Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co dzisiaj zjadłeś?

Raccoon

Rekomendowane odpowiedzi

54 minuty temu, ironella napisał(a):

Nie ma się czego bać, jak te liście są tylko w charakterze dodatku to pewnie nawet nie poczujesz smaku.😄

Nie wiem czy o tym samym mówimy, bo rzodkiewka czerwona ma małe liście które można dodawać do sałatek, kanapek etc.

Źle się wyraziłam, miałam na myśli, że wyrośnięte, a nie jakieś kiełki. W sumie to dawno nie widziałam rzodkiewki z liśćmi, jak się tak zastanowię 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Źle się wyraziłam, miałam na myśli, że wyrośnięte, a nie jakieś kiełki. W sumie to dawno nie widziałam rzodkiewki z liśćmi, jak się tak zastanowię 🤔

U nas najczęściej rzodkiewki są sprzedawane w pęczkach z liśćmi ja od kiedy się dowiedziałam, że liście są zdrowe to zużywam je do smoothie zamiast wyrzucać. 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Catriona napisał(a):

czasami z ferrytyną nie chodzi o żelazo co o zwiększenie podaży białka w diecie. Można ewentualnie laktoferyne suplementować i sprawdzić czy to coś podniesie.

Mi pomogło żelazo, a koleżance po drodze jakies celiakie powychodziły,

wiec pewnie cos z wchłanianiem. Ale dzieki przekaże ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Żaba Monika napisał(a):

Nie, nie kiełki chodzi o zwykle

liście;)

a w temacie na śniadanie banan tylko, bo zaspalam, na obiad kotlety z dorsza, ziemniaki i surówka, lizak 😝 na kolacje nie wiem, bo nic mi sie nie chce robić, dopiero wracam do domu a czeka mnie jeszcze sprzątanie w łazience bo miałam wczoraj lekka powodz.

Do picia woda i 3 kawusie.

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

Mi pomogło żelazo, a koleżance po drodze jakies celiakie powychodziły,

wiec pewnie cos z wchłanianiem. Ale dzieki przekaże ;)

Z ferrytyną jest ogólnie ten problem, że ją ciężko trwale podnieść. A norma laboratoryjna to już w ogóle żart, bo to co laboratorium uznaje za normę w 90% przypadków jest za niskim poziomem. Przyjmuje się, że poziom powinien być zbliżony do naszej masy ciała.
Sama walczę z niską ferrytyną, z tym że u mnie są powody dla których ona ucieka i nie są to problemy z wchłanianiem co treningi i właśnie endokrynolog poza suplementacją żelaza (ja akurat brałam lek, nie suplement) kazał mi zwiększyć ilość białka w diecie skoro na samym żelazie nie rośnie💁‍♀️

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Catriona napisał(a):

Z ferrytyną jest ogólnie ten problem, że ją ciężko trwale podnieść. A norma laboratoryjna to już w ogóle żart, bo to co laboratorium uznaje za normę w 90% przypadków jest za niskim poziomem. Przyjmuje się, że poziom powinien być zbliżony do naszej masy ciała.
Sama walczę z niską ferrytyną, z tym że u mnie są powody dla których ona ucieka i nie są to problemy z wchłanianiem co treningi i właśnie endokrynolog poza suplementacją żelaza (ja akurat brałam lek, nie suplement) kazał mi zwiększyć ilość białka w diecie skoro na samym żelazie nie rośnie💁‍♀️

Tak dokładnie, ja miałam taka sytuacje, już nie pamietam czy byłam w pseudo normie, czy na czerwono, ale było to bardzo nisko, w kazdym razie za mało. Udało mi sie podbić (i właśnie podbilam nawet na wyższy wynik niz waga poczatkowo 😛nie znałam tej zasady. Teraz trochę mniej już, ale wciąż grubo ponad to co miałam na poczatku).
i 2 lata jest ok , ale cały czas to biorę i teraz jeden rabin mowi, nie brać już i probowac dieta a drugi , zeby suplementowac stale skoro mam takie problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Catriona napisał(a):

@Krejzi1 stale bym żelaza raczej nie suplementowała, bo co z tego że ferrytyne trzymasz w normie jak zaraz skończysz z jatrogenną hemochromatozą. Ja przeważnie dostawałam na 3 miesiące i później przerwa. 

O rany. Nie wiem co to znaczy, ale nie brzmi dobrze:p 3 rabinów mówiło brać, jeden nie braść 😛 ja tego dieta nie podbije, nie ma szans.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi