Skocz do zawartości
Nerwica.com

WENLAFAKSYNA (Alventa, Exyven, Efectin ER, Efevelon SR, Faxigen XL, Faxolet ER, Lafactin, Oriven, Prefaxine, Symfaxin ER, Velaxin ER, Venlafaxine Aurovitas/ Bluefish XL, Venlectine)

Miss Worldwide

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.12.2025 o 10:01, Catriona napisał(a):

Yup. Ale ja nie wchodziłam na nic w zamian. Kiedyś już odstawiałam wenle, ale chyba po miesiącu albo dwóch i nie odczułam tego. Z tym, że wtedy brałam inne SSRI zamiast wenli.

Ja zapomniałam w święta o jednej tabletce , i sie "dobrze" czułam w ten dzień 

Ale jak przyszedł drugi dzień, wstalam zjadlam sniadanie i zaczęła sie karuzela w glowie , jakbym byla pijana kręciło sie wszystko , nie dobrze mi było. Jakbym wrocila do punktu wyjścia.... przeraziło mnie to , wzięłam tabletkę i po okolo 2h bylo juz lepiej. Jestem ciekawa jak będzie chciała lekarka zejść z tych lekow... szok... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Justyna1980 napisał(a):

Jestem ciekawa jak będzie chciała lekarka zejść z tych lekow... szok... 

Proponowała przez 10 dni brać 37,5mg i dopiero spróbować odstawić całkowicie, ale ja jak zwykle zrobiłam po swojemu 😂 (luzik, moja lekarka jest przyzwyczajona, że ja i tak zrobię inaczej i ma to gdzieś dopóki robię to bezpiecznie) i 37,5 wzięłam 2x w odstępach 3 dniowych i na tym koniec. Jutro mam telewizytę, bo od razu tak się umówiłyśmy na kontakt żeby sprawdzić jak się czuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 22.12.2025 o 08:35, daammk1 napisał(a):

Nie wiem czy to lek dla mnie. Myślicie że nie pijąc kawy wenlafaksyna może lepiej działać? Bo niby blokuje tą noradrenalinę, a kawa ja uwalnia. Więc tak jakby musi blokować się od nowa. 🥸 Trochę jak alkohol uwalnia między innymi serotoninę, więc przez kilka kolejnych dni jesteśmy bardziej lękliwi.

Wenlafaksyna blokuje WYCHWYT ZWROTNY noradrenaliny. Czy zwieksza jej ilosc w synapsach, nie zmniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, daammk1 napisał(a):

Ok spoko, myślisz że picie kawy może negatywnie wpływać na działanie leku? 

U niektórych może powodować np lęki w mixie, czy tachykardie, ale nie powinno. 

Edytowane przez Hooded Spirit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi