Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa

Etna

Rekomendowane odpowiedzi

Ḍryāgan, a ja w milosc ze strony facetow nie bardzo wierze :nono::nono: wiec najlepiej mi jednak bez tej milosci :mrgreen:

tosia_j, ja bardzo lubie bawic sie moda :) oczywiscie wiekszosc rzeczy mam z ciucholandu albo z koncowych wyprzedazy , tudziez z outletow . Nowe kupuje buty , bielizne a tak reszta w sporej czesci jest z ciuchow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tosia_j, ja bardzo lubie bawic sie moda :) oczywiscie wiekszosc rzeczy mam z ciucholandu albo z koncowych wyprzedazy , tudziez z outletow . Nowe kupuje buty , bielizne a tak reszta w sporej czesci jest z ciuchow :)

A np. przez internet też kupujesz ubrania? Czasem można upolować naprawdę fajne okazje. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jutro wymyslilam obiad ( o ile mi deprecha odpusci)

Kurczak z dynią i pieczarkami

Piersi kurczaka w sosie z dynią i pieczarkami

Składniki

4 porcje

2 duże pojedyncze piersi kurczaka (1 podwójna)

sól i świeżo zmielony pieprz

1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)

700 g dyni (zważonej ze skórą), około 450 g samego miąższu, użyłam dyni hokkaido

300 g pieczarek

1 nieduża cebula

3 łyżki mąki

2 i 1/2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

125 ml śmietanki kremowej 30%

600 ml bulionu (najlepiej własnego wywaru z jarzyn, przepis poniżej)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

do podania: tłuczone ziemniaki lub smażone talarki ziemniaków, ziemniaki opiekane

Przygotowanie

Piersi oczyścić z błonek i kostek. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi. Każdą przekroić na 2 części, grubszą i cieńszą. Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety. Oprószyć je solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie obtoczyć w niej filety, odstawić.

Dynię pokroić na kilka mniejszych kawałków. Obkroić ze skóry, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na kawałki (np. plasterki lub ósemki). Cebulę pokroić w kosteczkę.

Rozgrzać szeroki, większy garnek. Roztopić 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty bez mieszania aż od spodu lekko się zrumienią.

Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 2 minuty do lekkiego zrumienienia. Wyjąć na talerz.

Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty, aż będą zrumienione, odłożyć na talerz.

Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżkę masła, posolić i podsmażać przez około 2 - 3 minuty. Podczas obsmażania składników wszelkie zrumienienia w garnku (ale nie przypalenia) są naturalne, rozpuszczą się w sosie i nadadzą daniu głęboki smak.

Na dyni położyć piersi kurczaka i podgrzewać razem przez 1 - 2 minuty, uważając aby dynia się nie przypaliła. Wlać gorący bulion i całość zagotować. Piersi kurczaka nie muszą być całkowicie zanurzone w sosie, tylko do połowy), nie mieszać energicznie. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu (danie ma delikatnie bulgotać) przez około 3 minuty aż dynia będzie miękka.

Do miseczki wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki i wymieszać. Dodać resztę kremówki i wymieszać. Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać natkę pietruszki i delikatnie przemieszać lub przechylać garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadzał. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos nieco zgęstnieje. Podawać na purée ziemniaczanym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pada...

Wszyscy jesteśmy jacyś tacy rozmemłani. Nawet iść się nie chciało i pojechaliśmy samochodem na zapiekanki. :roll:

Dziś kocyk. Jednak.

No i powiedzcie co tu zrobić, żeby optymistycznie patrzeć na życie. Jak mam ten swój psychicznie lepszy czas, w miarę stabilna jestem, to czuję się przez pogodę koopiaście fizycznie, łapię dół z niemocy. Jak już jest więcej słońca, lepsze ciśnienie, no w ogóle dłuższy dzień - jest co porobić, to mam pierdolnik w głowie... :bezradny:

Ech, no nic... Zbiorę się i wstawię dynię do upieczenia na puree. Dziś placuszki dyniowe.

Czytam Was, ale nie mam siły pogadać. Ale otrząsnę się, obiecuję... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:papa::papa: Helloł wieczornie!

kosmostrada, widzę, że się trochę rozkręciłaś, nawet na "wypasie" byłaś, super! :great:

Dzisiaj faktycznie gorszy dzień- spadek ciśnienia i bylejakość pogodowa. Przedpołudnie było całkiem fajne, bo słoneczne.

No, niestety psie pieszczoty po spacerze bywają :hide: ło matko! znam to.... trza niestety zmieniać pościel, coby pańcia miała zajęcie. :mrgreen:

A wróciłam w sumie niedawno, bo o 17, ale byłam głodna jak wilk, (bo tylko po zupie) a w garnku czekały bitki schabowe z suszonymi grzybkami, więc szybko 2 kartofle do gotowania wrzuciłam.... teraz mogę z głodnym pogadać. :yeah:

Byłam na długim spacerze z koleżanką, a później poszłyśmy do kauflandu popatrzeć, a może i coś kupić. Wzięłam tylko brokuła i świeży imbir, bo mi się kończy oraz kawę. Noga za nogą przyczłapałam do domu.

platek rozy, nie smutaj Kochana, taki fajny miałaś dzień i zakup udany- fajny kolor tego "niemowlęcego" łaszka. :great::mrgreen:

Ach ci mężczyźni... :lol:

A to awokado z sosem czosnkowym i pomidorem, owszem - zapieka się. Pomidora sparzam i obieram. Przyprawy wg uznania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ḍryāgan, A mamy tam różne dziewczyńskie rytuały w łazience. Mniej lub bardziej ekskluzywne. ;)

Ano niech babeczka sobie spokojnie popracuje... :smile:

Bardzo doceniam taki klimat w związku, kiedy niby jesteśmy osobno, a jednak razem. Niby każdy swoje dłubie, ale notuje się obecność drugiej osoby i docenia. Nie zniosłabym takiego uwieszenia, że wszystko trzeba robić razem i to samo. Część wspólna i część indywidualna, o! :smile:

mirunia, E tam na wypasie, młody nas zabrał do nowo otwartej zapiekankowni, gdzie czasami chodzi po szkole. Toż tylko bułę na ciepło przekąsiliśmy po taniości. :smile:

Ja teraz robię listę zakupową, bo wspólnie chcemy kupić z przyjaciółką ( co by zaoszczędzić na przesyłce) zapas różnych fajnych mąk, płatków, kasz z gospodarstwa ekologicznego. Np. zamawiam mąkę z płaskurki i z samopszy ( nie wiem jak Ty, ale ja nie wiedziałam co zacz :D )

Fajnie Ci się jednak dzionek ułożył !

A propos imbiru, chyba czas na jesienną herbatkę u mnie. Herbatkujesz Kochana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mirunia, Kochana wyprobuje zatem Twoj przepis :) Poki co poslimtalam sobie w moich lękach duzych . Mialam ten sweterek uprac coby miec na pon na strony www ale nie mam ochoty dzis prania robic. Jestem zlamana dolem i lękiem wolnoplynacym.

Chyba za duzo stresow i teraz to wychodzi. najchetniej bym sobie uciela glowe :roll:

kosmostrada, Kochana super pomysl z tymi roznosciami z eko sklepu . U mnie mam jeden na osiedlu ale nie maja duzego wyboru , chociaz maja vege ciacha i to z mojej ulubionej veganskiej cukierni "Slodkie vege"

Dostalam telefon z fundacji - jednej z tych do ktorych pisalam czy kogos nie szukaja czasem do pracy bo mam dofinansowanie do stanowiska pracy --- i mianowicie zadzwonili dzis z pytaniem czy bylabym zainteresowana aby dzwonic sobie z domu w dooolnym dla siebie czasie ale w godzinach 8-16 do roznych firm i osrodkow i umawiania na terminy na szkolenia.

W piatek tam ide na rozmowe , bede widziala wiecej co i jak.

Mialabym jesli wszystko pojzie nezle --- dodatkowe pieniazki.Tytlko niech mnie znow przymozdzy do tego czasu bo teraz nawet mam klopot zeby łeb uczesac>

:x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi