Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

hej, mam kolejne trapiące mnie pytanko i jako, że biorę paro, to zadam je tutaj 😅

miałam robioną kontrolnie morfologię w kierunku TSH, poprzednią miałam w styczniu a dziś - no wyniki trochę mnie zdziwiły. wszystkie próby wątrobowe nagle mam podwyższone (niewiele ale jednak, wcześniej tak nie było), lekarka stwierdziła, że to wina paroksetyny.

pytanie do osób biorących nieco dłużej paro niż kilka miesięcy, jak Wasze wyniki? próby wątrobowe mocno poszybowały w górę? nie ukrywam, że trochę mnie to zmartwiło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45 minut temu, Magdalenkaa napisał(a):

hej, mam kolejne trapiące mnie pytanko i jako, że biorę paro, to zadam je tutaj 😅

miałam robioną kontrolnie morfologię w kierunku TSH, poprzednią miałam w styczniu a dziś - no wyniki trochę mnie zdziwiły. wszystkie próby wątrobowe nagle mam podwyższone (niewiele ale jednak, wcześniej tak nie było), lekarka stwierdziła, że to wina paroksetyny.

pytanie do osób biorących nieco dłużej paro niż kilka miesięcy, jak Wasze wyniki? próby wątrobowe mocno poszybowały w górę? nie ukrywam, że trochę mnie to zmartwiło.

O kurcze. Powiem Ci, że mnie to zdziwiło, bo ja paro biorę od 9 lat plus biorę kilka lat z przerwami lek od nadczynności tarczycy więc watrobe sprawdzają mi co chwilę i jest ok. 

Kup sobie ostropest albo tabletki essentiale forte - z grupy o nadczynności mega dużo osób zachwala te tabletki.

A mocno podwyższone masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Mili89 napisał(a):

O kurcze. Powiem Ci, że mnie to zdziwiło, bo ja paro biorę od 9 lat plus biorę kilka lat z przerwami lek od nadczynności tarczycy więc watrobe sprawdzają mi co chwilę i jest ok. 

Kup sobie ostropest albo tabletki essentiale forte - z grupy o nadczynności mega dużo osób zachwala te tabletki.

A mocno podwyższone masz?

nie, na szczęście nie, lekarka sama powiedziała że gdyby wyniki były podwyższone potrójnie, to byłby problem. a ja mam zaledwie o jakieś 5-8%, ale jednak. nigdy nie miałam z tym problemu, dlatego boje sie co bedzie dalej 😕 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minuty temu, Magdalenkaa napisał(a):

nie, na szczęście nie, lekarka sama powiedziała że gdyby wyniki były podwyższone potrójnie, to byłby problem. a ja mam zaledwie o jakieś 5-8%, ale jednak. nigdy nie miałam z tym problemu, dlatego boje sie co bedzie dalej 😕 

Powtórz badania prób wątrobowych. Ja miałam też taki skok na innym leku, poszłam do lekarza rodzinnego, zleciła mi powtórne badania z krwi tylko rozszerzyła je jeszcze o inne jak p/ciała antyHCV plus USG jamy brzusznej i jak powtórzyłam to już wszystko było w normie, a leków nie odstawiałam.

34 minuty temu, Mili89 napisał(a):

Jesteś lekarzem że zalecasz leki? Wiesz że ostropest z niektórymi lekami może nasilać hepatotoksycznośc? 🙃 rada szkodliwa jak się nie wie co dany człowiek przyjmuje i na co choruje.

Ktoś tu regulaminu forum nie czytał ;) 

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, acherontia styx napisał(a):

Powtórz badania prób wątrobowych. Ja miałam też taki skok na innym leku, poszłam do lekarza rodzinnego, zleciła mi powtórne badania z krwi tylko rozszerzyła je jeszcze o inne jak p/ciała antyHCV plus USG jamy brzusznej i jak powtórzyłam to już wszystko było w normie, a leków nie odstawiałam.

no chyba tak zrobię. dziś rozmawiałam z lekarką, ona mówi że nie ma czym się martwić bo antydepresanty szkodzą wątrobie, a że ona się regeneruje szybko więc nie ma co na razie siać paniki. eh. zapomniała że mówi to do lękowca 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, acherontia styx napisał(a):

Jesteś lekarzem że zalecasz leki? Wiesz że ostropest z niektórymi lekami może nasilać hepatotoksycznośc? 🙃 rada szkodliwa jak się nie wie co dany człowiek przyjmuje i na co choruje.

Ktoś tu regulaminu forum nie czytał ;) 

Essentiale forte to suplement. Ostropest to roślina. Leków żadnych nie poleciłam. 

A co do paniki to u nas chyba normalne, że kazde, nawet minimalne odchylenie rzędu 1/10 wywołuje u nas niepokoj..  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, AnnoDomino34 napisał(a):

ja 25 lat biorę antydepresany w maksymalnych dawkach - próby wątrobowe robię z tego względu często - wyniki książkowe, więc nie generalizujmy tylko badajmy się regularnie i kontrolujmy, ale nie ulegajmy panice, bo dla lękowca to niefajne 🙂

no to nieźle.. ja biorę leki zaledwie czwarty miesiąc i pierwsze próby już podwyższone, strach pomyśleć co będzie za 3 msc..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, serotoninowiec napisał(a):

Ostropest to suplement diety nie lek. Leków nikt tu nie polecał.

8 godzin temu, Mili89 napisał(a):

Essentiale forte to suplement. Ostropest to roślina. Leków żadnych nie poleciłam. 

Co nie znaczy, że nie wchodzą w interakcje. A wiedzy nie masz jakie kto leki przyjmuje. To, że coś jest SD i jest sprzedawane bez recepty nie znaczy, że nie może zaszkodzić.

A bez recepty, w zwykłym sklepie zielarskim możesz sobie kupić herbatkę, która w nieodpowiedniej ilości doprowadzi do poważnych zaburzeń rytmu serca. Także zastanówcie się zanim coś polecicie, bo polecać możesz SPF komuś a nie suplementację.

Inna sprawa że akurat Essentiale to lek, a nie suplement 🙃 także nadal twierdzisz, że nie polecasz leków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Co nie znaczy, że nie wchodzą w interakcje. A wiedzy nie masz jakie kto leki przyjmuje. To, że coś jest SD i jest sprzedawane bez recepty nie znaczy, że nie może zaszkodzić.

A bez recepty, w zwykłym sklepie zielarskim możesz sobie kupić herbatkę, która w nieodpowiedniej ilości doprowadzi do poważnych zaburzeń rytmu serca. Także zastanówcie się zanim coś polecicie, bo polecać możesz SPF komuś a nie suplementację.

Inna sprawa że akurat Essentiale to lek, a nie suplement 🙃 także nadal twierdzisz, że nie polecasz leków?

Nie polecam nikomu wychodzić z domu. Wit D też jest jako lek. Essential to lek a są zamienniki jako suplement.

5 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Magnez jest też jako lek .

Edytowane przez serotoninowiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@serotoninowiec to co Ty bierzesz sam dla siebie mi wisi. 

Zarówno leki jak i suplementy dobiera się na podstawie wyników badań laboratoryjnych i robi to LEKARZ. Nie random z internetu.

Użytkowniczka której tak chętnie polecacie suplementy była u lekarza, który widział wyniki. Gwarantuje, że jakby ich potrzebowała to na pewno by je zalecił.
I niespodzianka: są prowadzone rozmowy o wycofaniu wszystkich nie przebadanych suplementów z aptek. A że przebadanych suplementów jest może z 5% bo firma farmaceutyczna może sobie owinąć gunwo w papierek i sprzedawać jako cudowny suplement i nie musi nic nikomu udowadniać co jest rzeczywiście w środku, to przyjdzie czas że 90% Waszych cudownych poleceń zniknie z rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, acherontia styx napisał(a):

@serotoninowiec to co Ty bierzesz sam dla siebie mi wisi. 

Zarówno leki jak i suplementy dobiera się na podstawie wyników badań laboratoryjnych i robi to LEKARZ. Nie random z internetu.

Użytkowniczka której tak chętnie polecacie suplementy była u lekarza, który widział wyniki. Gwarantuje, że jakby ich potrzebowała to na pewno by je zalecił.
I niespodzianka: są prowadzone rozmowy o wycofaniu wszystkich nie przebadanych suplementów z aptek. A że przebadanych suplementów jest może z 5% bo firma farmaceutyczna może sobie owinąć gunwo w papierek i sprzedawać jako cudowny suplement i nie musi nic nikomu udowadniać co jest rzeczywiście w środku, to przyjdzie czas że 90% Waszych cudownych poleceń zniknie z rynku.

To co jest suplementem występuje też w jedzeniu. Nie polecam jeść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego ja zawsze staram się kupować coś co jest zarejestrowane jako lek i jako tako przebadane.

Wiecie, że tylko jedne multiwitaminy dla dzieci są zarejestrowane jako lek? I są to krople, które trzeba przechowywać w lodówce..a te inne żelki itp nawet nie wiadomo co mają oprócz cukru.

Tak wracając do tematu paro. Dziś drugi dzień leci na 40mg. Wyczekuje ubokow, ale póki co czuje się nieco lepiej. Czy to możliwe, że nie będę odczuwała ubokow? W przejściu z 10 na 20 lata temu też nic nie czułam. Z 20 na 30 czułam ale nie wiem czy to akurat wina nerwicy czt leku bo czułam się strasznie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na razie wstrzymam się z suplementacją czegokolwiek. 

byłam dziś na wyczekanej wizycie u dermatologa, miałam również testy na alergię robione, wstępnie okazuje się że mam jakiś problem z histaminą (co trochę podejrzewałam). czekam jednak na wyniki z krwi.. ręce opadają, jak już zacznie się po lekarzach chodzić 🫣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, Magdalenkaa napisał(a):

na razie wstrzymam się z suplementacją czegokolwiek. 

byłam dziś na wyczekanej wizycie u dermatologa, miałam również testy na alergię robione, wstępnie okazuje się że mam jakiś problem z histaminą (co trochę podejrzewałam). czekam jednak na wyniki z krwi.. ręce opadają, jak już zacznie się po lekarzach chodzić 🫣

Ej a co Ci się dzieje? Ja przez rok przed nawrotem nerwicy walczyłam z dermografizmem. Mówili, że nietolerancja histaminy, miałam tysiąc testów alergologicznych, tabl antyhistaminowe. Mogłam pisac po ciele i mega mnie swedzialo wszystko. Szczególnie tu gdzie spodnie lub coś obcierało. Teraz jak wróciła peloobjawowa nerwica to dermografizm zniknął. A 2 dermatologów mówiło mi, że stres też jest jako przyczyna.

Dieta antyhistaminowa i tabletki od tego też nie dawały efektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Mili89 napisał(a):

Ej a co Ci się dzieje? Ja przez rok przed nawrotem nerwicy walczyłam z dermografizmem. Mówili, że nietolerancja histaminy, miałam tysiąc testów alergologicznych, tabl antyhistaminowe. Mogłam pisac po ciele i mega mnie swedzialo wszystko. Szczególnie tu gdzie spodnie lub coś obcierało. Teraz jak wróciła peloobjawowa nerwica to dermografizm zniknął. A 2 dermatologów mówiło mi, że stres też jest jako przyczyna.

Dieta antyhistaminowa i tabletki od tego też nie dawały efektu.

mnie moja lekarka olewała, wszystko zwalała na nerwicę, aż pogadałam z psychiatrą i ona powiedziała żebym zrobiła testy na alergię. od czego się zaczęło? od tego, że po niektórych potrawach/produktach spożywczych miałam po około 5-10 minutach dostawałam kołatania serca, podwyższony puls (nieregularny), wypieki na twarzy i czułam ogólny niepokój, czasami dochodziły zaparcia bądź biegunka. miałam kilka tygodni takich, że nie chciałam w ogóle jeść, bo uważałam że wszystko mi szkodzi.

teraz to potrafię kontrolować, nie dokładam sobie paniki do tych objawów, po prostu są nieprzyjemne i po około godzinie mijają.

myślałam, że taka moja natura, pogodziłam się trochę z tym, aż dziś u alergologa w miejscu gdzie była badana histamina, strasznie mnie swędziało i zrobiła się czerwona plama. nie wiem, może to alergia tylko na niektóre produkty, więc nie wyrokuje na razie 🙂 czekam grzecznie na resztę wyników, dowiem się za tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Magdalenkaa napisał(a):

myślałam, że taka moja natura, pogodziłam się trochę z tym, aż dziś u alergologa w miejscu gdzie była badana histamina, strasznie mnie swędziało i zrobiła się czerwona plama. nie wiem, może to alergia tylko na niektóre produkty, więc nie wyrokuje na razie

jeśli miałaś skórne testy to bąbel/zaczerwienienie w miejscu gdzie została nałożona histamina jest prawidłową i pożądaną reakcją. Wiem, że swędzi i nieprzyjemne ale to jest wskaźnik reakcji dla pozostałych nałożonych alergenów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, acherontia styx napisał(a):

jeśli miałaś skórne testy to bąbel/zaczerwienienie w miejscu gdzie została nałożona histamina jest prawidłową i pożądaną reakcją. Wiem, że swędzi i nieprzyjemne ale to jest wskaźnik reakcji dla pozostałych nałożonych alergenów ;)

no tak było, mega swędziało, aż mnie to do szału doprowadzało 🫣 ale lekarz stwierdził po tej próbie już, że jest jakaś alergia, ale jaka, to się dowiem z krwi. powiedział, że na jakieś produkty spożywcze, jedynie tyle, szczegóły poznam za tydzień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi