Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa

Etna

Rekomendowane odpowiedzi

Oj tam, oj tam… Spamowa, Oberża, Wrony - każda epoka miała swoje święte przybytki, swoich stałych bywalców, legendy i osoby, po których wiadomo było, że dzień spokojny nie będzie.

Bywało różnie: raz miło i nostalgicznie, raz absurdalnie, raz tak, że człowiek tylko robił kawę i zastanawiał się, co tu się właściwie przed chwilą odjebało. Ale najważniejsze, że Forum żyje. Zmieniają się wątki, nicki i klimaty, pojawiają się „osobowości” - w dobrym, złym i kompletnie nieklasyfikowalnym znaczeniu, ale coś się dzieje. A jak się dzieje, to znaczy, że jeszcze nie czas by zamykać tę budę 😊 A ja teraz rzadko, ale zaglądam. Mam nadzieję, że moje sprawy powoli się rozwiążą pozytywnie i znajdę czas, żeby bywać częściej.

Są odpowiedzi, które przychodzą dopiero wtedy, gdy człowiek przestaje walczyć ze światem, a zaczyna słyszeć własną duszę (Aida)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, ja bym to ujął tak: forum jest dla ludzi, ale ludzie są też trochę dla forum - bo jak nikt nie pisze, to zostaje tylko cyfrowy skansen i wspomnienia, że „kiedyś to było”.

Nie róbmy z Forum świętej instytucji, której trzeba składać ofiary z wolnego czasu, snu i zdrowia psychicznego. Ale z drugiej strony, jak się nikt nie odzywa, nikt nie marudzi, nikt nie rzuci sucharem, nikt nie zrobi dramy o nic, nikt nie wróci po trzech latach z tekstem „a pamiętacie mnie?” - to co to za forum?

Podsumowując: ludzie są ważniejsi niż forum, ale forum bez ludzi jest jak oberża bez piwa a spamowa bez spamu. Człowiek patrzy i myśli: no pięknie, tylko kto tu teraz będzie robił zamieszanie?

Są odpowiedzi, które przychodzą dopiero wtedy, gdy człowiek przestaje walczyć ze światem, a zaczyna słyszeć własną duszę (Aida)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, Dryagan napisał(a):

Nie róbmy z Forum świętej instytucji, której trzeba składać ofiary z wolnego czasu, snu i zdrowia psychicznego

Oczywiście, że nie i nie to miałam na myśli. Każdy jest tyle ile trzeba i ile chce. Niektóre watki opustoszały bo nadszedł ich czas a inne bo czasy tak spowodowały. Nie chcę się zagłębiać ani nic już. A wspominam bo warto wspominać coś co było dobre i chyba nie tylko ja tak mam 😃 

Bardziej mi chodzi o to, że forum bez ludzi nie istnieje a potwierdzają to inne fora, które z różnych powodów wymarły i świeca pustakami. Dla mnie każdy użytkownik jest wartościowy. Czasem dziwi mnie tylko, że kiedyś na tym samym forum wszyscy się mieścili a teraz nie rzadko jest z tym trudność a ludzi coraz mniej 😆

Edytowane przez Melodiaa

Jak pokonasz sam siebie to już nic nie stanie Ci na drodze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, digital extasy napisał(a):

Pamiętam spamową, choć mało się udzielałem,

Były tutaj mile pogawędki i oczywiście nie wszystkim się podobało ale dla mnie nie było problemem bywać tam gdzie bylo miło i tam gdzie bardziej ogniście. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Śmojda napisał(a):

A tak w ogóle, to dlaczego fora wymarły? Te forumowe pokolenia 80-90 zamknęły się w sobie w sobie czy co?

Bo łatwiej uprawiać "doom scrolling" niż (na przykładzie naszego forum) popatrzeć w głąb siebie i napisać coś więcej o tym, co nas dotyczy. Przynajmniej tak mi się wydaje.

"Rozumiesz. Jest taka cierpienia granica,
Za którą się uśmiech pogodny zaczyna,
I mija tak człowiek, i już zapomina,
O co miał walczyć i po co."

Walc, Czesław Miłosz

Как страшно жизнь.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Sigrid napisał(a):

Bo Facebook i Instagram je zastąpil

Nie widzę żadnych atutów udzielania się na grupie FB albo insta, albo nie umiem z nich korzystać. Więc nie rozumiem czemu ludzie masowo wybrali te badziewia 

Pisze się z imienia i nazwiska, widać zdjęcie, można zajrzeć komuś na profil, totalny brak anonimowości.

Po za tym system wątków jest dziadowski, bo wątki giną w gąszczu innych.

Edytowane przez Śmojda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, Śmojda napisał(a):

Nie widzę żadnych atutów udzielania się na grupie FB albo insta, albo nie umiem z nich korzystać. Więc nie rozumiem czemu ludzie masowo wybrali te badziewia 

Pisze się z imienia i nazwiska, widać zdjęcie, można zajrzeć komuś na profil, totalny brak anonimowości.

Ja tez tego nie rozumiem. Ale na to właśnie zamienili.

mnie sie wydaje, ze jednak dosyć specyficzny typ ludzi odnajdzie sie na forum. Trzeba coś sklecic, poswiecic czas, lubić pisać. A nawet lajka za to nie dostaniesz 😛 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Krejzi1 napisał(a):

Ja tez tego nie rozumiem. Ale na to właśnie zamienili.

mnie sie wydaje, ze jednak dosyć specyficzny typ ludzi odnajdzie sie na forum. Trzeba coś sklecic, poswiecic czas, lubić pisać. A nawet lajka za to nie dostaniesz 😛 

Na grupach FB, też bywają ciekawe dyskusje, tylko jak dla mnie stratą czasu jest tam się wypowiadać, jak wątek zaraz zginie w gąszczu innych i nikt o nim nie będzie za chwilę pamiętał.

A na forach też były kiedyś lajki lub ich namiastki, choć nie na każdym silniku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27 minut temu, Śmojda napisał(a):

Ja też tego nie rozumiem i nie udzielam się na Facebooku czy Instagramie nie czuję się anonimowa jak tu. Zdecydowanie wolę fora.  Niestety one wymierają. 

Niebo deszczem spływa i płacze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Śmojda napisał(a):

Na grupach FB, też bywają ciekawe dyskusje, tylko jak dla mnie stratą czasu jest tam się wypowiadać, jak wątek zaraz zginie w gąszczu innych i nikt o nim nie będzie za chwilę pamiętał.

A na forach też były kiedyś lajki lub ich namiastki, choć nie na każdym silniku. 

Wiem.

Ja nie czuje sie w pełni full soba pisząc na fb i biorąc udział w tych dysputach. Tam sie trzeba kontrolować jednak, bo takie rzeczy mogą stalkowac pracodawcy itd. Wiec jakaś taka ugładzona wersja poprawna politycznie itd 

I to nie jest tak ze sie wstydzę swoich opinii czy sie jakos nie podpisuje. Powtórzyłabym je na żywo itd. Ale niekoniecznie zawsze mam ochotę sie obnażać przed jakimiś siódmymi wodami po kisielu. Z pracy itd.

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Wiem.

Ja nie czuje sie w pełni full soba pisząc na fb i biorąc udział w tych dysputach. Tam sie trzeba kontrolować jednak, bo takie rzeczy mogą stalkowac pracodawcy itd. Wiec jakaś taka ugładzona wersja poprawna politycznie itd 

I to nie jest tak ze sie wstydzę swoich opinii czy sie jakos nie podpisuje. Powtórzyłabym je na żywo itd. Ale niekoniecznie zawsze mam ochotę sie obnażać przed jakimiś siódmymi wodami po kisielu.

Ciekawe kiedy to forum umrze... Po kolei fora się zamykają, nawet jak nie są jeszcze takie do końca martwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, Śmojda napisał(a):

Ciekawe kiedy to forum umrze... Po kolei fora się zamykają, nawet jak nie są jeszcze takie do końca martwe.

Oj tam. Nie ma co już odliczać. Powinno jeszcze pociągnąć :D Już była postawiona na nim kreska ale nie...ludzie piszą ;)

W żadne inne tak nie wierzę jak w to forum :D

Edytowane przez Melodiaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Melodiaa napisał(a):

Oj tam. Nie ma co już odliczać. Powinno jeszcze pociągnąć :D Już była postawiona na nim kreska ale nie...ludzie piszą ;)

Wiesz, trochę for, które przejęło WP, zostało pozamykanych przez nich i dlatego, tu się obawiam czy zarząd nagle nie wymyśli, by forum zamknąć, bo coś tam.

To jest jedyne miejsce w internecie gdzie się udzielam i mam kontakt z ludźmi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Śmojda napisał(a):

Wiesz, trochę for, które przejęło WP, zostało pozamykanych przez nich i dlatego, tu się obawiam czy zarząd nagle nie wymyśli, by forum zamknąć, bo coś tam.

To jest jedyne miejsce w internecie gdzie się udzielam i mam kontakt z ludźmi.

Jestes od 2 h 😃 Nie chce wypowiadać się za zarządy żadne forumowe a tym bardziej inne🫣🤣 @shadow_no ma największą wiedzę 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi