Skocz do zawartości
Nerwica.com

WENLAFAKSYNA (Alventa, Exyven, Efectin ER, Efevelon SR, Faxigen XL, Faxolet ER, Lafactin, Oriven, Prefaxine, Symfaxin ER, Velaxin ER, Venlafaxine Aurovitas/ Bluefish XL, Venlectine)

Miss Worldwide

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, DEPERS napisał:

No jak dla mnie to 150mg, bo poniżej jestem zamulony więc samo sero

Dzieki,tak pytam bo tez pamietam ze na 37,5 choc to byla dawka wejsciowa ale wlasnie strasznie mulilo i czlowiek tylko by lezal ,plus inne atrakcje ,ale tak sie zastanawialam wlasnie czy na wyzszych dawkach tez sie rozkreca ,ja nie dalam jej szansy a ona mi.🤪to w sumie dosc wysoko dopiero na noradrenaline dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, serotoninowiec napisał:

Ja stosuję SSRI 19 lat i żadnych problemów nie mam. Nie sądzę by była to trucizna jak piszesz. Mi pomagają a trochę zaburzone funkcje seksualne jestem w stanie zaakceptować.

No ja już przeszło 11 i też sobie radzę różnymi kombinacjami leków. Tyle lat to powinien być doświadczony konsument☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Karol karol napisał:

Witam od 14dni zle samopoczucie zastanawiam sie czy powrocic do wenaflexyny zazywalam przez 7lat Faxolet ER?

Wg mnie nie warto wchodzić 2x do tej samej rzeki... Może spróbuj duloksetyny. Jest ona bardzo podobna do wenlafaksyny, tylko taka bardziej zrównoważona w działaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 10.04.2022 o 12:51, zielona-welonka napisał:

Może coś poradzicie, choć wiem, że to lekarz decyduję, ale wizytę mam za miesiac.

Przyjmuję dawkę Efectin 225mg, lecz czuję się wcale nie lepiej czy zwiększenie do 300 mg da mi kopa, chęci do życia, normalnego funkcjonowania, energii

Ja byłem na 300mg rok, ale emocjonalnie wyjałowiony. Próbuj, akurat do wizyty się zainstaluje i będziesz wiedziała czy lek dla Ciebie, a jeśli nie to przy okazji zmienisz. Obserwuj swój stan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie moi drodzy. Czy ktos po Wenlfaksynie mial takie dziwne stany jak jakies dziwne problemy z pamiecia.??? Taki efekt jak by ograniczylo Twoj zasob slow gdy sie wypowiadasz. Emocjonalnie rozdrazniony czesto. I uczuciowo taki bez zycia. Bralem dawke na poczatku 75 bylo dobrze ale potem sie pogorszylo wiec weszlem na miesiac na 150 i myslalem ze cos mi sie stanie bo normalnie nie szlo funkcjonowac od zakrecenia calego siebie i takiego pobudzenia. Zeszlem na 75 i juz poltora miesiaca tez nie moze sie to ustabilizowac tylko sa takie efekty jak napisalem. Normalnie taki lek przed kontaktami z ludzmi mi towarzyszy ze czuje jak by wszyscy widzieli ze ze mna jest cos nie halo. Mial tak ktos??? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, DEPERS napisał:

Ja byłem na 300mg rok, ale emocjonalnie wyjałowiony. Próbuj, akurat do wizyty się zainstaluje i będziesz wiedziała czy lek dla Ciebie, a jeśli nie to przy okazji zmienisz. Obserwuj swój stan

Emocjonalnie wyjałowiony tzn?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, zielona-welonka napisał:

Emocjonalnie wyjałowiony tzn?

To znaczy, że byłem w takim stanie, że nie było mi ani źle, ani dobrze (sedacja) wegetatywne odczuwanie czegokolwiek, czy rzeczy które powinny martwić i te które powinny cieszyć, taki stan zawieszenia emocjonalnego. Nie zbyt przyjemne uczucie, ale lepsze niż depresja która nie daje Ci czegokolwiek zrobić bo wszystko jest dla Ciebie bezsensem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Piotrek89 napisał:

Sluchajcie moi drodzy. Czy ktos po Wenlfaksynie mial takie dziwne stany jak jakies dziwne problemy z pamiecia.??? Taki efekt jak by ograniczylo Twoj zasob slow gdy sie wypowiadasz. Emocjonalnie rozdrazniony czesto. I uczuciowo taki bez zycia. Bralem dawke na poczatku 75 bylo dobrze ale potem sie pogorszylo wiec weszlem na miesiac na 150 i myslalem ze cos mi sie stanie bo normalnie nie szlo funkcjonowac od zakrecenia calego siebie i takiego pobudzenia. Zeszlem na 75 i juz poltora miesiaca tez nie moze sie to ustabilizowac tylko sa takie efekty jak napisalem. Normalnie taki lek przed kontaktami z ludzmi mi towarzyszy ze czuje jak by wszyscy widzieli ze ze mna jest cos nie halo. Mial tak ktos??? 

Tak, otumanienie serotoninowe i blokada dopaminy stąd problem z pamięcią. I rozdrażnienie noradrenalinowe stąd pojawianie się myśli, że wszyscy na Ciebie zwracają uwagę. Wenlafaksyna ma to do siebie, że bardzo goni myśli i te pozytywne i te destrukcyjne. Dodatkowo na niej jest duża niestabilność samopoczucia (deszcz & słońce) żeby to okiełznać to trzeba lata doświadczenia, albo dorzucić neuroleptyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszecie o sedacji po wenlafaksynie. Owszem jakaś tam jest, ale dużo mniejsza niż po SSRI. Biorę ją z przerwami 8 lat, teraz z małą dawką citalopramu i lamotryginą, bo jestem w gorszym stanie. Wenlafaksynę docenia się po odstawieniu (nie piszę o skutkach odstawiennych, tylko o życiu bez tego leku). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam lecze się na zaburzenia depresyjno lekowe z niska aktywizacja od kilku miesięcy zażywam wenle w dawce 150mg na dawce 150mg jestem 2 miesiące od tygodnia czuje duża sennosc w ciągu dnia biorę też sulpiryd 100mg I ketrel na spanie 50mg czy wenla może powodować sennosc ?

Edytowane przez Dominik999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Dominik999 napisał:

Witam lecze się na zaburzenia depresyjno lekowe z niska aktywizacja od kilku miesięcy zażywam wenle w dawce 150mg na dawce 150mg jestem 2 miesiące od tygodnia czuje duża sennosc w ciągu dnia biorę też sulpiryd 100mg I ketrel na spanie 50mg czy wenla może powodować sennosc ?

Chce zejść do dawki 112 mg wenli lub 75mg I dodałem rebokstetynę 1mg lub zamienić na dulo z dnia na dzień co radzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Dominik999 napisał:
W dniu 18.04.2022 o 08:35, Dominik999 napisał:

Czy uwas podczas zazywania wenli też występują koszmary nocne?

Nie no ja po wenli to same erotyki miałem, a na paro to zawsze w śnie była tajemniczość i napięcie jak w dreszczowcu, często mi się śniły takie dawne czasy i jakieś poszukiwania. I to odzwierciedla moje oblicza, tylko wenla pokazywała jedno, a paro drugie, normalnie separowane sny. A na tritico to zbieranina bezsensowna była, płytki sen i na esci też. Teraz na anafranilu to nic mi się nie śni 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Dominik999 napisał:

Czy uwas podczas zazywania wenli też występują koszmary nocne?

Ja miałem na wenlafaksynie bardzo dziwne sny np. jakieś budynki chodziły po mieście, dziwne zwierzęta jakieś, że ja pierd..., do tego były takie żywe i wnerwiające okropnie, powodowały nieraz lęki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi