Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

Jak słyszę od niektórych wierzących że ateizm jest odpowiedzialny za setki milion ofiar komunizmu to śmieszy mnie to równie dobrze mogę obarczyć kościół za zbrodnie hitleryzmu i generalnie większość wojen i rzezi w historii bo dokonali je wierzący.

Jak czytam takie Twoje wypowiedzi, to się dziwię, że skończyłeś studia, ale potem sobie przypominam, że to była socjologia i przestaję.

A co masz mi do zarzucenia, przecież to że reżim komunistyczny prześladował i mordował ludzi było winą jego komunizmu a nie ateizmu i wcale nie obarczam Chrześcijaństwa za hitleryzm tylko pisałem że to jest równie bezsensowne jak obarczanie ateizmu winą za zbrodnie komunistyczne. Zresztą komunizm wielu naukowców uważa za religie bądź quazi religię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nie wiadomo czy taki ktoś jak Jezus żył. śladów historycznych jego żywota jest bardzo niewiele i są niezbyt wiarygodne.

Jezus według mnie żył.Ale był synem Józefa.Był (Jezus) jak na te czasy, bardzo radykalny.Sprzeciw wobec niewolnictwu, karze śmierci.

Ale to moja opinia.

Istnieje teoria że Jezus pochodził z tzw nieprawego łoża bo w jednej ze wzmianek historycznych jest napisane Jezus syn Maryi a takiego sformułowania używano tylko wtedy gdy nie było prawowitego ojca. No ale czy to prawda tego się nie dowiemy, tak samo jak co Jezus jeśli istniał robił pomiędzy dzieciństwem a 30-tką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mark123,
Człowiek nie jest w stanie wiedzieć w jaki sposób mieć kontakt z Bogiem.

czemu tak uwazasz?

Bo nie ma skąd tego wiedzieć. Ludzie nie potrafią się skontaktować z innymi cywilizacjami we wszechświecie, tym bardziej nie wiedzą, jak mieć kontakt z najwyższym bytem. A nawet jeśli zdarzyły się w historii ludzkości przypadki, kiedy Bóg skontaktował się z człowiekiem na poziomie "duchowym" i podał "instrukcje", jak mieć kontakt na tym poziomie, to wiedzą to nieliczni i nie udowodnili ludzkości, że wiedzą, bo żadnego kontaktu na "większą skalę" nie było. Gdyby był lub gdyby ci nieliczni udowodnili, że wiedzą, w jaki sposób mieć kontakt, to byłyby naukowe stwierdzenia o tym, jak nawiązać taki kontakt, a nie religijne wymysły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak słyszę od niektórych wierzących że ateizm jest odpowiedzialny za setki milion ofiar komunizmu to śmieszy mnie to równie dobrze mogę obarczyć kościół za zbrodnie hitleryzmu i generalnie większość wojen i rzezi w historii bo dokonali je wierzący.

Jak czytam takie Twoje wypowiedzi, to się dziwię, że skończyłeś studia, ale potem sobie przypominam, że to była socjologia i przestaję.

A co masz mi do zarzucenia, przecież to że reżim komunistyczny prześladował i mordował ludzi było winą jego komunizmu a nie ateizmu i wcale nie obarczam Chrześcijaństwa za hitleryzm tylko pisałem że to jest równie bezsensowne jak obarczanie ateizmu winą za zbrodnie komunistyczne. Zresztą komunizm wielu naukowców uważa za religie bądź quazi religię.

Skoro ateizm jest taki zły, to poczytajcie o Ustaszach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamachy w Tunezji, Kuwejcie, Francji - Państwo Islamskie z dumą przyznaje, że to ich sprawa. W imię czego kilkadziesiąt osób poniosło śmierć? W imię religii. Gratulacje. :uklon:

I jak tu wpuszczać przybyszów z Afryki skoro 70% z nich to muzułmanie. Religia to zło a islam to zło razy 1000, powinni tego zakazać. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Religia to zło a islam to zło razy 1000, powinni tego zakazać. :mrgreen:

Tak właśnie. Świat bez tych wszystkich religijnych bzdur byłby piękniejszy i o wiele mniej byłoby konfliktów zbrojnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli religia to zło to czy złem jest modlitwa do Boga ? Czy jeżeli matka chorego dziecka modli się o zdrowie to jest zło ? Czy jeżeli ksiądz organizuje mecze i ogniska dla dzieci to też jest zło ? Czy gdy w kościołach zbiera się pieniądze dla Syrii, czerwony krzyż czy inne tego typu instytucję czy to jest zle ? Idz i powiedz to dziecku choremu na raka , ktory jest Chrzescijaninem, ze religia to zlo.. Ciekaw jestem czy bylbys na tyle twardy by to zrobic. A co jesli jedyna dobroc czerpie z tego ze wierzy Jezusa Chrystusa w krzyż, śmierć i zmartwychwstanie. Tak wy wszyscy hejterzy widzicie tylko zło .

Otworzcie oczy bo swiat to nie tylko zamachy i smierc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli religia to zło to czy złem jest modlitwa do Boga ? Czy jeżeli matka chorego dziecka modli się o zdrowie to jest zło ? Czy jeżeli ksiądz organizuje mecze i ogniska dla dzieci to też jest zło ? Czy gdy w kościołach zbiera się pieniądze dla Syrii, czerwony krzyż czy inne tego typu instytucję czy to jest zle ? Idz i powiedz to dziecku choremu na raka , ktory jest Chrzescijaninem, ze religia to zlo.. Ciekaw jestem czy bylbys na tyle twardy by to zrobic. A co jesli jedyna dobroc czerpie z tego ze wierzy Jezusa Chrystusa w krzyż, śmierć i zmartwychwstanie. Tak wy wszyscy hejterzy widzicie tylko zło .

zło to jest stawiać spację przed znakiem zapytania miły chłopcze, Twój Bóg by Cię za to na pewno nie wpuścił do Nieba :nono:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie, jest jeszcze pedofilia, przekręty podatkowe, ukryty homoseksualizm w Watykanie, zdzieranie opłat za "usługi" itp. Od tej dobroci aż się ciepło na sercu robi, a można by tak wymieniać i wymieniać.

A co powiesz o dzieciach w Afryce, które dobry i miłościwy bóg zabiera szybciutko, bo nie zsyła deszczu, nic tam nie rośnie, nie ma co jeść, co pić. I dzieci umierają w męczarniach. No ale zawsze mogą się pomodlić. :105:

Masturbow, posłannicy boga nie wkraczają w obszar profanum, gdzie takie przyziemne drobnostki mają znaczenie. Oni są stworzeni do głoszenia prawdy, jak zaznaczyła koleżanka refren.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bonsai,

Rozumiem,że twojej nienawiści do wiary i religii raczej nic nie zmieni,ale prawda jest taka,że

te zamachy były dziełem chorych szaleńców,ludzi o wypaczonych umysłach,którzy myśląc,że

działają w imię religii tak naprawdę działali przeciwko podstawowym przykazaniom Boga,jakim jest

prawo każdego człowieka do życia i wolności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warrior11, nie żywię nienawiści do religii, raczej pogardę. Zawsze mierziły mnie populizm, demagogia i hipokryzja, czyli właśnie podstawowe składowe religii. Twój wpis niczego nie zmienia, bo sam stwierdziłeś, że to chorzy ludzie, którzy myślą, że działają w imię religii - zatem, gdyby nie było tych kretyńskich ideologii, to nie byłoby szaleńców, którzy z tych powodów sięgaliby po broń.

Poza tym oni mają swojego "boga" i swoją świętą księgę - skąd wiesz, która wiara jest tą słuszną?

I czym karmiono lwy na arce Noego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bonsai,

Nie wiem czym karmiono lwy na Arce Noego i nawet mnie to szczególnie nie interesuje,

myślę tylko,że zdrowa wiara bez tych wszystkich wariactw i fanatyzmów jest człowiekowi

potrzebna a zdrowa wiara to taka,która przynosi człowiekowi właśnie życie i wolność.

Tyle ode mnie w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warrior11, sam zatem widzisz, że wiara to partykularna potrzeba człowieka, wynikająca z jego słabości i chęci wytłumaczenia sobie wszelkiego zła znanym twierdzeniem (bóg tak chciał, na pewno ma plan). Do bzdur i bajek religijnych nie chcesz się odnosić i nawet średnio Cię to interesuje. Rozumiem to, bo nikt, kto ma odrobinę rozumu nie może brać tego wszystkiego na poważnie. Może to i było dobre 2 tys. lat temu, gdy świat składał się głównie z analfabetów, ale obecnie nadszedł już chyba czas by spojrzeć na te kwestie z dużym dystansem.

A wierzyć można we wszystko, jeśli tylko komuś to potrzebne. Tylko niech to się dzieje w zaciszu własnego domu, własnej duszy. Nie powinno się narzucać swojej ideologii innym.

Poza tym, pewnie miałbyś nieco inne zdanie na temat religii, gdybyś był kobietą i obowiązywałoby Cię prawo szariatu. Jeden upojny seks pozamałżeński i ukamienowanie. Praca wyłącznie z domu, chodzenie w worku przez cały czas.

Ja po prostu nie rozumiem dlaczego ludzie dają się tak krzywdzić, a cała ta krzywda bierze się wyłącznie z religii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bonsai, nie wiem jak można nie odróżniać islamu od chrześcijaństwa, nie odróżniać państwa wyznaniowego od europejskiego, praktykowania od narzucania i twierdzić że to religia jest źródłem wszelkiego zła. Chyba ta pogarda wobec religii rzuca Ci się na mózg.

Jeden upojny seks pozamałżeński i ukamienowanie.

Każdy antykatol ma chyba problem na tle tego, że seks bez ślubu jest grzechem, ale nie wiem czy zauważasz, że nikt Cię za to w naszej cywilizacji wyrosłej na chrześcijaństwie nie ukamieniuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi