Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dzienne Wrony - Nocne Darki (czynne 24 h na dobę)

Dryagan

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, bei napisał(a):

Tylko że obraz mojego organizmu to teraz właśnie ten z lekami.

dla mnie czysty obraz organizmu to ten z chorobami i zaburzeniami

ale rozumiem co masz na myśli

zrobisz jak uważasz

5 minut temu, bei napisał(a):

Trzeba iść spać coby jutro dobrze wypaść. Chcę już mieć za sobą to oddawanie moczu. Powiem wam, że jako osoba z bakteriofobią czuje się, jakbym jakąś broń biologiczną miała przetransportować. 

sen to podstawa, śpij dobrze :105:

mocz to tam nic przy transporcie kału :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, little angel napisał(a):

sen to podstawa, śpij dobrze :105:

Oczywiście nie mogłam zasnąć i przebudziłam się, ale twardo leżałam az budzik zadzwonił. 

8 godzin temu, little angel napisał(a):

mocz to tam nic przy transporcie kału :smile:

Miałam raz w życiu tą przyjemność. Wtedy fajnie działały na mnie  leki i te próbki wydawaly mi sie jakieś takie sterylne.

Teraz po wyjściu z apteki i przejściu ok. 100 m zawróciłam po drugi pojemnik, żeby móc przelać mocz z tego "osikamego" do czystego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, bei napisał(a):

Oczywiście nie mogłam zasnąć i przebudziłam się, ale twardo leżałam az budzik zadzwonił. 

może przez stres z wydarzeniem

jak muszę gdzieś iść, coś zrobić ważnego następnego dnia, to też mam problem ze spaniem...

nie pocieszy cię to raczej, ale też dzisiaj jestem niewyspana, od wczoraj śpię na raty, ale to z kolei przez bóle brzucha, które aż mi powędrowały do mostka, siedzi jakieś monstrum i uciska mi klatkę... znowu musiałam zjeść coś niedobrego

wykończy mnie to kiedyś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Melodiaa napisał(a):

nabiera wprawy

Idzie jak krew z nosa. 

Ale jakby ktoś chciał to przyjmuję prywatnie. 

Bany 200 zł

Ostrzerzenia 80

Kasowanie niewygodnych treści 120

Przyjmuję od 15 do 18.

Gwarancja do studni xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Fuji napisał(a):

Idzie jak krew z nosa. 

Ale jakby ktoś chciał to przyjmuję prywatnie. 

Bany 200 zł

Ostrzerzenia 80

Kasowanie niewygodnych treści 120

Przyjmuję od 15 do 18.

Gwarancja do studni xd

Szarlatan 🤣 Już zauważyłam, że trzeba Cię mieć na oku :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, Jurecki napisał(a):

@bei tylko nie obsikaj sobie palców :mrgreen:

I co z tego ze nie o sikałam jak pomimo tego ze starałam się ten pojemnik zakręcić ze wszystkich sił, to w punkcie pobrań poczułam, że i tak jest mokry. Generalnie cały czas trzymałam go w woreczku w kieszeni kurtki. Teraz to nie wiem juz czy to na nim to był mocz czy woda, bo go oczywiście jeszcze myłam z zewnatrzatrz.

Zaniosłam te dokumenty juz do pracy. Kobieta była zdziwiona ze zaznaczyłam że chce zwiększone koszty uzyskania przychodu, bo niby nikt nie zaznacza i teraz nie wiem czy źle zrobiłam i to wycofać czy nie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, bei napisał(a):

Kobieta była zdziwiona ze zaznaczyłam że chce zwiększone koszty uzyskania przychodu, bo niby nikt nie zaznacza i teraz nie wiem czy źle zrobiłam i to wycofać czy nie. 

jeśli mieszkasz poza miejscowością, w której masz zakład pracy, to jak najbardziej przysługują ci te koszty

jeśli nie, to wycofaj

może nikt nie zaznacza, bo nie wie, że jest taka opcja, a może każdy mieszka w pobliżu pracy i nie potrzebuje zwrotu za dojazdy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, little angel napisał(a):

jeśli mieszkasz poza miejscowością, w której masz zakład pracy, to jak najbardziej przysługują ci te koszty

jeśli nie, to wycofaj

może nikt nie zaznacza, bo nie wie, że jest taka opcja, a może każdy mieszka w pobliżu pracy i nie potrzebuje zwrotu za dojazdy

Adres zameldowania i ogólnie moj oficjalny adres zamieszkania ktory wszędzie podaje i jest moim adresem do korespondencji mam poza miejscowością w ktorej znajduje się zaklad pracy, a wynajmuje w tej samej miejscowości co jest zaklad pracy. Tam pisało coś w stylu dla osob których czasowe lub stałe miejsce zamieszieszkania znajduje się poza miejscem gdzie znajduje się zaklad pracy. 

Nie podobała mi się jej reakcja, jeszcze to hasło,że nikt tego nie zaznacza. 

Nie wiem to jest strata dla pracodawcy? 

Na logikę mi sie wydawalo, że skoro zakład pracy jest w danej miejscowości, a ja w dokumentach wpisuje inna, to z automatu wychodzi, że to nie jest to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, bei napisał(a):

Adres zameldowania i ogólnie moj oficjalny adres zamieszkania ktory wszędzie podaje i jest moim adresem do korespondencji mam poza miejscowością w ktorej znajduje się zaklad pracy, a wynajmuje w tej samej miejscowości co jest zaklad pracy. Tam pisało coś w stylu dla osob których czasowe lub stałe miejsce zamieszieszkania znajduje się poza miejscem gdzie znajduje się zaklad pracy. 

hmm, wynajmujesz, czyli mieszkasz, w miejscowości, w której jest zakład pracy, więc według mnie nie powinnaś tego zaznaczać, w końcu dojazd ile ci zajmuje? 5, 10 km? nawet nie patrząc na kilometry, bo można być na granicy dwóch miejscowości, to w tym przypadku jednak jesteś w obrębie jednej

może ktoś się jeszcze mądrzejszy wypowie, jak to rozumie...

22 minuty temu, bei napisał(a):

Na logikę mi sie wydawalo, że skoro zakład pracy jest w danej miejscowości, a ja w dokumentach wpisuje inna, to z automatu wychodzi, że to nie jest to samo.

z drugiej strony, też mam wszędzie inne adresy zapisane i one się nie zmieniają, za to adresu pobytu, gdzie wynajmuję, nigdzie nie wpisuję, bo on się zaraz może zmienić, już trzy razy się przeprowadzałam, więc po co mam gdziekolwiek zapisywać ten adres

każdy sobie może myśleć, że mieszkasz tam, gdzie twój adres zamieszkania, przy okazji zdobędziesz trochę dodatkowej kasy, czy uczciwej, to nie mnie oceniać

6 minut temu, little angel napisał(a):

więc po co mam gdziekolwiek zapisywać ten adres

oczywiście nie mowa tu o pracy zdalnej, gdzie każdy taki adres trzeba wpisać w oświadczeniu, żeby mieć ryczałt

Edytowane przez little angel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz tak sobie myślę... musisz specjalnie wynajmować mieszkanie w miejscowości, w której znajduje się zakład pracy, pomimo stałego miejsca zamieszkania gdzieindziej... to już sama nie wiem, czy w takim wypadku to się zaznacza czy nie... im dłużej o tym myślę, tym mam więcej wątpliwości... jak zawsze w tych kadrowo-płacowych rzeczach, to jest dla mnie zbyt skomplikowane i abstrakcyjne :bezradny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

52 minuty temu, little angel napisał(a):

każdy sobie może myśleć, że mieszkasz tam, gdzie twój adres zamieszkania, przy okazji zdobędziesz trochę dodatkowej kasy, czy uczciwej, to nie mnie oceniać

Ja na rekrutacji powiedziałam, że wynajmuję. Nie wiem, za co jest ta kasa. Mnie finansowo raczej taniej wyszłoby dojeżdżać z miejsca zameldowania. Nie wynajmuję po to, żeby było taniej. 

52 minuty temu, little angel napisał(a):

oczywiście nie mowa tu o pracy zdalnej, gdzie każdy taki adres trzeba wpisać w oświadczeniu, żeby mieć ryczałt

W tym to w ogóle nie wie, o co chodzi.

2 minuty temu, little angel napisał(a):

. jak zawsze w tych kadrowo-płacowych rzeczach, to jest dla mnie zbyt skomplikowane i abstrakcyjne :bezradny:

Dla mnie też. Zapytałam tej kobiety czy coś źle zaznaczyłam, a ona powiedziała, że nie, ale że większość nie zaznacza. Mogła mi wytłumaczyć, jak coś źle zaznaczyłam, to ona się na tym zna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, bei napisał(a):

No to błędnie zaznaczyłaś. Jeśli zamieszkujesz w miejscowości, w której znajduje się zakład pracy to nie należy Ci się to. Zameldowanie nie ma nic do rzeczy.

1 godzinę temu, little angel napisał(a):

To jest 6 zł więcej na miesiąc xD  a US przy rozliczaniu może się zainteresować. Ogólnie gra nie warta świeczki bo kara z US będzie większa jak się połapią niż zysk xD  i to jest jeszcze 6 zł więcej dla pracodawcy, nie dla pracownika.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, bei napisał(a):

W tym to w ogóle nie wie, o co chodzi

chodzi tylko o to, żeby pracodawca wiedział, gdzie pracuje jego pracownik, ma być w tych miejscach, które podał w oświadczeniu, inaczej łamie regulamin pracy zdalnej

35 minut temu, bei napisał(a):

Dla mnie też. Zapytałam tej kobiety czy coś źle zaznaczyłam, a ona powiedziała, że nie, ale że większość nie zaznacza. Mogła mi wytłumaczyć, jak coś źle zaznaczyłam, to ona się na tym zna.

no niestety, są ludzie i ludzie

7 minut temu, Catriona napisał(a):

No to błędnie zaznaczyłaś. Jeśli zamieszkujesz w miejscowości, w której znajduje się zakład pracy to nie należy Ci się to. Zameldowanie nie ma nic do rzeczy.

tak właśnie myślałam...

@bei zmyliło mnie to o oficjalnym adresie zamieszkania... nawet jak masz kilka nieruchomości, to twoim adresem zamieszkania jest ten, gdzie w praktyce żyjesz na co dzień, więc jeśli wynajmujesz mieszkanie, tam żyjesz, to ten jest twoim adresem zamieszkania, a skoro jest w miejscowości, w której jest zakład pracy, to jw. Catriona napisała

41 minut temu, little angel napisał(a):

Teraz tak sobie myślę... musisz specjalnie wynajmować mieszkanie w miejscowości, w której znajduje się zakład pracy, pomimo stałego miejsca zamieszkania gdzieindziej... to już sama nie wiem, czy w takim wypadku to się zaznacza czy nie... im dłużej o tym myślę, tym mam więcej wątpliwości... jak zawsze w tych kadrowo-płacowych rzeczach, to jest dla mnie zbyt skomplikowane i abstrakcyjne :bezradny:

człowiek im dłużej myśli, tym przekombinowuje

Edytowane przez little angel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, little angel napisał(a):

tak właśnie myślałam...

No to dla mnie od zawsze było oczywiste. Wtedy pracownik ma ciut większy zwrot podatku (kilkadziesiąt złotych na rok) po prostu i może odliczyć bilety miesięczne. To nie wpływa w żaden sposób na wynagrodzenie xD ja to mam rzeczywiście zwiększone koszty uzyskania przychodu, ale ja mam do pracy 50km w jedną stronę i za dojazdy płacę 400zł/miesiąc, a nie osoba mieszkająca w tym samym mieście.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi