Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Ankieta  

11 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy paroksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      8
    • Nie
      1
    • Zaszkodziła
      2

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, tizziano napisał(a):

Teraz po 3 miesiącach jest u mnie w kratę: 1 tydzień dobrze,następny kiepski. Najlepsze jest to że zmienia się to na zmianę pogody choć ja homeopatą nie jestem

meteopatą* :D 

a z sennością w ciągu dnia jak sobie radzisz?

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy paroksetyna daje większy luz/wyjebanie/ i życie bezstroskie od escitalopramu ? Bo chyba mi się esci wkręca i zaczynam się śmiać.Dobra do rzeczy,co daje silniejsze działanie paro czy esci ? Jak ktoś brał obydwa i ma porównanie niech napisze.Piona bracia i siostry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 minut temu, Fobik 89 napisał(a):

Czy paroksetyna daje większy luz/wyjebanie/ i życie bezstroskie od escitalopramu ? Bo chyba mi się esci wkręca i zaczynam się śmiać.Dobra do rzeczy,co daje silniejsze działanie paro czy esci ? Jak ktoś brał obydwa i ma porównanie niech napisze.Piona bracia i siostry.

Niepowiedziałbym, żeby paro dawała beztroske i luz. Raczej przypomina to zamulenie i spokój. Jeśli się człowiek nie pilnuje i sam nie napędzi do działania to można się trochę zastać w takim przyjebaniu

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, tizziano napisał(a):

Teraz po 3 miesiącach jest u mnie w kratę: 1 tydzień dobrze,następny kiepski. Najlepsze jest to że zmienia się to na zmianę pogody choć ja homeopatą nie jestem

nie chcesz dorzucic lamotrygine? bardzo popularna wlasnie na te wahania na stroju i je stabilizuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Fobik 89 napisał(a):

Escitalopram przy paroksetynie to jest słabizna. Ale na paroksetynie nie potrafiłem się ruszyć z miejsca i działać a na escitalopramie jak go brałem to miałem sporo chęci do działania. 

depresja/GAD 2017-

Pregabalina 75-0-75

Trittico 50 sen

Medikinet CR -10mg doraznie 

„there are two kinds of pain in this world  , the  pain that  hurts , the pain that alters"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przechodził ktoś z paro na Sertraline? Na leki jest słabsza od paro? Ja mam problem z takim zamuleniem trochę na paro i biorę na noc ale nic to nie dało i nie wiem czy da się paro trochę innym lekiem aktywizować może? Czy tylko zmiana leku? Biorę jeszcze Ketrel 50 mg na sen i 150 mg pregabaliny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Thaly napisał(a):

A przechodził ktoś z paro na Sertraline? Na leki jest słabsza od paro? Ja mam problem z takim zamuleniem trochę na paro i biorę na noc ale nic to nie dało i nie wiem czy da się paro trochę innym lekiem aktywizować może? Czy tylko zmiana leku? Biorę jeszcze Ketrel 50 mg na sen i 150 mg pregabaliny. 

Kertel i pregabalina też mogą być przyczyną zamulenia, nie tylko paroksetyna. Coś na aktywizację... Ja nie znalazłem. No może początki z pregabaliną. Można zmniejszyć dawkę żeby zamulenie nie było takie duże. 

Z paroksetyny na Sertraline tak. Lęki się zwiększyły, delikatne pobudzenie. A poza tym nie poczułem działania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, AnnoDomino34 napisał(a):

nie chcesz dorzucic lamotrygine? bardzo popularna wlasnie na te wahania na stroju i je stabilizuje

Mówisz że to by coś dało? Brałem dawno temu lamo z seriali ale nic nie dawały. Tzn sertalina mi nie pomagała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, daammk1 napisał(a):

Kertel i pregabalina też mogą być przyczyną zamulenia, nie tylko paroksetyna. Coś na aktywizację... Ja nie znalazłem. No może początki z pregabaliną. Można zmniejszyć dawkę żeby zamulenie nie było takie duże. 

Z paroksetyny na Sertraline tak. Lęki się zwiększyły, delikatne pobudzenie. A poza tym nie poczułem działania. 

U mnie pregabalina aktywizuje bo jak chciałam zmniejszyć to zamulenie było większe, Ketrel tylko na noc biorę i rano nie odczuwam senności ale bez ketrelu nie usnę, paro mam 20 mg i boję się że jak zmniejszę to obsesje wrócą. A paradoksalnie zwiększenie paro spotęguje zamulenie? 

Dziękuję za komentarz. 

Psychiatra proponowała mix esci i paro ale chyba lepiej nie będzie nic to znaczy 10 paro i 5 escitalopramu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, Thaly napisał(a):

U mnie pregabalina aktywizuje bo jak chciałam zmniejszyć to zamulenie było większe, Ketrel tylko na noc biorę i rano nie odczuwam senności ale bez ketrelu nie usnę, paro mam 20 mg i boję się że jak zmniejszę to obsesje wrócą. A paradoksalnie zwiększenie paro spotęguje zamulenie? 

Dziękuję za komentarz. 

Psychiatra proponowała mix esci i paro ale chyba lepiej nie będzie nic to znaczy 10 paro i 5 escitalopramu. 

Zwiększenie paro zazwyczaj bardziej spłyca emocje, powoduje większe rozleniwienie. Chociaż na początku może dawać kopa. Im dłużej tym większe zamulenie. Pregabalina akurat fajna na aktywizację do paro, dopóki tolerancja za bardzo nie wybije w górę. 

Skoro bierzesz ten kertel na spanie to może mitrazepina byłaby lepsza? Nie sugeruję leczenia, tylko tak głośno myślę! 🙂 W nocy usypia, w ciągu dnia działa pobudzająco. Anno Domino testuje takie rozwiązanie i chyba dobrze się sprawdza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, daammk1 napisał(a):

Zwiększenie paro zazwyczaj bardziej spłyca emocje, powoduje większe rozleniwienie. Chociaż na początku może dawać kopa. Im dłużej tym większe zamulenie. Pregabalina akurat fajna na aktywizację do paro, dopóki tolerancja za bardzo nie wybije w górę. 

Skoro bierzesz ten kertel na spanie to może mitrazepina byłaby lepsza? Nie sugeruję leczenia, tylko tak głośno myślę! 🙂 W nocy usypia, w ciągu dnia działa pobudzająco. Anno Domino testuje takie rozwiązanie i chyba dobrze się sprawdza.

Chłopaku masz taką fobie że jak mijasz ludzi na ulicy to strasznie ciśnienie ci skacze ? Albo jak auta mijasz na dworzu ? 

BTW.Kwety do końća roku nie ma w żadnych aptekach w polsce więc lipa panie.

Edytowane przez Fobik 89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, NoMoreDepression napisał(a):

W ogóle karty? Czy o przedłużonym uwalnianiu. Ja zwykła kupowałem ostatnio bez problemu, Kwetaplex 100 mg.

To zależy chyba od miasta. Mi lekarka mówiła tydzień temu że nie ma kwetiapiny, trazodonu w wersji CR i czegoś tam jeszcze a z ciekawości sprawdziłam na ktomalek i u mnie wszystko na luzie dostępne (mam lekarza w innym mieście niż realizuje recepty).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Thaly napisał(a):

da sie, amisulpiryd w niskich dawkach,  modafinil, metylofenidat,   ja dodaje doraźnie i daje mi to powera bo sama paro strasznie muli:(

3 godziny temu, daammk1 napisał(a):

mirta super sie komponuje  z paro, bo blokuje 5htc2, co powoduje wzrost dopaminy i energii czyli to co paro zabiera 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 22.07.2026 o 10:45, hopefully.00 napisał(a):

Escitalopram przy paroksetynie to jest słabizna. Ale na paroksetynie nie potrafiłem się ruszyć z miejsca i działać a na escitalopramie jak go brałem to miałem sporo chęci do działania. 

Od razu czy po jakimś czasie miałeś te chęci? Bo ja brałem esci przez 6 tygodni i przestałem bo byłem cały czas wyczerpany. Im dłużej brałem tym zmęczenie było większe 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 22.07.2026 o 16:08, daammk1 napisał(a):

Pregabalina akurat fajna na aktywizację do paro, dopóki tolerancja za bardzo nie wybije w górę. 

Prawda. Sama paro bardzo mnie usypiała i przynosiła takie uczucie ciężkości. 

W połączeniu z pregą jest o wiele lepiej. Dalej jestem śpiący i zasnę szybko przy każdej drzemce jaka się napatoczy, ale ogólnie mogę powiedzieć, że żyje się "wygodniej"

Co do chęci to ja od wielu lat ich nie mam, więc lekarstwa niewielkie mają znaczenie w tym aspekcie.

W dniu 22.07.2026 o 19:50, AnnoDomino34 napisał(a):

mirta super sie komponuje  z paro, bo blokuje 5htc2, co powoduje wzrost dopaminy i energii czyli to co paro zabiera

Ciekawe. Chyba nigdy nie brałem Mirty w ten sposób. Jedynie służyła mi jako środek nasenny i w tym sprawdzała się świetnie. Niestety następnego dnia wciąż się było śpiącym w ten dziwny sposób. Coś za coś. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Od razu czy po jakimś czasie miałeś te chęci? Bo ja brałem esci przez 6 tygodni i przestałem bo byłem cały czas wyczerpany. Im dłużej brałem tym zmęczenie było większe 

Ja ogólnie miałem chęci do życia tylko miałem lęki, gdy lęki trochę ustąpiły to odrazu wróciłem do życia.A jak brałem escitalopram to trochę byłem śpiący ale nie wpływało to na mnie jakoś szczególnie. Nadal wszystko mi sprawiało przyjemność i miałem chęci.Dopiero gdy wszedłem na paroksetynę to zrozumiałem co to depresja xD 

depresja/GAD 2017-

Pregabalina 75-0-75

Trittico 50 sen

Medikinet CR -10mg doraznie 

„there are two kinds of pain in this world  , the  pain that  hurts , the pain that alters"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Happyandsad napisał(a):

Prawda. Sama paro bardzo mnie usypiała i przynosiła takie uczucie ciężkości. 

W połączeniu z pregą jest o wiele lepiej. Dalej jestem śpiący i zasnę szybko przy każdej drzemce jaka się napatoczy, ale ogólnie mogę powiedzieć, że żyje się "wygodniej"

Co do chęci to ja od wielu lat ich nie mam, więc lekarstwa niewielkie mają znaczenie w tym aspekcie.

Ciekawe. Chyba nigdy nie brałem Mirty w ten sposób. Jedynie służyła mi jako środek nasenny i w tym sprawdzała się świetnie. Niestety następnego dnia wciąż się było śpiącym w ten dziwny sposób. Coś za coś. 

no bo klucz jest w dawce - do 30mg usypia i dziala tylko nsennie

od 30mg aktywizuje i daje energie

jaka dawke brales?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi