Skocz do zawartości
Nerwica.com

Jak Wasza wątroba po lekach?

HerShadow

Rekomendowane odpowiedzi

Jak byłem na Efectinie 150 mg to się wątroba zaczęła sypać, miałem straszne problemy z krzepnięciem i w badaniach wyszło, że to właśnie wątroba. Jak zredukowałem do 75 mg (nie z powodu wątroby) to przeszło, ale nie robiłem już kolejnych badań, po prostu znowu mi krew normalnie krzepnie.

Podejrzewam że wieloletnie łączenie leków z alkoholem też zrobiło swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, Cień latającej wiewiórki napisał(a):

Jak byłem na Efectinie 150 mg to się wątroba zaczęła sypać, miałem straszne problemy z krzepnięciem i w badaniach wyszło, że to właśnie wątroba. Jak zredukowałem do 75 mg (nie z powodu wątroby) to przeszło, ale nie robiłem już kolejnych badań, po prostu znowu mi krew normalnie krzepnie.

Podejrzewam że wieloletnie łączenie leków z alkoholem też zrobiło swoje.

No coś Ty, ja mam problemy z krzepnieciem i żre wenle od kilku lat. Przez kilka też jadłam na czczo, teraz jem na wieczór. Duże dawki. Możesz powiedzieć coś więcej? Jak Ci wyszlo że ten problem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Dalja napisał(a):

No coś Ty, ja mam problemy z krzepnieciem i żre wenle od kilku lat. Przez kilka też jadłam na czczo, teraz jem na wieczór. Duże dawki. Możesz powiedzieć coś więcej? Jak Ci wyszlo że ten problem? 

Byłem u dentysty na wyrwaniu zęba, przez trzy godziny krwawiło ze mnie jak ze świniaka, nie mogłem tego zatamować. Wtedy stwierdziłem, że chyba jednak coś jest nie tak i trochę skojarzyłem, że zawsze jak się skaleczę to jest sporo krwi. Poszedłem na badania krwi, wyszedł brak (albo niedobór, nie pamiętam) jakiegoś czynnika krzepnięcia, produkowanego przez wątrobę. Zrobiłem USG jamy brzusznej, też wyszły jakieś problemy z wątrobą. Miałem brać heparegen na regenerację wątroby, brałem, jak się skończył to przestałem brać i nie diagnozowałem tego już dalej.

W międzyczasie miałem kolejną próbę zmniejszenia dawki leków, tym razem udaną, i jakoś te problemy ustąpiły – nie wiem co jest we krwi bo ostatnie badanie (właśnie z tej okazji) miałem 10 lat temu, ale jak się teraz skaleczę to krwawię raczej normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Cień latającej wiewiórki napisał(a):

Byłem u dentysty na wyrwaniu zęba, przez trzy godziny krwawiło ze mnie jak ze świniaka, nie mogłem tego zatamować. Wtedy stwierdziłem, że chyba jednak coś jest nie tak i trochę skojarzyłem, że zawsze jak się skaleczę to jest sporo krwi. Poszedłem na badania krwi, wyszedł brak (albo niedobór, nie pamiętam) jakiegoś czynnika krzepnięcia, produkowanego przez wątrobę. Zrobiłem USG jamy brzusznej, też wyszły jakieś problemy z wątrobą. Miałem brać heparegen na regenerację wątroby, brałem, jak się skończył to przestałem brać i nie diagnozowałem tego już dalej.

W międzyczasie miałem kolejną próbę zmniejszenia dawki leków, tym razem udaną, i jakoś te problemy ustąpiły – nie wiem co jest we krwi bo ostatnie badanie (właśnie z tej okazji) miałem 10 lat temu, ale jak się teraz skaleczę to krwawię raczej normalnie.

Aha no to trochę inaczej Ale problem zbliżony. Dzięki poczytam o tym. Dzięki że odpowiedziałeś 

8 minut temu, Cień latającej wiewiórki napisał(a):

Ale jak skojarzyles że to przez wenlafaksyne? Tak sobie tylko pomyślałes czy coś lekarz ci mówił? Mi wyszły źle czas potrombinowy i ferrytyna źle wychodziła. Też tam długo krew leciała, no i siniaki same wychodzą, to znaczy wyborczyny żeby być poprawnym. Hematolog stwierdziła że to za duży upływ krwi od okresu bo że tak mam xd 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mi się czytać całego wątku to napiszę tylko że jeszcze 3 lata temu miałem przekroczony AST i ALT blisko 3 (albo 5 - musiałbym sprawdzić) razy powyżej normy. Jeszcze rok temu robiłem badanie to przekroczenie sięgało około 50% (1.5 raza) więc w sumie nie było już tak źle. Pewnie jakbym zrobił znów badanie to by się okazało że przekroczenie sięga jeszcze mniej.

Brałem:
- Amisulpryd (zawsze w dawce 300mg)
- Sertralinę 50mg od 2 lat
- Zolpidem (różne dawki mimo że nie powinienem tym się bawić, od 10 do blisko 50mg, już nie jestem ograniczony do tego szajsu)
- Hydroksyzyna (dzisiaj np. wziąłem 25mg)

Nie wiem czy sam fakt że mam tak bardzo przekroczone wyniki nie wpływa na to, że leki na mnie działają inaczej niż na przeciętnych ludzi, ale co ja mogę powiedzieć.

Dragów nigdy nie brałem, raz zioło paliłem, czy legalne było nie wiem, nie ja ogarniałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli z jednego badania prób wątrobowych wychodzą podwyższone wyniki to ja jestem mimo wszystko za opcją powtórzenia badań krwi po 2-3 dniach, bo miałam kiedyś podwyższone próby wątrobowe i to dość sporo (nie pamiętam już ile razy przekroczone było ale na pewno więcej niż 2), na tyle, że lekarz zakładowy nie chciał mi dać zdolności do pracy dopóki tego nie wyjaśnię. Oczywiście zgłosiłam się od razu do lekarza, który skierował mnie na wszystkie badania typu USG brzucha, powtórne, rozszerzone badania krwi włączając w to wirusy zapalenia wątroby ze względu na ryzyko zawodowe. Jak po 2 czy 3 dniach powtórzyłam badania i przyszły wyniki okazało się, że moje próby wątrobowe są jak najbardziej w porządku, wszystko wyszło w zakresie normy 🤡 pierwszy wynik był prawdopodobnie błędem laboratorium szpitalnego, bo aż takie różnice w wynikach w ciągu 48-72h są niemożliwe co powiedział i mój lekarz i lekarz zakładowy jak poszłam do niego z nowymi wynikami. Oczywiście USG też zrobiłam dla świętego spokoju, ale po powtórnych wynikach nikt nie spodziewał się tam już znalezienia czegokolwiek niepokojącego.
No chyba, że inne parametry z samej morfologii wskazują, że rzeczywiście coś się dzieje, bo przy dużych przekroczeniach to nie będzie tak, że tylko aspat i alat będzie poza normą, odbije się toteż na samej morfologii, chociażby na liczbie płytek krwi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Dalja napisał(a):

Ale jak skojarzyles że to przez wenlafaksyne? Tak sobie tylko pomyślałes czy coś lekarz ci mówił?

Lekarz mówił, plus poszperałem w Internecie.

13 godzin temu, Dalja napisał(a):

Mi wyszły źle czas potrombinowy

O właśnie to 🙂 I przyczyną był właśnie jakiś czynnik krzepnięcia, którego było za mało.

Siniaków ani wybroczyn raczej nie miałem (przynajmniej nie zauważyłem, ale pewnie bym zauważył).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 minut temu, Maat napisał(a):

Mi co jakiś czas psychiatra zleca, żeby jednak robić takie badania.

Mi też, ale unikam lekarzy jak ognia (oprócz psychiatrów, ale od nich oczekuję tylko wypisania leków).

Edytowane przez Cień latającej wiewiórki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, Cień latającej wiewiórki napisał(a):

Mi też, ale unikam lekarzy jak ognia (oprócz psychiatrów, ale od nich oczekuję tylko wypisania leków).

U mnie wizyta u lekarza= konieczność.🙂

Wyjątek stanowi ginekolog i dentysta, pilnuję regularnych kontroli.

A z psychiatrą to oprócz wypisania recepty sporo rozmawiamy, lubię pytać go o różne sprawy.

Czasem mi głupio, że długo siedzę w gabinecie.🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Maat napisał(a):

Wyjątek stanowi ginekolog i dentysta, pilnuję regularnych kontroli.

U mnie tylko dentysta, ale to tylko dlatego że dają tam podtlenek. Inaczej też bym zwlekał ile się da.

4 minuty temu, Maat napisał(a):

A z psychiatrą to oprócz wypisania recepty sporo rozmawiamy, lubię pytać go o różne sprawy.

To ja zupełnie odwrotnie. Recepta i tyle, dziękuję, do widzenia. Zresztą nie mam (i nie potrzebuję mieć) jednego psychiatry, zapisuję się do tego kto ma najbliższy termin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, Cień latającej wiewiórki napisał(a):

Tak samo. Ale muszę iść bo jednak 4 razy więcej krwi tracę. Nie miałeś siniakow bo pewnie nie masz okresu? :D :D coś myślałam że mogę mieć coś z wątroba bo mi się też zmieniło trawienie. Ale to już kilka lat.

Mi tez pomylili wyniki, za 1 razem wyszły kosmiczne wyniki, podejrzewam że ten ktoś mial bialaczke:( 

A wiecie jakie jeszcze psychotropy że watroba siada?

1 minutę temu, Cień latającej wiewiórki napisał(a):

U mnie tylko dentysta, ale to tylko dlatego że dają tam podtlenek. Inaczej też bym zwlekał ile się da.

To ja zupełnie odwrotnie. Recepta i tyle, dziękuję, do widzenia. Zresztą nie mam (i nie potrzebuję mieć) jednego psychiatry, zapisuję się do tego kto ma najbliższy termin.

Ja mam SMS z recepta po telefonie do rejestracji. NFZ. Pęka w szwach korytarz i tak, stąd pewnie tak łamią zasady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27 minut temu, Dalja napisał(a):

Nie miałeś siniakow bo pewnie nie masz okresu?

No jeśli to ma związek z okresem to by tłumaczyło, dlaczego nie miałem 🙂

27 minut temu, Dalja napisał(a):

A wiecie jakie jeszcze psychotropy że watroba siada?

Nie mam pojęcia. Brałem na początku różne, ale Efectin działał na mnie najlepiej, więc zostałem przy nim.

28 minut temu, Dalja napisał(a):

Ja mam SMS z recepta po telefonie do rejestracji. NFZ. Pęka w szwach korytarz i tak, stąd pewnie tak łamią zasady

No tak, NFZ. Ja mam jakiś pakiet w Medicover, 4 darmowe wizyty w roku. Nie pojawiam się nawet, zamawiam teleporadę i psychiatra dzwoni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Maat napisał(a):

Mi co jakiś czas psychiatra zleca, żeby jednak robić takie badania.

Mi badania też czasami kazała robić moja. Chociaż najczęściej to EKG jednak, ale to akurat najmniejszy problem był bo to bez umawiania u mnie robią od ręki jak jest wolny zabiegowy . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi