Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

A mirtazapina, mimo iż z nazwy antydep, to działania przeciwdepresyjnego ni uja nie uświadczysz ( sporo czytałam, sama biorę największą dawkę 45 mg

Z tym sie nie do konca zgodze. Moze po prostu ten efekt terapeutyczny jest dla Ciebie za maly?

Nie no teraz to się uśmiałam :mrgreen:

Zastanow sie, czy depresja i bezsennosc to dobre wyjscie dla tak mlodej osoby, jak Ty.

To zabrzmiało tak, jakby Powerade mógł sobie sam zadecydować, czy chce mieć depresję, czy nie :lol::lol::lol:

Ricah, potrafisz poprawić człowiekowi na wieczór humor :P

Wrzucę to do top postów :yeah:

Oszukujesz, to jest wyrwane z kontekstu! :nono:

boogyman, podobno antydepresanty moga najpierw pogorszyc nastroj, a dopiero potem zaczac dzialac. Nie do konca tez wiadomo, jak zwiekszenie danego neuroprzekaznika ma sie do walki z depresja[stezenie danego neuroprzekaznika wzrasta o wiele szybciej, anizeli widzi sie efekty terapeutyczne] - wieksze znaczenie moze miec sama neurogeneza i odbudowa mozgu.

Stad tez wazne na poczatku jest wsparcie kogos bliskiego, albo przynajmniej terapeuty. No i czestsze wizyty u psychiatry - wtedy moze cos zaradzic na uboki.

Oczywiscie wybor nalezy do Ciebie, ale najpierw skonsultowalbym to z lekarzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kochani życzę Wam dużo zdrowia a mało lęków w Nowym Roku. u mnie coraz lepiej biorę 10 mg esci nadal ale jest dużo lepiej kilka tygodni temu było 80% poprawy na dzień dzisiejszy 90%.wiem ,że żyję ,chcę mi się żyć.dobrze śpię nie budzę się w nocy z uczuciem lęku,nie kołacze mi serce po prostu super.ale jest jeszcze te nieszczęsne 10% np.wczoraj byłam w kościele i jest lepiej mniejszy lęk ale jest.czasem łapię się na tym ,że czekam tego lęku jak np.wybieram się gdzieś dalej w drogę to się zastanawiam co zrobię jak mnie dopadnie lęk i cały czas o nim myślę ale jak już jadę to w ogóle tego lęku nie ma.tak sobie myslę ,że na to dobry by był jakiś psychoterapeuta żeby pomógł mi uporządkować w głowie to czego już nie może zrobić tabletka esci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kochani życzę Wam dużo zdrowia a mało lęków w Nowym Roku. u mnie coraz lepiej biorę 10 mg esci nadal ale jest dużo lepiej kilka tygodni temu było 80% poprawy na dzień dzisiejszy 90%.wiem ,że żyję ,chcę mi się żyć.dobrze śpię nie budzę się w nocy z uczuciem lęku,nie kołacze mi serce po prostu super.ale jest jeszcze te nieszczęsne 10% np.wczoraj byłam w kościele i jest lepiej mniejszy lęk ale jest.czasem łapię się na tym ,że czekam tego lęku jak np.wybieram się gdzieś dalej w drogę to się zastanawiam co zrobię jak mnie dopadnie lęk i cały czas o nim myślę ale jak już jadę to w ogóle tego lęku nie ma.tak sobie myslę ,że na to dobry by był jakiś psychoterapeuta żeby pomógł mi uporządkować w głowie to czego już nie może zrobić tabletka esci.

Ja już mam za sobą 80 sesji i walka trwa nadal.. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gęsta ślina- ostatnio albo po esci albo po lerivonie mam gęstą ślinę (wiem że to od leku bo kiedyś to przerabiałem). Też mi to przeszkadza strasznie w codziennym życiu i nie wiem czy przejdzie czy muszę odstawić jeden z leków.

Czy ktoś z Was może mi pomóc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

izytka, 90% to jest naprawdę bardzo, bardzo duża, żeby nie powiedzieć - ogromna poprawa :great: A powiedz, to jest Twój pierwszy lek ? Jak go tolerowałaś na początku brania ?

Lu_80, kiedyś przeczytałam, że Ty za każdym razem, jak wprowadzasz ten lek, masz mdłości. Po jakim czasie Ci one przechodzą ? Będę wdzięczna za info ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest moj pierwszy lek , który zaczęłam brać. Jak u niektórych ludzi z fobia tak i u mnie był strach przed braniem jakichkolwiek leków. Mialam przepisanych i mam w swej apteczce wiele np.rexetin, fluoxetyna, fluanxol i wiele innych. Gdy przychodzilam do domu z wykupionym lekiem siadalam do laptopa w google i po przeczytaniu wszystkich skutkow nie bralam zadnego z tych leków. Elicea tez byla w mojej apteczce. Pewnego wieczoru mialam tak ogromny atak lęku, że mialam wrażenie że wariuje i powiedzialam sobie dość. ... jakiś lęk nie bedzie mną rządził iz tych wszystkich lekow, ktore mam wzielam elicee i to byl dobry pomysł nawet bardzo. Skutki chyba jedynie takie , ze trzesly mi sie ręce ale na poczatku leczenia ratowalam się hydro, ktora przed leczeniem elicea bralam garsciami a teraz wcale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lu_80, kiedyś przeczytałam, że Ty za każdym razem, jak wprowadzasz ten lek, masz mdłości. Po jakim czasie Ci one przechodzą ? Będę wdzięczna za info ;)

Trzyma mnie to tak dobrych kilka dni, no a potem przy zwiększaniu dawki, ale już mniej.

Na razie jestem czwarty dzień na dawce 10. Jestem dość wrażliwy na dawki. Dla mnie 10 to jak dla innych 30 ;). Lekarze zawsze się dziwią :) bo reaguję już przy minimalnych dawkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lu_80, a potem się już lepiej czujesz ? Mijają Ci te mdłości całkowicie po jakimś czasie ? Bierzesz jeszcze jakieś inne leki oprócz esci ? Dzięki, że się odezwałeś ;)

:)

Potem już tak - gastrycznie. A poza tym to tak o..., średnio. Bez fajerwerków, lęki jeszcze występują :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojego doświadczenia wynika, że przy braku wyraźnej odpowiedzi przy dawce 10mg,

po tygodniu od razu wrzuca się pacjenta na 20mg, no i trzyma się tą dawkę do momentu

"stoned" czyli jednym słowem kompletnej serotoninowej zapierdolki, po maksimum 3-4 tygodniach

wraca się do standardowej 10mg, jeśli wszystko jest ok, to po pół roku próbuje się zmniejszyć

do 5mg i albo próba odstawienia albo branie dożywotnie takiej dawki podtrzymującej, wracając

do wyższych dawek przy pogorszeniu.

Tak jak napisałem robi się na Nowowiejskiej w Warszawie, tylko jeśli pacjent jest już "zaprawiony" w lekach,

czyli nie jest to jego pierwsza kuracja LPD. Mój psychiatra jest tam wicedyrektorem,

od lat chodzę do niego.

Także z ESCI nie ma się co szczypać i bawić się w powolne zwiększanie dawki,

to bezpieczna i w pełni sprawdzona substancja. Udowodniono też, że statystycznie

działa najszybciej ze wszystkich LPD, sam to potwierdzam, bo kiedy zwiększam dawkę

wystarczą już 3-4 dni bym czuł bardzo wyraźną poprawę, na sertralinie i paroksetynie

zawsze musiałem czekać średnio 10-14 dni by cokolwiek poczuć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi