawić , choć może być tak, że uboków u Ciebie akurat nie będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, MiśMały napisał(a):

Czy ten lek zwiększa zdolność czuwania? Duloksetyna taki efekt powodowała dlatego była genialna do pracy na nockach.

brałem w dawkach 10 i 15 mg, nic takiego nie odczułem, natomiast zrezygnowałem bo podobnie jak FEVARIN po 2 miesiącach zaczął wywoływać lęki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałem Elicea 1.5 roku temu przez rok na ataki paniki, działało super później postanowiłem zejść z niej w styczniu, po zejściu stopniowym wszystko super było okej parę miesięcy aż do czerwca, tydzień temu po wypiciu kawy rano na nowo objawy słabość, mrowienie lewej strony twarzy, ręki, otępienie, wewnętrzny niepokój. Tradycyjnie odrazu na sor, tam dali skierowanie do neurologa i przepisali neurovit oraz cavition forte, no i dobra parę dni mija a ja nadal w środku objaw niepokoju i reszty co wyznej delikatnie, to dziś w południe myślę sobie a spróbuję wrócić do Elicea ( zostały mi 4 opakowania) wziąłem 0.5 tabletki 5mg, mija 3 godziny i nagły atak gorąca, słabości, ostra biegunka, tętno 130 non stop w spoczynku przez 2h, pobudzenie, wyszło na to że prawdopodobnie zespół serologiczny. Wziąłem odrazu afobam żeby objawy zmniejszyć i pomogło puki co. Teraz czekam na wizytę do psychiatry bo dziwna jest taka reakcja po wzięciu małej dawki ssri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Sayen napisał(a):

Brałem Elicea 1.5 roku temu przez rok na ataki paniki, działało super później postanowiłem zejść z niej w styczniu, po zejściu stopniowym wszystko super było okej parę miesięcy aż do czerwca, tydzień temu po wypiciu kawy rano na nowo objawy słabość, mrowienie lewej strony twarzy, ręki, otępienie, wewnętrzny niepokój. Tradycyjnie odrazu na sor, tam dali skierowanie do neurologa i przepisali neurovit oraz cavition forte, no i dobra parę dni mija a ja nadal w środku objaw niepokoju i reszty co wyznej delikatnie, to dziś w południe myślę sobie a spróbuję wrócić do Elicea ( zostały mi 4 opakowania) wziąłem 0.5 tabletki 5mg, mija 3 godziny i nagły atak gorąca, słabości, ostra biegunka, tętno 130 non stop w spoczynku przez 2h, pobudzenie, wyszło na to że prawdopodobnie zespół serologiczny. Wziąłem odrazu afobam żeby objawy zmniejszyć i pomogło puki co. Teraz czekam na wizytę do psychiatry bo dziwna jest taka reakcja po wzięciu małej dawki ssri

Też brałem kiedyś aciprex kołatanie serca przez cztery tygodnie nie spałem 5 dni myśli samobójcze bałem się spać miało pomóc na depresję to był rok 2016 jeżeli mam to samo przechodzić co wcześniej jak to wytrzymać 2021 roku brałem pregabalin na ataki paniki przez trzy lata było super przestało pomagać odstawiłem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Sayen napisał(a):

nie dziwna a normalna, to nie cukierek, ten lek daje na poczatek skutki uboczne, właśnie m.in takie, które z czasem mijają, trzeba by to brać regularnie minimum miesiąc by zobaczyć czy lek znów zaskoczył, po paru dniach to tylko skutki uboczne wystąpią nic więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Ludzie, skończcie się bawić w lekarzy 🤦‍♀️ co to zespół serologiczny? Bo na pewno tego nie masz, chyba, że jesteś w ciąży, co najmniej drugiej w swoim życiu i nie ma nic wspólnego z przyjmowanymi lekami i z tym do ginekologa a nie psychiatry 🙃

Jeśli chodziło Ci o zespół serotoninowy to też nie to. Jedyne co co Ci było to normalne uboki po wzięciu leku. 

No właśnie dziś mnie psyhiatra wyjaśnił że to skutek uboczny, i idą krople od dziś Betesda i jest okej, zdziwiony byłem bo półtora roku temu jak zaczynałem brać elicea to takich uboków nie było, z tad też moje wyolbrzymienie teraz 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was brał może Escitalopram razem z Medikinetem? I czy mieliście EKG przed i w trakcie leczenia?

Mój lekarz zastanawia się między Escitalopramem a Sertraliną skombinowane z Medikinetem, który biorę na ADHD. Ja ogólnie boję się leków a tu szczególnie wpływu na serce obu leków. Chętnie poczytam jeśli ktoś ma podobnie złożone leczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, acherontia styx napisał(a):

Przed sertraliną nie miałam ekg. Przed escitalopramem w sumie miałam, ale tylko dlatego, że z innego powodu byłam badana kardiologicznie w tym samym czasie, ale psychiatra samego ekg nie widział. Zresztą esci finalnie i tak brałam tylko tydzień i został odstawiony bo uznano, że jest za słaby na tamten moment i bez sensu.

Żaden z tych leków na pewno nie wpływa na serce, bo moja lekarka nie dałaby mi ani jednego ani drugiego gdyby tak było, bo ja miałam problemy kardiologiczne po innym leku i od tej pory wszystkie leki mające chociażby minimalny wpływ na serce nie są brane pod uwagę nawet.  Teraz lekarka zostawia esci awaryjnie jako dodatek do sertraliny jak się zacznie psuć.

Escitalopram i Sertralina niestety zostały połączone z wywoływaniem przedłużonego czasu QT i ryzykiem arytmii. Jako że Medikinet mi już podnosi puls i ciśnienie (ale tylko trochę i to dobrze bo zawsze miałam niskie) to jest oczywiście większe ryzyko w połączeniu tych leków.

Moj psychiatra polski też chciał mi wypisać Esci bez badań ale nie mam jak jechać odebrać recepty więc to mój lekarz rodzinny przejął.

Tu gdzie mieszkam raczej nie badają ludzi, ale lekarz powiedział że nie daje Esci bez EKG, więc mówię że nie chce, bo umrę ze strachu. Więc powiedział że ok on i tak woli Sertraline ale tego też nie da bez EKG (nigdy nie miałam problemów z sercem a EKG miałam i tak robione przed zaczęciem Medikinetu). Także miałam to EKG rano, potem prosto do apteki i wzięłam te 25 mg i nie wiem czego się spodziewać.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi