Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

HA! Czyli w takim razie proces stworzenia nie trwał 7 dni! Tylko Bóg dotwarzał sobie później, na bieżąco, wydawał patche i hotfixy do swojego dzieła stworzenia, gdyż grzech pierworodny został popełniony przez człowieka już po upływie 7 dni, gdy na Ziemi funkcjonowało coś takiego jak CZAS, a bakterie i fekalia to coś materialnego- więc musiało zostać stworzone. Czyli to jest pośrednim dowodem kompatybilności teorii ewolucji (powolnego rozwoju i doskonalenia) z Planem Bożym.

Nie wiem czy Bóg dotwarzał. Raczej to była degradacja tego, co jest. Powiedział wężowi, że odtąd za karę będzie pełzał, czyli wcześniej, biorąc dosłownie tę historię, poruszał się w inny sposób. Jak dla mnie to jest pogorszenie tego co było, a nie dotwarzanie. Czy to, że pojawiła się śmierć. Wcześniej człowiek miał nie umierać, a zwierzęta były roślinożerne. Człowiek był bardziej odległy od zwierząt, a bliższy aniołom.

Jak dla mnie sens Księgi Rodzaju jest odwrotny do tego co piszesz o ewolucji - doskonałość była na początku. Pomijając to, że teoria ewolucji nie mówi o doskonaleniu i rozwoju, a o przypadkowości, zmianach wielokierunkowych. Podważa to, że człowiek jest doskonalszy od ryby - bo ryba jest lepiej przystosowana do życia w wodzie, a człowiek do życia na lądzie - względność. Nie ma doskonalenia, tylko przystosowanie do zmieniających się warunków i przypadek. Dlatego m.in jest to dla mnie fałszywy pogląd, bo jest samozakłamany. Kierując się rozumem musimy sobie powiedzieć, że człowiek jest najdoskonalszym stworzeniem i że w stosunku do jakiejś pierwszej bakterii czy komórki czy związków chemicznych musiałby nastąpić rozwój, udoskonalenie. (Który nie mógł zajść przypadkiem.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedział wężowi, że odtąd za karę będzie pełzał

Tak właściwie to powiedział to Szatanowi, który przybrał postać węża/ przebywał w tej postaci. Dlaczego oberwało się rykoszetem biednym wężom, które nic w sumie nie zawiniły, że Lucek je sobie wybrał akurat na swoje wcielenie/ opętanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy może powiedzieć, że Jezus pośrednio promował/gloryfikował/dawał przyzwolenie na pijaństwo skoro nietrzeźwym gościom skołował jeszcze parę beczek wina? Czy Synowi Bożemu przystoi używać boskiej mocy do tak przyziemnych zastosowań jak "metafizyczny skok do monopolowego"?

Witaj wśród Faryzeuszy. Oni mieli jeszcze więcej takich pytań.

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy może powiedzieć, że Jezus pośrednio promował/gloryfikował/dawał przyzwolenie na pijaństwo skoro nietrzeźwym gościom skołował jeszcze parę beczek wina? Czy Synowi Bożemu przystoi używać boskiej mocy do tak przyziemnych zastosowań jak "metafizyczny skok do monopolowego"?

Witaj wśród Faryzeuszy. Oni mieli jeszcze więcej takich pytań.

;)

O, nie wiedziałem, że zadawanie pytań/ szukanie odpowiedzi/ ciekawość to domena wyłącznie faryzeuszy. Niby mówi się, że ciekawość to pierwszy stopień do piekła, ale żeby zaraz tak dosłownie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedział wężowi, że odtąd za karę będzie pełzał, czyli wcześniej, biorąc dosłownie tę historię, poruszał się w inny sposób.
Pewnie niedługo kreacjoniści odkryją że wąż był kiedyś np. pelikanem. :mrgreen:

Czy to, że pojawiła się śmierć. Wcześniej człowiek miał nie umierać, a zwierzęta były roślinożerne. Człowiek był bardziej odległy od zwierząt, a bliższy aniołom.
Najpierw ludzie byli nieśmiertelni, później niektórzy bohaterzy biblii np Noe żyli po 900 lat, dzisiaj ludzie żyją maksymalnie 120 lat, rzeczywiście jest coraz gorzej, choć średnia długość życia od średniowiecza wzrosła 3-krotnie także może nie jest tak źle. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie niedługo kreacjoniści odkryją że wąż był kiedyś np. pelikanem.

Nie no, daj nr na swojego hodowcę krzaków. :lol:

Najpierw ludzie byli nieśmiertelni, później niektórzy bohaterzy biblii np Noe żyli po 900 lat, dzisiaj ludzie żyją maksymalnie 120 lat, rzeczywiście jest coraz gorzej, choć średnia długość życia od średniowiecza wzrosła 3-krotnie także może nie jest tak źle. :mrgreen:

Z tym to racja, badania genomu wskazują, że ciało ludzkie jest nastawione, żeby wytrzymać max. pięciokrotność okresu młodzieńczego, gdyby uznać, że okres młodzieńczy to 24-25 lat to daje nam to właśnie około 120 lat życia- gdyby udało się wyeliminować szkodliwy wpływ czynników środowiskowych, cywilizacji itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Biblii istniejo dowody na ewolucję!!111!1oneoene

Spośród ptaków będziecie mieli w obrzydzeniu i nie będziecie ich jedli, bo są obrzydliwością, następujące: orzeł, sęp czarny, orzeł morski, wszelkie gatunki kani i sokołów, wszelkie gatunki kruków, struś, sowa, mewa, wszelkie gatunki jastrzębi, puszczyk, kormoran, ibis, łabędź, pelikan, ścierwik, bocian, wszelkie gatunki czapli, dudek i nietoperz.

Wszelkie latające czworonożne owady będą dla was obrzydliwością.

Kpł 11, 13-20

A może,NOE (jeżeli istniał ) brał na Arkę DNA zwierząt ?

Kjurdę, wyskoczyłeś z sensownym rozwiązaniem, nie do końca kanonicznym, ale logicznie mnie to przekonuje.

Lordzie, ale Ty tak na serio bierzesz pod uwagę możliwość istnienia Noego i jego cyrku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym tysiącami gatunków na Arce nie do końca tak oczywiste... w ogóle z Arką, ale...

http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=6

Spośród wszystkich istot żyjących wprowadź do arki po parze, samca i samicę, aby ocalały wraz z tobą od zagłady. Z każdego gatunku ptactwa, bydła i zwierząt pełzających po ziemi po parze; niechaj wejdą do ciebie, aby nie wyginęły.

http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=7&werset=2#W2

Z wszelkich zwierząt czystych weź z sobą siedem samców i siedem samic, ze zwierząt zaś nieczystych po jednej parze: samca i samicę; również i z ptactwa - po siedem samców i po siedem samic, aby w ten sposób zachować ich potomstwo dla całej ziemi.

http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=92&werset=1#W1

Jak się odrzuci te zwierzęta nie żyjące w otoczeniu Noego, w końcu wątpliwe żeby biegał po całej Ziemi i zbierał gatunki z całej Ziemi, choć on zapewne w swoim przekonaniu zbierał z całej Ziemi, to możliwe, że liczba tych zwierząt stała się na tyle znośna, że możliwa do upchania na jakimś dużym statku. Przy czym potop by trzeba wtedy tłumaczyć, jak powódź na obszarze znanym Noemu i jego krewnym, a nie na całej kuli ziemskiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kjurdę, wyskoczyłeś z sensownym rozwiązaniem, nie do końca kanonicznym, ale logicznie mnie to przekonuje.

Dokładnie,to nie moje przemyślenia.Kiedyś coś takiego sugerował Alan Alford.W Bogach Nowego Milenium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie,to nie moje przemyślenia.Kiedyś coś takiego sugerował Alan Alford.W Bogach Nowego Milenium.

To się wydaje prze-in-te-lek-tu-a-li-zo-wa-ne. Dlatego, że ci pustynni kozofile nie wiedzieli o istnieniu bakterii, a co dopiero o DNA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi