Skocz do zawartości
Nerwica.com

KLOMIPRAMINA (Anafranil, Anafranil SR)

mikolaj

Czy klomipramina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

139 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy klomipramina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      87
    • Nie
      35
    • Zaszkodziła
      29

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, rom789 napisał(a):

U mnie kuracje anfranilem się nie powiodła, teraz zalecono mi mix anafranil plus amitriptilna - co o tym sądzicie

Sądzę nic, bo ja bym takiego miksu, ani nawet żadnego z tych leków pojedynczo nie dostała od lekarza.

Zaczniesz brać to się przekonasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Starting doses in the range of 10 to 25 mg daily (for ‘little-old-ladies’ around 5 mg) are appropriate and should be taken as a single dose at night (because of its longish half-life, and contrary to a number of extant recommendations, it is pointless to take it three times a day).

Experience and evidence suggest it is prudent and worthwhile to give smaller doses, 25-75 mg, plenty of time, 6 – 8 weeks, to show their potential benefits before escalating further.

https://www.psychotropical.com/clomipramine-potent-snri-anti-depressant/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie może w jakich dawkach lek działa mocniej na Noradrenaline a w jakich mocniej na serotoninę?  Czy np. w niskich tak samo na Noradrenaline jak i na serotoninę a w wysokich na serotoninę mocniej? Mam mieć go przepisanego ze względu na działanie antycholinergiczne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, Pawel.770 napisał(a):

Wiecie może w jakich dawkach lek działa mocniej na Noradrenaline a w jakich mocniej na serotoninę?  Czy np. w niskich tak samo na Noradrenaline jak i na serotoninę a w wysokich na serotoninę mocniej? Mam mieć go przepisanego ze względu na działanie antycholinergiczne. 

Klomipramina to jeden z najsilniej działających leków na serotoninę (silniej działa niż takie leki jak SSRI, SNRI). Klomipramina działa na noradrenalinę już od początkowych dawek, ale znacznie słabiej niż na serotoninę. Dopiero na wyższych dawkach 150 mg+ może to być trochę odczuwalne, ale no to dalej nie jest poziom wenlafaksyny, bo tam to jest ogromny zastrzyk noradrenaliny (ale tam działanie noradrenergiczne jest dopiero od 150 mg, w przeciwieństwie do klomipraminy, która działa na ten neuroprzekaźnik już od początkowych dawek.) 😜 

Oczywiście im wyższa dawkach tym silniejsze działanie serotoninergiczne i noradrenergiczne

Teraz ja mam pytanie 

Czy ktoś odczuwał może na dawcę 150 mg taki stan przedwymiotny? Mam wrażenie, że bardzo szybko się napycham i czuje się tak jakbym miał zaraz zwymiotować i mam ciągle zgagę. Ktoś tak miał?

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Wrwsw napisał(a):

Klomipramina to jeden z najsilniej działających leków na serotoninę (silniej działa niż takie leki jak SSRI, SNRI). Klomipramina działa na noradrenalinę już od początkowych dawek, ale znacznie słabiej niż na serotoninę. Dopiero na wyższych dawkach 150 mg+ może to być trochę odczuwalne, ale no to dalej nie jest poziom wenlafaksyny, bo tam to jest ogromny zastrzyk noradrenaliny (ale tam działanie noradrenergiczne jest dopiero od 150 mg, w przeciwieństwie do klomipraminy, która działa na ten neuroprzekaźnik już od początkowych dawek.) 😜 

Oczywiście im wyższa dawkach tym silniejsze działanie serotoninergiczne i noradrenergiczne

Teraz ja mam pytanie 

Czy ktoś odczuwał może na dawcę 150 mg taki stan przedwymiotny? Mam wrażenie, że bardzo szybko się napycham i czuje się tak jakbym miał zaraz zwymiotować i mam ciągle zgagę. Ktoś tak miał?

Zażywałem w dzieciństwie dość dużą dawkę anafranilu.. nie pamiętam żebym miał wymioty po nim ale może za szybko weszleś na lęk i to dlatego?? 

Co do anafranilu i jego działania na napęd to może lepszym wyborem będzie Ludiomil? Daje on napęd i jest podobno mocniejszy od wenlaflaksyny nawet.. pytanie czy wychwytuje lekko serotoninę i dopaminę czy w ogóle nie działa na te neuroprzekaźniki? Informacje w internecie są niezgodne bo z jednej strony piszą że w ogóle nie wpływa na serotoninę a z drugiej że albo wychwytuje także serotoninę i dopaminę... Oczywiście wiadomo że Ludiomil działa na Noradrenaline najmocniej, porównywalny jest do reboksetyny.. pytanie czy bardzo kardiotoksyczny jest ten lek..? 

Edytowane przez Pawel.770

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, Pawel.770 napisał(a):

Zażywałem w dzieciństwie dość dużą dawkę anafranilu.. nie pamiętam żebym miał wymioty po nim ale może za szybko weszleś na lęk i to dlatego?? 

Co do anafranilu i jego działania na napęd to może lepszym wyborem będzie Ludiomil? Daje on napęd i jest podobno mocniejszy od wenlaflaksyny nawet.. pytanie czy wychwytuje lekko serotoninę i dopaminę czy w ogóle nie działa na te neuroprzekaźniki? Informacje w internecie są niezgodne bo z jednej strony piszą że w ogóle nie wpływa na serotoninę a z drugiej że albo wychwytuje także serotoninę i dopaminę... Oczywiście wiadomo że Ludiomil działa na Noradrenaline najmocniej, porównywalny jest do reboksetyny.. pytanie czy bardzo kardiotoksyczny jest ten lek..? 

Totalnie nie kojarzę Ludiomilu, dlatego strzelam, że to jest lek X wyboru

Na wszystkie 3 neuroprzekaźniki silnie działa na pewno wenlafaksyna 

Działa silnie na serotoninę

Od 150 silnie na noradrenaline

Chyba na dawkach bardzo wysokich tj. 300 mg działa lekko na dopaminę

Ogólnie ja nie wspominam dobrze wenkafaksyny xd a byłem na dawcę 225, ale dla mnie to było ZA DUŻE działanie na noradrenalinę

==========

A pytanie co do anafranilu (jeśli wiesz albo jeśli ktokolwiek wie)

Jest duża różnica między dawką 225 mg, a 250 mg? Czy w ogóle warto wchodzić na 250 czy raczej 225 dawka jest ok i totalnie bez różnicy? Leczę się na OCD

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Wrwsw napisał(a):

Totalnie nie kojarzę Ludiomilu, dlatego strzelam, że to jest lek X wyboru

Na wszystkie 3 neuroprzekaźniki silnie działa na pewno wenlafaksyna 

Działa silnie na serotoninę

Od 150 silnie na noradrenaline

Chyba na dawkach bardzo wysokich tj. 300 mg działa lekko na dopaminę

Ogólnie ja nie wspominam dobrze wenkafaksyny xd a byłem na dawcę 225, ale dla mnie to było ZA DUŻE działanie na noradrenalinę

==========

A pytanie co do anafranilu (jeśli wiesz albo jeśli ktokolwiek wie)

Jest duża różnica między dawką 225 mg, a 250 mg? Czy w ogóle warto wchodzić na 250 czy raczej 225 dawka jest ok i totalnie bez różnicy? Leczę się na OCD

225 mg anafranilu to już jest mocna dawka a czy więcej ci pomoże to nawet nie wiem ale nie sądzę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

42 minuty temu, Pawel.770 napisał(a):

225 mg anafranilu to już jest mocna dawka a czy więcej ci pomoże to nawet nie wiem ale nie sądzę .

a myślisz, że po jakim czasie od rozpoczęcia 225 powinienem się zgłosic do psychiatry na wizytę kontrolną? Żeby był pełny obraz tego czy lek pomógł czy nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, Wrwsw napisał(a):

a myślisz, że po jakim czasie od rozpoczęcia 225 powinienem się zgłosic do psychiatry na wizytę kontrolną? Żeby był pełny obraz tego czy lek pomógł czy nie

Te leki działają w pełni po max 3 tygodniach.. nie trzeba czekać ponad miesiac tak jak w przypadku SSRI ;)

Edytowane przez Pawel.770

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Wrwsw napisał(a):

a to super

od dzisiaj biorę już 225, obym się nie zawiódł

Klomipramina wg badań to najskuteczniejszy lek na OCD

To racja, anafranil jest najskuteczniejszy na OCD. Co do SSRI to na OCD one działają po 3 miesiącach dopiero.. tak jest tylko w przypadku OCD.. działanie depresyjne jest po max 6 tyg. Nie wiem natomiast jak w przypadku anafranilu czy też trzeba czekać 3 miesiące czy wystarcza te trzy tygodnie na działanie w OCD... Zaznaczam że tym się różnią te schorzenia.. na depresje leki szybciej działała niż na OCD..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, Pawel.770 napisał(a):

To racja, anafranil jest najskuteczniejszy na OCD. Co do SSRI to na OCD one działają po 3 miesiącach dopiero.. tak jest tylko w przypadku OCD.. działanie depresyjne jest po max 6 tyg. Nie wiem natomiast jak w przypadku anafranilu czy też trzeba czekać 3 miesiące czy wystarcza te trzy tygodnie na działanie w OCD... Zaznaczam że tym się różnią te schorzenia.. na depresje leki szybciej działała niż na OCD..

też koło 2-3 miesiące, bo zwiększasz ciągle dawki (co 2 tygodnie) do maksymalnejChociaż niby działają już od 100 mg, ale w praktyce chyba pierwsze efekty są na 150 mg, a w OCD to zazwyczaj trzeba jednak wejść na te najwyższe.

Tak, to prawda - na depresje leki działają dosyć szybko. Widziałem raz wywiad z dziewczyną, która miała taką depresję, że nie była w stanie umyć zębów, czyli stała przed lustrem ze szczoteczką i nie miała siły. 2 tygodnie sobie pobrała leki i ogromna remisja.... OCD wbrew pozorom to BARDZO złożone zaburzenie psychiczne, które zostało ukształtowane przez traumy, a także źle ukształtowana osobowość oraz silnie i głęboko zakorzenionych nieprawidłowych wzorców(według teorii psychoanalitycznej, która jest wg mnie najbardziej trafna). W związku z tym OCD wymaga dłuższej psychoterapii, pewnie koło 2 lat. Bo terapia objawowa (czyli CBT) działa szybciej, ale terapia mająca na celu przepracowanie przyczyny i trwałe wyeliminowanie natręctw jest dłuższa (myślę, że kiedy objawy są słabe to terapeuci cbt stosują trochę z terapii psychodynamicznej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyliście bardzo na klomipraminie? 

Ja do tej pory ważyłem max. 84 kg, co już było dla mnie dużo, a teraz na dawcę 225 mg ważę 88-90 kg przy wzroście 188 cm. Raptem w 2 tygodnie, a wcale nie jem dużo. Zaczynam się zastanawiać nad tą klomipraminą, bo nigdy nie miałem żadnych problemów z wagą, były momenty, że byłem za chudy, ale w ostatnich kilku latach miałem prawidłową wagę.

Niepokojące to dla mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi