Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co dziś zrobiliśmy dla swojego zdrowia

Priscilla_126

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Grouchy napisał(a):

Po rezygnacji ze słodzenia i ograniczeniu słodyczy o 2/3 prawie 3 miesiące temu, zmniejszył mi się brzuch.

Wiesz co, jakbyś wiedział, kiedy to napisać.🙂

Bo mi lekarka kazała zwrócić uwagę na to,co jem( cholesterol) no i miała na myśli głównie słodycze.

To przy okazji bym schudła...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Maat No polecam. Ja byłem słodyczojad, prawie codziennie coś słodkiego i wrzucałem ok 9-10 łyżeczek cukru do kawy i herbaty (łącznie przez cały dzień) ale obejrzałem jakiś film na YT na temat skutków odstawienia cukru, bo tam wspominali, że ma to wpływ na dopaminę, no i jeszcze tego samego dnia postanowiłem już nie słodzić. Nie wiem, czy pomaga psychicznie ale wagowo i sylwetkowo na pewno.

@little angel jest opcja, która słodzi bez podnoszenia poziomu glukozy - stewia, ale ja nie potrzebuję nawet do kawy 🙂

Edytowane przez Grouchy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Grouchy napisał(a):

@Maat No polecam. Ja byłem słodyczojad, prawie codziennie coś słodkiego i wrzucałem ok 9-10 łyżeczek cukru do kawy i herbaty (łącznie przez cały dzień) ale obejrzałem jakiś film na YT na temat skutków odstawienia cukru, bo tam wspominali, że ma to wpływ na dopaminę, no i jeszcze tego samego dnia postanowiłem już nie słodzić. Nie wiem, czy pomaga psychicznie ale wagowo i sylwetkowo na pewno.

O kurcze to ja czasem coś zjem słodkiego, a tak to na 500 ml kawy lub herbaty 3.5 trzcinowego. 

A ile wagowo Ci się udało zejść po ograniczeniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Grouchy napisał(a):

@Programista 85.x - 81.x Może nie ma szału ale przecież to nie koniec. Mierzę w 78.

Myślę, że to świetny wynik!

A wiecie co,ja to mam takie odpały.

Kiedyś nie jadłam słodyczy przez 3 lata, największym tego plusem były zdrowe zęby.

Jem w pracy największy szajs, przyznaję.

Ciasteczka, wafelki, cukierki.

Jeszcze do tego w lodówce mam w domu stale słodzone serki, jogurty...

A,i mąż stale zrzędzi, że nie powinnam pić kawy z dodatkiem mleka.

Nie słucham go,co prawda ( to działa u nas w obie strony),ale tak dla własnego zdrowia ( a jestem już w wieku z leksza zgredowatym), to by trzeba coś z tym robić, nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MaatNo ja też przesadzałem, prawie codziennie jakieś ciasteczka, wafelki i kilka szklanek i kawy i herbaty. Herbatę słodziłem dwiema a kawę dwiema i pół, dawało to zwykle 9=11 łyżeczek cukru dziennie. A mleko dodaję do kawy choć niewiele. Niektórzy leją pół na pół.

Edytowane przez Grouchy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Grouchy napisał(a):

@MaatNo ja też przesadzałem, prawie codziennie jakieś ciasteczka, wafelki i kilka szklanek i kawy i herbaty. Herbatę słodziłem dwiema a kawę dwiema i pół, dawało to zwykle 9=11 łyżeczek cukru dziennie. A mleko dodaję do kawy choć niewiele. Niektórzy leją pół na pół.

Też daję mało mleka.

Mózg się przyzwyczaił do słodkości o określonej porze.

Około godziny ósmej w pracy sięgam po coś słodkiego, najgorzej ,jak nic nie mam,to mnie czasami aż ssie.

Poziom cukru mam dobry.

Aha,i jeszcze jem w pracy owoce.

Ale nieźle zjechałeś z wagą, różnica jest.

No i to powinno motywować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, little angel napisał(a):

to prawda, cukier to śmierć

nie jem słodyczy, chyba że z piekarni jakieś rogaliki, i niestety słodzę kawę

Ee tam, konsumuje cukier litrami a badania robione regularnie co kilka lat mam idealne - szczególnie glukoze, insuline i to coś glikowane

3 godziny temu, Grouchy napisał(a):

85.x - 81.x Może nie ma szału ale przecież to nie koniec. Mierzę w 78.

Gratsy, w trzy miesiące bez wyrzeczeń i cierpień to świetny wynik. Ja się męcze i licze kalorie, troche mi smutno bo okazało się że przy 74 dalej mam bebzol i nie widać mi mięśni brzucha. Chyba musze dopiero zejść do wagi szczurzej, genetycznego rozłożenia smalcu nie pokonam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi