Skocz do zawartości
Nerwica.com

Kilka uwag o tym, co ostatnio dzieje się na Forum

Dryagan

Rekomendowane odpowiedzi

Moi Drodzy, w ostatnim czasie zaglądałem na Forum mniej wnikliwie ze względu na obowiązki służbowe i domowe. Wróciłem jednak do lektury i muszę to powiedzieć wprost: w niektórych wątkach poziom agresji, wyzwisk i przepychanek jest nie do przyjęcia. Pojawia się coraz więcej wpisów, które zamiast pomagać, eskalują napięcie. Proszę potraktujcie ten wpis jako jasny sygnał: wróćmy do standardów, które miały tu obowiązywać od początku.

Przypominam, po co to miejsce istnieje. To forum jest dla osób, które zmagają się z kryzysem psychicznym, lękiem, depresją, nerwicą czy innymi trudnościami. Ma być przestrzenią wsparcia i wymiany doświadczeń, a nie ringiem. Osobiste docinki, etykietowanie innych („jesteś taki/taka…”) i wchodzenie w ocenianie czyjejś inteligencji, charakteru albo intencji nie wnoszą nic poza pogorszeniem atmosfery. W sieci łatwo o nieporozumienia: ktoś niezręcznie sformułuje myśl, ktoś czegoś nie zrozumie, ktoś ma gorszy dzień. Właśnie dlatego tym bardziej obowiązuje nas ostrożność w słowach. Nie wiemy, z czym realnie zmaga się druga osoba i jak taki atak może na nią wpłynąć. Zasada jest prosta: dyskutujemy o treści, nie o człowieku.

Druga sprawa: offtop i „spam” w wątkach. Wiele tematów zaczyna się sensownie, zgodnie z tytułem, a potem schodzi na prywatne przepychanki, rozliczenia i wojny podjazdowe. To psuje dyskusję i zniechęca osoby, które przyszły po pomoc lub chcą spokojnie podzielić się doświadczeniem. Trzymajmy się tematu wątku. Jeśli pojawia się spór personalny, proszę przenieść go poza forum albo zakończyć – tutaj to nie jest właściwe miejsce. Jeśli rozmowa ma iść w innym kierunku, załóżcie osobny wątek albo kontynuujcie ją w prywatnych wiadomościach.

Trzecia sprawa: prowokacje i trolling. Nie będę wskazywać nikogo z nicka, ale część dyskusji wygląda tak, jakby chodziło tylko o wywołanie reakcji i nakręcenie konfliktu. Najskuteczniejsza zasada jest prosta: nie karmić trolla. Nie ma obowiązku odpowiadania na zaczepki. Czasem najlepszą reakcją jest brak reakcji i powrót do meritum. Warto też pamiętać o prostej prawdzie (biblijnej): łatwo dostrzec źdźbło w oku innych, a trudniej zobaczyć belkę we własnym – zanim odpowiemy ostro, zatrzymajmy się na chwilę i sprawdźmy, czy sami nie dolewamy oliwy do ognia.

Co dalej, praktycznie:

1. Proszę o kulturę wypowiedzi: bez wyzwisk, bez poniżania, bez personalnych wycieczek i oceniania cudzych intencji.
  2. Proszę o trzymanie się tematu: jeśli rozmowa odpływa, wróćmy do sedna albo załóżmy osobny wątek.
  3. Jeśli coś narusza zasady, zgłaszajcie post do moderacji zamiast „odpowiadać pięknym za nadobne”.

Chcę, żeby to Forum odzyskało merytoryczną wartość i wróciło do podstawowego celu: wsparcia, rozmowy i wymiany doświadczeń w bezpiecznej atmosferze. Każdy z nas może do tego dołożyć swoją cegiełkę – spokojem, życzliwością i powstrzymaniem się od ataku, nawet jeśli ktoś nas zirytował. Dziękuję wszystkim, którzy mimo różnic potrafią tu rozmawiać z szacunkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za ten post, @Dryagan.

Przy okazji moja prośba do wszystkich (nie tylko adminów) – jeśli widzicie, że odlatuję z offtopem, zwróćcie mi proszę uwagę. Mam do tego tendencję i staram się z tym walczyć. Po to założyłem indycznik, tylko czasem się zapomnę z przeniesieniem tam offtopu (a przenieść może każdy – ja po prostu odpisuję w danym temacie, tylko zanim kliknę „wyślij” otwieram indycznik i przeklejam odpowiedź tam).

Edytowane przez Doktor Indor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

Dziękuję za ten post, @Dryagan.

Przy okazji moja prośba do wszystkich (nie tylko adminów) – jeśli widzicie, że odlatuję z offtopem, zwróćcie mi proszę uwagę. Mam do tego tendencję i staram się z tym walczyć. Po to założyłem indycznik, tylko czasem się zapomnę z przeniesieniem tam offtopu (a przenieść może każdy – ja po prostu odpisuję w danym temacie, tylko zanim kliknę „wyślij” otwieram indycznik i przeklejam odpowiedź tam).

Też pisze pierdoly. I też uważam że bardzo ważny post, i do mnie przede wszystkim bo i wojuje nie rzadko, za co przepraszam czytających. Ja akurat używam telefonu więc zanim znajdę temat to dużo roboty musiałabym inne karty robić i wgl ;/ się wytlumacze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak @Dryagan. To wazne, by atmosfera była przyjemna. Zależy mi o tym, by było to miejsce na poziomie. Zawsze gonza takie uważałam. Niestety coś się popsuło. Mniej użytkowników się udziela

Tylko co to samo

Niektórzy uwielbia dramy, bo się tym karmią. Więc brak reakcji to najlepsza broń i zachowanie swojej dumy.

Lubię życzliwy Vibe, ale wiem, że gsy ktoś najeżdża na mnie to nie panuję nad sobą. Jestem emocjonalna bardzo i pierwsze piszę, a potem myślę. To chcę w sobie zmienić.. więcej dystansu i olewka trolli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Verinia tu nie o to chodzi,ze malo osób sie na forum udziela.To wy najwięcej piszecie,najczesciej między sobą O wszystkim doslownie,o sobie i wogole.Pozniej nie ma sie co dziwic ze ktos sie podczepi i robi jazdy.

Inni uzytkownicy wchodza tu poczytać glownie o lekach,albo napisac jak sie aktualnie czują, uzyskać moze jakąś poradę,z kimś popisac na priv zadac pytanie.A wasza Paczka zrobila sobie tutaj troche prywatny folwark.

Bez urazy ,ale tak ja to widzę.No nie da sie was nie czytać ,bo codziennie jakies akcje.Nawet czasem śmiesznie,ale nie mozna zapominac ,ze to jest forum o nerwicy,a nie plac zabaw.

Mam nadzieje ze dobrze ujelam .Bez obrazy.I przepraszam za byki.(Juz trochę poprawiłam)

Edytowane przez Lucy32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłoby świetnie gdyby forum trzymało poziom i doceniam, że administracja reaguje i daje ostrzeżenia. 

Obawiam się(oraz zastanawiam), że może być oto trudno, bo niektórzy mówią, piszą, że chcą dobrej atmosfery i by było na poziomie, a jednocześnie sprowadzają to forum do poziomu rynsztoka. Ciężko jest dyskutować z osobami które kompletnie sobie nie radzą z krytyką i się odpalają o najmniejszą rzecz, a potem jeszcze donoszą niesłusznie, wyzywają i poniżają najgorzej jak się da itp. 

Nie warto reagować chyba najwidoczniej i trzeba zgłaszać niestosowne zachowania, mam nadzieje, że będziecie reagować.  

Niektóre zachowania pewnych użytkowników już zakrawają o odpowiedzialność cywilną i karną jak udostępnianie prywatnych wiadomości.

Edytowane przez Sensys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Lucy32 napisał(a):

@Verinia tu nie o to chodzi,ze malo osób sie na forum udziela.To wy najwięcej piszecie,najczesciej między sobą O wszystkim doslownie,o sobie i wogole.Pozniej nie ma sie co dziwic ze ktos sie podczepi i robi jazdy.

Inni uzytkownicy wchodza tu poczytać glownie o lekach,albo napisac jak sie aktualnie czują, uzyskać moze jakąś poradę,z kimś popisac na priv zadac pytanie.A wasza Paczka zrobila sobie tutaj troche prywatny folwark.

Bez urazy ,ale tak ja to widzę.No nie da sie was nie czytać ,bo codziennie jakies akcje.Nawet czasem śmiesznie,ale nie mozna zapominac ,ze to jest forum o nerwicy,a nie plac zabaw.

Mam nadzieje ze dobrze ujelam .Bez obrazy.I przepraszam za byki.(Juz trochę poprawiłam)

Grubo to poleciało. To prawda. W sobie widzę winę. Za ostra jestem, gdy ktoś po mnie depta. Ale już te rozmowy ucinam. Może nawet mniej będę pisać

Nie wiem sama już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Dryagan napisał(a):

@Sensys Ciebie tez wyłapałem wśród tych, co to "mówią, piszą, że chcą dobrej atmosfery i by było na poziomie, a jednocześnie sprowadzają to forum do poziomu rynsztoka", także ten...

Tak poważnie i na spokojnie gdzie pisałem, że chce dobrej atmosfery i na poziomie? W sensie czy gdziekolwiek na forum to pisałem? Może mam tolerancję jednak na trochę niższy poziom i się w tym odnajduje? I nie odbierz tego źle nie oznacza to, że wyższy poziom mi nie pasuje. Po prostu mnie przypisałeś do tego jakbym gdzieś deklarował lub pisał, że chce taką atmosferę i by było na poziomie. Może zapomniałem nie wiem.

Edytowane przez Sensys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Verinia napisał(a):

Grubo to poleciało. To prawda. W sobie widzę winę. Za ostra jestem, gdy ktoś po mnie depta. Ale już te rozmowy ucinam. Może nawet mniej będę pisać

Nie wiem sama już.

Piszcie sobie,ale czasami ktos z uzytkownikow wlacza sie do waszych dyskusji,na jakis ciekawy temat,ale nikt go nie zauwaza,zostaje pominiety,( jest miły)(i nie mam na mysli siebie)bo dalsza rozmowa toczy sie dalej...ale tylko miedzy wami. Więc co sie dziwic,ze juz nikt sie nie chce udzielac.Bo jest ignorowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Lucy32 napisał(a):

A @Sensys co nie napisze to prowokuje,byl tu tez nie dawno @miL;) 

Nie rozumie takich agresorów.I 

Jak już chcesz punktować mnie to też wypunktuj innych. Szczerze lepiej prowokować do dyskusji by się coś działo niż wyzywać czy obrażać albo lecieć na skargę i domagać się banów dla kogoś imo.

I szczerze nie prześledziłaś całej mojej aktywności, bo nie wszędzie prowokowałem jest to nieprawda.

Edytowane przez Sensys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Lucy32 napisał(a):

@Sensys  sorry ,ale ty tez wszystkich atakujesz ,zaczepiasz w bardzo napastliwy sposob

Kolejny raz piszesz nieprawdę, nie wszystkich mam Ci znaleźć osoby, które nie atakowałem? Męczy mnie to tłumaczenie się już. Teraz Ty mnie atakujesz i to w tak istotnym wątku zaczynasz rozliczać ludzi, od tego chyba jest administracja by reagować prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Sensys napisał(a):

Kolejny raz piszesz nieprawdę, nie wszystkich mam Ci znaleźć osoby, które nie atakowałem? Męczy mnie to tłumaczenie się już. Teraz Ty mnie atakujesz i to w tak istotnym wątku zaczynasz rozliczać ludzi, od tego chyba jest administracja by reagować prawda?

Przewrazliwiony jestes ,na krytyke ,ale innym cisniesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Lucy32 napisał(a):

Przewrazliwiony jestes ,na krytyke ,ale innym cisniesz

Na pisanie kłamstw owszem, bo piszesz bzdury, ale tego nie rozumiesz widzę nadal. Nie tylko ja cisnę nie zauważyłaś tego?

Teraz, Verinia napisał(a):

brawo!

Ta znowu do pieca dolewa, a chciała dobrą atmosferę i poziom xDD Będziesz dalej od kurew i zer mentalnych wyzywać ludzi tutaj? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi