Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Już chodziłem na jedną psychoterapię ale oprócz zmiany kilku zachowań nie wiele dała...

W te zaburzenia osobowości to ja tak do końca nie wierzę, bo jak można chodzić z depresyjnym nastrojem kilka lat bez wyraznej przyczyny i stwierdzić że to zaburzona osobowość... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

proszę o radę od miesiąca lekarz zmniejszył mi dawkę Paro z 30 do 20 mg i dołożył Wellbutrin 150, ze względu na Anhedonie i wieczne zmęczenie, jest ciut lepiej ale bez szału (Myśle ze paro dość mocno blokuje Well) i teraz mam do wyboru zmniejszenie dawki Paro do 10 mg i pozostanie na 150 Well lub pozostanie na 20 mg Paro i zwiększenie Well do 300. 

Cierpię głownie na OCD i Fobie społeczną ale lata stosowania SSRI doprowadziły do zaburzeń depresyjnych. 

Co o tym sądzicie? Będę wdzięczny za każda odpowiedz.

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie póki co nie, ale obawiałem się tego. Co masz na myśli pisząc coś łagodniejszego? Po Esci była tragedia jeśli chodzi o percepcję i koncentracje a próbowałem aż pół roku, dulo w ogóle nie działała na lęki tylko speedowała, mirta tez nie dla mnie bo chodziłem cały dzień jak w śnie. Fluo bez szału w fobii społ. Brałem kilka lat ale musiałem łączyć z Lexotanem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie wiem, moze setralina...? A brales moze amisulpiryd w malych dawkach? Dziala super antydepresyjnie i rozkreca... Ja zmieniam wenlaflaksyne na escitalopram.... Masz jakies info dla mnie? Mam brac 20 mg... Podobno esci jest neutralny jesli chodzi o naped i powoduje mniej zaburzen seksualnych od wenli...? 

Jesli juz to fluwoksamine sprubuj albo cital... A mitra przeciez nie jest na OCD... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

54 minuty temu, Ricardop napisał:

Jak najbardziej jest taka szansza. U mnie zawsze są to 2-3 miesiące nim się rozkręci 

Dzięki za odpowiedź. No tylko że u mnie było już kilkanaście leków i nic nie pomaga ☹️zero skutków ubocznych i zero działania. I jak tu mieć wiarę? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zapewne juz nie jeden pytal o zaburzenia libido itd. Spytam jeszcze raz , czy sa jakies problemy z erekcja i orgazmem ? Dzis lekarka zapisala mi ten lek twierdzac ze w jej 20 letniej karierze miala tylko jednego pacjenta skarzacego sie na takie zaburzenia, troche mi sie nie chce w to wierzyc😅 Mowila tez o jednym pacjencie ktory mial przedluzony i bolesny wzwod po Paro. Z tego co wiem to wszystkie SSRI maja takie dzialanie ze zaburzaja libido wiec jestem ciekaw ilu forumowiczow z czyms takim sie spotkalo. Z tego co wyczytalem gdzies na forach to Paroksetyna i Wenlafaksyna ma najwyzszy wskaznik takich zaburzen. Nie wiem czy lekarce ufac i podejmowac ryzyko bo kobieta nie da mi zyc jak bedzie w spodniach flak. Bralem juz kilka SSRI i na kazdym to samo. 

Jeszcze jedno czy ktos moze cos polecic co by nie zaburzalo libido. Wiem ze Trazodon, Mirtazapina, Mianseryna, Wellbutrin, Buspiron , Wortioksetyna nie zaburza ale kazdy juz przetestowalem. 

Dzieki z gory za odpowiedz, pozdrawiam👍🏻🖐🏻

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PiotrekLondon, witam Cie i pozdrawiam ;)

45 minut temu, PiotrekLondon napisał:

w jej 20 letniej karierze miala tylko jednego pacjenta skarzacego sie na takie zaburzenia

🤣

Naturalnie, ze nie mozesz jej ufac ;)  Ja w mojej prawie 20 letniej karierze podczas brania paro, spotkalem tylko kilka osob, i to prawie same kobiety, ktore nie mialy ubokow jesli chodzi o libido lub orgazm. Ja w moim przypadku z libido nie mam problemu, bo zawsze bylo wysokie, ale z wytryskiem mozna zapomiec. Zawsze jak jestem juz krotko przed, on sie nie pojawia i mozna kontynuowac stosunek bez konca :D  Czytlem nawet, ze paro przepisuje sie osobom, ktore cierpia na przedwczesny wytrysk. 
Niestety antidotum jeszcze nie znalazlem, moze poza kilkudniowa abstynecja seksualna. Wtedy jest szansa na szybszy wytrysk ;)  
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Don Corleone napisał:

Dziala od poczatku tak samo, a moze to juz jest tylko placebo

Działa albo placebo? To może jesteś wyleczony, albo wyleczyłeś się? Albo nie wiem co.

Właśnie myślę o paro żeby zacząć może brać. Na takie spięcie chyba od lęku albo stresu. Napięcie mięśni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Don Corleone nie biorę paro. Brałem może 10 dni kiedyś 10 mg. Biorę teraz wenle 50 mg. Rozbrajam kapsułką i są tam mini tableteczki, 6 tableteczek i odkładam 2 tableteczki no i biorę 4 tableteczki co wychodzi 50 mg wenli.

Mówisz że na leki i napięcie mięśni paro jest dobra?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Biorę kolejny raz Parogen. Wcześniej działał szybko przy dawce 20 mg. Teraz 3 tyg. brałam lek ale polepszył się tylko nastrój. Potem lekarz zwiększył dawkę na 30 mg. Biorę ja od 2 tyg. Natręctwa nadal są. Czy jest szansa, że to się rozkręci? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi