Skocz do zawartości
Nerwica.com

Książki, książki..i książeczki.

meskalina

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 4.04.2019 o 12:04, Carica Milica napisał:

Byłam niedawno chora, a jak człowiek choruje, to nie ma ochoty na ambitną albo chociaż przyzwoitą literaturę. W moje ręce wpadł bestseller Empiku "365 dni" Blanki Lipińskiej. Literatura erotyczna. Dodam, że ja nawet Greya nie czytałam, a tu się zabieram za taką "literaturę". 50 stron, które przeczytałam zgwałciło moje oczy i mózg. Straszne, straszne. Chyba nikt nie przeczytał tego czegoś przed wydaniem. 

Ja czytałem 365 ,dla mnie super książka.Ale ja lubię takie momenty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja aktualnie czytam 17 ksiazek - nie zartuje :) Cos mnie wzielo na czytanie jednej z kazdego rodzaju, jakie lubie ksiazki, nie mam jedynie ksiazki o rozwoju osobistym. Chyba ciut mania ilosci mi sie wlaczyla na te ksiazki, ale trudno, przynajmniej mam co czytac na dlugi czas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obecnie mam zakładki w 3 książkach: "Skazane" /historie prawdziwe/, K.Borowskiej i A.Matusiak, "Trzy kroki od siebie", R.Lippincott,M.Daughtry,T.Iaconis, "Twarze depresji", A.Morawska.

Zwykle czytałam jedną książkę do końca i potem następną, a teraz jakoś nie udało mi się skupić na jednej pozycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz czytam "Podaruj mi jutro" Ilony Gołębiewskiej
Dwór na Lipowym Wzgórzu należy do rodziny Horczyńskich niemal od dwustu lat. Stanowi także wielką atrakcję dla turystów odwiedzających Podlasie. Jego właścicielką jest Aniela, słynna malarka. Zmęczona światowym życiem postanawia osiąść w rodzinnych stronach. Zakłada na Lipowym Wzgórzu Akademię Sztuk Anielskich, której pomysł narodził się dzięki lokalnej legendzie o aniołach. Czy zyska poparcie kobiet z rodziny Horczyńskich, czyli Sabiny, Klary i Lilianny? Przyjazd redaktora prowadzącego program „Maluchem przez Polskę”, niesforna przyjaciółka podbijająca internet motywującymi filmikami, odkrycie podziemnych korytarzy we dworze, poszukiwanie przez Anielę ukochanego Witka, który przed laty zniknął bez wieści… Wszystko to sprawia, że życie mieszkańców dworu pełne jest atrakcji, humoru, ale  czasem także trosk. Zmartwieniem Anieli jest również konflikt Horczyńskich i ich sąsiadów Gajowiczów. W czasie wojny na Czarnym Szańcu doszło do pogromu oddziału partyzantki, w którym zginęli członkowie obydwu rodzin. Czy odnalezienie dzienników z czasów wojny pozwoli Anieli oczyścić dobre imię ojca, którego podejrzewano o zdradę?

Tajemnicza, intrygująca i pełna emocji opowieść o potrzebie bycia kochanym, poszukiwaniu szczęścia i roli przeznaczenia. Autorka udowadnia, że trzeba podążać za głosem serca, otaczać się życzliwymi ludźmi i realizować swoje życiowe pasje.  

abd475dc021e2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polece te ksiazki, ktore jakis czas temu przeczytalam, i te, ktore aktualnie czytam 🙂Niektore z nich sa takie dla mlodszych czytelnikow, ale mi to nie przeszkadza 🙂

Te, co przeczytalam:

Kartezjusz - Rozprawa o metodzie (filozoficzna)

Lise Bourbeau - Badz soba. Wylecz swoje 5 ran (psychologiczna)
Kerstin Gier - Czerwien rubinu (fantasy o podrozach w czasie)
W Bruce Cameron - Byl sobie szczeniak Ellie (obyczajowa)
Holly Webb - Tytus smutny szczeniak (obyczajowa)
Holly Webb - Mala Lotta i renifery (obyczajowa)
Holly Webb - Zagubiona w sniegu (obyczajowa)

Te, ktore czytam aktualnie:

Olga Gromyko - Zawod: Wiedzma (fantasy o wiedzmie)
Judith Bemis - Pokonac lęki i fobie (poradnik)
Sylvain Reynard - Raven (fantasy o wampirach)
Stephen R Covey - 7 nawykow szczesliwej rodziny (poradnik)
Holly Webb - Gdzie jest Rudek? (obyczajowa)
Eckhart Tolle - Potega terazniejszosci (psychologiczna)
Jill Kargman - Szkola dla snobow (obyczajowa)
Emerson Eggerichs - Milosc i szacunek (poradnik)
Kerstin Gier - Blekit szafiru (fantasy o podrozach w czasie)

Erich Fromm - Buddyzm zen i psychoanaliza (filozoficzna)

Holly Webb - Kto pokocha Psotke? (obyczajowa)

Anka Mrowczynska - Borderline. Autoterapia (poradnik)

Katarzyna Berenika Miszczuk - Wilk (fantasy o wilkolakach)

Anne Tyler - Poskromienie zlosnicy (komediowa)

Rachel Cohn - Nick i Norah. Playlista dla dwojga (romans)

Holly Webb - Czarus, maly uciekinier (obyczajowa)

A w poniedzialek zamowie sobie jeszcze trzy 🙂 O te:

Paweł Smółka: Kompetencje spoleczne (o rozwoju osobistym)

Colleen Hoover - Coraz większy mrok (thriller)

Dan Brown - Kod Leonarda da Vinci (kryminal)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po kilku książkach z tematyki północnokoreańskiej:
Dziewczyna o siedmiu imionach
Przeżyć. Droga dziewczyny z Korei Północnej do wolności
Światu nie mamy czego zazdrościć. Zwyczajne losy mieszkańców Korei Północnej

I właśnie czekam, aż pocztą przyjdzie Herta Muller, uwielbiam ją, będzie czytane, pewnie na zmianę z Masłowską:
Lis już wtedy był myśliwym
Moja ojczyzna była pestką jabłka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Aurora88 napisał:

O, ksiazka znajduje sie u mnie w zakladce "do przeczytania" podobnie jak inne książki tegoż pisarza 🙂 ale akurat zabrakło jej w bibliotece. Polecasz? Podobalo sie?

Zdecydowanie polecam zacząć od innej jego - homo deus (jeśli interesują Cię przede wszystkim przyszłe możliwe kierunki rozwoju ludzkości) lub sapiens - jego wcześniejsza książka, gdzie przedstawia historię ludzkości plus pisze nieco o predykcjach, które rozwija w homo deus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tak:

Polska odwraca oczy, Justyna Kopińska - polecam, reportaż o problemach polskich ostatnich lat, sprawy które możemy znać z mediów (np. wywiad z kobietą, która wyszła za Trynkiewicza; albo o siostrze Bernadetcie)

Ścigając krzyk. Dzieje wojny z narkotykami - również polecam, świetny materiał do zapoznania się z tematem i zrozumienia, jak może funkcjonować świat i jak bardzo jesteśmy zależni od innych państw.

Wszystkie wojny Lary, Jagielski

Dzienniki kołymskie

Jak przejąć kontrolę nad światem, nie wychodząc z domu, Masłowska

Nacja, Pratchett

Księżyc, Caparros

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Aurora88 z tego stosiku czytałam już "Moje śliczne" Karin Slaughter. I serdecznie polecam wszystkim lubiącym mocne kryminały. 🙂

Co do Czornyja to również mam za sobą jego inne książki. Z tego co czytałam, zdania są podzielone. Mi jednak przypadł do gustu i również polecam. 🙂

Edytowane przez cynthia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi