Skocz do zawartości
Nerwica.com

FLUOKSETYNA(Andepin, Bioxetin, Fluoksetyna EGIS, Fluoxetin Polpharma, Fluoxetine Aurovitas/ Vitabalans, Fluxemed, Seronil)

shadow_no

Czy fluoksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

251 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy fluoksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      160
    • Nie
      71
    • Zaszkodziła
      40

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Nie miałeś po fluo stymulacji? Ja jak wypiłem choćby malutką kawę to mnie stymulowało jakbym wypił 4 redbule

Nie miałam. Na początku pobudzenie jak przy każdym SSRI ale fluo znosiłam bardzo dobrze. Dawki 80/60 mg to były moje docelowe dawki. One uspokajały moje myśli moje lęki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

51 minut temu, zburzony napisał(a):

@Czupaczupsmi wenlafaksyna bardzo pomogła na lęki i fobię społeczną, jeśli jej nie brałaś to uważam że warto wypróbować.

bardzo biorę ją pod uwagę. Jedyne co mnie trochę męczy to że wenla działa na noradrenalinę i tego się boję bo przy welboxie (bupropion) który działa na dopaminę i noradrenalinę właśnie jest tragedia no ale bupropion nie jest lęki a wenla jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Czupaczupsale wenlafaksyna o wiele słabiej oddziaływuje na noradrenalinę niż bupropion, on u mnie też wywołuje silny lęk dlatego niestety nie mogę go brać. Za to wenlafaksyna bardzo mi na lęk pomogła i brałem ją w sumie 5 razy w ciągu 20 lat. Dobre w niej jest też to że ma bardzo szeroki zakres dawek, aż do 375 mg. Za pierwszym razem już 150 mg dało dobre rezultaty, brałem już wszystkie dawki, ostatnio 225 mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, zburzony napisał(a):

@Czupaczupsale wenlafaksyna o wiele słabiej oddziaływuje na noradrenalinę niż bupropion, on u mnie też wywołuje silny lęk dlatego niestety nie mogę go brać. Za to wenlafaksyna bardzo mi na lęk pomogła i brałem ją w sumie 5 razy w ciągu 20 lat. Dobre w niej jest też to że ma bardzo szeroki zakres dawek, aż do 375 mg. Za pierwszym razem już 150 mg dało dobre rezultaty, brałem już wszystkie dawki, ostatnio 225 mg.

Bardzo Ci dziękuję za ten wpis 🩷

a powiedz jak u Ciebie z wchodzeniem na wenlafaksyne? Typowe objawy czy jakieś mocniejsze akcje? 

i czy w swojej choroby masz różne objawy somatyczne która wenlafaksyna wyciszyła? 

Edytowane przez Czupaczups

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Czupaczupstak na czysto to na wenlafaksynę wchodziłem tylko raz, kiedy zaczynałem z nią znajomość. Było lajtowo, 75 mg a po tygodniu albo dwóch 150, czułem tylko lekkie pobudzenie i jakieś zawroty głowy, trochę trudniej było zasnąć ale za to budziłem się wcześniej niż zwykle i całkiem wyspany a do tamtej pory potrzebowałem zdecydowanie za dużo snu. Już po jakimś tygodniu idąc ulicą zauważyłem że jestem dużo mniej spięty niż zazwyczaj, potem odczułem różnicę na przykład w sklepach.

Generalnie każde wejście na wenlę miałem łagodne, zazwyczaj dobrze toleruję leki. Akurat z bupropionem niestety tak nie jest, fajnie mnie pobudza i zmniejsza apatię ale od samego początku jestem spięty i zwłaszcza przy ludziach odczuwam silne objawy fobii społecznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi