Skocz do zawartości
Nerwica.com

CITALOPRAM (Aurex, Cipramil, Citabax, Cital, Citalopram Vitabalans, Citaxin, Citronil, Oropram, Pram)

blackfuck

Czy citalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy citalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      8
    • Nie
      2
    • Zaszkodził
      3

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Lalunia93 napisał:

Raczej od mirtoru . Ale dobre na sen co nie uzależnia i stosuje się w Niemczech to prometazyna lub hydroksyzyna 

Dzięki za odpowiedź.

Byłem na konsultacji z tym u psychiatry i dał mi skierowanie do hematologa oraz przepisał mi Valdoxan zamiast tego Mirtoru. Ktoś ma z tym lekiem doświadczenie? Dobrze śpię po Mirtorze i w sumie nie chcę go zamieniać, może spróbuję zmniejszyć dawkę z 30mg na 15mg...

Edytowane przez oskar1203

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dzisiaj na badaniach krwi. Leukocyty i neutrofila mi się trochę poprawiły pomimo stosowania Mirtoru i Citabaxu, wychodzi na to że jednak na całe szczęście nie mają większego wpływu na pogorszenie krwi (bynajmniej w moim wypadku) z czego bardzo się cieszę. Ostatnio częściej brałem też ibuprom i olfen przeciwzapalnie i to najprawdopodobniej to miało wpływ na krew. Być może komuś takie info się kiedyś przyda. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, zburzony napisał:

@Kerstinaw jakiej dawce brałaś? Masz jakieś porównanie z innymi antydepresantami?

Citabax brałam w dawce 20 mg, dwa razy wyciagnał mnie z depresji i lęku. I mam nadzieję że teraz po kilkuletniej przerwie też zadziała. Niektórzy biorą 10 mg, inni nawet 40 mg. Trudno porównywac z innymi lekami, gdy bierze się jeden po drugim. Na pewno inaczej wszystkie leki antyd. działają jak są brane po raz pierwszy, nie zaraz po jakims innym leku antydep. To ind.  sprawa każdego człowieka zresztą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, zarr napisał:

Bralam Coaxil i  załuję że musiałam odstawiać (za zgodą lekarza) :(  nagle miałam ścisniete gardło i nie umiałam nic przełknąć,doszedl lęk że się udusze.

Coaxil to tianeptyna A nie citalopram 

Edytowane przez hejz31337

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, zburzony napisał:

@Kerstinaw jakiej dawce brałaś? Masz jakieś porównanie z innymi antydepresantami?

Citabax brałam w dawce 20 mg, dwa razy wyciagnał mnie z depresji i lęku. I mam nadzieję że teraz po kilkuletniej przerwie też zadziała. Niektórzy biorą 10 mg, inni nawet 40 mg. Trudno porównywac z innymi lekami, gdy bierze się jeden po drugim. Na pewno inaczej wszystkie leki antyd. działają jak są brane po raz pierwszy, nie zaraz po jakims innym leku antydep. To ind.  sprawa  

Edytowane przez Kerstina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja biorę ale nie wiem może ja mam taką nerwice i depresję że wydaje mi się że ten

Lek dziala tak sobie, do paroksetyny mu daleko. Przeszedłem lamitrin, pregabaline, fluoksetyne i później ten cital i w sumie dziala najlepiej z tych poprzednich chociaż nie tak jak paro które brałem przez 14 lat. Z perspektywy czasu widzę że to odstawienie paroksetyny to był mega wielki błąd od 2 lat zmieniam leki I nie czuje się dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 minut temu, zoom napisał:

Ja biorę ale nie wiem może ja mam taką nerwice i depresję że wydaje mi się że ten

Lek dziala tak sobie, do paroksetyny mu daleko. Przeszedłem lamitrin, pregabaline, fluoksetyne i później ten cital i w sumie dziala najlepiej z tych poprzednich chociaż nie tak jak paro które brałem przez 14 lat. Z perspektywy czasu widzę że to odstawienie paroksetyny to był mega wielki błąd od 2 lat zmieniam leki I nie czuje się dobrze

A jak długo bierzesz, w jakiej dawce i jakie były początki brania, jeśli chodzi o uboki?

Jak szybko się wkręcił?  Chyba że bierzesz  jeszcze b. krótko, bo wiadomo że nie działa od razu jak każdy inny antydepresant 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Kerstina napisał:

A jak długo bierzesz, w jakiej dawce i jakie były początki brania, jeśli chodzi o uboki? Czy brałeś jakieś wspomagacze,  jak benzo i inne. Miałeś problemy ze snem?

Jak szybko się wkręcił?  Chyba że bierzesz  jeszcze b. krótko, bo wiadomo że nie działa od razu jak każdy inny antydepresant 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od stycznia biorę 20mg, zakończyłem fluoksetyne i wskoczylem na cital. Chciało mi się trochę spać na początku i taki lekko zmulony byłem, oprócz tego to co zawsze czyli bole glowy poza tym nienpamietam nic innego. Na pewno szybciej zaskoczył niż fluoksetyna  tam to chyba 4-6  miesięcy trwalo zanim zacząłem coś czuc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, zoom napisał:

Od stycznia biorę 20mg, zakończyłem fluoksetyne i wskoczylem na cital. Chciało mi się trochę spać na początku i taki lekko zmulony byłem, oprócz tego to co zawsze czyli bole glowy poza tym nienpamietam nic innego. Na pewno szybciej zaskoczył niż fluoksetyna  tam to chyba 4-6  miesięcy trwalo zanim zacząłem coś czuc

Na pewno cital się lepiej wkręcił bo już miałeś receptorki rozgimnastykowane  po fluo, zawsze z reguły jest łatwiej. Od początku brany lek lub po dłuższej przerwie to zawsze są jak z każdym lekiem większe uboki . Dobrze że działa, czasami można podwyższyć dawkę jeśli jest taka potrzeba do np. 30 mg, i potem zejść znów do 20mg  ale o tym decyduje oczywiście lekarz.

20 mg to jest już dobra dawka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, zoom napisał:

Myślę nad zmianą tego leku i lekarza prowadzącego żeby ktoś jeszcze raz to wszystko ogarnął od podstaw, po tal długim stosowaniu Paro odstawieniu cały czas czuje się slabo, jakby te leki nie działały albo działają jak chca

Najlepiej Ty sam wiesz jak się czujesz, więc rozmawiaj z lekarzem, może Ci podniesie dawkę,  ale tu są laicy na forum, słuchaj się lekarza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, zoom napisał:

Myślę nad zmianą tego leku i lekarza prowadzącego żeby ktoś jeszcze raz to wszystko ogarnął od podstaw, po tal długim stosowaniu Paro odstawieniu cały czas czuje się slabo, jakby te leki nie działały albo działają jak chca

Najlepiej Ty sam wiesz jak się czujesz, więc rozmawiaj z lekarzem, może Ci podniesie dawkę,  ale tu są laicy na forum, słuchaj się lekarza

Mnie to 10 mg citabaxa pobudza, choć 4 dni byłam na 5 mg, muszę brać wspomagacze, mam nadzieję że niedługo to minie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.06.2022 o 14:06, zoom napisał:

Mnie to 10 mg citabaxa pobudza, choć 4 dni byłam na 5 mg, muszę brać wspomagacze, mam nadzieję że niedługo to minie

Czy ktoś brał po dłuższej przerwie citaloparm, nieważne jaki rodzaj,  jeśli tak to kiedy nastąpiła poprawa samopoczucia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.07.2022 o 09:07, chester napisał:

@Kerstina Ja biorę 30 mg citalopramu po przerwie. Po miesiącu tak mniej więcej zaczął działać. Faktycznie na depresję dobry lek, na lęki średni. Zdrowia. 

Po jakim czasie wziąłeś 20 mg I 30 mg? Ile już bierzesz 30 mg? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi