Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

No fajnie ze sie dogladamy na placu boju 😉tez sie meczylam na Esci swego czasu trzy tygodnie,wymieklam.Podobnie jak Marcelina28 wchodzilam w meczarniach.Wlasciwie identyko,doszlam do dawki 7mg ale ból zatok zawazyl o zejsciu.I wogole bylo ciezko,czulam sie tez coraz gorzej.Ale wtedy nie wierzylam ze to musi przejsc i trzeba wytrzymac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.03.2022 o 20:05, oko.grzegorz napisał:

Pomódlmy się. Tylko wiara w uzdrowienie nam pozostała. 😂😂😂

Ja nie jestem jakaś specjalnie pobożna ;) 

Chciałabym zapytać po jakim czasie Esci podziałało u Was na 100%? Mam wrażenie, że znowu mam objawy nerwicy, rano brak apetytu i zmęczenie, a aktywizuje się w ciągu dnia i wieczorem. Dzisiaj zrobiło mi się rano słabo, chyba na tle lękowym…znowu jakoś przejmuje się wszystkim i mam jakieś takie stany niechęci do wszystkiego i złego nastroju. rozważam wzięcie Afobamu po miesiącu niebrania…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, oko.grzegorz napisał:

Jesli nie zmieniasz dawki to po 2 , 3 tugodniach systematycznego brania powinnas poczuć sie duzo lepiej. A pelne dzialanie gdzies po 1-2 miesiacach brania mysle...

Biorę 17 dni dawkę 10mg (wcześniej 6tyg 5mg), ale dzisiaj miałam prawie atak paniki, wzięłam Afobam :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Venencja napisał:

Ja nie jestem jakaś specjalnie pobożna ;) 

Chciałabym zapytać po jakim czasie Esci podziałało u Was na 100%? Mam wrażenie, że znowu mam objawy nerwicy, rano brak apetytu i zmęczenie, a aktywizuje się w ciągu dnia i wieczorem. Dzisiaj zrobiło mi się rano słabo, chyba na tle lękowym…znowu jakoś przejmuje się wszystkim i mam jakieś takie stany niechęci do wszystkiego i złego nastroju. rozważam wzięcie Afobamu po miesiącu niebrania…

A ile już jesteś na 10mg? Może to przejściowe. Ja 3 dzień na 7.5mg i miałam b.dobry weekend. Lekkie niepokoje sie pojawiają,ale to jest niebo a ziemia...a tfuuu nie zapeszając.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Venencja napisał:

Biorę 17 dni dawkę 10mg (wcześniej 6tyg 5mg), ale dzisiaj miałam prawie atak paniki, wzięłam Afobam :( 

Czyli lepiej było na tej 5?

Ja nie wiem co Ci poradzic. Sama jestem na samym początku i jestem zielona w tym temacie. Poczekaj do równego miesiąca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

52 minuty temu, Venencja napisał:

Pełne działanie leku wg. ulotki może przyjść nawet po 3 miesiącach niestety 😕 też mam czasem gorsze dni bez powodu ale nie czuje się wtedy aż tak źle jak przed leczeniem.

afobam po miesiącu nie brania zadziałał jak należy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Potejto napisał:

Pełne działanie leku wg. ulotki może przyjść nawet po 3 miesiącach niestety 😕 też mam czasem gorsze dni bez powodu ale nie czuje się wtedy aż tak źle jak przed leczeniem.

afobam po miesiącu nie brania zadziałał jak należy?

Ja mam z powodu boli kręgosłupa, ciężko znoszę jak coś mnie boli :( Afobam zadziałał na szczęście…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.03.2022 o 15:02, Marcelina 28 napisał:

Ja po fajnym weekendzie,dziś schodzę. 3 dzień na 7.5 mg i zaraz mnie coś od środka rozerwie. Dziwne ze dawka o 2.5 mg wyższa tak może narobić. A lekarz kazał odrazu z 5 wejsc na 10. Dopiero bym po scianach chodziła....

To dobrze, że wzięłaś 7,5mg! 

U mnie drugi dzień lęków, wczoraj wzięłam Afobam, a dzisiaj próbuje bez 🤯 18 dzień na 10mg, ale póki co ( jak widać) nie działa jeszcze tak jakbym chciała….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Venencja napisał:

To dobrze, że wzięłaś 7,5mg! 

U mnie drugi dzień lęków, wczoraj wzięłam Afobam, a dzisiaj próbuje bez 🤯 18 dzień na 10mg, ale póki co ( jak widać) nie działa jeszcze tak jakbym chciała….

Ssri na niektorych nie dzialaja wcale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to kazdego dnia widze po sobie ze chyba bez brania sie nie obedzie. Czesto mam napady lękowe ktore wrecz podchodzą pod ataki paniki. Oraz jestem mega niepewny siebie. Jak chce no otrzymac informacje odnosnie cxegos to jak debil dopytuje po 2 czy 3 rszy masakra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie ja dww razy bralem ssri i to krotko. Dokladnie sertraline. Za pierwezym razem ostry dół i pozniej nagle jednego dnia obudzilem sie bez zadnych lekow az mi kurde obraz sie zrobil przed ocxami taki jasnoejszy. Widzialem wssystko bardziej jasno. Pozniej za drugim razem niestety tego uspokojenia juz nie doswiadcxylem. Niestety w obydwu prxypadkach zrezygnowalem z brania. W pierwszym przypadku to zanim pocxulem sie dobrzr to zrezygnowalem i odstawilem lek. Po prostu byl on dalej we krwi i chyba dzialal.

Czy jak zadziala ssri to tak wlssnie sie czlowiek czuje ze  z wizualnych rzeczy obraz sie rozjasnia , zmartwienia odchodzą na dalszy plan. I czlowiek czuje sie taki skupiony i spokojny??? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tak sobie mysle moi drodzy ze tak wyglada to dxialanie ssri. I to ssri zadzialalo jak od razu przywalilem 100 mg sertry jednorazowo. . Pozniej za jakis czas przywalilem dwa razy po 50 i juz nie zadzialala ta sertra tak jak za pierwszym razem. A tez dlugawo bralem. Ale za drugim razem to bardziej dxialanie na dopę i noradrenaline odczulem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, jest taka sprawa. Od kilku lat biorę escitalopram w dawce 10 mg, czasami w porozumieniu z lekarzem schodzę do 5 mg. Biorę go głównie na zawroty głowy i lekkie ataki paniki. Ostatnio byłam chora i nie brałam przez ok 3 dni escitalopramu, później 2 dni brałam tak jak zwykłe i potem znów 1 czy 2 dni przerwy. Czy możliwe jest żebym w takiej sytuacji miała nawrót objawów? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, kamilcia85 napisał:

Słuchajcie, jest taka sprawa. Od kilku lat biorę escitalopram w dawce 10 mg, czasami w porozumieniu z lekarzem schodzę do 5 mg. Biorę go głównie na zawroty głowy i lekkie ataki paniki. Ostatnio byłam chora i nie brałam przez ok 3 dni escitalopramu, później 2 dni brałam tak jak zwykłe i potem znów 1 czy 2 dni przerwy. Czy możliwe jest żebym w takiej sytuacji miała nawrót objawów? 

No a masz jakies objawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi