Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

@picziklaki zaburzenie lękowo-depresyjne z cała masą somatyki. Żadnych narkotyków, alkoholu. Tylko jedna kawa dziennie i epapieros. Od roku terapia, od prawie 6 miesięcy na oddziale dziennym, terapeutycznym. Usłyszałem że mój problem jest psychologiczny i przede wszystkim terapia, dlatego leki nie działają. Tylko że 2 lata remisji dała mi wenlafaksyna z mirtazapiną. Może po prostu moją nerwica jest tak silna, że tylko benzo dają radę. 

Edytowane przez GłupiaSowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, GłupiaSowa napisał:

@picziklaki zaburzenie lękowo-depresyjne z cała masą somatyki. Żadnych narkotyków, alkoholu. Tylko jedna kawa dziennie i epapieros. Od roku terapia, od prawie 6 miesięcy na oddziale dziennym, terapeutycznym. Usłyszałem że mój problem jest psychologiczny i przede wszystkim terapia, dlatego leki nie działają. Tylko że 2 lata remisji dała mi wenlafaksyna z mirtazapiną. Może po prostu moją nerwica jest tak silna, że tylko benzo dają radę. 

Hej co znaczy terapia na oddziale dziennym?

I co ci pakuja do glowy na tej terapii?

Pytam bo narazie bylam na 3 sesjach i oprocz wywiadu co i jak to tylko kazala szukac zajec przyjemnych i zabawy i szukac czegos co mi sie spodoba na dluzej. A ja nic tekiego nie mam, nic mi sie nie podoba.  A i tak kazala probowac i dac szanse. To tak narazie bo na wiecej nie bylo czasu wiec ciekawi mnie czy cos jeszcze wniesie ta terapia czy to zmuszanie do zajec i tyle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Slayer napisał:

Wiem ,wiem że raczej nikt mi jednoznacznie na to nie odpowie.

Może inaczej sformułuję pytanie:CZY JEST TU KTOŚ NA FORUM KTO POWRÓCIŁ DO PARO Z POZYTYWNYM SKUTKIEM PO NIE UDANEJ KURACJI ANAFRANILEM?

Przez 20lat leczenia przerobiłem raz szpital,raz oddział dzienny leczenia nerwic,raz psychoterapia grupowa.

Mój zestaw cukierków,które zjadłem przez ten czas:

Serta(kiedyś pomogła)

Wenla(kiedyś pomogła)

Deprexetin

Tegretol

Rispolept

Perazinum

Promazin

Depakine Chrono

Oxazepam

Diazepam(Relanium)

Trittico

Hydro

Chlorprotixen

Miansa

Mirta

Paro

Anafranil

Alprazolam

Jeszcze może coś było a pominąłem bo trochę tego było.

Bardzo żałuję że to forum znalazłem w sieci tak późno bo bardzo wiele się tu dowiedziałem.Na pewno więcej niż od wszystkich doktorków,ale nic straconego ... Lepiej jak później znalazłem niż wcale.

Pozdro dla wszystkich!

Witaj w klubie 20 lat męki. Nie znam odpowiedzi na twoje pytanie bo raczej wszystkie na mnie dzialaja. Najgorsze uboki mialam po paro ale z lękow i deprechy na jakis czas wygrzebalo.

Ja jeszcze nie bylam w szpitalu ale czasem jak jest baaardzo zle to z checia bym poszla. Nikt mnie nie bierze nie wiem czy tu u mnie w Hiszpanii nie maja oddzialow czy co. Tylko tam pewnie nacpaja czlowieka i nie ma sesji ani nic takiego nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przechodzenie ma valium nie zawsze dziala. Przewodnik Ashton jest w tym troche przestarzaly bo juz zaczynaja dochodzic do wniosku,.ze na valium czasem nie da rady. Ja nie moglam bo u mnie nie dziala ma ataki paniki. (Chyba valium nie jest najlpesze na ataki paniki) Najlepiej schodzoc z tego na czym sie jest. Niestety nie mam zadnego zrodla na poparcie tego co pisze ale postaram sie znalezc. Tez cos pisali z tego co pamietam, ze valium to stary lek i nie dziala tak jak inne benzo i dlatego nie da rady zamienic w wielu przypadkach.

Niestety jak narazie nie ma nic lepszego i nowszego od manualu Ashton. Wszyscy maja gleboko w dupie co sie dzieje z ludzmi na benzo.

Oddzialu nie polecam. Chyba ze sie dowiesz, ze sa tam specjalisci od benzo i dobrze na czasie doinformowani o wszystkim. Sa tacy co nie znaja manualu Ashton. Od takich bym uciekala. Nawet po narkotykach nie ma takiej jazdy jak po benzo bo fizyczne objawy trwaja krocej. Detox jest za szybki na benzo. Nie wiem jak tam w PL ale specjalisci ze swiata co naprswde sie zajmuja benzo to odradzaja detoxy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, yahoo35 napisał:

Najlepszy na wszystko jest haloperidol jak nic nie pomaga tam mój doktorek mówi. Jesteś tak spacyfikowany, że po tym nawet w ostatnim stadium raka będziesz miał bana na mordzie.

Chyba otwarta mordę i slinotok

Edytowane przez Natrętnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Up

Dokładnie, akatyzja po tym bardzo ciężkim psychotropie potrafi być okrutna... naprawdę.

Co do działania paro, nie wiem jak na Was, jeszcze jak mi wprowadzali mix, który wymieniałem kilka postów wyżej, działała dobrze pod tym względem (odstawiali też benzo) codziennie sobie na oddziale ćwiczyłem, robiłem pranie etc.

Natręctwa też jakoś wtedy pokryła, troszkę gorzej może z lękami było, ale też nie jakaś tragednia.

Nie było jakiś ciężkich uboków, to mówie lekarzowi, wjeżdżaj Pan na dawkę docelową, zobaczymy co się będzie działo,

czasami takie przyjemne dziwne ziewanie, i ruchy takie ciri ciri, coś jakby się piguła wkręcała.

Jakiś czas po odstawieniu benzyn, i wypuszczeniu do domu, to nosiło i bujało niezle, cały czas coś chciałem robić,

potem zaś spróbowałem mixu z buprioponem i też niby OK, ale zjadłem może połowę opakowania.

Ogólnie to przez jakiś czas miałem problem z zaśnięciem, a co do wybudzań to raczej mam od paru lat, co zrobisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, GłupiaSowa napisał:

, a te benzodiazepiny jak często zażywasz ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Miss Worldwide napisał:

Witaj w klubie 20 lat męki. Nie znam odpowiedzi na twoje pytanie bo raczej wszystkie na mnie dzialaja. Najgorsze uboki mialam po paro ale z lękow i deprechy na jakis czas wygrzebalo.

Ja jeszcze nie bylam w szpitalu ale czasem jak jest baaardzo zle to z checia bym poszla. Nikt mnie nie bierze nie wiem czy tu u mnie w Hiszpanii nie maja oddzialow czy co. Tylko tam pewnie nacpaja czlowieka i nie ma sesji ani nic takiego nie?

Hey Miss!

Nie mam pojęcia jak jest w Spain 🙂 ale mogę Tobie napisać jak jest w Polsce na swoim przykładzie.

Szpital tylko i wyłącznie w skrajnym przypadku gdy się jest warzywem i zapodają wtedy Halo i mają każdego w dupie.

Ja byłem  pozostawiony sam sobie,nikt się mną nie interesował,sesje były jedno godzinne dla przeszło 30 osób dwa razy w tygodniu,prowadzący ciągle spoglądający na zegarek i wyczekujący już zakończenia,były dwa obchody doktorów w tygodniu w pon. i piątek gdzie się tylko pytali jak się czujesz,jeżeli źle natychmiastowo bez żadnego schodzenia z dawki były zmieniane lekarstwa na inne.Cały dzień się ciągnął jak ruski rok,tylko palenie fajek jedna za drugą.Wytrzymałem dwa tygodnie i na własne żądanie się wypisałem.

Gdy opuściłem mury szpitala poczułem jak w jednym momencie wszystko mi puściło,jakby ze mnie ktoś zdjął worek uwiązany mi na szyi do kilkoma tonami kamieni.Ten stan euforii trwał 3 dni a później wszystko wróciło.

Uwierz mi nigdy do psychiatryka.Nawet jak będzie źle.

Edytowane przez Slayer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To było na samym początku leczenia...Trafiłem na taką Panią doktor co mi co dwa miesiące na każdej wizycie leki zmieniała.I wtedy zaczęła się jazda(teraz to po tylu latach kumam co się stało) organizm zwariował bo nie wiedział czy to efekt odstawienny poprzedniego leku czy ma się rozkręcać nowy lek i zaczęło się błędne koło.

Panie Boże gdybym mógł cofnąć czas.

Stara idiotka teraz sobie siedzi na emeryturze i napierdala zmianę kanałów na pilocie a wielu ludzi przez nią jest w czarnej dupie.Wiem bo ją do teraz wspominają.

Edytowane przez Slayer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z was uprawia jakis sport hobbystycznie? Mam kilku znajomych, którzy mieli zaburzenia i sport im pomaga (bieganie, rower, basen).

Wiadomo, z lękami jest cieżej szczegolnie jak jest atak na zewnatrz (doświadczyłem tego kilka razy).

Po wysiłku lepiej sie czuję, mniej spięty, na rowerze czy bieganiu głowa spokojniejsza.

Psychiatra i terapełta cały czas każą ćwiczyć i nie przerywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, picziklaki napisał:

Ja byłem też 5 razy hospitalizowany i nic z tego nie wyniąsłem tylko wychodziłem jeszcze bardziej chory oni tam mi nie są w stanie pomóc tylko ja wiem jak to zrobić 🙂

Ta, wiesz. Gdybyś wiedział to już byś zdrowy. Myślisz że jesteś mądrzejszy od lekarzy i psychologów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no oczywiście sa pewne wytyczne schematy postepowania w ocd i nie trzeba być geniuszem każdy lekarz się się nimi kieruje,a w zasadzie to biorę leki które chce na wizycie bo mi pomagają jak wszystkie przetestowałem to wiem co dobre co złe , nie jestem zdrowy bo leki musze brać bezterminowo ze względu na szybkie nawroty ale czuje się z dnia na dzień co raz lepiej :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, picziklaki napisał:

Oczywiście, że jak już jest poprawa w samopoczuciu to dobrze się zabrać za sport bo pomaga sam mam taki zamiar ale w celu odchudzania. 

Mam akurat o tyle dobrze, że jak źle się czuję lub są lęki to mogę ćwiczyć w domu. W styczniu jak miałem pierwsze ataki nerwicy, to po ćwiczeniach ciśnienie mi skakało.

Przez okres od lutego do października (teraz zchodzenie z Elicea i wchodzenie na Paro) mimo, że fizycznie i psychicznie czułem się źle to wychodziłem.

Na 10mg Elicea nie tyłem nic, nawet schudłem i energii jakbym miał wiecej, po zwiekszaniu do maks zacząłem tyć.

Na Paro jestem 4 dzień 20mg. Przed zwiększeniem było 10mg Paro, 5mg Elicea i Zomiren. Teraz mam tak, że co jakiś czas mnie odcina na rowerze, brak mocy itp.

Można ćwiczyć w domu, mimo złego samopoczucia. Spróbuj i zobacz czy się nie poprawi 😊

Edytowane przez pangumas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze do paroksetynki można dodać taki skromny zestaw:
-trenbolon ace 50mg e2d
-testosteron prop 100mg e2d
-masteron 100mg e2d
-oxandrolone 50/70mg ed
-t3 (opcjonalnie)
-clenbuterol (opcjonalnie)
-GHG 4-6 uq ed

trening siłowy 5x w tygodniu do tego aeroby 2x albo raz dziennie po godzince

o diecie i suplementach, i nawodnieniu nie wspominając, bo to oczywiste.

Nie zaszkodzi jakiś dobry stack nootropy : L-dopa/NALT, urydyna + cholina + piracetam

Na pobudzenie : dużo zielonej herbaty, kofeina, guarana, synefryna hcl,

mocniejsze (raczej nie polecane) : efedryna, ew. pseudoefedryna

Edytowane przez Mutylator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, biorę paroxinor od ponad 2 lat, przez pierwsze pół roku było różnie raz lepiej raz gorzej, później zrobiło się dobrze czyli normalnie, niestety nie mogę odstawic leków, schodzę na połówkę czyli 10 mg i po jakimś czasie robi się źle, nastrój pada i lęki wracają. Czy to znaczy, że już zawsze będę musiała jechać na lekach. Miałam wcześniej już 2 razy doświadczenie z tym lekiem, ponad 10 lat temu i 5 lat temu i ostawiłam jakoś spokojnie i kolejne parę lat żyłam bez leków normalnie. Co myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi