Skocz do zawartości
Nerwica.com

BUPROPION/AMFEBUTAMON (Bupropion Neuraxpharm, Oribion, Welbox, Wellbutrin, Zyban)

nella31

Rekomendowane odpowiedzi

Lekarz przepisal mi wellbutrin 150 na nerwice lękowa, somatyczna ,czy ten lek sprawdzi się w takim schorzeniu ,przeglądam te 190 stron i nie mogę znaleźć nic na ten temat .

Czy ten lek wycisza chore nerwy , chodzi mi o czyste objawy cielesne duszności,niepokoj ,nieustanne zmęczenie ,pocenie rąk, zanizone libido itp .Biorę już 2.5 tyg mam średnie skutki uboczne tj bóle głowy ,oczu,lekkie zaburzenia widzenia, niepewnosc,zaburzenia snu,poprostu czy jest sens faszerowania się tym lekiem przez 6-8 miesiecy ,brałem kiedyś ssri ale źle ta grupę lekow toleruje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56 minut temu, Geeman napisał(a):

Lekarz przepisal mi wellbutrin 150 na nerwice lękowa, somatyczna ,czy ten lek sprawdzi się w takim schorzeniu ,przeglądam te 190 stron i nie mogę znaleźć nic na ten temat .

Czy ten lek wycisza chore nerwy , chodzi mi o czyste objawy cielesne duszności,niepokoj ,nieustanne zmęczenie ,pocenie rąk, zanizone libido itp .Biorę już 2.5 tyg mam średnie skutki uboczne tj bóle głowy ,oczu,lekkie zaburzenia widzenia, niepewnosc,zaburzenia snu,poprostu czy jest sens faszerowania się tym lekiem przez 6-8 miesiecy ,brałem kiedyś ssri ale źle ta grupę lekow toleruje 

Bupropion na nerwicę ?? Kto ci to przepisał ? To lek na aktywizację na depresję gdzie nie możesz ruszyć się z łóżka , nie zadziała raczej na wyciszenie nerwicy .. to jednak noradrenalina i dopamina w czystej postaci. Jak nie tolerujesz SSRI może warto spróbować pregabaliny ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepisal mi to psychiatra z gdanska,Mam pregabaline jako lek wspomagający wellbutrin , nie brałem jej jeszcze bo słyszałem że ma dużo skutków ubocznych,powiedz mi czy pregabalina działa jak xanax doraźnie czy trzeba ja brac dłużej i czekać na efekty ? 

Czyli co mam odstawić ten wellbutrin bo źle się po nim czuje jeszcze bardziej mam wk*** trochę mnie pobudził ale ja tego nie chce, chce się wyciszyć ,Ten psychiatra powiedział że to zacznie działać po ok 4-6 tyg mam czekać czy odstawić już sam nie wiem

Jeden pozytywny objaw po tym wellbutrinie jest to że zmniejszył mi trochę chroniczne zmęczenie czyli ciężkie oczy i częsta sennosc

A powiedz mi jeszcze jaki jest dobry lek na nerwice ssri może warto się przemęczyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, Geeman napisał(a):

Przepisal mi to psychiatra z gdanska,Mam pregabaline jako lek wspomagający wellbutrin , nie brałem jej jeszcze bo słyszałem że ma dużo skutków ubocznych,powiedz mi czy pregabalina działa jak xanax doraźnie czy trzeba ja brac dłużej i czekać na efekty ? 

Czyli co mam odstawić ten wellbutrin bo źle się po nim czuje jeszcze bardziej mam wk*** trochę mnie pobudził ale ja tego nie chce, chce się wyciszyć ,Ten psychiatra powiedział że to zacznie działać po ok 4-6 tyg mam czekać czy odstawić już sam nie wiem

Jeden pozytywny objaw po tym wellbutrinie jest to że zmniejszył mi trochę chroniczne zmęczenie czyli ciężkie oczy i częsta sennosc

A powiedz mi jeszcze jaki jest dobry lek na nerwice ssri może warto się przemęczyć?

Nie pregabalina nie działa jak Xanax. Trzeba ją brać regularnie najlepiej dwa X2 dziennie przez to że ma krótki czas półtrwania w organizmie.Prega to bardzo dobrze tolerowany lek z niewielką ilością skutków ubocznych w dawkach leczniczych , oczywiście jakieś skutki uboczne są ale nie jest to lek który powoduje jakieś anomalie w organizmie a z doświadczenia lek bardzo skutecznie działa na wszelkie objawy które opisałeś. Sam biorę pregabalinie z przerwami od 1.5 roku i chwałę sobie ten lek.Kazdy ssri oprócz fluoksetyny i fluwoksaminy jak dla mnie osobiście jest warty uwagi przy nerwicy. Oczywiście początek kuracji SSRI bywa trudny bo sam to przechodziłem kilka razy ale potem leki działają i wyciszają. Zależy tylko jak mocne są dolegliwości i jakie objawy istnieją , do tego lekarz dobiera. Z doświadczenia escitalopram to jest lek bardzo dobry na nerwicę lękową a jest bardzo dobrze tolerowany 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, hopefully.00 napisał(a):

Nie pregabalina nie działa jak Xanax. Trzeba ją brać regularnie najlepiej dwa X2 dziennie przez to że ma krótki czas półtrwania w organizmie.Prega to bardzo dobrze tolerowany lek z niewielką ilością skutków ubocznych w dawkach leczniczych , oczywiście jakieś skutki uboczne są ale nie jest to lek który powoduje jakieś anomalie w organizmie a z doświadczenia lek bardzo skutecznie działa na wszelkie objawy które opisałeś. Sam biorę pregabalinie z przerwami od 1.5 roku i chwałę sobie ten lek.Kazdy ssri oprócz fluoksetyny i fluwoksaminy jak dla mnie osobiście jest warty uwagi przy nerwicy. Oczywiście początek kuracji SSRI bywa trudny bo sam to przechodziłem kilka razy ale potem leki działają i wyciszają. Zależy tylko jak mocne są dolegliwości i jakie objawy istnieją , do tego lekarz dobiera. Z doświadczenia escitalopram to jest lek bardzo dobry na nerwicę lękową a jest bardzo dobrze tolerowany 

A powiedz mi jeszcze proszę czemu nie flueksetyna bo on jako pierwsze przepisal mi seronil ale wziąłem jedna tabletke co jest nie tak z ta grupa lekow ,mam cały czas to w szafie czyli nie polecasz tego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, hopefully.00 napisał(a):

ale nie jest to lek który powoduje jakieś anomalie w organizmie

Nie mów rzeczy, których nie jesteś w stanie stwierdzić ze 100% pewnością. Oczywiście że może spowodować i jestem tego żywym dowodem. Tylko pregabalina zapewniła mi zapewniła wizytę na SORze, zakaz wszelkiej aktywności fizycznej, włącznie ze spacerami, przeprosiny kardiologa, że nie da rady mnie przyjąć tego samego dnia, tylko następnego po upewnieniu się, że nie dzieje się nic niedobrego i to podczas pierwszej fali pandemii gdzie dostanie się do lekarza na NFZ graniczyło z cudem. A dlaczego? Zaburzenia rytmu serca zagrażające życiu. Jest o tym informacja nawet w ulotce. Rzadkie działanie niepożądane, ale możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, acherontia styx napisał(a):

Nie mów rzeczy, których nie jesteś w stanie stwierdzić ze 100% pewnością. Oczywiście że może spowodować i jestem tego żywym dowodem. Tylko pregabalina zapewniła mi zapewniła wizytę na SORze, zakaz wszelkiej aktywności fizycznej, włącznie ze spacerami, przeprosiny kardiologa, że nie da rady mnie przyjąć tego samego dnia, tylko następnego po upewnieniu się, że nie dzieje się nic niedobrego i to podczas pierwszej fali pandemii gdzie dostanie się do lekarza na NFZ graniczyło z cudem. A dlaczego? Zaburzenia rytmu serca zagrażające życiu. Jest o tym informacja nawet w ulotce. Rzadkie działanie niepożądane, ale możliwe.

Rzeczywiście pisałaś kiedyś o tym. Aż ciekawe jaki mechanizm zadziałał że miał wpływ na serducho w takim stopniu ale co człowiek to inny.

Godzinę temu, Geeman napisał(a):

A powiedz mi jeszcze proszę czemu nie flueksetyna bo on jako pierwsze przepisal mi seronil ale wziąłem jedna tabletke co jest nie tak z ta grupa lekow ,mam cały czas to w szafie czyli nie polecasz tego ?

Nie mówię że nie polecam bo ja być może byłem zbyt mało wytrwały ale lek się strasznie długo ładował , na lęk wolnopłynący u mnie nie znalazł zastosowania po 3 miesiącach bo tyle było czekania. Owszem działał antydepresyjnie i nie miałem poczucia że lek mnie uspokaja i seduje tylko działał tak pomiędzy ale lęki i tak były;)) chociaż akurat wtedy miałem ogólny zły stan psychiczny więc nie przypisywałem aż tak tego lekom ;pp ale przynajmniej utrzymał mnie na powierzchni.Potem zmieniłem na escitalopram i odczułem znaczącą poprawę w lęku ale lek już działał bardziej uspokajająco i przyblokował  trochę emocje co w tamtym okresie sobie chwaliłem bo uwolniłem się trochę od bajzlu w głowie który wtedy panował. Fluwoksaminy wogóle nie ruszaliśmy z lekarzem bo stwierdził że szkoda mojego czasu chyba że była by to ostatnia deska ratunku. Z SSRI jeszcze tylko nie próbowałem paroksetyny ale nigdy nie było u mnie tak źle i też boje się tego leku xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

53 minuty temu, MiśMały napisał(a):

Biorę welbox od kilku dni. Lek póki co nie ma żadnych skutków ubocznych, nawet nie ma bezsenności.

Lek dziaĺa na mnie opacznie, nie pobudza a wycisza, ale bez sedacji.

Bupropion nie na każdego musi działać pobudzająco. W ulotce piszą, że początek działania występuje po 14 dniach od rozpoczęcia leczenia, a pełny efekt może być widoczny dopiero po kilku tygodniach. No i w przypadku braku poprawy po 4 tygodniach zalecają zwiększenie dawki do 300mg w razie niepełnego efektu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę welbox 2 tygodnie i lek jeszcze nic a nic nie działa pobudzająco. Poprawił się u mnie natomiast afekt, zmieniło się też samopoczucie, taka jakby bupropionowa derealizacja, ale jest to przyjemny stan. Jestem też nieco bardziej towarzyski.

Lek nie miał ani nie ma żadnych skutków ubocznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Welbox 150mg, pierwsze odczucia, czuję jak lek zaczyna coś działać po ok 4-5 h wyczytałam , że tak właśnie osiąga maksymalne stężenie poziomu we krwi. Nie mam takiego zamulenia , gdzie nie mogłam zebrać się by coś zrobić, ale za to czuje takie jakby SKOŁOWANIE, zakręcenie, trochę niepokój, może lekkie poddenerwowanie i jakby nastrój się pogarsza, więcej negatywnych myśli. Czy ktoś miał podobnie? Czuł po bupropionie skołowanie ? Do tego mam wrażenie , że działa kilka godzin , a potem już jakby znowu nie mam siły .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bupropion łykam od blisko 8 tygodni, nic kompletnie nic mnie nie ruszyło. Uboki rzeczywiście były, do dzisiaj odczuwam wzmożoną potliwość okrutne osłabienie, dziwny posmak w ustach, z tego co minęło : zaparcia, kołatanie serca, ból w klatce, "łykanie" powietrza momentami chyba wszystko.

Początkowo spałam po 3-4 h teraz spałabym wiecznie, masakra.

Od ponad 10 lat leczę stany depresyjno-lękowe i PTSD, zaburzenia odżywiania od stanów anorektycznych po nadwagę.

Lęki, w moim przypadku są do zniesienia.

Pozdrawiam grupę i witam wszystkich 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W aptece czy w internecie widzę Wellburtin xr , czy nie ma już zwykłego Wellburtinu bez powolnego uwalniania? W aptece babka mi powiedziała że skoro mam receptę na Welbox , to Wellburtinu xr nie może mi wydać, to prawda? 

Czy ktoś przy stosowaniu Wellburtinu xr - o powolnym uwalnianiu , widział różnicę w działaniu niż przy zwykłym bupropionie bez xr?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, PaulinaMaja napisał(a):

W aptece czy w internecie widzę Wellburtin xr , czy nie ma już zwykłego Wellburtinu bez powolnego uwalniania? W aptece babka mi powiedziała że skoro mam receptę na Welbox , to Wellburtinu xr nie może mi wydać, to prawda? 

Czy ktoś przy stosowaniu Wellburtinu xr - o powolnym uwalnianiu , widział różnicę w działaniu niż przy zwykłym bupropionie bez xr?

farmacutka się myli. W obrocie nie ma innej formy niż przedłużona

była bardzo temu o natychmiastowym uwalnianianiu, ale powodowała dużo napadów drgawkowych

Edytowane przez marcinzen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.02.2025 o 09:58, eleniq napisał(a):

Bupropion nie na każdego musi działać pobudzająco. W ulotce piszą, że początek działania występuje po 14 dniach od rozpoczęcia leczenia, a pełny efekt może być widoczny dopiero po kilku tygodniach. No i w przypadku braku poprawy po 4 tygodniach zalecają zwiększenie dawki do 300mg w razie niepełnego efektu. 

No tak, a jeszcze na dodatek to jest taka aktywizacja, której się później nie czuje - przynajmniej ja tak mam. Odstawienie już natomiast czuję po ok. tygodniu. Ale 300 mg było dla mnie za dużo, szkoda bardzo, że nie ma wersji 225 mg, ta by była dla mnie idealna, bo czasami czuję, że to 150 mogłoby być trochę silniejsze. A z połówkowaniem nie chce mi się pierdzielić, zresztą nigdy nie wyszłoby idealnie 75 ze 150.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi