Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

46 minut temu, Aganiok napisał(a):

A z jakiej dawki schdziłaś i na jaką? Pytam,bo w Lutym lekarz u mnie chce właśnie zejść na mniejszą dawkę i ją zostawić. 

Koleżanka jeszcze nawet nie zaczęła brać paroksetyny bo pisała kilka postów wcześniej że od soboty dopiero😂 

a co do zejścia z dawki to ja schodziłam z 40mg do 20mg (a później do 0) i bezproblemowo.

4 godziny temu, Ju467 napisał(a):

czy przy zmniejszaniu dawki leku mogę czuć się źle ?

Jak dawkę zmniejszyłaś wczoraj a dzisiaj już czujesz się źle to jeśli nie jest to wenlafaksyna to nie od zmniejszonej dawki się źle czujesz. Po kilku dniach od zmniejszenia dawki, owszem, może być przejściowe pogorszenie samopoczucia.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Koleżanka jeszcze nawet nie zaczęła brać paroksetyny bo pisała kilka postów wcześniej że od soboty dopiero

Aaaa to nie zauważyłam😁

11 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

a co do zejścia z dawki to ja schodziłam z 40mg do 20mg (a później do 0) i bezproblemowo

Mi w Lutym chce zmniejszyć z 20mg na 10mg. Na tą chwilę nie jestem na to gotowa. Zobaczymy w Lutym. Bo 20mg biorę 3mc i jakoś do końca nie czuję się dobrze. Wracają mi natręrne myśli ale tylko na chwile. To chyba normalne co?

Edytowane przez Aganiok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, Aganiok napisał(a):

To chyba normalne co?

No raczej. Leki nie rozwiążą problemu, tylko działają jak "opatrunek", przyczyny nie zlikwidują.

Z tym, że ja też nigdy nie miałam natrętnych myśli. Brałam ją z powodu lęków, później została zmieniona na sertralinę, bo lek o tak silnym działaniu p/lękowym przestał mi być potrzebny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, Aganiok napisał(a):

Aaaa to nie zauważyłam😁

Mi w Lutym chce zmniejszyć z 20mg na 10mg. Na tą chwilę nie jestem na to gotowa. Zobaczymy w Lutym. Bo 20mg biorę 3mc i jakoś do końca nie czuję się dobrze. Wracają mi natręrne myśli ale tylko na chwile. To chyba normalne co?

Myślę, że żaden lek tak do końca nie daje 100% satysfakcji i możliwe są powroty gorszego samopoczucia. Ja na paroksetynie 20 mg byłem 2 lata. Przez ten czas bywały gorsze dni, ale było o niebo lepiej niż przed rozpoczęciem kuracji. Po 2 latach zacząłem mieć od nowa napady lęku wobec czego podnieśliśmy dawkę do 40 mg. Mój lekarz zawsze powtarza, żeby schodzić z leku na wiosnę :D Ja paroksetynę odstawiałem w marcu. 

5 minut temu, acherontia styx napisał(a):

No raczej. Leki nie rozwiążą problemu, tylko działają jak "opatrunek", przyczyny nie zlikwidują.

Z tym, że ja też nigdy nie miałam natrętnych myśli. Brałam ją z powodu lęków, później została zmieniona na sertralinę, bo lek o tak silnym działaniu p/lękowym przestał mi być potrzebny.

A ile bierzesz sertraliny, jeśli wolno spytać? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, zew napisał(a):

A ile bierzesz sertraliny, jeśli wolno spytać? 

Aktualnie 100mg, ale ja sertralinę łącznie biorę ponad 7 lat z przerwą 2-3 letnią i były momenty że brałam 200mg i lekarka rozważała zwiększenie do 250mg nawet, a po włączeniu sertraliny po raz pierwszy przez ponad rok byłam np. na 25 mg tylko. Były też okresy gdzie dłuższy czas brałam 50mg.

Tylko, że akurat sertralina jest lekiem idealnym dla mnie i jest to zarówno moja opinia, jak i mojej lekarki. Żadne inne SSRI/SNRI na mnie tak dobrze nie działa jak ona, nie powodując przy tym totalnie żadnych skutków ubocznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

48 minut temu, Zawieszony napisał(a):

Hej czy coś się stanie jeśli pominę dawkę leku ? Jestem po za domem. I nie chce mi się wracać. Czy lepiej wrócić??

Kwestia mocno indywidualna. Ja np. objawy pominięcia SSRI odczuwam średnio po 3-5 dniach niebrania, w zależności od leku,  dlatego między innymi wiecznie mi się kończą gdzie nie mam zapasu i to w takie dni, że apteki nieczynne (teraz np. mam weekend bez SSRI 😂). Niektórzy odczuwają tego samego dnia albo następnego.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Ju467 napisał(a):

wzięłam dziś pierwszy  raz arketis i czuję sie dziwnie, trochę kołuje mi sie w głowie ale ciężko to opisać tak mi dziwnie 😞

A kiedy odstawiłaś sertralinę? To może być też spowodowane jej odstawieniem. Ja miałam taki zespół odstawienny. I przy zmniejszaniu dawki i po odstawieniu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, Raissa667 napisał(a):

A kiedy odstawiłaś sertralinę? To może być też spowodowane jej odstawieniem. Ja miałam taki zespół odstawienny. I przy zmniejszaniu dawki i po odstawieniu. 

wczoraj, 4 dni brałam 50, a wcześniej 100 

i od dziś paroteksyna 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Ju467 napisał(a):

i od dziś paroteksyna 

Mi akurat przy paroksetynie kręci się w głowie. Najbardziej w pierwszym tygodniu. Teraz kończę trzeci tydzień na Paro, drugi na dawce 20 mg i jest prawie normalnie. Warto wytrzymać 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, acherontia styx napisał(a):

Dawka jak dawka, ją dobiera lekarz a nie użytkownicy forum 🙃 

Ja po 3 dniach byłam już na 20mg, a po tygodniu na 40mg i żyję. 

Przynajmniej krótko się męczyłam z ubokami. 

Fakt. Zależy od wrażliwości osoby na leki. Ja zaczynalam i teraz i poprzednio od 10 mg przez 4 dni, potem 20 mg. Po 4 miesiącach zeszłam na 10 mg. I na tej dawce byłam 10 miesięcy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Raissa667 napisał(a):

Fakt. Zależy od wrażliwości osoby na leki. Ja zaczynalam i teraz i poprzednio od 10 mg przez 4 dni, potem 20 mg. Po 4 miesiącach zeszłam na 10 mg. I na tej dawce byłam 10 miesięcy. 

Czy przy dawce 10mg dobrze się czułas? Mi lekarz chce zejść w Lutym z 20mg na 10mg. Czy zmniejszenie dawki nie wpłyneło źle na Ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Aganiok napisał(a):

Czy przy dawce 10mg dobrze się czułas? Mi lekarz chce zejść w Lutym z 20mg na 10mg. Czy zmniejszenie dawki nie wpłyneło źle na Ciebie?

Miałam zawroty głowy przy zmniejszeniu dawki. Parę dni trwały. Do przeżycia. Na dawce 10 mg dobrze się czułam. Nie czułam lęków. Nerwica nie wracała. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, Ju467 napisał(a):

i od dziś paroteksyna 

A lekarz nie zalecał by przejść od razu na ten lek lub na zakładkę? to bardzo podobne leki , i mój lekarz nie widzi sensu schodzić najpierw z 1 leku i się męczyć tylko od razu przejść na podobną dawkę drugiego podobnego leku

Edytowane przez AnnoDomino34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, AnnoDomino34 napisał(a):

A lekarz nie zalecał by przejść od razu na ten lek lub na zakładkę? to bardzo podobne leki , i mój lekarz nie widzi sensu schodzić najpierw z 1 leku i się męczyć tylko od razu przejść na podobną dawkę drugiego podobnego leku

Co lekarz to inne zalecenia. Ja np schodziłam z sertraliny. Następnie przerwa 2 dni i dopiero paroksetyna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Raissa667 napisał(a):

Co lekarz to inne zalecenia. Ja np schodziłam z sertraliny. Następnie przerwa 2 dni i dopiero paroksetyna. 

A ja przez miesiąc brałam równocześnie paroksetynę z sertraliną ;) 

Im bardziej ostrożny lekarz/ wrażliwy i panikujący pacjent, tym to przechodzenie będzie bardziej łagodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi