Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Hej Wam :)

Moim głównym problemem jest derealizacja, która powoduje objawy somatyczne.

Przez 5 lat brałam paroksetynę 20mg, później rok 10mg, i czułam się na tyle dobrze, że chciałam całkowicie odstawić.

Niestety prawdopodobnie pod wpływem wielu stresów w 2016 objawy powróciły ze zdwojoną siłą. Wejście na 20mg nic nie dało, zmiana na Citalopram 30mg też pudło. 3 tygodnie temu psychiatra zalecił wrócić do paro od razu w dawce 40mg. Jak na razie żadnych zmian... Przy pierwszym podejściu do paro zadziałała prawie od razu. Myślicie, że jest szansa, żeby mimo wszystko się jeszcze rozkręciła? (Dodatkowo biorę lamotryginę 75mg na epi.)

Tracę już cierpliwość - 5 miesięcy walki i nic nie pomaga, a wręcz jest gorzej. Może spróbować wenlafaksyny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tygodnia biorę paroksetynę (pierwsze 3 dni 10mg, następne 20mg) i prawie cały czas czuję zmęczenie i senność.

Czy to normalne i mam czekać kilka tygodni na poprawne działanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Od 6 dni biorę paroksetynę 10 mg dziennie, oprócz tego od kilku lat zażywam xanax 2,5 mg dziennie.

Chciałam się Was doradzić, bo od 2 dnia brania paroksetyny mam 1 objaw, który strasznie mnie męczy - cały czas muszę ruszać nogami (szczególnie podczas leżenia) no i rękoma. Nie wiem co teraz mam zrobić, czy odstawić ten lek, bo to jest nie do zniesienia objaw.

W nocy mam problem, żeby zasnąć, bo cały czas muszę poruszać nogami .... :/

Błagam Was-doradźcie co powinnam zrobić. Lekarz prowadzący jest na urlopie...;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to po nieudanym wejsciu na prozac poraz kolejny zaczynam Paroxetyę, aż się boję -te pierwsze tbletki.

Jak Wy wchodzicie na lek ?

Ja za każdym razem musza strasznie pomału wchodzić - bo mnie uboczne tak męczą że z butó wyrywa:)

Potrafię tabletke podzielic na 4 części :)

zaczynam od 10 mg ale mam wszytskie uboki - jak długo być na tej 10? Czy aż ustapia uboki i diopiero worzucić do 20 czy może najpierw na 3/4 tabsy i znów kilka dni poczekać i dopiero do całej

Musze to ogarnąć w miare delikatnie bo muszę być czynny zawodowo

-- 05 maja 2017, 18:10 --

takie pytanie jak długo i ile i co i wjakiej ilości stosujecie z benzo przy wchodzeniu na paroxetynę??

Ja mam straszne uboki a to dopiero 10 mg ( docelowo 20) Kurde sam nie wiem na razie biore 0,25mg xanaxu do 3 razy na dobę dodatkowo czasem jak sie obudze w nocy to lorafen 1 mg Myślicie że to dużo?

A jak bede zwiększał dawke to wogóle myslę zazarzucę 0,5 xanaxu 3 razy dziennie przynjamniej na początku

-- 06 maja 2017, 03:34 --

ja pierdziele , ale mam jazdy tym razem. Zawsze było tak że brałem 10 mg sero po 3 dniach 3/4 i potem na całą tabsę. ZAWSZE też było tak że normalnie spałem, że całe dnie latałem jak głupi ale wieczorem ju mi odpuszczało i jakoś zasypiałem. Ta chwila ulgi na która caly dzien czekłem. Przy tym epizodzie się tak nakręcilem, że sam sobie ze sobą rady dać nie mogę. Wstaje rano biore xanax 0,25 bo mnie trzesie potem seroxat 10 mg potem włącza mi się takie latanie że nie mogę usiedzieć na miejscu Jestem niby głodny ale wziąć do ust nic nie mogę i tak cały dzień na xanaxie w sumie to biorę 1mg Potem chciałem zasnąć to wziolęm Lorafen 1mg ale też jakoś po nim ie zasnąłem No to wziołem Zolpic pół tabletki i pospałem do 4:00 Cały czas z lękiem. Nigdy tak nie miałem przez 13 lat choroby :( Miałem zwieksza delikatnie dawkę seroxatu - bo przecież on jeszcze nie działa a lęki sobie szaleją i chyba stąd to wszystko u mnie No ale chyba muszę przyśpieszyć jakoś wchodzenie na lek żeby już mocniej mogł zacząć działać Sam już nie wiem - boję się wsuwc tyle benzo i innych wspomagaczy, bo kurde samia hemia u mne we krwi a zdrugiej strony jak czyta m to te dawki nie są jakies potworne . No nic dziś chyba zarzucę juz 3/4 tbsy i tak ze 4 dni a potem na całą

Jak sobie radzice z apetytem jak nic do ust wziąc nie można. wczoraj na takim lęku wlalem w siebie zupę na siłę to potem sie tak 2 godziny źle czułem że myślałem że to już koniec ze mną. Tez tak macie że jeść nie możecie a jak już cokolwiek zjecie to się żle czujecie po ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja już jestem tak :dwa dni na 10 mg dwa dni na 15 i 3 dni na 20 mg Jest tragicznie gdyby nie xanax i coś co mi dali na sen to chyba bym sie zastrzelił mam tak pędzace myśli e już nie nadążam kiesy to minie ??Też tam macie że nic nie jecie ??? Wogóel nic rano banana w połódnie rosół i to w sumie całe moje żarcie co ciekawsze nawet głodu nie czuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grabarz666 pocieszny z Ciebie człowiek ;) Ale faktycznie po risperidonie to Cię rozwali hormonalnie i umysłowo. Jeżeli dawka przekroczy 1mg dziennie to wręcz na pewno.

Taka prawda, połączenie paroksetyny i rysperydonu to najbardziej kastrująca kombinacja leków psychotropowych:

- paroksetyna: najsilniejszy inhibitor SERT + inhibitor iNOS/eNOS - najsilniejsza kastracja i zaburzenia erekcji spośród SSRI

- najsilniej podnosi prolaktynę - najsilniejsza kastracja spośród neurolepów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pregabaliniarz dalej nie skończyłeś odwyku a prawisz morały jak pożal się boże terapeuta uzależnień. Co Ci do tej głowy napakowali że masz taki kisiel. Nie wiesz jak używać leków a dajesz rady innym. Pozdro

Swoją drogą risperidon jest znacznie silniejszym lekiem niż klonazepam. A paro będzie działać. Co Ty dopki paliłeś że na Ciebie nic nie działa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale jeśli nie bierze się benzo ciągiem i nie "jedzie" się na tym to nie ma tutaj większych problemów. Główne leczenie jest neuroleptykiem i SSRI co tutaj gra pierwsze skrzypce. Leki brane codziennie a leki brane doraźnie (szczególnie benzodiazepiny) które dość szybko się wydalają nie będą miały większego wpływu na działanie tych głównych. Większy wpływ mogą odnieść w samym odczuwaniu psychiki osobnika. Po zejściu benzodiazepin powinno wszystko wrócić na stan sprzed jej wzięcia. No chyba że dojdzie do jakiś zmian chemicznych w mózgu trwale przez benzodiazepiny. Ale w takich dawkach to nawet nie ma mowy o zatruciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie rozumiesz. Klonazepam powoduje upregulacje (zwiekszenie ekspresji genow) bialka transportowego serotoniny (SERT), gdzie paroksetyna ma za zadanie blokowac to bialko, co z czasem powinno powodowac jego downregulacje. Downregulacja tego bialka powoduje stale zmniejszenie jego aktywnosci, a tym samym efekt koncowy jest taki, ze nawet bez paroksetyny efekt powinien sie przez jakis czas utrzymac. Aby jednak to nastapilo, to inhibicja powinna byc w miare trwala. Z tego powodu tez nie powinno sie pic przykladowo alkoholu, ktory rowniez upreguluje SERT, jak i zmniejsza poziom serotoniny. Jezeli jestes w stanie postawic swoja glowe, ze okazjonalne stosowanie takich srodkow nie wplywa znaczaco na efekt leczniczy, to spoko, ale lepiej jest byc swiadomym takich rzeczy - w koncu celem przyjmowania lekow jest bycie zdrowszym.

Serotonina zas, ktorej poziom ma byc zwiekszony poprzez powyzszy mechanizm ma za zadanie zdownregulowac receptory serotoninowe, jednym z wazniejszych jest tutaj receptor 5-HT1a, ktory jest rowniez autoreceptorem. Jego pobudzenie powoduje zablokowanie wyrzutu serotoniny, aczkolwiek z czasem nastepuje jego downregulacja, a tym samym wyrzut serotoniny jest coraz wiekszy, co pozwala na dluzsze utrzymanie sie efektu. Klonazepam zas upreguluje bialko 5-HT1a, co dodatkowo psuje efekt. Ponadto upreguluje jeszcze receptory 5-HT2a i 2c, ktore to rowniez sa bardzo wazne w wielu zaburzeniach (m.in. w OCD).

Lepiej dmuchac na zimne, anizeli potem psioczyc, ze ta glupia paroksetyna nie dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi