Skocz do zawartości
Nerwica.com

Odstawianie leków i objawy abstynencyjne.Wątek zbiorczy

małpeczka

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję Ci za odpowiedź kochana, myślę, że tak właśnie jest jedno nakłada się na drugie, masakra jakaś, ale cóż taka nasza uroda, umówiłam się już do ginekologa zrobię wyniki hormonów i jeśli potwierdzi to cóż jakoś to będzie, ale te objawy są upierdliwe i męczące, stary mnie już ma dosyć 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś odstawiał 300 mg wenlaflaksyny gwałtownie od razu na zero?? Chodzi mi o krótkie branie tego leku max 2 miesiące, w sensie że wejście na 300 mg w miarę szybko i potem detox na zero od razu.. Czy ktoś stosował taką metodę w celu odwrazliwienia receptorów...? Skoro brane krótko to może nie będzie skutków odstawiennych natomiast zastanawiam się czy tak gwałtowne odstawienie wysokiej dawki nie wpłynie negatywnie na serce poza jakimiś tak kołataniami serca? Wyszły mi kiedyś jakieś tam dodatki nadkomorowe na holterze ale nie było ich dużo.. czy w tym wypadku można by taki detox zastosować, miał ktoś podobna sytuację? Jak to serce odczuje wg Was??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kotowska Pani jest idealnym przykładem, dlaczego nienawidzę leków SSRI/SNRI. Albo bierze się je już na stałe, dając jako kolejny taki pacjent ogromne pieniądze gigantom farmaceutycznym, albo przez jakiś czas, przypuszczam, że w części przypadków gdy te "leki" odstawiane są nagle pojawia się zespół dyskontynuacji, dla mnie równoznaczny z uzależnieniem i objawami odstawiennymi, ale profesorem nie jestem.

Ja po ośmiu miesiącach kombinacji na różnych SSRI/SNRI i nagłym, nie stopniowym ich odstawieniu dostałem ogromnego "strzała w głowę". Co chwila jakieś wyładowania rozchodzące się po całym ciele, czyli te sławne "brain zapsy", nerwica lękowa jakiej w życiu nie doświadczyłem, całkowity brak snu pomimo faszerowania lorazepamem i dużo biegania głównie na pobliskim zalewie. Duża nadpobudliwość. Trwało to dwa tygodnie. W chwilach wolnych od biegania zapisałem prawie pół zeszytu, a w nim wiązanka jaką wyrecytuję psychatrze, który mnie w to wkopał i jeszcze sam zalecał.

Ciągle byłem podkur*iony i pociłem się, więc nie jestem w stanie nawet sobie wyobrazić przez co przeszła ta pani. Współczuję i mam nadzieję, że wszystko jest już w porządku.

Edytowane przez Fobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Pawel.770 napisał(a):

Czy ktoś odstawiał 300 mg wenlaflaksyny gwałtownie od razu na zero?? Chodzi mi o krótkie branie tego leku max 2 miesiące, w sensie że wejście na 300 mg w miarę szybko i potem detox na zero od razu.. Czy ktoś stosował taką metodę w celu odwrazliwienia receptorów...? Skoro brane krótko to może nie będzie skutków odstawiennych natomiast zastanawiam się czy tak gwałtowne odstawienie wysokiej dawki nie wpłynie negatywnie na serce poza jakimiś tak kołataniami serca? Wyszły mi kiedyś jakieś tam dodatki nadkomorowe na holterze ale nie było ich dużo.. czy w tym wypadku można by taki detox zastosować, miał ktoś podobna sytuację? Jak to serce odczuje wg Was??

Ja po odstawieniu powoli 40 mg paroksetyny 40 mg po 2 mies. brania miałam koszmarne objawy odstawienne: wahania nastrojów, lęki, zaburzenia czucia. Najgorsze były brain zaps (prądy w głowie), które można zlikwidować dużymi dawkami kwasów omega 3, zaczętymi brać od. 2 tyg przed redukcją, jedzeniem codziennie awokado, pistacjami ( maja duzo tych kwasów).Sama ten tip kiedyś "sprzedałam " z dobrym skutkiem dla pacjentów mojej byłej psychiatrze🙂

Nigdy nie miałam objawów odstawiennych po żadnym antydepie po tak krótkim czasie brania oprócz paro.

Co do wenli najlepiej poradzić się psychiatry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mija pierwszy miesiąc od odstawienia do zera duloksetyny. Jest w porządku. Ale jedna rzecz wydaje mi się dziwna.

Jestem w stanie takiej jakby hiperaktywacji. Mógłbym pracować, sprzątać, gotować i jeszcze na zakończenie pójść na siłownię i wyprowadzić psa. Zacząłem sam sobie redukować te aktywności, bo zauważyłem, że się to rozkręca do skali problemu.

Proszę o odpowiedź kogoś kto coś podobnego przeżywał. Dziękuję.

Piotrek 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 lata PAROGEN 20 mg, 1,5 roku 30 mg,

od lipca znowu 20 mg a od września 10 mg. czuję ciężkość głowy, mięsnie mają lekkie prądy, ale trzymam się decyzji żeby wyjść z tego... pociągne te 10 mg nawet i do końca roku... ciekawe jak to będzie jak w ogóle zabraknie leku w mózgu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, marcin92 napisał(a):

3 lata PAROGEN 20 mg, 1,5 roku 30 mg,

od lipca znowu 20 mg a od września 10 mg. czuję ciężkość głowy, mięsnie mają lekkie prądy, ale trzymam się decyzji żeby wyjść z tego... pociągne te 10 mg nawet i do końca roku... ciekawe jak to będzie jak w ogóle zabraknie leku w mózgu...

Też odstawiałem paro po ponad 3 latach brania; schodząc byłem przez miesiąc na 10 mg. Po całkowitym odstawieniu miałem objawy dyskontynuacji przez jakieś 3-4 tygodnie, ale później ustąpiły całkowicie ;)  

W dniu 29.08.2024 o 21:02, Piotr03 napisał(a):

Mógłbym pracować, sprzątać, gotować i jeszcze na zakończenie pójść na siłownię i wyprowadzić psa. Zacząłem sam sobie redukować te aktywności, bo zauważyłem, że się to rozkręca do skali problemu.

Ale z czego tu rezygnować? To chyba dobrze, że nie siedzisz w brudzie, nie jesteś głodny, masz jakąś aktywność i wyprowadzasz psa? Co chcesz tu redukować? Normalne życie. Przecież większość ludzi z tego forum dąży do takiej aktywności. Chyba że twój rozmach jest jakiś nienaturalny i gotujesz i sprzątasz w nocy, a mimo to w dzień jesteś pełen wigoru ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi