Skocz do zawartości
Nerwica.com

Samookaleczenia.

Samara

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Lilith napisał:

Dlatego trzeba nad tym pracować. To nie znika, zawsze się pojawia jak jest gorzej, ale można temu pozwolić swobodnie płynąć z zamkniętymi oczami i bez ruchu. To mija - wierz mi.

Może to głupie ale jak mnie nachodzą takie myśli lub ew ms, to po prostu kładę się na łóżku, zawijam w koc i nie wstaję choćby nie wiem co....w sensie wiem, że jak wstanę to zrobię coś głupiego więc po prostu pilnuję się aby się nie ruszyć z miejsca...no i prędzej czy później mija...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, nieprzenikniona napisał:

Może to głupie ale jak mnie nachodzą takie myśli lub ew ms, to po prostu kładę się na łóżku, zawijam w koc i nie wstaję choćby nie wiem co....w sensie wiem, że jak wstanę to zrobię coś głupiego więc po prostu pilnuję się aby się nie ruszyć z miejsca...no i prędzej czy później mija...

Jeśli coś działa to nie jest głupie. Grunt to znaleźć cokolwiek co odciągnie nas od spełnienia tego co siedzi w głowie wtedy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.06.2021 o 10:40, Lilith napisał:

Każdy jest w stanie prędzej czy później znaleźć metodę, która w tym zakresie pomaga.

Mnie ujął sposób, o którym przeczytałam swego czasu na blogu jednej z ciałopozytywnych działaczek - a mianowicie malowanie w trudnych chwilach na ciele ładnych rzeczy [zwierzątek, kwiatków itp.], których realnych odpowiedników nie chcielibyśmy nigdy w żaden sposób skrzywdzić / zniszczyć. Dobre myślę dla osób przejawiających wyjątkową empatię dla zwierząt czy ogólnie przyrody [większą być może niż dla ludzi]... no i chyba też trochę dziecinnych [jak ja 😛].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, nieprzenikniona napisał:

Ostatnio mnie nosi w tej kwestii ale myślę, czy nie rozładować tego sportem, szkoda tylko, że w moim przypadku nie jest to wcale zdrowsza alterantywa...

Brak hamulca i "zajechanie się" sportem? Może weź ze sobą kogoś, kto by był dla Ciebie tym hamulcem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, Illi napisał:

Brak hamulca i "zajechanie się" sportem? Może weź ze sobą kogoś, kto by był dla Ciebie tym hamulcem? 

Coś w tym stylu...póki co hamulcem jest mój organizm sam w sobie, później będę się martwić o resztę...z dwojga złego to i tak lepszy wybór...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Arwen napisał:

Ja się dziś dowiedziałam, że mi umowy w robocie nie przedłużają... Także czeka mnie fajny czas szukania pracy i radzenia sobie z tym żeby się nie wyładowywać na sobie

Znajdź jakąś alternatywę. Sport, muzyka, malowanie czerwonym flamastrem linii na ciele. Cokolwiek byle nie krzywdzić siebie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi