Skocz do zawartości
Nerwica.com

BUPROPION/AMFEBUTAMON (Bupropion Neuraxpharm, Oribion, Welbox, Wellbutrin, Zyban)

nella31

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, marcinzen napisał(a):

czy senność i sedacja to norma przez pierwsze tygodnie ?

Reakcja na dany lek to raczej sprawa indywidualna. Zdarza się (rzadko), że leki które w teorii są stymulujące, mogą uspokajać. Ogólna opinia mówi, że lek nie powinien rozkręcać się dłużej niż 3 tygodnie. Jeśli po tym czasie na danej dawce leku obserwuje się działania uboczne i/lub niepełny efekt terapeutyczny to można zmniejszyć/zwiększyć dawkę bądź nawet całkowicie odstawić lek, jeśli przyjmowana od początku dawka była niska. Oczywiście należy się wówczas porozumieć z lekarzem w tej sprawie, chyba że lekarz uprzednio już poinformował i w razie czego zezwolił na samodzielne odstawianie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, eleniq napisał(a):

A jaki neuroleptyk bierzesz i w jakiej dawce, jeśli można spytać. 

Nie wiem, czy wiesz, ale trazodon (a konkretniej jego aktywny farmakologicznie metabolit) wchodzi w dość istotną interakcję farmakokinetyczną z bupropionem. Otóż trazodon jest przekształcany przez CYP3A4 do swojego aktywnego metabolitu m-chlorofenylopiperazyny, która jest agonistą receptorów serotoninowych. No i ta m-chlorofenylopiperazyna jest następnie neutralizowana przez CYP2D6, a bupropion jest silnym (podkreślam - SILNYM) inhibitorem właśnie tego enzymu, co w efekcie powoduje, że bupropion w połączeniu z trazodonem powoduje znacznie zwiększone stężenie m-chlorofenylopiperazyny i tym samym zwiększoną stymulację receptorów serotoninowych. A wiadomo, że nadmierna stymulacja receptorów serotoninowych pośrednio powoduje m.in. zmniejszoną transmisję dopaminergiczną. 

Inne silne inhibitory CYP2D6 to fluoksetyna i paroksetyna - i właśnie w przypadku łączenia trazodonu z fluoksetyną lub paroksetyną istnieją doniesienia o występowaniu zespołu serotoninowego, właśnie poprzez znacznie zwiększoną stymulację receptorów serotoninowych przy dodatkowo hamowanym wychwycie zwrotnym serotoniny. 

Tak mi na oddziale dziennym zalecili brać. Neuroleptyk biorę rexulti i zypsilę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minuty temu, MiśMały napisał(a):

Tak mi na oddziale dziennym zalecili brać. Neuroleptyk biorę rexulti i zypsilę.

No to dopamina poblokowana porządnie. I receptory serotoninowe w stymulacji. 

Z doświadczenia wiem, że lekarze bardzo często nie zwracają uwagi na interakcje, bo nie wiedzą jakie są DOKŁADNE losy danego leku w organizmie. Ja już moją kardiolog zdążyłem raz opieprzyć, jak mi chciała dać lek na nadciśnienie, który wchodzi w dość poważną interakcję z Fevarinem. Ja to jestem zbyt zorientowany, by tak bezmyślnie do tego podchodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, eleniq napisał(a):

No to dopamina poblokowana porządnie. I receptory serotoninowe w stymulacji. 

Z doświadczenia wiem, że lekarze bardzo często nie zwracają uwagi na interakcje, bo nie wiedzą jakie są DOKŁADNE losy danego leku w organizmie. Ja już moją kardiolog zdążyłem raz opieprzyć, jak mi chciała dać lek na nadciśnienie, który wchodzi w dość poważną interakcję z Fevarinem. Ja to jestem zbyt zorientowany, by tak bezmyślnie do tego podchodzić.

To jakie antydepresanty dobrze się komponują z bupropionem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi