Skocz do zawartości
Nerwica.com

jakie suple żrecie i jak się czujecie

bedzielepiej

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, bei napisał(a):

U mnie tabletka ma 20000 jednostek. Mam brać co tydzień. 

Bo dawkowanie tego typu leków ustala się w zależności od poziomu wyjściowego. Jak masz niedobór, to musisz brać częściej. Ja mam jeszcze w normie, ale mogłabym mieć ciut więcej, stąd takie dawkowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.10.2024 o 17:20, zew napisał(a):

Biorę tylko witaminę D (na receptę). Kiedyś brałem też magnez (lek) mimo, że nie miałem niedoboru, ale to było celowe działanie i zalecone przez lekarza.

Badanie poziomu minerałów w tym magnezu we krwi jest bezsensowne. Ponieważ my minerały gromadzimy w tkankach. 

Ja witaminę d3 utrzymuje na poziomie 100. 8 tys. j. dziennie 

Jakie specyfiki polecacie na natręctwa? 

Edytowane przez anona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 18.10.2024 o 10:09, anona napisał(a):

Ja witaminę d3 utrzymuje na poziomie 100. 8 tys. j. dziennie 

Nie szalałabym tak, bo poziom powyżej 100 jest już toksyczny. A że przedawkowanie wit. D daje niespecyficzne objawy, to możesz szukać przyczyn różnych dolegliwości nie wiedząc że sama doprowadzasz do ich wystąpienia.

Na pewno nie brałabym 8 tys. j. codziennie przy braku niedoboru bo to jest proszenie się o kłopoty.

Nawet w przypadku witamin więcej nie zawsze znaczy lepiej.

Zresztą nawet u osoby przebywającej na słońcu dużo, organizm jest na tyle mądry przy pełnym wysyceniu przestanie produkować wit. D mimo dalszego przebywania na słońcu. A Ty pakujesz w niego jakieś chore dawki wit D przy poziomie na granicy toksyczności.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Nie szalałabym tak, bo poziom powyżej 100 jest już toksyczny. A że przedawkowanie wit. D daje niespecyficzne objawy, to możesz szukać przyczyn różnych dolegliwości nie wiedząc że sama doprowadzasz do ich wystąpienia.

Na pewno nie brałabym 8 tys. j. codziennie przy braku niedoboru bo to jest proszenie się o kłopoty.

Zresztą nawet u osoby przebywającej na słońcu dużo, organizm jest na tyle mądry przy pełnym wysyceniu przestanie produkować wit. D mimo dalszego przebywania na słońcu. A Ty pakujesz w niego jakieś chore dawki wit D przy poziomie na granicy toksyczności.

czytałam mnóstwo na ten temat. W naszej szerokości geograficznej nie ma mowy o wysyceniu witaminą d3 przebywając na słońcu. Dzięki przyjmowaniu takiej ilosci witaminy d 3 wreszcie nie występują u mnie opryszczki na ustach. Gdy tylko poziom mi spada bo zmniejszam dawkę zaczyna się znowu walka z opryszczką. Znam ludzi co mają wyższe poziomy i nic im nie jest. Zresztą moja lekarka zna mój poziom witaminy d3. 

Zaczynałam brać witaminę d3 jak jeszcze była na receptę, a mój poziom wyjściowy to było marne 14, jak większości ludzi, którzy nie suplementują. 

Być może komuś może coś się stać przy poziomie 100, być może, ale osobiście nie spotkałam sie z takim przypadkiem, a z tego co wiem, udowodniony  jest jeden - gościu brał milion jednostek chyba co drugi dzień - skończyło sie na ostrych dolegliwościach żołądkowych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, maribellcherry napisał(a):

Ja lykam kolagen morski (i nie to nie pic na wode, ja widze poprawe przede wszystkim w stawach=nie bola mnie tak kolana, oraz mam mocniejsze paznkocie i wlosy), witd3 (jak mi sie przypomni), inozytol i berberyne ( na insuline, ale nie trzymam diety wiec nic mi nie daje i tez nieregularne lykam), glicynian magnezu, lkarnityne (ale tez mi nic nie daje, bo nie trzymam diety, no i tez nieregularnie), ashwaghanda... 

kolagen też mam do picia, pierzgę mam też...co ja nie mam 🤡😁🙂😁

Ale nie sposob wszystkiego suplementować w jednym czasie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.10.2024 o 22:23, acherontia styx napisał(a):

To prawda. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (czyli A, D, E i K) są magazynowane w organizmie, dlatego ich nadmierna podaż jest szkodliwa dla zdrowia. Jeśli chodzi o witaminę D3 to akurat w naszym klimacie można ją suplementować przez cały rok, jednak należy to skonsultować z lekarzem, by zbadać poziom tej witaminy i dobrać odpowiednią dawkę. U mnie jest to dzienna dawka 4000 i zwykle więcej się jej nie daje w celach leczniczych. No i też prawdą jest, że objawy nadmiaru witaminy D3 są niespecyficzne - bóle głowy, nudności, zmęczenie, osłabienie mięśni. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, eleniq napisał(a):

No i też prawdą jest, że objawy nadmiaru witaminy D3 są niespecyficzne - bóle głowy, nudności, zmęczenie, osłabienie mięśni. 

A pierwszy objaw toksycznego działania wit. D to zwiększone wydalanie wapnia z moczem. 

Potrwa to taki stan trochę dłużej i jest się paradoksalnie o wiele bardziej podatnym na wszelkie złamania.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi