Skocz do zawartości
Nerwica.com

BUPROPION/AMFEBUTAMON (Bupropion Neuraxpharm, Oribion, Welbox, Wellbutrin, Zyban)

nella31

Rekomendowane odpowiedzi

Moja psychiatra uważała, że poprzednie odstawienie było ok, skoro zadziałało, bo to nie są typowe leki które muszą się rozkręcać dwa tygodnie do trzech miesięcy by cokolwiek zrobiły. Po jednym dniu już tracą ogromną część "mocy" i to mi wcześniej pomogło usunąć uboki. Teraz te same problemy zaczęły się od zwiększenia dawki, ale odstawienie nie sprawiło, że jest lepiej i to mnie bardzo martwi, coś tu nie gra 😕 eh... jutro wrócę do pojedynczej dawki i spróbuję wrócić do funkcjonowania, chociaż nie wiem czy ma to sens przy intensywności dziwnych objawów jakie mnie dopadły 😕 Może to taka samospełniająca się przepowiednia, że obawiałam się powrotu uboków więc te wróciły

Właśnie w tej chwili znalazłam swoją psychiatrę na znanym lekarzu. Jak przez długi weekend mi nie przejdzie to umówię się do niej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, naimad14 napisał:

Bupropion + lamotrygina - co myślicie?

No bupropion to pobudzający lek stosowany w depresji z astenią i brakiem motywacji, ale widziałem też, że może nasilać lęki i niepokój bo podnosi noradrenalinę. Pamiętaj, że lamotrygina to nie jest ani lek przeciwdepresyjny ani przeciwlękowy a jedynie zapobiegający nawrotom epizodów depresji. Włącza się go kiedy pacjent ma już któryś z kolei nawrót depresji. Lamotrygina nie zbije lęków i niepokoju jakie może wywołać bupropion to ci od razu mówię. Bupropion najczęściej się łączy z SSRI. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, chester napisał:

@naimad14 Jak dominuje depresja a nie lęki to bardzo dobre połączenie.

Tak właśnie jest. Mam tym samym rozumieć, że nie "seduje" i włącza w leczenie to, czego bupropion sam nie osiąga?

3 godziny temu, MarekWawka01 napisał:

No bupropion to pobudzający lek stosowany w depresji z astenią i brakiem motywacji, ale widziałem też, że może nasilać lęki i niepokój bo podnosi noradrenalinę. Pamiętaj, że lamotrygina to nie jest ani lek przeciwdepresyjny ani przeciwlękowy a jedynie zapobiegający nawrotom epizodów depresji. Włącza się go kiedy pacjent ma już któryś z kolei nawrót depresji. Lamotrygina nie zbije lęków i niepokoju jakie może wywołać bupropion to ci od razu mówię. Bupropion najczęściej się łączy z SSRI. 

Ale ja to wszystko wiem, używam Wellbutrinu od kilku miesięcy. Natomiast z lamotryginą miałem styczność w dalekiej przeszłości - stosowałem ją w dużych dawkach - uwaga - solo na depresję. I miało to nawet sens.
Pytanie dotyczyło wyłącznie tego połączenia, bo słyszałem to i owo na temat takiego duetu, a sam bupropion na wejściowej dawce już dawno przestał na mnie działać i pozostały po nim głównie agresja i poirytowanie. Planuję podnieść dawkę do 300, ale po jakimś czasie takie doraźne stosowanie znowu zacznie się mijać z celem, a w porównaniu do innych - ten lek bardzo kosztuje.

Jeśli jesteś w temacie - co byś polecił? Podkreślam, że większość SSRI mam już za sobą (ostatni był citalopram - tragedia i dramat).

Edytowane przez naimad14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, naimad14 napisał:

Ale ja to wszystko wiem, używam Wellbutrinu od kilku miesięcy. Natomiast z lamotryginą miałem styczność w dalekiej przeszłości - stosowałem ją w dużych dawkach - uwaga - solo na depresję. I miało to nawet sens.
Pytanie dotyczyło wyłącznie tego połączenia, bo słyszałem to i owo na temat takiego duetu, a sam bupropion na wejściowej dawce już dawno przestał na mnie działać i pozostały po nim głównie agresja i poirytowanie. Planuję podnieść dawkę do 300, ale po jakimś czasie takie doraźne stosowanie znowu zacznie się mijać z celem, a w porównaniu do innych - ten lek bardzo kosztuje.

Ja ci tylko mówię jak ja to widzę... 

Z resztą jeśli chodzi o takie rzeczy typu niepokój, agresja itd to po prostu dlatego że masz podniesioną noradrenalinę pewnie. Ale to musisz sam jakoś przeczekać, opanować - jak długo bierzesz Wellbutrin? Nie ma na wszystko leków, niestety nie ma takich cudownych środków...

W ogóle ja ci powiem, że ja np. biorę Ludiomil, który przez pierwsze 1,5-2 miesiące tak mi podniósł noradrenalinę, że normalnie byłem 3 razy na izbie przyjęć w psychiatryku, do tego straszna bezsenność i nadciśnienie 150/100, myśli samobójcze, dysforia okropna i ŻADNE tabletki nie pomagały mi na te stany, nawet benzodiazepiny!!! Jednak powoli zaczyna się stabilizować. Widzisz, pewne rzeczy trzeba przeczekać samemu. Leki stymulujące naprawdę mocno działają, one są w końcu po to, żeby cię pobudzić...

Chociaż bezsenność ja muszę teraz zwalczać Ketrelem 25mg i obecnie jestem zadowolony ze swoich leków - Ludiomil 75mg i Ketrel 25mg na sen. Nie zamierzam nic więcej już dokładać, chyba że Ketrel zwiększyć, ale to już w ostateczności, bo Ketrel troszkę tłumi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.04.2021 o 12:00, Chomikowna napisał:

Jeśli ktoś bierze 300mg to w aptece doz można przez neta zamówić 300mg wellbutrin za 199zł. Z tego co pamiętam wcześniej nie widziałam cen poniżej 230zł za tę dawkę. Może komuś się przyda informacja

Pięknie dziękuję, oczywiście, że przyda. W wypadku, o którym zaraz, taka informacja może okazać się zbawienna.

Tymczasem:

Cytat

W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy informację od producenta, iż lek Welbox będzie dostępny w hurtowniach od 10 maja br. W połowie maja spodziewamy się poprawy dostępności leku w aptekach.

Oszczędzę sobie - i wam - komentarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.04.2021 o 16:45, naimad14 napisał:

iż lek Welbox będzie dostępny w hurtowniach od 10 maja br. W połowie maja spodziewamy się poprawy dostępności leku w aptekach.

aaaa już generyki lecą . Patencik sie wyczerpał ,,, to dobrze . Zdążyliście sobie dupy ozłocić przez tyle lat wyłączności .

Za rok , półtora to tych generyków jak psów będzie .A drogiego Welbutrinu nikt nie kupi ,,, i dobrze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy bupropion nasila lęki? Dziala na psychike podobnie do arypirazolu w niskich dawkach czyli nasila fobie spoleczna czy jak amisulpiyd w niskich dawkach i dodaje pewnosci siebie? Chcialbym zeby bupropion dal mi motywacje i naped ale tez nie spowodowal fobii spolecznej tylko dodal pewnosci siebie tak jak bralem 100 mg amisulpirydu ;) Ktos cos sie wypowie na temat bupropionu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak lęki ale somaty w nerwicy nasila wchuj, na samym początku. Tych leków co wymieniłeś nigdy nie brałam więc nie mam porównania. Motywacji mi nie dodał, pewności siebie chyba też nie. Raczej dał "naturalną" potrzebę robienia czegokolwiek nawet bez celu i sprawił, że na tyle wkurzam się na rzeczy które wcześniej akceptowałam że spontanicznie na nie reaguję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Chomikowna napisał:

Nie wiem jak lęki ale somaty w nerwicy nasila wchuj, na samym początku. Tych leków co wymieniłeś nigdy nie brałam więc nie mam porównania. Motywacji mi nie dodał, pewności siebie chyba też nie. Raczej dał "naturalną" potrzebę robienia czegokolwiek nawet bez celu i sprawił, że na tyle wkurzam się na rzeczy które wcześniej akceptowałam że spontanicznie na nie reaguję

A masz cos ze spektrum ADHD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi