Skocz do zawartości
Nerwica.com

PREGABALINA (Egzysta, Linefor, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin Accord/Mylan/ Pfizer/ Sandoz/ Sandoz GmbH/ STADA/ Zentiva, Pregamid, Tabagine)

tekla67

Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

225 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      159
    • Nie
      47
    • Zaszkodziła
      22

Rekomendowane odpowiedzi

Czy przyjmując pregabaline w dawce 400mg,to czy może po niej klikać w stawach?w szyji,kręgosłupie,kolanach,wszędzie w sumie.

Nigdzie nie wyczytałem o takim skutku ubocznym.

Do niej biorę jeszcze

Wenlafaksyna 225mg

Sulpiryd 150mg

Mirtazapina 30mg.

Często,I dlużo trenuje,hantle,biegam,to może od wysilku fizycznego.

Ale wszystko właśnie się zaczęło jak przepisano mi pregabaline.

A może to wina sulpirydu,bo wiecie wysoka prolaktyna. 

Czy ktoś miał,lub słyszał,by trzaskało w stawach,właśnie po pregabalinie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Dziś byłem u nowej lekarki 

Wcześniejszej nie ufam 

Ogólnie jestem uzależniony na 100% od alprazolamu (alprox, afobam) opowiedziałem o tym lekarze że lekarz kazał mi stosować codziennie dawkę 1,5mg wręcz tak zalecił i tak brałem od 5 miesięcy teraz jest problem z odstawieniem 

Drugi lek który brałem to mirtazapina (mirtor) 30mg 

Teraz lekarka oczywiście zostawiła mi alprazolam ale abym stawał rano i wieczorem. 

Skarżyłem się na tycie i znaczny przyrost masy więc lekarka zmniejszyła dawkę mirtazapiny na 15mg wcześniej brałem 30mg i właśnie dołączyła preganaline (Preato) na początek pół tabletki później całą 75.

I teraz proszę doradźcie czy przy stosowaniu tej preganaliny mogę dodatkowo przytyć? Czy ten lek powoduje duży wzrost masy ciała i czy rzeczywiście pomoże odstawić leki z grupy benzodiazepin? 

Zestaw mam taki 

Afobam 0,5mg rano i 0,5mg wieczorem 

Mirtazen 15mg wieczorem i 

Preato 75mg wieczorem 

Prosze o jakieś opinie. 

Będę wdzięczny za wszelką pomoc 

Pozdrawiam 

Najbardziej boje się znów przytyć. 

Dieta, siłownia i sport oczywiście u mnie ciągle jest wskazane ale tycie jest nadal. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Co do przytycia to nie zależy od leku tylko od tego ile będziesz jadł 🤷‍♀️ 

Może pomóc odstawić benzo, ale no to i tak nie będzie całkowicie bezbolesne zejście.

Bezbolesne tzn? 

Póki co mam duży zapas. 

Nowa Pani doktor bardzo profesjonalnie podeszła do sprawy i wypisała 4 opakowania abym właśnie miał aż do kwietniowej wizyty. 

Pisałaś jeszcze o dawce zatem dawka 75mg to dawka powodująca tycie czy nie? Podejrzewam, że stosowałaś dany lek, lub słyszałaś o nim. 

Mnie martwi ta mirtazapina 30mg...

Ale to wątek o preganaline więc na niej chciałbym się skupić, doktor poza "zejściem z benzo" nie doprezycowała za bardzo jak ona działa. 

Myślę że moja "nadwaga" potęguje niestety mój lęk i brak pewności Siebie. 

Nie jestem "gruby" bo sporo chodzę na siłownię ale jednak twarz, brzuch i tkanka tłuszczową ciężko zrzucić i jestem w 100% przekonany że to właśnie leki a teksty innych osób typu "kiedyś lepiej wyglądałeś" "chorujesz na coś, bo tyjesz w oczach" niestety ale nie pomaga przy nerwicy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, acherontia styx napisał(a):

Ludzie, nauczcie się w końcu, że to nie lek w magiczny sposób powoduje tycie, tylko żarcie więcej niż zapotrzebowanie energetyczne. Jak będziesz jadł więcej niż wynosi Twoje zapotrzebowanie to przytyjesz, nie to nie. 

To ciekawe bo mam catering wykupiony i jem dokładnie tyle samo co przed stosowaniem mirtazapiny i jakoś nie tyłem. 

Po tym leku nie dość, że jest zwiększony apetyt to jeszcze nawet w ulotce jest napisane że przyrost masy ciała jest wymieniony jako działanie nie pożądane. 

Wydaje mi się, że po zastosowanie preganaliny tycie będzie jeszcze większe dlatego boje się jej stosować. 

Może te leki zmniejszają po prostu metabolizm albo zatrzymują wodę w organizmie? 

Nie jem więcej a zawsze byłem wysportowanym chłopakiem w kilka miesięcy przebrałem prawie 10kg. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, acherontia styx napisał(a):

No chyba jednak tak. Nie twórzcie nowej fizjologii. Brałam mirtazapinę w dawce 60mg, pregabalinę 200mg, olanazpinę max 10 mg i jakoś moja waga do dzisiaj jest taka sama z różnicami +/- 3kg. Także skończcie robić offtop, bo jest na tym forum wiele osób które nie przytyły na żadnym z tych leków.

Kilku dobrych lekarzy mi mówiło inaczej. Normalnie można przytyć po danym leku mimo tego samego odżywiania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

No chyba jednak tak. Nie twórzcie nowej fizjologii. Brałam mirtazapinę w dawce 60mg, pregabalinę 200mg, olanazpinę max 10 mg i jakoś moja waga do dzisiaj jest taka sama z różnicami +/- 3kg. Także skończcie robić offtop, bo jest na tym forum wiele osób które nie przytyły na żadnym z tych leków.

Ale ekstrapolacja pojedyńczych przypadków na całość zagadnienia chyba nie ma sensu. To jak z jezdzacymi bez pasów, którzy jeżdza tak całe zycie, maja cała twarz, wszystkie swoje zeby i im sie nic nie stało; albo palący papierosy ktorzy dożyli 100 lat, nigdy u lekarza nie byli i czuja sie bdb... co to ma do rzeczy ? Procesy biochemiczne są nieskończenie skomplikowane i posprzężane ze sobą, nie da rozłożc sie tego łopatologicznie na pojedyncze elementy - jak z pracą mózgu jako całości np. Metabolizm regulowany jest ekspresją genów, hormonami i trylionem rożnych składowych. Leki same w sobie - np. neuroleptyki hamując globalnie ekscytacje neuronów w OUN, zmniejszaja zuzycie glukozy i tlenu przez mózg- jego temperatura jest niższa jak widac na MRI obrazujacym jego prace w czasie rzeczywistym. Nie trzeba mowic chyba rowniez ze powoduje to ze... "czlowiek jakby zyje wtedy mniej", wiecej śpi, jest mniej ruchliwy, jest jakby obok siebie, ma mniej pomysłow, etc. Same hormony to katalizatory wielu reakcji metabolicznych w organizmie i procesy ktore zajełyby samorzutnie kilka tysiecy lat albo nie zaszły wogóle - zachodza w kilka minut ze wzgl. na ich obecnosc w odpowiednim stezeniu, i tak dalej i tak dalej. Także leki WPŁYWAJĄ na masę ciała a przede wszystkim na kompozycje tego ciała. I tak np. jedzac w swim zyciu ~2tys kcal na dzień, po rozpoczęciu kuracji olanzapiną jedzac idealnie ~2tys kcal na dzien, możemy po roku czasu baaaardzo mocno sie zdziwić. Pozdrawiam równie mocno ignorantów i nieignorantów :P

Edytowane przez ExxonValdez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 14.02.2024 o 19:01, Franzprzygidnik napisał(a):

/cenzura/ mam dosłownie tak samo kiedyś mi mega pomagała fajnie się spało a teraz jak wezmę wieczorem swoją dawkę to za /cenzura/a nie mogę usnąć po prostu zamiast mnie uśpić to pobudza i ciężko jest spać dlatego powoli będę z niej schodził 

Tylko że jestem obecnie na wyższej dawce 225 i jeśli na 150 będę spał to tak zostanie jeśli nie to 75 jeśli znowu nie to 0 wszystko w zależności jak będę spał bo na tym mi zależy najbardziej 

Więc tak dawka zmniejszona do 150 praktycznie nie odczułem żadnych skutków ubocznych przy zmianie dawki po za tym że ciut lepiej śpię na pewno lepiej niż na 225/300 aczkolwiek jeszcze nie do końca tak jak bym chciał więc pewnie za kilka dni zejdę do 75 i zobaczę jak będę spał bo jakiś czas temu byłem na takiej dawce dość długo 

PS:Kiedyś też zszedłem z dawki 225 do 0 w trzy tygodnie i praktycznie nic się nie działo bo raczej bym pamiętał jak by się coś działo ;) 

wiadomo że biorę też inne leki mirte 30 (też z niej kiedyś zszedłem z dnia na dzień i też się nic nie działo ) i solian 50 

ale tak jak wspomniałem w cytowanym poście obecnie zależy mi na tym bym mógł dobrze spać tyle ode Mnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie od 4 dni biorę preato i brintellix. Czuję jakby mi się ciężej oddychało? Czy to jest dobre połączenie leków. Szczerze nie jestem za bardzo przekonana do leków. Do tej pory doraźnie brałam Zomiren 0.5 ( bardzo rzadko). Jestem nowa i na forum i w temacie. Czy warto iść w leki czy próbować zwalczyć nerwicę bez pomocy leków. Czy jeśli powiedzmy brała. Te leki 5 dni to mogę je odstawić bez żadnych konsekwencji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie od 4 dni biorę preato i brintellix. Czuję jakby mi się ciężej oddychało? Czy to jest dobre połączenie leków. Szczerze nie jestem za bardzo przekonana do leków. Do tej pory doraźnie brałam Zomiren 0.5 ( bardzo rzadko). Jestem nowa i na forum i w temacie. Czy warto iść w leki czy próbować zwalczyć nerwicę bez pomocy leków. Czy jeśli powiedzmy brała. Te leki 5 dni to mogę je odstawić bez żadnych konsekwencji?

Witam tak po ok 8 h po zażyciu brintellixu 5 mg odczuwam ucisk w klatce piersiowej. Nie jest to typowy ból czy kłócie. Przyjmuję jeszcze preato 3 x 75 mg. I tak myślę że to albo objaw nerwicy albo po którymś z tych leków tak mam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko tak się zastanawiam czy to faktycznie po preato bo po wieczornej dawce nic mi nie jest po porannej również a czytałam że preato osiąga maksymalne stężenie po 1 h a brintellix po 7 - 8 h. Więc nie wiem po którym leku tak się dzieje. Czy warto jeszcze dać szansę tym lekom czy odstawić je. Chociaż bez leków ciężko mi żyć bez stresu i chciałabym pokonać nerwicę w końcu.

Próbowałam astetinu, citabaxu i sympramolu i te leki fatalnie na mnie działy, gorzej niż sama nerwica. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mezo czy po 7 daniach mogę odstawić bez niczego preato. Dzisiaj rano wzięłam Lekarz twierdzi, żeby nie przerywać bo to może być objaw nerwicy. Ja to bym najchętniej nie brała ani tego preato ani brintellix? Tym bardziej że za bardzo nie odczuwam jakiś mega efektów może jestem bardziej spokojniejsza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.03.2024 o 20:24, Pawel.770 napisał(a):

Jak brałem przez tydzień pregabaline 150 mg wieczorem raz dziennie to po jakim czasie od odstawienia przestanie ona działać???

Pragebalina ma krótki okres półtrwania około 6-12h więc ciężko stwierdzić ale wydaje mi się że 3 dni bądź tydzień to max Ale wiadomo że to jest kwestia osobnicza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Franzprzygidnik napisał(a):

Sam jestem teraz na dawce 150 ale to pisałem już wyżej i sam się zastanwiam czy nie zejść jeszcze niżej do 75 albo do 0 (za zgodą lekarza ) i zobaczyć jak będzie na samej mircie i solianie i wiadomo do tego brocmoron bo (prolaktyna dość duża ) 

Brałem bromokryptyne i 100 mg Solianu, prolaktyna dalej była grubo ponad normę ale na każdego inaczej to działa rzecz jasna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze mam takie pytanie. Samopoczucie faktycznie mam lepsze po brintellix i preato. Tylko czasem czuję ucisk w klatce piersiowej i on nie jest jakby tylko w okolicy mostka tylko w rożnych miejscach. Zastanawiam się czy to jest faktycznie objaw nerwicy, czy skutek uboczny leku jeśli tak to którego? Ciśnienie, puls mam ok. A może tez być od kręgosłupa bo niestety mam problemy z odcinkiem szyjno - piersiowym. Czy umówić się do kardiologa? Proszę o radę. Bo może ja się sama skupiam za bardzo na czymś czego może nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę 100 mg pregabaliny i nie ma tego efektu co kiedyś na początku leczenia. Jedyne co czuję to nawroty parkinsonizmu polekowego. Chyba zamienię ją na lamotryginę. Za miesiąc podniosę dawkę mirtazapiny do 45 mg i powinno być ok bo na te leki dobrze reagowałem. Odstawiłem benzo co ciekawe z dnia na dzień bez żadnych nieprzyjemności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekarz rodzinny przeanalizował ulotkę preato stwierdził że to jest skutek uboczny leku i kazał odstawić. Zrobił mi EKG wszystko ok oprócz szybszego bicia serca ale to że stresu. Psychiatra mówi żeby dać szansę i co tutaj zrobić. Czy ktoś miał podobny problem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi