Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

W fobii społecznej przydałaby się jakaś psychoterapia, zmiana nawyków myślowych, zrozumienie, że nie jest się obserwowanym ani postrzeganym głupio i że nikt nie patrzy Ci na ręce i że życie to nie film w którym kamera się skupia na Tobie, na pewno taka psychoterapia też pomaga niż ślepo zawierzanie aż któryś lek pomoże. Paro jest niezłe na fobie społeczną, brałem już je kiedyś chyba z 6-7 lat temu przez prawie rok i zajebiście brykałem na studiach, solidaryzowałem się z ludźmi (mniej lub bardziej), na mieście czy w jakimś autobusie na pewno też było lepiej. Powiedzmy taka redukcja objawów o 60-70%, żeby było 90-100% to wiadomo alprazolam albo inne cudo ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj sobie uświadomiłam ze odkąd biorę paro to bardziej dbam o siebie. Przedtem chodziłam w jednych spodniach i 2 dresowych bliżej przez pół roku i nic sobie nie kupowałam. Po prostu mi się nie chciało, nie widziałam sensu, w końcu kogo to obchodzi jak wyglądam? A teraz sprawia mi przyjemność jak się ladnie ubiore,kupuję sobie nowe rzeczy.

No i lęk się zmniejszył zdecydowanie. Dzisiaj dobrnelam prawie do końca studiów których balam się jak ognia, śniło mi się po nocach jak nic nie ogarniam. A okazało się ze dałam radę wejść do grupy na ostatnie pół roku, prawie wszystko już pozdawalam, zabrałam się za mgr. A tak się strasznie balam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zielona87 gratulacje :) Dobrze trafiony lek i w odpowiednim okresie Twojego życia :) Paro właśnie wspominam jako jeden z niewielu dobrych i skutecznych leków i co ciekawe bardzo lajtowo go odstawiłem wtedy po roku...a po odstawce czułem się jeszcze wyjątkowo nieźle przez kilka miesięcy... ach to był piękny czas 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zielona87 gratulacje :) Dobrze trafiony lek i w odpowiednim okresie Twojego życia :) Paro właśnie wspominam jako jeden z niewielu dobrych i skutecznych leków i co ciekawe bardzo lajtowo go odstawiłem wtedy po roku...a po odstawce czułem się jeszcze wyjątkowo nieźle przez kilka miesięcy... ach to był piękny czas 8)

To czemu już nie bierzesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czemu już nie bierzesz?

To było wiele lat temu a założenie lekarza było takie, żeby w końcu odstawić lek i spróbować żyć bez leków. Ale aktualnie znowu zacząłem brać i jestem na dziewiątym dniu 20mg i czuje się z dupy, ale wiem, że potrzeba czasu żeby zaskoczyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie warto od razu zakładać max dawek, bo może się okaże że 20mg paro działa u Ciebie lepiej na fobie społeczną niż 40 czy 60. Najlepiej testuj stopniowo zaczynając od niższej dawki. Więcej nie zawsze jest lepiej. Ja pamiętam na 20mg nawet dobrze funkcjonowałem a na 40mg nie czułem się za dobrze i byłem ciągle poddenerwowany i musiałem zejść wraz na 20mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie czy połączenie SSRI tzn. moich leków które mam w podpisie z DECA-DUROBOLIN moze nasilic nerwice lub miec jakies oplakane skutki uboczne ???

Nie uważasz, że problemy psychiczne ze zdrowiem i koksowanie nie idą ze sobą w parze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uważasz, że problemy psychiczne ze zdrowiem i koksowanie nie idą ze sobą w parze?

A kto Ci powiedział Ashton, ,że Feniksx koksuje ?

Może bierze ten lek w innych celach ., zdecydowanie zdrowotnych ,,, a znając Jego przypuszczam ,że nie należy On do sterydziarzy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym tygodniu brałem 30 mg paroksetyny (kilka tygodni temu tylko 10 mg). Już przy wcześniejszej dawce występowała "powolność", "rozleniwienie". Mój stan jest obecnie podobny do tego, który był wcześniej, możliwe jednak, że natręctw, niepokoju jest mniej przy większej dawce. Obawiam się, że może się to odbywać kosztem większego "zniechęcenia", "spowolnienia".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym tygodniu brałem 30 mg paroksetyny (kilka tygodni temu tylko 10 mg). Już przy wcześniejszej dawce występowała "powolność", "rozleniwienie". Mój stan jest obecnie podobny do tego, który był wcześniej, możliwe jednak, że natręctw, niepokoju jest mniej przy większej dawce. Obawiam się, że może się to odbywać kosztem większego "zniechęcenia", "spowolnienia".
Dokładnie tak jest niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii zarobkowania takie działanie leku nie wygląda najlepiej :( Nie chce mi się zbytnio robić czegoś bardziej złożonego. W nocy z piątku na sobotę w łóżku spędziłem chyba ponad 13 godzin. W tym stanie chyba szczególniej nie chce dbać o wygląd, porządek i mycie się :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że z powolnością to w moim przypadku problemy były od małego. Natręctwa zaczęły się pojawiać chyba ok. 6 r. ż. Nie pamiętam bardzo dokładnie, kiedy zacząłem brać paroksetynę, ale myślę, że to było kilka lat temu. Skutki uboczne działania paroksetyny mogą być bardzo niekorzystne, jeśli chodzi o codzienne funkcjonowanie (np. ograniczenie sprawności psychomotorycznej mogące wywołać jazdy samochodem, obniżenie dokładności wykonywanych czynności (jak jest się bardziej powolnym, "sennym" to nic dziwnego), co raczej dobrze się nie przekłada na zdolności do pracy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że z powolnością to w moim przypadku problemy były od małego. Natręctwa zaczęły się pojawiać chyba ok. 6 r. ż. Nie pamiętam bardzo dokładnie, kiedy zacząłem brać paroksetynę, ale myślę, że to było kilka lat temu. Skutki uboczne działania paroksetyny mogą być bardzo niekorzystne, jeśli chodzi o codzienne funkcjonowanie (np. ograniczenie sprawności psychomotorycznej mogące wywołać jazdy samochodem, obniżenie dokładności wykonywanych czynności (jak jest się bardziej powolnym, "sennym" to nic dziwnego), co raczej dobrze się nie przekłada na zdolności do pracy).
Może spróbuj z innym ssri?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boję się efektów ubocznych, zwłaszcza tych bardziej nieprzyjemnych czy bardziej upośledzających. Mi sytuacja środowiskowa (np. agresywna matka, z którą mieszkam) też nie pomaga w życiu. A moje natręctwa bywały bardzo niemiłe i wolałbym ich nie mieć. Nagłe odstawienie paroksetyny może wywoływać nieprzyjemne objawy, np. zawroty głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, biorę paro już od 7 tygodni (dawka 20 mg) i jest coraz lepiej.

Normalnie się wysypiam, odeszły objawy somatyczne nerwicy. Nawet jak mocniej zabije mi serce to mam to gdzieś.

Pierwsze 2-3 tygodnie były trudne i ciężkie, ale jest już dużo lepiej. Mogę nawet normalnie skupić się na czymś, odeszly myśli natrętne. Nie jestem ospały, Mogę nawet poczytać książkę i się uczyć. Nie mam już problemów z pamięcia. Paro napędza mnie do działania. Codziennie chcę coś robić.

Dlatego warto poczekać co najmniej dwa miesiące, aż lek zacznie działać. Naprawdę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie się wysypiam, odeszły objawy somatyczne nerwicy. Nawet jak mocniej zabije mi serce to mam to gdzieś.

Pierwsze 2-3 tygodnie były trudne i ciężkie, ale jest już dużo lepiej. Mogę nawet normalnie skupić się na czymś, odeszly myśli natrętne. Nie jestem ospały, Mogę nawet poczytać książkę i się uczyć. Nie mam już problemów z pamięcia. Paro napędza mnie do działania. Codziennie chcę coś robić.

Dlatego warto poczekać co najmniej dwa miesiące, aż lek zacznie działać. Naprawdę.

cranberrries, :brawo::brawo::brawo:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem już równiutki miesiąc na paro i nie jestem zadowolony, ale zamierzam brać je jeszcze przez miesiąc tak jak psychiatra przykazał. Póki co zamykam się w sobie po tym leku strasznie. Oczywiście jestem taki z natury, ale bez leków miewałem lepsze dni kiedy byłem bardziej otwarty, a teraz czuje się taki jakiś wyobcowany non stop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdyby tak działało u każdego to byłoby warto, ale tak nie jest, więc czy warto czy nie to ocenia każdy na swoim przykładzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi