Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co teraz robisz?

Anja01

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, shadow_no napisał(a):

Można w ogóle ją pominąć. Ale ona przy zamówieniu online tanio wychodzi i dobra jest nawet na surowo do czegoś. Ale to składnik, który można spokojnie pominąć albo zastąpić

Obejrzałam filmik i już wiem. Ciekawe czy taka kimchi lepsza, bo nie zawsze taka ze sklepu mi smakuje. Może spróbuję zrobić, najwyżej wywalę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Obejrzałam filmik i już wiem. Ciekawe czy taka kimchi lepsza, bo nie zawsze taka ze sklepu mi smakuje. Może spróbuję zrobić, najwyżej wywalę.

Nie wywalaj! Mojemu bratu też smakuje to podjedzie :d 

Tylko jak jest tak ciepło tak jak ostatnio, to lepiej nie trzymać poza lodówką dłużej niż 1,5-2 dni bo szybko zaczyna się fermentacja. Ja tak zostawiam zwykle właśnie na około 2 dni a później wszystko do lodówki. Radzę też nie trzymać w dużym pojemniku jak garnek poza lodówką chyba, że mamy jak w miare szczelnie przykryć.

I jak już wrzucimy wszystko do słoika to jak np. wystają jakieś marchewki albo coś 'poza lustro' to lepiej to ubić żeby pod zalewą było. Ja na początku miałem problem z tym, żeby była odpowiednia ilość zalewy i miałem "za sucho". Stąd trochę zmodyfikowałem też proporcje wody/cebuli itp.

No i obowiązkowo jeśli byś mieszała to rękami to załóż sobie rękawiczki

ScreenshotFrom2026-05-3016-59-05.thumb.jpg.10ddc590366d9f723bdc2b80bd7a8e8d.jpg

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, shadow_no napisał(a):

Nie wywalaj! Mojemu bratu też smakuje to podjedzie :d 

Tylko jak jest tak ciepło tak jak ostatnio, to lepiej nie trzymać poza lodówką dłużej niż 1,5-2 dni bo szybko zaczyna się fermentacja. Ja tak zostawiam zwykle właśnie na około 2 dni a później wszystko do lodówki. Radzę też nie trzymać w dużym pojemniku jak garnek poza lodówką chyba, że mamy jak w miare szczelnie przykryć.

I jak już wrzucimy wszystko do słoika to jak np. wystają jakieś marchewki albo coś 'poza lustro' to lepiej to ubić żeby pod zalewą było. Ja na początku miałem problem z tym, żeby była odpowiednia ilość zalewy i miałem "za sucho". Stąd trochę zmodyfikowałem też proporcje wody/cebuli itp.

No i obowiązkowo jeśli byś mieszała to rękami to załóż sobie rękawiczki

ScreenshotFrom2026-05-3016-59-05.thumb.jpg.10ddc590366d9f723bdc2b80bd7a8e8d.jpg

Twoj brat ma chyba troche daleko z Sosnowca do Manchesteru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.05.2026 o 15:54, shadow_no napisał(a):

To oprócz tego co napisałem to ja robię zwykle w podobny sposób jak:  https://www.youtube.com/watch?v=uit-xMiNFkM

Tylko proporcje składników mam takie:

Kapusta pekińska mała 4  
Marchew 2  
Sól 1 szklanka
Gochugaru 1 szklanka
Mąka ryżowa trochę ponad 1/4 szklanki
Cukier 2 łyżki
Woda do kleiku 1,5 szklanki
Sos rybny 1/4 szklanki
Sos sojowy 1/3 szklanki
Cebula duża 4  
Gruszka 1  
Jabłko 1  
Rzodkiew marynowana 3-4 paski
Imbir 4 cm
Czosnek 1 główka
Dymka/szczypior 1  
Sezam 1 łyżka

W tym przepisie chyba jest błąd w proporcjach, a konkretnie z solą. Szklanka soli na 4 małe kapusty pekińskie to chyba zdecydowanie za dużo będzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi