Skocz do zawartości
Nerwica.com

Problemy z pamięcią i koncentracją. Ciągłe pomyłki

kamil121

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 
Kilka lat temu pisałem na tym forum, ale nie mogę odzyskać konta, więc założyłem nowe. 

Przychodzę po radę.

Od dawna zmagam się z problemem z koncentracją i pamięcią. 

Przykłady: 

- w pracy zapominam jak zrobić coś co robiłem kilka razy

- często myli mi się coś. np. mam do wyboru lewą i prawą stronę, to zamiast lewej którą mam wybrać wybieram prawą, Kilka lat temu nawet z tego powodu byłem u neurologa ale nic nie wykrył

- pamięć do cyfr jest bardzo słaba, często mylą mi się wymiary w pracy

- czasami czuję taką pustkę w głowie jak ktoś mnie o coś zapyta pomimo że znam odpowiedź

- mam wziąć rzecz X, biorę rzecz Y jakby nieświadomie. ostatnio podlałem kwiatka płynem do sprzątania, zorientowałem się jak poczułem jego zapach

Od 18 roku (teraz 33lat) z przerwami biorę SSRi, załamania, depresje nie są mi obce niestety.

Przez ostatnie lata biorę 60mg leku Dulsevia. W ostatnich 3 mc bioiorę 50mg Preato i 100mg Oribion. Poprosiłem o coś na lęki i aktywizującego, bo się tak załamałem błędami w pracy, że pewnego dnia nie dałem rady do niej pójść. Swoją pracę lubię jestem w niej od roku, po 10 latach pracy w fabryce odzyskałem człowieczeństwo. Poprzednia zostawilem po 3miesiecznym maratonie dojazdow do innego oddzialu 1,5h w jedna strone i w kolko wykonywania tej samej czynnosci. Do tego doszla niemila atmofsera.

Co zrobiłem w walce o poprawienie życia?

- praktycznie codziennie rano biegam  krótki dystans jakoś 800m

- zaczalem jesc sniadania

- zero uzywek, oprocz tytoniu

- ostatnio zrobilem badania i wyszlo mi troche malo b12 to zaczalem suplementowac 

- suplementacja kreatyny oraz tranu 

- dzieki nowej pracy regularne godziny snu (chociaz po pracy nie moge funkcjonowac bez dzemki)

- medytacje hipnozy

- oganiczenie smartphone

No i nie wiem co moge jeszcze zrobic. Na pewno chce odstawiec nowodobrane leki bo wydaje mi sie ze jestem jeszcze bardziej nieogarniety po nich. Najgorsze sa te pomylki i momenty zacmienia mozgu.

Prosze o poradę, nie chce czuc sie jak debil, a przez to mam wrazenie ze nim jestem.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, sailorka napisał(a):

a na co chorujesz i jakie leki bierzesz?

schizofrenia 

klozapol i rispolept z neuroleptyków + stabilizatory nastroju, przeciwdepresyjne i przeciwlękowe. No trochę się tego nazbierało

(...)trzeba na oścież otworzyć okna i wszystko wyrzucić na ulicę, a przede wszystkim samo okno i nas wraz z nim.
blog wariatki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic wam nie wyjdzie w testach, żadna damencja 🐻 U mnie wiele leków rypało totalnie pamięć i koncentrację.

Rok temu zostało u mnie zdiagnozowane ADHD i asperger. Nie wiem czy to całe wieloletnie leczenie wszystkimi lekami nie nasiliło mi tego ADHD, bo nie miałem kiedyś, aż takich problemów z koncentracją czy pamięcią jak teraz i mimo bycia wolnym od leków psychiatrycznych.

Trudno mi się skupić na czytaniu, oglądaniu filmu, w kościele na nabożeństwie czy modlitwie, bo umysł był rozbiegany na maxa. W pracy to samo, byłem pierdołowaty. Biorę obecnie tylko atomoksetynę i skończyło się to rozbieganie myśli gdy muszę na czymś się skupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Śmojda napisał(a):

Nic wam nie wyjdzie w testach, żadna damencja 🐻 U mnie wiele leków rypało totalnie pamięć i koncentrację.

Rok temu zostało u mnie zdiagnozowane ADHD i asperger. Nie wiem czy to całe wieloletnie leczenie wszystkimi lekami nie nasiliło mi tego ADHD, bo nie miałem kiedyś, aż takich problemów z koncentracją czy pamięcią jak teraz i mimo bycia wolnym od leków psychiatrycznych.

Trudno mi się skupić na czytaniu, oglądaniu filmu, w kościele na nabożeństwie czy modlitwie, bo umysł był rozbiegany na maxa. W pracy to samo, byłem pierdołowaty. Biorę obecnie tylko atomoksetynę i skończyło się to rozbieganie myśli gdy muszę na czymś się skupić.

Nie wiem czy adhd może się nasila z wiekiem. Może przejść z add w dzieciństwie na adhd to na pewno. 

Ja też nie mam pamięci totalnie i też kiedyś było lepiej dużo. Myślę że to leki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zapominania... kiedyś często zapominałam wszsytkiego. Gubiłam dużo rzeczy. Teraz jest to w normie, myślę. NIe zauważyłam z tym problrmów. SKoro takie masz i Ci przeszkadzają, to szukaj może czegoś na pamięc. Oto sposoby i wspomagacze na koncentrację i pamięć:

• odpowiednia ilość snu (7-9 godzin)
  • regularna aktywność fizyczna (siłowe i aerobowe)
  • zbilansowana dieta ( np. wzorowana na diecie śródziemnomorskiej)
  • zarządzanie stresem i trening poznzwczy

Warto wykonać badania krwi (m.in. wit. B12, D, ferrytyna, homocysteina, ewentualnie profil lipidowy i omega-3).

Aminokwasy z największym wsparciem dowodowym

• L-teanina (sama biorę codziennie)

Jest to aminokwas występujący naturalnie w liściach herbaty zielonej. Badania wskazują, że może poprawiać uwagę, funkcje wykonawcze. Działa relaksująco bez powodowania senności, redukując negatywne skutki stresu i poprawiając selektywną uwagę. Typowe dawki w badaniach to ok. 200mg, często łączone z 100-200mg kofeiny. 

• L-tyrozyna

Jest prekursorem dopaminy i noradrenaliny. Najlepsze dowody dotyczą jej stosowania w sytuacjach stresu lub wysokiego obciążenia poznawczego. U zdrowych osób w warunkach niskiego stresu korzyści są zwykle niewielkielub nieobserwowane.

Inne suplementy warte rozważenia

• Kwasy omega-3 (DHA i EPA)

Wspierają zdrowie błon komórkowych mózgu. Korzyści są wyraźniejsze przy diecie ubogiej w tłuste ryby morskie lub u osób z niedoborami.

• Citicolina (CDP-cholina)

Prekurosor choliny i fosfatydylocholiny; wspiera syntezę acetylocholiny. Niektóre badania wskazują poprawę pamięci i uwagi, szczególnie u osób starszych lub z łągodnymi zaburzeniami poznawczymi

• Witaminy z grupy B (zwłaszcza B6, folianm B12)

Posiłkowałam się wiedzą od Groka Premium. Sama biorę L-teaninę. I aminokwasy przeróźne są najlepsze na wszelakie problemy. Np. na niepokój polecam GABA i taurynę. Nawet jeśli nie ma się takich problemów, to daje to spore korzyści. Są strny oferujące miliony suplementów, aminokwasów, herbat, kaw. Nie pamiętam niestety strony. Sama będę robić zamóœienie. Może dziś. Brakuje mi niektórych "magic pills" 😄 A L - teaninę najbardziej polecam. Są zresztą badania, że pomaga. Jak nie chcesz zamawiać, to leć do biedry i kup herbatę zielonę liściastą i pij. Codziennie. Im dłużej ją parzysz, tym ma większy potencjał rel;aksujący, a im krócej, to pobudza lekko. ZIelona herba relaksuje i energetyzuje zarazem. Polecam pić sobie popołudniami, albo kiedy chcesz. Ciekawa jestem, czy yerba mate jakoś wspomaga koncentrację lub działa na coś, oprócz jej działania pobudzająego.

Edytowane przez Verinia

MarilynMansonJoinsAMERICANGODSSeason3_Easy-Resize_com.jpg.550ad558f1d9090fcd90450438ebafd7.jpg

Boję się być podobnym do wszystkich, których nienawidzę. Boję się porażki. Boję się utraty kontroli.

Uwielbiam balansować między chaosem, a kontrolą we wszystkim, co robię. 

I boję się być całkowicie akceptowalną owcą w społeczeństwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, sailorka napisał(a):

ja mam takie problemy z pamięcią, że zaczęłam u siebie podejrzewać początki demencji. mam 43 lata.

A moja Mama też już ma taka demencję a ma 55 lat :D

7 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Nie wiem czy adhd może się nasila z wiekiem. Może przejść z add w dzieciństwie na adhd to na pewno. 

Ja też nie mam pamięci totalnie i też kiedyś było lepiej dużo. Myślę że to leki 

Mi akurat przeszło ADHD z dzieciństwa na ADD w dorosłości :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

jestes pewny? W dorosłości w adhd ruchliwość zazwyczaj łagodnieje

Ja na odwrót, w dzieciństwie byłam bardziej jak autystyczna xd

No ja w dzieciństwie byłem dużo bardziej nadpobudliwy, rozkojarzony i Aspergerowaty niż teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja w dzieciństwie byłem dużo bardziej bystrzejszy. W ogóle nie dotyczył mnie problem nadruchliwości z resztą teraz też nie. Objawy ADHD, zaczęły mi narastać w wieku dorosłym. Czym jestem starszy, tym coraz większe mam zaburzenia koncentracji oraz nieogarnięcia.

Do co cech Aspergera, to w dzieciństwie, byłem bardziej otwarty i spontaniczny. Tutaj z wiekiem stałem się dosyć mocno powściągliwy, introwertyczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Śmojda napisał(a):

A ja w dzieciństwie byłem dużo bardziej bystrzejszy. W ogóle nie dotyczył mnie problem nadruchliwości z resztą teraz też nie. Objawy ADHD, zaczęły mi narastać w wieku dorosłym. Czym jestem starszy, tym coraz większe mam zaburzenia koncentracji oraz nieogarnięcia.

Do co cech Aspergera, to w dzieciństwie, byłem bardziej otwarty i spontaniczny. Tutaj z wiekiem stałem się dosyć mocno powściągliwy, introwertyczny.

Nie stimujesz nic i możesz siedzieć przez godziny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Nie stimujesz nic i możesz siedzieć przez godziny?

Nigdy nie miałem problemów z siedzeniem na tyłku. 

A stimowanie chyba mam, bo od wieku 13 mam nawyk miętoszenia moich uszu przez co jedno jest odkształcone - stało się prawie płaskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Śmojda napisał(a):

Każdy jest inny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam ogromne problemy z pamięcią, koncentracją. Może lekarstwa na to wpływają, a raczej na pewno, ale dawniej bez nich wcale lepiej nie było. Być może to stres i lęki tak wiele zepsuły w mojej głowie. 

Jako przykład mogę podać zapisywanie numerów rejestracyjnych w pracy. Spojrzę na nie, przeczytam, powtórzę raz jeszcze w myślach, idę zapisać i... pusto. Już tylko małą część potrafię sobie przypomnieć. Zapisuję początek i lecę sprawdzić ponownie. Często nawet i wtedy muszę wrócić i zobaczyć ostatnią literę na rejestracji. 

Ogromna ilość informacji mi ucieka w ciągu zaledwie paru minut. Nazwisko pracownika? Tylko chwilka i już go nie ma. 

Przeczytane zdanie w książce? Zwykle nie ma najmniejszych szans żebym po przeczytaniu powtórzył je w miarę podobnie lub tak samo, zapominam. 

Tragicznie się z tym żyje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi