Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Ankieta  

11 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy paroksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      8
    • Nie
      1
    • Zaszkodziła
      2

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.06.2026 o 14:50, Thaly napisał(a):

Czy ma ktoś podobnie że podczas upałów na lekach, ja paroxetyna  1 tab 20 mg  , 150 pregabaliny i Ketrel 50 mg na noc czuję się koszmarnie, słaba i senna? Zawsze dobrze znosiłam upały, mieszkałam nawet w Hiszpanii i teraz tragedia jakbym miała zemdleć?

A bierzesz rano czy na wieczór? Dla mnie 40mg Paro jest o wiele mniej odczuwalne kiedy biorę przed snem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, Happyandsad napisał(a):

A bierzesz rano czy na wieczór? Dla mnie 40mg Paro jest o wiele mniej odczuwalne kiedy biorę przed snem. 

Potwierdzam, lepiej jest gdy się bierze na noc 

3 godziny temu, Thaly napisał(a):

co tu robić zmieniać lek czy jeszcze się pomęczyć?

Zrobić rachunek zysków i strat. Czy pomaga na tyle że warto się pomęczyć z "ubokami"? U mnie zdecydowanie tak

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, shadow_no napisał(a):

Zrobić rachunek zysków i strat. Czy pomaga na tyle że warto się pomęczyć z "ubokami"? U mnie zdecydowanie tak

Tak straszycie tymi ubokami, ale ja żadnych nie mam. Chyba, że mój organizm jest jakiś inny, albo nie zauważam tak "słabych" uboków w perspektywie z silniejszymi lekami i ich skutkami ubocznymi. 

Tylko w swoim szaleństwie jestem wolna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Cynthia napisał(a):

Tak straszycie tymi ubokami, ale ja żadnych nie mam. Chyba, że mój organizm jest jakiś inny, albo nie zauważam tak "słabych" uboków w perspektywie z silniejszymi lekami i ich skutkami ubocznymi. 

Nie masz też penisa, więc część uboków Cię nie dotyczy xd

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam od wieku lat lezce się na lek uogólniony. Jedynym lekiem który ponogl mi było Paro w dawce 60mg-miałem 4 lata spokój. Wszelkie wynalazki typu Wenlafaksyna,Esci,Duloksetyna czy pregabalina nic nie dają. 

Wróciłem zatem do paroksetyny. Poprzednio zadziałała gdzieś koło 3 miesiąca brania. Teraz biorę już 2.5 miesiąca i jest średnio-tragedii nie ma ale też nie jest idealnie.  Ciągle odczuwam lekki lęk.

Myślicie ze paro może jeszcze załapać po takim czasie? Czy ktoś bral wyższe dawki jak 60?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, tizziano napisał(a):

Witam od wieku lat lezce się na lek uogólniony. Jedynym lekiem który ponogl mi było Paro w dawce 60mg-miałem 4 lata spokój. Wszelkie wynalazki typu Wenlafaksyna,Esci,Duloksetyna czy pregabalina nic nie dają. 

Wróciłem zatem do paroksetyny. Poprzednio zadziałała gdzieś koło 3 miesiąca brania. Teraz biorę już 2.5 miesiąca i jest średnio-tragedii nie ma ale też nie jest idealnie.  Ciągle odczuwam lekki lęk.

Myślicie ze paro może jeszcze załapać po takim czasie? Czy ktoś bral wyższe dawki jak 60?

U mnie 50mg Paro zaczęło działać dopiero po około 6 miesiącach. 

Seroxat 50mg. 50-0-0

Pramolan 150mg. 50-50-50

Lamotrygina 50mg. 25-0-25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Nieznany24 napisał(a):

U mnie 50mg Paro zaczęło działać dopiero po około 6 miesiącach. 

A jesteś pewien że to Paro zadziałało, a nie problemy przeszły same?

Raczej tutaj nie spotyka się ludzi u których leki zaczely działać dopiero po takim czasie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, tizziano napisał(a):

A jesteś pewien że to Paro zadziałało, a nie problemy przeszły same?

Raczej tutaj nie spotyka się ludzi u których leki zaczely działać dopiero po takim czasie ;)

Byłem w takim stanie że tylko farmakologia mogła mnie z tego wyciągnąć. Tak jestem pewien że to Paroksetyna. Jest sporo osób na forum którym Paroksetyna zaczęła się wkręcać po kilku długich miesiącach. U niektórych będzie to okres dwóch miesięcy a u niektórych o wiele więcej czasu potrzeba. 

Seroxat 50mg. 50-0-0

Pramolan 150mg. 50-50-50

Lamotrygina 50mg. 25-0-25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 14.07.2026 o 10:42, czarna rzodkiew napisał(a):

Ja mam podwyższone do 30 mg.

Przed chwilą mówiłem, że jadę w dół a wczoraj mnie trochę sponiewierało i znów mam wątpliwości co dalej bleh.

Na 30 to już zwykle mocno zamulony byłem

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Mam napisał(a):

próbowalem przejsc z paro na setralinie. Wytrzymalem dwa tygodnie

Ja przechodziłam z paroksetyny na sertralinę kilka lat temu i wyszło totalnie bezproblemowo. Z tym, że ja brałam ok. miesiąc oba leki razem i dopiero odstawiłam paro z 20 do 0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.07.2026 o 21:59, shadow_no napisał(a):

Przed chwilą mówiłem, że jadę w dół a wczoraj mnie trochę sponiewierało i znów mam wątpliwości co dalej bleh.

Na 30 to już zwykle mocno zamulony byłem

miałem to samo, non stop zmniejszałem by nie było tego zamulenia to zaś leki wracały...złotym graalem okazło się dodanie mirtazepiny 30mg, ona silnie blokuje 5HTC2,  poczytaj o tym, 5HTC2 własnie odpowiada za zamulenie anhedonie, Paroksetyna niestety uwalnia sertonone we wszystkich synapsach i także w 5HTC2, a wzrost serotoniny tutaj to wzrost zamulenia, apatii, 

Mirta/ mianseryna blokuje 5HTC2 i niweluje uboczny skutek paroksetyny. U mnie dopiero dodanie mirty zniosło te zamulenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Mam napisał(a):

próbowalem przejsc z paro na setralinie. Wytrzymalem dwa tygodnie

Bo Sertralina moim zdaniem,to taki niepewny lek.U mnie po dwoch tygodniach, zaczęła jeszcze bardziej swirowac.Dluzej nie znioslam tych ubokiw.Ostatnio dziewczyna co byla ze mna w pokoju,w szpitalu na sertralinie,przyszla do mojej grupy na klinike dzienna,a ze szpitala wyszla tydzien przede mna.I niby w dobrym stanie.A w klinice sie zalamala ,plakala,zle sie czula,siedziala tylko w poczekalni i wyła.Wkoncu nie wiem czy nie wrocila spowrotem do szpitala bo cos tam z nia gadali.W kazdym razie juz nie przyszła.Podejrzewam ze ta sertra dopiero jej swoje uboki pokazala trzy tyg po wyjsciu ze szpitala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, AnnoDomino34 napisał(a):

miałem to samo, non stop zmniejszałem by nie było tego zamulenia to zaś leki wracały...złotym graalem okazło się dodanie mirtazepiny 30mg, ona silnie blokuje 5HTC2,  poczytaj o tym, 5HTC2 własnie odpowiada za zamulenie anhedonie, Paroksetyna niestety uwalnia sertonone we wszystkich synapsach i także w 5HTC2, a wzrost serotoniny tutaj to wzrost zamulenia, apatii, 

Mirta/ mianseryna blokuje 5HTC2 i niweluje uboczny skutek paroksetyny. U mnie dopiero dodanie mirty zniosło te zamulenie.

Dzięki za radę. Rozważam ją bo dodatkowo też PSSD. A na to też podobno wykazuje skuteczność. Tylko początkowo myślałem o bupoprionie. Ale już któraś z kolei osoba zachwala mirtre więc może w sumie...

1 godzinę temu, Lucy32 napisał(a):

Bo Sertralina moim zdaniem,to taki niepewny lek.U mnie po dwoch tygodniach, zaczęła jeszcze bardziej swirowac.Dluzej nie znioslam tych ubokiw.Ostatnio dziewczyna co byla ze mna w pokoju,w szpitalu na sertralinie,przyszla do mojej grupy na klinike dzienna,a ze szpitala wyszla tydzien przede mna.I niby w dobrym stanie.A w klinice sie zalamala ,plakala,zle sie czula,siedziala tylko w poczekalni i wyła.Wkoncu nie wiem czy nie wrocila spowrotem do szpitala bo cos tam z nia gadali.W kazdym razie juz nie przyszła.Podejrzewam ze ta sertra dopiero jej swoje uboki pokazala trzy tyg po wyjsciu ze szpitala.

Heh no różnie na niej jest. U mnie z kolei sertralina zadziałała idealnie gdy pierwszy raz ją brałem. Później było dobrze więc odstawiłem a jak po latach wróciłem to już nie dawała żadnych efektów. Taki lek zagadka

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, shadow_no napisał(a):

A czemu taka zmiana? W sensie jaki powód zmiany paro na sertraline? Zwykle w drugą stronę to idzie

Chcialem przejsc na lek który działa mniej na enzym CYP2D6. Paroksetyna też wpływa negatywnie na układ antycholinergiczny

Edytowane przez Mam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, shadow_no napisał(a):

Dzięki za radę. Rozważam ją bo dodatkowo też PSSD. A na to też podobno wykazuje skuteczność. Tylko początkowo myślałem o bupoprionie. Ale już któraś z kolei osoba zachwala mirtre więc może w sumie...

Heh no różnie na niej jest. U mnie z kolei sertralina zadziałała idealnie gdy pierwszy raz ją brałem. Później było dobrze więc odstawiłem a jak po latach wróciłem to już nie dawała żadnych efektów. Taki lek zagadka

U mnie Dulo za drugim podejsciem te nie zadzialala dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, shadow_no napisał(a):

Oj bupropion okropnie mi lęki nasilił i nerwowość, za duzo noradrenaliny ma ten lek:( .  Właśnie ja głownie przez PSSD dołączyłem mirtę, ale przy okazji zauważyłem tez spadek zamulenia, wzrost energii i chęci do działania. No i sie doedukowałem, że Mirta blokuje 5HTC2 - czyli niweleje te uciążliwe skutki paroksetyny.

Libido powoli sie poprawiało po dodaniu mirty 🙂  Te leki razem synchronizują się, jest to często opisywane w psychiatrii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 12.07.2026 o 17:17, AnnoDomino34 napisał(a):

tak za każdym kolejnym razem ładuje sie dłużej zazwyczaj

Teraz po 3 miesiącach jest u mnie w kratę: 1 tydzień dobrze,następny kiepski. Najlepsze jest to że zmienia się to na zmianę pogody choć ja homeopatą nie jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi