Skocz do zawartości
Nerwica.com

Kontrowersje wokół syndromu DDA

wysłowiona

Rekomendowane odpowiedzi

byłem wychowany w domu bez agresji a większość rówieśników pochodziła z patologii i oni mnie dręczyli bo to było dla nich normalne przy takim wychowaniu. Ja byłem w domu nauczony żeby nie oddawać być spokojnym i grzecznym no ale wiadomo to by się sprawdzało w świecie idealnym a nie w tej dżungli jaką jest szkoła i w ogóle życie gdzie wygra silniejszy i bardziej bezwględny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wysłowiona, w porządku, nie ma co się nad tym rozwodzić. A nick to kamuflaż

To w sumie ciekawy temat, można kiedyś do tego wrócić, ale na razie zajmuję się chorowaniem:) co do nicku- sprytnie!

Czxy ja wiem..dzieci ze zdrtowych domow z poczuciem wlasnej wartosci nie beda dostawaly w kosc w szkole bo sobie na to nie pozwola

Myślę, że mogą dostawać w kość. Ja "dostałam" dwa razy w życiu wykluczenie społeczne, niezbyt przyjemne. Na szczęście tylko cześciowe. Dzieci ze zdrowym poczuciem własnej wartości by się po prostu nie przejmowały. Sęk w tym, że to trudne, dzieci są bardzo podatne na reakcje rówieśników, mają silne poczucie przynależności i nie rozumieją często, że ktoś się może mylić w osądach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlosbueno, to Ty jesteś DUG

dorosły uczeń gnębiony.

a tak na serio to fakty są takie, że to wszystko jest umowne i chyba o tym się zapomina, akurat tak się składa, że statystycznie jak jest alkohol to coś tam i sobie wymyślili etykietke, jako taki nawigator, ale to jest zbyt ogólne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlosbueno, to Ty jesteś DUG

dorosły uczeń gnębiony.

e.

niezłe :mrgreen:

a co do alkoholu to znam sporo osób z rodzin patologicznych i naprawdę różnie się ich los potoczył jedni powielają schematy rodziny, czy rodzica i tankują, inni są wycofani i przestraszeni tak jak ja ale najwięcej z nich całkiem dobrze radzi sobie w życiu, odniosło sukces zawodowy, mają rodzinę ale to tacy z tych nie skrajnie patologicznych gdzie raczej tylko sam ojciec pił i nie koniecznie ciągle zalany był.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czxy ja wiem..dzieci ze zdrtowych domow z poczuciem wlasnej wartosci nie beda dostawaly w kosc w szkole bo sobie na to nie pozwola

Będąc niezaradny życiowo też można w szkole dostawać w kość od rówieśników.

Ja byłem w domu nauczony żeby nie oddawać być spokojnym i grzecznym no ale wiadomo to by się sprawdzało w świecie idealnym a nie w tej dżungli jaką jest szkoła i w ogóle życie gdzie wygra silniejszy i bardziej bezwględny.

Mi ojciec czasem mówił, że jestem dupa, że nie umiem oddać. On się w szkole podobno często w bójki wdawał.

ale najwięcej z nich całkiem dobrze radzi sobie w życiu

No chyba dużo osób z rodzin alkoholowych jest zaradnych życiowo. A gdy jedno z rodziców pije, a drugie jest nadopiekuńcze no to różnie już może być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezaradnosc tez sie skads bierze..albo rodzice byli nadopiekunczy albo zbyt krytyczni i zabili w dziecku cala kreatywnosc

U mnie niezaradność wynika chyba z takich rzeczy: lenistwa, wygodnictwa, nieumiejętności wykonywania wielu rzeczy, lęku przed krytyką i popełnieniem błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi