Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Aga12345 napisał(a):

Miałam dokładnie tak samo jak Ty, właśnie jestem na czwartym wejściu na paro, dla mnie to koszmar bo skutki uboczne mam masakryczne, lęki razy 100, ciśnienie w kosmos, a wchodzę tylko na 10mg, zawsze mi pomagała na lęki, choć teraz nie wiem czy wystarczy. Już 3 tygodnie minęły a lęki nie odpuszczają, przed rozpoczęciem kuracji były o wiele mniejsze. Ale trzymam się nadziei że tak jak poprzednimi razy zadziała i teraz tylko jeszcze że 3-4 tyg. trzeba czekać.. 

Jak lęki masz masakryczne to dlaczego tylko na 10mg wchodzisz? Ta dawka jest spoko jako podtrzymująca ale to trochę za mało myślę jak na Twój stan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, shadow_no napisał(a):

Jak lęki masz masakryczne to dlaczego tylko na 10mg wchodzisz? Ta dawka jest spoko jako podtrzymująca ale to trochę za mało myślę jak na Twój stan

Te lęki masakryczne to dostaję podczas wejścia na paro, przed aż takich nie było. Już 3 razy w ciągu ostatnich 10 lat brałam paro i zawsze tylko 10mg, za pierwszym razem weszłam na 20mg ale byłam na niej zbyt obojętna na wszystko, taka bez emocji. I została ta 10mg. Za każdym razem po odstawieniu jakiś problem w moim życiu i wszystko wracało... Wiem że to malutka dawka ale widocznie mam jakiś dziwny metabolizm tego, nawet nie pytaj co działo się jak próbowałam wejść na inne ssri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Aga12345 wiem, że podczas wchodzenia jest kolorowo bo sam na niej jestem :D i nasilenie lęków jest zawsze kosmiczne. Natomiast na 10mg ich niwelowanie jest takie powiedziałbym pół na pół. Jak jesteś w dobrej kondycji to sobie z nimi poradzisz i mimo różnych napadów raczej w większości przypadków wyjdziesz zwycięsko. Ale w przypadku nasilonych objawów 10mg tylko lekko to wszystko maskuje i do pełnej mocy jeszcze dosyć daleka droga. 

Wiem jakie są jej skutki uboczne na wyższych dawkach i z tego powodu też jestem na takiej malutkiej bo to kompromis. Ale jeśli wróciłyby mi mocne jazdy (a rozumiem, że takie właśnie masz). To te 20mg raczej to takie minimum żeby ocenić działanie

Ale to tylko moja opinia, oczywiście skonsultuj się w tej sprawie ze swoim lekarzem. Ja tylko zaznaczam, że 10 to dosyć mało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej! Paro zażywam od dobrych kilku lat, jestem aktualnie na 50mg ale libido i chęci do życia… nie ma ich. Dlatego dostałam teraz Welbox 150mg z rana i żeby zmniejszyć paro do 30mg. Dodatkowo zażywam na wieczór 75mg Pregabaliny i Agolek 25mg na sen. Czy ktoś może brał te leki w takiej kombinacji? Mega się boję skutków ubocznych- zwłaszcza mdłości… (emetofobia wita)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

54 minuty temu, Bibii napisał(a):

50mg ale libido i chęci do życia… nie ma ich

Powyżej 20mg z libido robi się już nieciekawie to fakt. U mnie granica jest około 10mg ale wtedy na lęki efekt jest mały. Przy 30mg myślę że nadal będzie z tym tak nie najlepiej (problemy z erekcja).

Takiego połączenia jak mówisz nie znam ale słyszałem że czasami na PSSD czyli właśnie uboczne skutki SSRI w tej sferze przepisywane jest trittico i podobno faceci to sobie chwalą.

Co do emetofobii jest spory wątek na ten temat też na forum i tu równiez mogę powiedzieć że paroksetyna akurat fajnie się sprawdzała przynajmniej u mnie bo też to mam/miałem. Ale reszty leków nie łączyłem razem więc tu nic nie podpowiem nowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi