Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dzisiaj czuje się...

katrin123

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, maribellcherry napisał(a):

Bez sensu totalnie. Jest watek o suplementach gdzie kazdy pisze co, kiedy, na co i  w jakiej ilosci lyka i jest spoko. A tu koles napisal czym sobie pomogl w bolesciach, nic nikomu nie zalecil i odrazu upomnienie....

Ludzie w stopkach maja listy leków z dawkami i to tez jest akceptowalne, co rowniez moze byc posrednio sugerowaniem leczenia. Albo odpuscie albo zmiencie regulamin, bo zaprzecza sam sobie.

Ja jestem dzis w bojowym nastawieniu jak powyzej widac...

Rozumiem że jesteś jasnowidzem i wiesz kto na co choruje, na co jest uczulony i ile ma lat?
A wiesz, że zwykłą aspiryną możesz zabić? I wcale dana osoba nie musi być na nią uczulona 🙃

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, maribellcherry napisał(a):

Nie jestem, jak rowniez 95% osób tu na forum nie jest. Wiec dlaczego jest dopuszczony watek o suplementach i lista leków w stopkach, skoro inne info o lekach sa zakazane? To jest bez sensu. Dlatego napisalam, zeby albo odpuscic albo zmienic regulamin czyli zakazac jakichkolwiek takich tematów. Nie cierpie jak ktos sie wlasnych zasad nie trzyma. 

Ale zapis zestawu leków w podpisie nie jest poleceniem tych leków. A post pt. weź sobie to, to czy to na to już jest. I to że ja np. odpowiedziałam użytkownikowi jaką dokładnie wit. D biorę nic mu nie daje, bo jak pójdzie do apteki i poprosi o ten lek, to farmaceuta zażąda recepty, którą musi wystawić lekarz. Jak pójdzie i powie lekarzowi, że chce taki i taki lek, to jak mu lekarz wystawi receptę to już lekarz bierze odpowiedzialność za ewentualne konsekwencje złej ordynacji.
Zwykły człowiek bez prawa wykonywania zawodu lekarza/pielęgniarki/położnej/farmaceuty/ratownika medycznego nie ma żadnego prawa zalecać komukolwiek jakiegokolwiek leczenia, chociażby to było placebo. Zrozumcie, że za takie coś grozi odpowiedzialność karna jak się takiemu człowiekowi coś stanie i niczym się nie wybroni taka osoba.

Nie możesz wystawiać recept = nie możesz zalecać leczenia.

A aspiryna powoduje tzw. zespół Reye'a. Zespół Reye'a w 50% przypadków kończy się śmiercią 🙃 

Dlatego właśnie laicy nie mogą polecać leków, bo nie wiedzą, że zwykłą, dostępną bez recepty aspiryną można kogoś zabić. Podobne właściwości ma Cholinex 🙃 czyli zwykły cukierek na ból gardła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, maribellcherry napisał(a):

Bez sensu totalnie. Jest watek o suplementach gdzie kazdy pisze co, kiedy, na co i  w jakiej ilosci lyka i jest spoko. A tu koles napisal czym sobie pomogl w bolesciach, nic nikomu nie zalecil i odrazu upomnienie....

Ludzie w stopkach maja listy leków z dawkami i to tez jest akceptowalne, co rowniez moze byc posrednio sugerowaniem leczenia. Albo odpuscie albo zmiencie regulamin, bo zaprzecza sam sobie.

Ja jestem dzis w bojowym nastawieniu jak powyzej widac...

Rozmawiamy o lekach w odpowiednim dziale, można się wymieniać doświadczeniami na własnym przykładzie, ale stwierdzenie "weź sobie taki i taki lek" jest jednak sugerowaniem leczenia, tak dokładnie było napisane a nie - że "koles napisal czym sobie pomogl w bolesciach, nic nikomu nie zalecił" - przeczytaj sobie dokładnie. Ponieważ chodzi o leki dostępne bez recepty, autor zalecanki nie dostał nawet osta, tylko upomnienie ustne. Nie zmienimy Regulaminu i będziemy nadal ganiać za takie polecanki - a dyskusji z administratorem w tej kwestii nie polecam (to też jest w Regulaminie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyspana i wypoczęta, bez ataków lękowych. Ale cały czas z głupimi myślami... 🤦

Mam wrażenie, że rano nieco mniej zalegam w łóżku, dzisiaj wstałam w miarę szybko. 

Miewam poczucie odrealnienia momentami, ale wiem, że to przez myśli. Co ciekawe wieczorem żadna myśl nie jest w stanie wyprowadzić mnie z równowagi. 

Głowa mnie dziś boli właśnie będę piła kawę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, maribellcherry napisał(a):

Zmienic regulamin mialam na mysli totalnie zakazac. 
jesu… a co wolno?….

Z tego co mi wiadomo: forum jest własnością WP, a WP ma ma odchył na tym punkcie i grozi usunięciem forum, jak użytkownicy będę ehku ekhu "sugerować leczenie"

Byłem na różnych forach, grupach, czy miejscach typu Reddit czy Quora i nigdzie nie ma takiej paranoi na temat jaką ma WP. Normalnie każdy pisze weź to, weź tamto i nic się nie dzieje. Każdy odpowiada sam za siebie. Rozumiem jeszcze sugerowanie leków na receptę, ale to trochę śmieszne, że za napisanie czegoś w stylu "weź rutinoscorbin" grozi ban czy tam jakieś ostrzeżenie. Równie dobrze napisanie komuś "napij się mleka" powinno być karalne, bo przecież ktoś może mieć alergię na mleko albo "zjedz czekoladę" bo ktoś może mieć cukrzycę, "idź pobiegać" bo ktoś może ma kontuzję nogi i ma zalecenie od lekarza, żeby nie biegać i to jest "wchodzenie w kompetencje lekarza"! Wszystkie reklamy suplementów czy leków bez recepty powinny być też zakazane, bo przecież one krzyczą "ból głowy? weź Ibuprom!!!!!!!!!" 

Uważam, że trochę to zaszło za daleko i granica zdrowego rozsądku w tym względzie została przekroczona. Ja ogólnie jestem zdania, że wszędzie należy znaleźć złoty środek i widzieć różnicę pomiędzy "kup sobie na czarnym rynku xanax" od "weź rutinoscorbin"

Jeżeli dostanę za to bana - trudno, to tylko konto w internecie. Nikogo tym wpisem nie uraziłem, nie jest to atak personalny na nikogo stąd, jedynie wyraziłem swoje zdanie. I tak, wiem że "nikt nikomu tu nie każe przebywać na siłę", ale skoro już tu jestem i zauważyłem taką a nie inną prawidłowość, to swoje zdanie na ten temat wyraziłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czuję się znakomicie, życie jest takie piękne :great: Jestem zadowolony z wielu rzeczy:

― Administrator @Dryagan przyznał mi tylko ostrzeżenie słowne za naruszenie Regulaminu :105:

― mam wypożyczone 3. nowe książki do czytania :105: [patrz: dział Czytelnia  Książki, książki..i książeczki. LINK: https://www.nerwica.com/topic/1465-ksiazki-ksiazkii-ksiazeczki/page/141/#comments ]

― rozwój na kilku poziomach :105:

Jak sobie coś jeszcze przypomnę, to napiszę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Harding Jak ty to robisz, że jesteś ciągle w takim cudownym nastroju

A ja czuję się zawiedziony. Byłem dzisiaj na rozmowie o pracę na dostawcę cateringu do firm i się spytałem o to do których firm dowożą jedzenie, wśród nich była moja poprzednia praca, więc powiedziałem, że dziękuję... Nie chciałbym się spotkać stamtąd z nikim nigdy. W sklepie jak ktoś spotkam, to po prostu wyjdę, a będąc w pracy z żarciem wyjść nie mogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Raccoon napisał(a):

@Harding Jak ty to robisz, że jesteś ciągle w takim cudownym nastroju

@Raccoon, myślę, że to efekt leczenia, które przebiega dwutorowo blob.png.454c074273166413985ce0a5414b60c0.png

→ primo ― leczenie farmakologiczne, czyli przyjmowanie leków

→ secondo ― codzienna modlitwa

Edytowane przez Harding

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, initium napisał(a):

Beznadziejnie, mam dosyć swojego życia, po co się tak męczyć...

@initium, może to zabrzmi banalnie, ale każde cierpienie kiedyś się kończy. Głowa do góry i ― to chyba słowa O. Tadeusza Rydzyka ― Alleluja i do przodu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi