Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, Don Corleone napisał:

Ja biore Paro juz od 16 lat,  wiec mozna nazwac mnie weteranem :D 

Witam w klubie weteranów- również praktycznie ten sam staż :D 

Ja też badam często krew i wyniki mam bardzo dobre, a paro ze mną ładnych parę lat.  I chyba tylko raz miałam próby podwyższone wątrobowe ale to podczas brania antybiotyku dłuższy czas. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, kofel napisał:

No tak się składa, że leki są właśnie badane latami. Paroksetyna jest już dość długo na rynku, więc bez przesady, że jesteśmy królikami doświadczalnymi. Na podwyższone próby wątrobowe mogą się składać takie czynniki jak: brak ruchu, zła dieta, nadmierna ilość spożywanego alkoholu czy przyjmowane leki. Te dwa pierwsze leżą również blisko naszej głównej choroby - depresji. Dodatkowo warto się posiłkować suplementami diety na wątrobę bez recepty.

Raz miałem podwyższone próby wątrobowe od dużych dawek depakiny i lekarz rodzinny wypisał mi jakiś lek (nie pamiętam nazwy). Było  tam 100 tabletek i miałem brać to 3x dziennie. Po miesiącu miałem zrobić badania. Aspat i Alat z ponad 70 spadły na 10. Więc też można poprosić o mocniejsze leki, które wspomagają regenerację wątroby.

Ewidetnie się mylisz jakbys wiedział o ciemnej stronie psychiatri są specjalne grupy na facebooku. Nie. Są badane przez pewien czas. Wiem to od osoby która pracuje w koncernie farmacetycznym .

Widzę że bierzesz Topiramat tzw brudny narkotyk. Nie zdziw się jak będziesz miał problemy z widzeniem.

I jeszcze jedno SSRI powoduje warunek zwanym HPPD to się stanie jeśli jesteś predysponowany

https://www.google.com/amp/s/www.vice.com/amp/pl/article/jmwmq4/snieg-optyczny-widzenie-jak-na-grzybach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj mi rzetelne dowody na to, że paroksetyna nie była badana przez lata. Leki zanim zostaną dopuszczone w Europie muszą przejść przez 3 fazy testów. 4 faza jest przeprowadzana na lekach już w obrocie. Tu możesz przeczytać więcej: http://www.badaniaklinicznewpolsce.pl/o-badaniach-klinicznych/podstawowe-informacje/jak-sie-prowadzi-badania-kliniczne/

Topiramat może prowadzić do jaskry. Nie jestem osobą starszą, więc nie jestem w grupie ryzyka. Kiedyś będę jak będę jeszcze go brał. Biorę go na padaczkę, jedyny lek, który mi pomaga i nie daje skutków ubocznych. Nie wiem co chciałeś osiągnąć czepiając się topiramatu. Wyjaśnij mi proszę co miałeś na myśli "brudny narkotyk".

Odnośnie śniegu optycznego to czytając ten artykuł to zdałem sobie sprawę, że śnieg optyczny ja mam od dawna. Na wiele lat przed używaniem SSRI, leków i narkotyków w moim życiu. Też podczas bardzo silnych bóli głowy. Odkąd biore SSRI go nie mam, bo nie mam bóli głowy. Chciałbym czasami widzenie jak po grzybach. Przerobiłem w swoim życiu masakrycznie dużo narkotyków z morfiną i oksykodonem na czele. Trafiły się i grzybki. Zerwałem z tym, ale śnieg optyczny to co innego niż 'widzenie jak po grzybach'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, kofel napisał:

Jaskrę można dostać w każdym wieku. Ta choroba rozwija się ukrycie.

Mój kolega dostał astygmatyzmu po Topirmacie to bardzo silny lek nawet mój neurolog o tym wspominał

Jeśli chcesz odpowiedzi znajdź te grupy o których wspomniałem np Neurotoxicity.

Więcej o SSRI i wzrok

https://rxisk.org/keeping-an-eye-on-the-ball-visual-problems-on-ssris/

Edytowane przez Petek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, że jaskry można zawsze dostać. Ja mówię, że nie jestem w grupie ryzyka. Dla mnie większym ryzykiem jest nie branie topiramatu niż branie go.

To Ty wyskakujesz tutaj z bardzo śmiałymi tezami na temat tego, że topiramat to 'brudny narkotyk'. Nie zamierzam tego szukać. Skoro mówisz, że tak jest to napisz mi dlaczego, ale proponuję na priv, bo schodzimy na offtop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Wszystkim!
Piszę z pytaniem do osób, które odstawiły SSRI. Otóż ze względu na zespół lęku uogólnionego brałem Rexetin od końca stycznia do końca czerwca tego roku. Regularnie 20 mg, a od połowy maja schodziłem z dawki według zaleceń psychiatry. Do tego zapisałem się na terapię poznawczo-behawioralną, która bardzo mi pomogła. Niemniej mija już ponad 7 tygodni od ostawienia leku, a ja wciąż mam zawroty głowy. Na początku były bardzo intensywne, teraz występują sporadycznie na bardzo krótki czas kilkanaście do kilkudziesięciu razy dziennie - jest to już upierdliwe :) 
Chciałem się z Wami skonsultować, czy może mieliście podobne objawy przez tak długi czas? Albo kiedy Wam minęły.

Z góry dziękuję za odpowiedź :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

54 minuty temu, kofel napisał:

Zawroty głowy i inne objawy odstawienne paroksetyny powinny przejść do dwóch tygodni, maksimum trzech. Nie masz innych objawów poza zawrotami głowy? Lęków? Wybudzeń w nocy? Albo sen się pogarsza?

Miewam momenty derealizacji, bardzo krótkie. Ale to wszystko. Mi psychiatra mówił, że maks przez 2-3 tygodnie te zawroty głowy powinny się utrzymywać, gdzieś przeczytałem, że mogą nawet pół roku. U mnie trwa to już dość długo, stąd chciałem podpytać osób, które odstawiły Rexetin, ile u Was takie zawroty się utrzymywały? 

Edytowane przez PARObek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, PARObek napisał:

Na początku były bardzo intensywne, teraz występują sporadycznie na bardzo krótki czas kilkanaście do kilkudziesięciu razy dziennie - jest to już upierdliwe 🙂
Chciałem się z Wami skonsultować, czy może mieliście podobne objawy przez tak długi czas? Albo kiedy Wam minęły.

Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Parobek , miną zawroty ,wcześniej czy póżniej , ale na bank miną . Z czasem rzadziej ,krócej ,,,j aż zdechną ściewrinki  .

U mnie za to na wejściu z paro miałem zawroty , przy zejściu nie ,,, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Dwa tygodnie temu zacząłem swoją przygodę z paroksetyną (20mg na dobę) do tego Tritico CR (25mg przed snem). Lek póki co działa słabo, czyt. poczucie lęku nie odpuszcza, choć wiem że na efekty trzeba poczekać.

Wcześniej zażywałem escilatopram (20mg) + tritico na noc - z lękami radził sobie bardzo dobrze, ale czułem się wciąż bardzo senny i zaczęły mi bardzo mocno wypadać włosy, stąd decyzja o zmianie. Spokojna głowa jest bardzo ważna, ale szukam leku, który jednak nie uczyni mnie łysym... Na ulotce (Aciprex) była wzmianka o wypadaniu włosów.

Jakie są wasze doświadczenia? Czytałem, że paroksetyna może też powodować wypadanie włosów, choć na ulotce tych informacji w działaniach niepożądanych nie ma. Chyba mało prawdopodobne, by była to wina Tritico? Póki co czekam na efekty i obserwuję, czy sytuacja na głowie też się uspokoi, dermatolożka kazała używać loxonu 5%.

Dzięki z góry za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc. Czytam formu juz jakis czas ale postanowilam sie w koncu udzielic bo moze troche mnie to uspokoi. 2 tygodnie temu bylam na pierwszej wizycie u psychiatry, mam lęki, ataki paniki, epizody agorafobii, ogolnie tragedia. Jestem na parogenie 10 mg od dwoch tygodni i jest to po prostu tragedia. W ciagu dnia od rana jestem caly czas spieta, odczuwam lęk do tego stopnia, ze nie wychodze z domu, nawet do sklepu ktory jest u mnie pod blokiem. Do tego ciagle zmeczenie. Wiem ze paro rozkreca sie dlugo ale czuje sie po prostu tragicznie. W srode mam wizyte kontrolna u psychiatry a nie mam pojecia jak na nia dotre jestem przerazona do tego stopnia gdy mysle i wyjsciu z domu, do ludzi. Wiem, ze paro jest ciezkie i ma skutki uboczne ale az takie? Mam cicha nadzieje, ze moze ktos z was mnie troche uspokoi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi