Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

No niestety, to poważna choroba. Przygotuj się na lepsze i gorsze okresy. Zmaganie się z nerwicą lękową trwa miesiące, jeśli nie lata. Ale paroksetyna powinna Cię przywrócić do stanu normalnego funkcjonowania w ok. 4 tygodnie stałej, regularnej dawki. Leczenie to:

1. Leki

2. Psychoterapia  - rozmowy z psychologiem, szukanie źródła (jakiś głęboki konflikt wewnętrzny, przebyty uraz psychiczny, silny stres, strach przed czymś itp.)

3. Praca nad sobą, stopniowa ekspozycja na sytuacje lękowe. 

Tutaj nic się nie przyśpieszy, tak jak nie przyśpieszysz gojenia złamanej nogi. 

Edytowane przez Lucaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo wiadomo....już mam umówiona pierwszą wizytę u psychologa na poniedziałek i zobaczymy co się będzie działo. Mam nadzieję że leki pomogą wrócić do pracy i na udanie się wkoncu na terapię i ogólnie mam nadzieję że samopoczucie będzie lepsze bo narazie same lęki... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już 22 dzień na paroksetynie i dalej czuję brak zdecydowanej odpowiedzi, zarówno w zakresie lęku jak i depresji a szczególnie napędu. Jedynie co sie zmiejszyło to rozdrażnienie i nadmierna emocjonalność. Do tego biore Spamilan 20 mg na wzmocnienie działania paroxetyny. No ale czekam jeszcze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie przeszło. Dziwne uczucie bujania, mniej wyraźne widzenie. Tak po około miesiącu. Może za dużo oczekujecie. Ten lek ma pomóc wrócić do funkcjonowania. W tym sensie mnie pomógł. 

Edytowane przez Lucaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2 pytanka:

1 . Czy paro działa jakos na noradrenaline?

2. Mam C- PTSD i pisałem na grpach dotyczących C- PTSD/ PTSD jakie leki używaj i najczęściej była wenlafaksyna a nie paroksetyna. Przecież jak ktoś ma lęki to wenlafaksyna to niezbyt dobry wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Elendil napisał:

Mam 2 pytanka:

1 . Czy paro działa jakos na noradrenaline?

2. Mam C- PTSD i pisałem na grpach dotyczących C- PTSD/ PTSD jakie leki używaj i najczęściej była wenlafaksyna a nie paroksetyna. Przecież jak ktoś ma lęki to wenlafaksyna to niezbyt dobry wybór.

Tylko na samą serotoninę.

12 minut temu, seneri napisał:

1. Nie 

2. Zależy w jakiej dawce jej używają. Po noradrenalinie wali powyżej 225 mg

Od 225 mg. No i na dopamine oprócz noradrenaliny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Elendil napisał:

Co teraz bierzesz paro  ? Czy coś innego?

Teraz biore Paro 20 mg ze Spamilanem 20 mg ale nie czuje antydepresyjnego działania, biore już 24 dni. Po paroxetynie generalnie pocenie powinno przejść. 

Edytowane przez OverAndOver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, michalsky394 napisał:

Jestem rozdrażniony i nie mogę usiedzieć w miejscu w pełnym spokoju po wenlafaksynie. W przyszłym miesiącu zgodnie z zaleceniami zaczynam brać parogen. Przeszło to komuś po paroksetynie? 

Tak, miałem tą samą sytuację jak Ty, po wenli nawet 37,5 rozdrażnienie, do tego puls koło 100 i wysokie ciśnienie. Teraz jestem na paro i te objawy nie występują u mnie. Jednak w przypadku wenli kopała ewidentnie noradrenalina.Jednak mimo to paro nie pomaga na depreche jak trzeba, czekam jednak jeszcze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, OverAndOver napisał:

Tak, miałem tą samą sytuację jak Ty, po wenli nawet 37,5 rozdrażnienie, do tego puls koło 100 i wysokie ciśnienie. Teraz jestem na paro i te objawy nie występują u mnie. Jednak w przypadku wenli kopała ewidentnie noradrenalina.Jednak mimo to paro nie pomaga na depreche jak trzeba, czekam jednak jeszcze. 

Powiem tak. Odkąd zmieniłem lekarza, od razu miałem na pierwszej wizycie sugestię zamiany na paroksetynę. Ale ja głupi się uparłem przy wenlafaksynie, bo się łudziłem że jak przejdę z 150 mg na 225 to wszystko mi puści i będę zdrowy. A tu nic. Tylko pogłębienie. Niby lęki mam mniejsze, nie mam wahań nastroju ale nn mam, ciągłą senność, przez co mam derealizacje i depersonalizacje + jakieś tam stresy. Oby ci pomogło te paro. Czasem trzeba zwiększyć dawkę z lekarzem. Życzę powodzonka  i zdrówka ! :D

Teraz schodzę z 225 wenlafaksyny. Jestem aktualnie na 150 ale za 2-3 dni jak będzie dobrze to zmniejszam do 75 mg. A potem zobaczymy ile czasu jeszcze mój organizm potrzebuje i zero mg :D Wenla mi nie służyła, ale mam nadzieję, że paroksetyna zadziała jak trzeba :P

Edytowane przez michalsky394

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

michalsky394, myślę, że dobrze robisz tym bardziej, że możesz jeszcze zmierzyć ciśnienie i puls to uważam są jednak mierniki pewne aktywności noradrenalinowej. Ja na paro wprawdzie nie mam jeszcze odpowiedzi antydepresyjnej ale ciśnienie i puls sie wyregulowały do 120/75/65 czyli prawie optimum. Tobie też życzę powodzenia z paro. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, OverAndOver napisał:

michalsky394, myślę, że dobrze robisz tym bardziej, że możesz jeszcze zmierzyć ciśnienie i puls to uważam są jednak mierniki pewne aktywności noradrenalinowej. Ja na paro wprawdzie nie mam jeszcze odpowiedzi antydepresyjnej ale ciśnienie i puls sie wyregulowały do 120/75/65 czyli prawie optimum. Tobie też życzę powodzenia z paro. :) 

Dzięki 😎😍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi