Skocz do zawartości
Nerwica.com

SERTRALINA (ApoSerta, Asentra, Asertin, Miravil, Sastium, Sertagen, Sertralina Krka, Sertranorm, Seraloft, Stimuloton, Zoloft, Zotral)

shadow_no

Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

119 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      70
    • Nie
      30
    • Zaszkodziła
      19

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłam, że nie mam natręctw myślowych. Wcześniej bez sertry codziennie miałam myśli egzystencjalne. Co to będzie jak umrę, po co to wszystko, boję się.

Odeszło, jak ręką odjął normalnie. Jestem w niemałym szoku. Do tego mój nastrój jest dużo lepszy. Mogłabym nawet powiedzieć, że czuję szczęście. Na plus, oby to trwało. Jestem na dawce 100mg.

Edytowane przez Verinia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55 minut temu, Verinia napisał(a):

Zauważyłam, że nie mam natręctw myślowych. Wcześniej bez sertry codziennie miałam myśli egzystencjalne. Co to będzie jak umrę, po co to wszystko, boję się.

Odeszło, jak ręką odjął normalnie. Jestem w niemałym szoku. Do tego mój nastrój jest dużo lepszy. Mogłabym nawet powiedzieć, że czuję szczęście. Na plus, oby to trwało. Jestem na dawce 100mg.

Lek działa. Powodzenia dalej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Denial no faktycznie ciekawe...

😄

A bierzesz jeszcze jakieś leki?

Co u mnie..

DWa dni miałam jakieś przyspieszone myśli. Dzisiaj jest względny spokój i nastrój na zadowalającym poziomie, jednak ubolewam, że nie udało mi się jeszcze całkiem odstawić pregabaliny. We wtorek lekarz i poproszę ją o 75mg, żeby wolniej ją odstawiać. Lubi pregę, jednak żołądek mój cierpi i mam jakieś rewolucje... I kilka innych skutków ubocznych. Kurde, no nie wiem, cięzko się to odstawia, ale może się uda  🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi esci wg nie pomógł a nie miałem wg na nic siły. Sertralina i duloksetyna robiły E mnie zombie. Kiedyś brałem paroksetyne bardzo mi pomogła ale  biegiem czasu było gorzej. Teraz biorę fluoksetynę i myślę że to jest lęk dla mnie. Mało skutków ubocznych poza lękiem przed pierwsze 6 tygodni. Jak to przetrwasz to jest dużo lepiej. Jak długo brałes fluoksetynę i w jakiej dawce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 12.02.2025 o 16:20, Czupaczups napisał(a):

Hej. Czy ktoś przeszedł z fluoeksetyny na sertraline z powodzeniem? Niestety fluo przestało działać 😭😭 choruje na depresje i nerwice lękową. Ataki paniki i stany lekowe to moja najgorsza zmora i właśnie to chce zniwelować. 

A jak długo fluoksetyna ci pomagała? Była dobra na lęk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy jeśli brałem setre 4 lata na poczatku 50mg, potem zszedłem na 25 bardzo długi czas na podtrzymanie wystarczyło, od stycznia nawrót lęków itp, zwiększono mi do 50 mg, nadal mimo długoletniego brania mogę miec uboki w postaci zwiększonego lęku przez jakis czas? zauważyłem średnio od 5-7 godzin od zażycia największe nasilenie.  z góry dziekuje za odpowiedzi

Edytowane przez Qtomo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 12.02.2025 o 16:20, Czupaczups napisał(a):

Hej. Czy ktoś przeszedł z fluoeksetyny na sertraline z powodzeniem? Niestety fluo przestało działać 😭😭 choruje na depresje i nerwice lękową. Ataki paniki i stany lekowe to moja najgorsza zmora i właśnie to chce zniwelować. 

Ja przechodziłem,  ale próba nieudana. Fluoksetyna dzialała,  sertralina, może mniej ubocznych, ale lęku nie zlikwidowała , no i na depresję też nie pomogła. Przy 100 mg nie  mogłem spać przez miesiąc 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

59 minut temu, mio85 napisał(a):

Ja przechodziłem,  ale próba nieudana. Fluoksetyna dzialała,  sertralina, może mniej ubocznych, ale lęku nie zlikwidowała , no i na depresję też nie pomogła. Przy 100 mg nie  mogłem spać przez miesiąc 

dziekuje za odpowiedz.  Czy finalnie znalazłeś lek który Ci pomógł? 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 minut temu, Czupaczups napisał(a):

dziekuje za odpowiedz.  Czy finalnie znalazłeś lek który Ci pomógł? 🙂

Tylko fluoksetyna działa. Po zeszłorocznym poop out, właśnie do niej wracam. 7 tydzień 20 mg, było ciężko, ale dziś pierwszy dzień bez lęku więc może znowu zadziała jak kiedyś. Nie ma niestety nic podobnego do fluo. Wg mnie 5HT2C jest kluczem, a to ma tylko Valdoxan ale zawsze się bałem że za słaby. Jak nie zadziala, to może dołączę Valdoxan do fluo żeby już innych receptorów serotoninowych nie ruszać tylko ten czysty 5HT2C, którego antagonizm daje wg mądrych głów dopaminę. U mnie brakuje dopaminy zdecydowanie, ale Wellbutrin jest z kolei bardziej noradrenalinowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, mio85 napisał(a):

Tylko fluoksetyna działa. Po zeszłorocznym poop out, właśnie do niej wracam. 7 tydzień 20 mg, było ciężko, ale dziś pierwszy dzień bez lęku więc może znowu zadziała jak kiedyś. Nie ma niestety nic podobnego do fluo. Wg mnie 5HT2C jest kluczem, a to ma tylko Valdoxan ale zawsze się bałem że za słaby. Jak nie zadziala, to może dołączę Valdoxan do fluo żeby już innych receptorów serotoninowych nie ruszać tylko ten czysty 5HT2C, którego antagonizm daje wg mądrych głów dopaminę. U mnie brakuje dopaminy zdecydowanie, ale Wellbutrin jest z kolei bardziej noradrenalinowy.

Kurczę 😢 jestem przerażona bo moje fluo przestało działać po odstawieniu. Wróciłam do fluo 20mg i nic Wleciałam teraz od dwóch dni na 40mg ale żadnych skutków ubocznych jakbym cukierki łykała. Mogłabym rownie dobrze wejść na 80mg i pewnie nic bym nie poczuła i trochę mnie to martwi bo myśle jak czuc skutki uboczne to lek zadziała 😢 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.02.2025 o 21:01, Czupaczups napisał(a):

Kurczę 😢 jestem przerażona bo moje fluo przestało działać po odstawieniu. Wróciłam do fluo 20mg i nic Wleciałam teraz od dwóch dni na 40mg ale żadnych skutków ubocznych jakbym cukierki łykała. Mogłabym rownie dobrze wejść na 80mg i pewnie nic bym nie poczuła i trochę mnie to martwi bo myśle jak czuc skutki uboczne to lek zadziała 😢 

Niekoniecznie, bo ja miałem tylko uboczne rok temu jak lek nie zadziałał. Ile przerwy od fluoksetyny? Ja zrobiłem 5 miesięcy, ale to i tak mogło być za mało. Dziś znów jest lęk. Czekaj yeraz dlugo na 40 mg. Kurde za drugim razem powinien działać. Zawsze czekałem dłużej ale wchodziło finalnie. Restartowałem kilka razy na przestrzeni lat i tylko ostatnio nie zaskoczyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Alicjamartal napisał(a):

Hej, czy ktoś z was stosował tabletki lions mane ( soplówka jeżowata ) z Sertralina ? Słyszałam że może być to niebezpieczne, obecnie czekam co mój psychiatra by na to powiedział, ale może wy mieliście jakieś doświadczenie w tym temacie ?

nie bądź śmieszna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, MiśMały napisał(a):

Czy brał ktoś połączenie sertralina i bupropion? Jestem bez pracy i muszę szukać oszczędności w lekach, więc zamienić chcę trityko na coś innego.

Zażywałem, generalnie bupropion dodał motywacji ale sertralina zamula emocjonalnie.. dla mnie kiepskie połączenie ale wg lekarzy jest wtedy nie dużo interakcji.

Więcej kolizji jest z Wenlaflaksyna ale za to lepszy efekt stymulujący ponieważ Wenlaflaksyna działa na Noradrenaline a bupropion na dopaminę i to się ładnie uzupełnia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co jest lepsze na lęki typu typu, że zostanę sam, napady przeżywania samotności z płaczem i inne podobne? Sertralina czy pregabalina? Jeśli sertralina, to zoszczędzę pieniądze na predze.

Pregabalina u mnie skutecznie zapogiega  nagłym atakom lęku. Jak ją odstawiam, to one wracają i mam je niemal codziennie.

Edytowane przez MiśMały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Pawel.770 napisał(a):

Zażywałem, generalnie bupropion dodał motywacji ale sertralina zamula emocjonalnie.. dla mnie kiepskie połączenie ale wg lekarzy jest wtedy nie dużo interakcji.

Więcej kolizji jest z Wenlaflaksyna ale za to lepszy efekt stymulujący ponieważ Wenlaflaksyna działa na Noradrenaline a bupropion na dopaminę i to się ładnie uzupełnia ;)

nie zgodzę się, że serta zamula emocjonalnie (kwestia dawki 150-200mg nie "odrętwia" tak jak escitalopram 10-20mg, który jest naj kastrujący emocje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, MiśMały napisał(a):

A co jest lepsze na lęki typu typu, że zostanę sam, napady przeżywania samotności z płaczem i inne podobne? Sertralina czy pregabalina? Jeśli sertralina, to zoszczędzę pieniądze na predze.

Pregabalina u mnie skutecznie zapogiega  nagłym atakom lęku. Jak ją odstawiam, to one wracają i mam je niemal codziennie.

Pręga działa wyraźnie przeciwlękowo.. lepiej niż sertralina..

4 godziny temu, marcinzen napisał(a):

nie zgodzę się, że serta zamula emocjonalnie (kwestia dawki 150-200mg nie "odrętwia" tak jak escitalopram 10-20mg, który jest naj kastrujący emocje).

U mnie już 100 mg sertraliny zamulało ostro..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Pawel.770 napisał(a):

Pręga działa wyraźnie przeciwlękowo.. lepiej niż sertralina..

U mnie już 100 mg sertraliny zamulało ostro..

paradoksalnie 150 mg i 200mg może już nie zamulać.. ale jak zawsze wszystko zależy od konkretnego człowieka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.02.2025 o 18:06, mio85 napisał(a):

A jaką dawkę fluoksetyny brałes? Była dobra na lęk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi