Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Napewno większa dawka zadziała paro ma max dawkę 60 mg także możesz zwiększyć do 40 bez problemu . Ja mam podobnie tylko z escitalopramem bralem 10 mg i od dwóch tygodni  słabo ciagle napięcie nie odczuwam lęku jako takiego ale takie napięcie psychiczne że nie można się zrelaksować , podniosłem już dawkę esci na 15 mg , i się zastanawiam czy jeszcze jej nie podnieść na 20 mg ale dopiero jestem na 4 dniu podniesieniu dawki także niewiem może jeszcze chwilę poczekam na tych 15 , jak myślicie ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.10.2024 o 12:44, tizziano napisał(a):

Witam jestem lękowcem, można powiedzieć że weteranem, bo przez 6 lat szukania leku w końcu trafiłem na swój lek: PAroksetynę. A brałem na prawdę dość dużo różnych, które za bardzo nic nie dawały.

Mój lęk przeważnie polega na mocnym zdenerwowaniu, albo niepokoju. Nie mam za bardzo somatów-czasami sporadycznie.

Paro biorę od 4 lat. Brałem już 60 mg, potem 40, a od pół roku 20 mg. Czasem zdarzały się lękowe dni, ale mijały po 3-4 dniach i uważałem to za w miarę normalne.

Niestety dziś od jakiś 2 tygodni mam ciągłe zdenerwowanie, pewnie wywołane splotem zdarzeń, jak zawsze, no, ale niestety nie przechodzą. Jest tez przesilenie jesienne i to też pewnie swoje dołożyło...Bywa ciężko i muszę wspomagać się benzo, zjadłem przez te 2 tygodnie z 5 tabletek 2,5 lorafenu i chyba nie tędy droga...?

Zastanawiam się co robić...do lekarza nie chce iść bo wydam 300 zł i powie że mam zwiększyć PAroksetyne...to już wolę sam to zrobić.

Co myślicie wchodzić na 40 mg, czy jeszcze poczekać na 20mg(jednak pół roku pomagało) i wspomagać się benzo?? 

Pozdrawiam wszystkich 🙂

Dziś troche lepszy dzień i nie wiem co mam robić,..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zwieksze te dawkę jednak bo od rana było dobrze a już jest kicha...

I teraz pytanie jak zwiększać? Od razu z 20mg do 40mg czy bawić się w jakieś połówki przez kulka dni? 

Ps jak bierzecie 40 mg? 20 rano i 20 wieczorem? Czy wsio rano ? Bo tak kiedyś bralem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś pomyliłem zalecenia psychiatry i zwiększyłem dawki /20 mg -> 40 mg -> 60 mg. Ogólnie odczuwałem wyraźne skutki uboczne = brak apetytu, zmęczenie, znużenie. Ogólnie nieprzyjemne skutkki uboczne, potem zszedłem i zwiększałem co 10 i byylo ok. Ale każdy inaczej reaguje na leki, zawsze lepiej postępować zgodnie z zaleceniami psychiatry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.10.2024 o 15:25, tizziano napisał(a):

Dziś 5ty dzień na zwiększonej dawce (40mg) m wczoraj już było nieźle, momentami całkowicie dobrze, dziś kicha...

To tak jak ja esci zwiększyłem do 20 mg i czuję że coś się dzieje ale nie może się przebić tak jakby , u mnie głównym problemem nie są lęki , ale takie jakby napięcie psychiczne niewiem jak to nazwać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, powerade33 napisał(a):

To tak jak ja esci zwiększyłem do 20 mg i czuję że coś się dzieje ale nie może się przebić tak jakby , u mnie głównym problemem nie są lęki , ale takie jakby napięcie psychiczne niewiem jak to nazwać 

U mnie podobnie, głownię napięcie, zdenerwowanie czasem niepokój, mało somatów. Zawsze tak miałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, tizziano napisał(a):

U mnie podobnie, głownię napięcie, zdenerwowanie czasem niepokój, mało somatów. Zawsze tak miałem

No to ssri mam nadzieję że powinno pomóc , miesiąc dam dawce escitalopramu 20 mg , jeżeli będzie słabo to też chyba sproboje paroksetynę , ponoć właśnie wyluzowuje. Najrbardzij hmm 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.09.2024 o 13:32, zoom napisał(a):

Paroksetyna to bardzo dobry lek na nerwica, lęk, ocd. Czy braliście jakiś inny ssri który działał mocniej niż paro, które jest uważane za najmocniejszy ssri?

Paroksetyna i fluwoksamina są uznawane za najbardziej sedatywne leki SSRI. Z kolei fluoksetyna zdaje się być najbardziej stymulująca spośrod wszystkich SSRI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, powerade33 napisał(a):

No to ssri mam nadzieję że powinno pomóc , miesiąc dam dawce escitalopramu 20 mg , jeżeli będzie słabo to też chyba sproboje paroksetynę , ponoć właśnie wyluzowuje. Najrbardzij hmm 

No tylko u mnie ciężko z lekami...brałem dużo różnych i tylko Paroksetyna pomagała... i to w dawce 60 mg, ale potem stopniowo schodziłem, bo było dobrze. Teraz pół roku byłem na 20 mg, ale zaczęło się źle robić, więc tydzień temu zwiększyłem do 40mg...na razie jest średnio...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, tizziano napisał(a):

No tylko u mnie ciężko z lekami...brałem dużo różnych i tylko Paroksetyna pomagała... i to w dawce 60 mg, ale potem stopniowo schodziłem, bo było dobrze. Teraz pół roku byłem na 20 mg, ale zaczęło się źle robić, więc tydzień temu zwiększyłem do 40mg...na razie jest średnio...

Ale masz takie objawy jak u mnie , takie napięcie psychiczne ? Spocone ręce ? I brak możliwości zrelaksowania się ? To nie jest taki lęk że się boję że nie wychodzę z domu tylko jestem taki bardzo napięty psychicznie aż męczące to jest . Też tak masz ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już pisałem wcześniej: napięcie psychiczne,zdenerwawanie, niepokój,   rzadko jakiekolwiek objawy somatyczne. Napadów lęku nigdy nie miałem. Takie po prostu przeciążenie układu nerwowego mimo że nic się nie dzieje. Paroksetyna na to pomagała- inne leki nie bardzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, tizziano napisał(a):

Już pisałem wcześniej: napięcie psychiczne,zdenerwawanie, niepokój,   rzadko jakiekolwiek objawy somatyczne. Napadów lęku nigdy nie miałem. Takie po prostu przeciążenie układu nerwowego mimo że nic się nie dzieje. Paroksetyna na to pomagała- inne leki nie bardzo

No to masz stary podobnie do mnie . Esci biorę w 20 mg i coś się poprawia dziś był fajny dzień . Spokój wjechał i brak napięcia , także może te esci już też ładuje tą serotoninę chociaż zwiększona dawkę biorę dopiero 1 tydz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, tizziano napisał(a):

Mi escitalopram nie pomagał, choć nie brałem go jakoś super dlugo, moze z 2 miesiące-byc może za krótko 

Ale max dawka próbowałeś 20 mg ? Czy 10mg ? No też słyszałem że esci jest słaby w porównaniu do paro pod względem niwelowania lękow  i napięcia 

Edytowane przez powerade33

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam biorę od roku Escitalopram 10 mg ale musialem zwiększyć na 20 mg bo mam straszne napięcie psychiczne brak możliwości relaksu nie wiem jak to określić , nie jest to strikte lęk tylko takie napięcie psychiczne jak myślicie czy paroksetyna na to by lepiej zadzialala czy to jest podobne działanie co Escitalopram  ?

z góry dziękuję za odpowiedź  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, powerade33 napisał(a):

Witam biorę od roku Escitalopram 10 mg ale musialem zwiększyć na 20 mg bo mam straszne napięcie psychiczne brak możliwości relaksu nie wiem jak to określić , nie jest to strikte lęk tylko takie napięcie psychiczne jak myślicie czy paroksetyna na to by lepiej zadzialala czy to jest podobne działanie co Escitalopram  ?

Najsilniej działającym przeciwlękowo SSRI jest paroksetyna, więc jeżeli oczekujesz działania na lęk, napięcie to może się sprawdzić lepiej niż escitalopram, swoją drogą rzadko wykorzystywany. Paroksetyna działa najlepiej przeciwlękowo, ale tez ma więcej ubokow (chociaż ja ich np. nie odczułem)

W przypadku niepowodzenia paroksetyny lekarz może również rozważyć dodanie leków tj. rispolept, lamotrigina

Jest dużo opcji, ale o takich rzeczach trzeba rozmawiać z lekarzem

Bardzo popularna i skuteczna na napięcie jest też pregabalina, zdecydowana większość reaguje na nią pozytywnie.

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

54 minuty temu, Wrwsw napisał(a):

Najsilniej działającym przeciwlękowo SSRI jest paroksetyna, więc jeżeli oczekujesz działania na lęk, napięcie to może się sprawdzić lepiej niż escitalopram, swoją drogą rzadko wykorzystywany. Paroksetyna działa najlepiej przeciwlękowo, ale tez ma więcej ubokow (chociaż ja ich np. nie odczułem)

W przypadku niepowodzenia paroksetyny lekarz może również rozważyć dodanie leków tj. rispolept, lamotrigina

Jest dużo opcji, ale o takich rzeczach trzeba rozmawiać z lekarzem

Bardzo popularna i skuteczna na napięcie jest też pregabalina, zdecydowana większość reaguje na nią pozytywnie.

Biorę pregalabine to fakt ale w małych dawkach bo boję się zwiększać biorę już rok czasu z rana 75mg a wieczorem 150 mg a dla chłopa 110kg uważam że to malutka dawka. ale czuję że już się wypaliła i musiałbym zwiększyć dawkę , a boję się bo naczytałem się że to nie leczy tylko maskuje i ciężko to odstawić w wyższych dawkach , ale dałeś dobrą sugestie może faktycznie zwiększył bym tą pregalabine , 🤔, lekarka mówiła że mogę zwiększyć , ale zapisała też Spamilan i mówiła że mogę dodać jak te esci 20 mg słabo będzie działać . Moim głównym problemem jest napięcie psychiczne , dlatego jest to bardzo dziwny przypadek uważam , bo nie mam jako tako strikte lęków przed wyjściem z domu itp , tylko właśnie takie męczące napięcie psychikę ahhhh , szkoda gadać , ręce opadają i przez to mam strasznego doła nawet taką depresję , bo cały czas jestem w napięciu , niewiem jak myślisz dobry pomysł jest dozucic ten Spamilan nie zepsuje to kuracji. ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, powerade33 napisał(a):

To typowe objawy GAD ,jak 20 mg nie zadziała to przeszedł bym na paroksetyne.

Paroksetyna jest dużo silniejsza ale i ma więcej skutków ubocznych i są bardziej nasilone , paroksetyna kasuje objawy ząb.lękowych ale dla mnie skutki uboczne nie do zaakceptowania;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, hopefully.00 napisał(a):

To typowe objawy GAD ,jak 20 mg nie zadziała to przeszedł bym na paroksetyne.

Paroksetyna jest dużo silniejsza ale i ma więcej skutków ubocznych i są bardziej nasilone , paroksetyna kasuje objawy ząb.lękowych ale dla mnie skutki uboczne nie do zaakceptowania;) 

No wolałbym żeby ten Escitalopram zadziałał , bo wiadomo że paroksetyna ma więcej skutków ubocznych niż ten esci i ponoć gorzej się z niej schodzi , o dziwo dziś jest super bez tego napięcia , jezu może się rozkręci ta dawka 20 mg bo dopiero jestem na niej 2 tyg a niektórzy mówią że nieraz i 4 tygodnie potrzeba aby się rozkręciło , no zobaczymy narazie nie będę nic zmieniał bo to chyba bez sensu ? Muszę z miesiąc poobserwować. 20 mg to chyba najwyższa dawka esci ? Chociaż słyszałem że ludzie i 30 mg biorą i chwalą sobie . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie, ja też jestem ponad 2 tygodnie na wyższej dawce paroksetyny i już miałem kilka dni na prawdę dobrych ,od wczoraj jest znowu gorzej... No ale mówi się że zarówno na wejściu na lek w ogóle, jak i przy zwiększaniu dawki pierwsze efekty widać po 2 tygodniach, no ale potem mogą być spore wahania i może się to stabilizować nawet do 3 miesięcy...nie wiem jak na Esci ale o paroksetynie swego czasu dużo naczytałem i właśnie takie byly opinie

Edytowane przez tizziano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi