Skocz do zawartości
Nerwica.com

PREGABALINA (Egzysta, Linefor, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin Accord/Mylan/ Pfizer/ Sandoz/ Sandoz GmbH/ STADA/ Zentiva, Pregamid, Tabagine)

tekla67

Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      158
    • Nie
      47
    • Zaszkodziła
      21

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, acherontia styx napisał:

Bezsenność może być jeszcze objawem z odbicia po odstawce Lorafenu. Co do pytania o pregabalinę to ona aktywizująco nie działa w żaden sposób, jeśli zależy Ci na tym, żeby bardziej wpływała na sen, to właśnie większa dawka powinna być wieczorna (z tym, że zaznaczam, że pregabalina nie ma działania stricte nasennego, także gwarancji, że to cokolwiek da nie ma). 
Jeśli chodzi o lek nasenny to w mojej opinii najlepszy jest trazodon w małej dawce, 25-50mg, bo wtedy jest najsilniejsze działanie sedujące, przy wyższych dawkach nadal może wpływać na sen, ale jednak ten wpływ jest już słabszy. Tu z autopsji mogę też powiedzieć że dawki 75-150mg trazodonu na noc mi nic nie dawały jeśli chodzi o działanie nasenne, za to po 50mg śpię jak dziecko :D  i nie ma tego całego zmulenia jak po Ketrelu. Mirtazapinę też chwalą niektórzy, u mnie się nie sprawdziła jeśli chodzi o działanie nasenne, jedyne co powodowała to nokaut taki, że nie miałam siły utrzymać otwartych oczu, ale i tak nie spałam. 

Z tym, że ja tu piszę ze swojego doświadczenia, a jeśli chodzi o leki nasenne to nic na mnie nie działało, nie ważne czy leki uzależniające czy nie, a przerobiłam prawie wszystkie.

Dziękuję. Czy trazodon można łączyć z pregabaliną ? Brałem Trittico przez 12 dni. Niespecjalnie działał nasennie, pamiętam, że i tak wybudzałem się po nim o 4 rano. Pamiętam też, że nasilał w pierwszych dniach lęk wolnopłynący przy dawce 25 mg w ciągu dnia (podobnie chyba działają początkowo SSRI). A jak wziąłem dawkę 75 mg to wylądowałem na SORze, bo myślałem, że dostałem zawału + miałem takie jakby chwilowe porażenie OUN (jakieś prądy przechodziły mi od mózgu przez biodra aż do kolana i uczucie, jakby mi ktoś nożem kroił mózg). Na SORze nic nie wykazało. Ale Trittico odstawiłem natychmiast. Dziwna sprawa. W tamtym czasie nic innego nie brałem poza doraźnie maleńkimi dawkami hydroksyzyny 10 mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, od dwóch miesięcy biorę pregabalinę na zaburzenia somatyczne i lęki. Początkowo w dawce 75-0-75, po miesiącu 75-0-150 od 5 dni 150-0150. Somaty zmniejszyły się dość znacznie. Napewno pojawiły się zaburzenia widzenia-problemy z ostrością i takie dziwne krecenie w głowie.  Lęki nadal się pojawiają nie wiadomo skąd ... bez przyczyny. Czy komuś z Was ten lek pomógł po dłuższym czasie stosowanie ? Czy nie ma sensu i prosić lekarza o coś innego?

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy inaczej reaguje. Nie potrafię przewidzieć czy on ci pomoże jeszcze czy nie.  Zapytaj lekarza skąd ten lęk. U mnie lęki się troszkę zmniejszyły, dobrze spię, i pomaga na różne nerwobóle. Czuję się lepiej.

Nie wiem skąd lęk u ciebie. 

Może za duża dawka? a na niższej dawce nie czułaś lęku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi również pregabalina nie pomaga na lęk a wręcz go zwiększa, wygląda na to że niektórzy tak mają mimo że większość ludzi sobie bardzo pregabalinę chwali. Robiłem do niej 3 albo 4 podejścia i tylko raz było ok z tym że wtedy ona mnie z jakiegoś powodu stymulowała, brałem rano 75 albo 150 mg i dobrze mi się pracowało, czułem lekkie pobudzenie i wzrost motywacji. Ale już ostatnio kiedy ją brałem powodowała tylko lęk który nie mijał z czasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, zarr napisał:

Każdy inaczej reaguje. Nie potrafię przewidzieć czy on ci pomoże jeszcze czy nie.  Zapytaj lekarza skąd ten lęk. U mnie lęki się troszkę zmniejszyły, dobrze spię, i pomaga na różne nerwobóle. Czuję się lepiej.

Nie wiem skąd lęk u ciebie. 

Może za duża dawka? a na niższej dawce nie czułaś lęku?

Najlepiej czułam się na samym początku kiedy brałam 1 tabletkę na noc 75g. Ten tydzień był wspaniały zero leków, somatów. Czułam się jak kiedyś. Moja Pani Psychiatra twierdzi że może trzeba trochę dłużej zaczekać i żebym to przetrzymała.... zobaczymy to dopiero drugi miesiąc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 12.11.2022 o 16:20, Rita@ napisał:

Najlepiej czułam się na samym początku kiedy brałam 1 tabletkę na noc 75g. Ten tydzień był wspaniały zero leków, somatów. Czułam się jak kiedyś. Moja Pani Psychiatra twierdzi że może trzeba trochę dłużej zaczekać i żebym to przetrzymała.... zobaczymy to dopiero drugi miesiąc...

Może faktycznie trzeba to przeczekać, oby się poprawiło. A ja wczoraj nie wzielam wieczornej tabletki i nie umialam zasnąć chyba do 2.00 i teraz sie boje ze jak kiedyś będę musiała odstawić to nie będę umiała spać. 

Pół nocy miałam tak że jak zasnęłam to się wybudzałam, po czym znow zasnęłam i się zaraz wybudziłam. Miałam tak lata temu gdy jeszcze miałam dziennie ataki paniki. 

Dziś już wzięłam tabletke i już mi się zaczyna chcieć spać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Czy komuś pregabalina szkodziła na serce ? Tzn wystąpiła np. tachykardia albo kolatanie serca?

ponoć to lek uspokajajacy, a ja odkąd go brałem, juz od kilku miesiecy zaczalem miec problemy z sercem

Odstawilem pregabaline i po pewnym czasie jak ręką odjął - czuje sie znacznie lepiej

Bralem w dawce 2x 100 mg dziennie. Przez pewien okres także  3x75 mg/d
Niby dawka dosyć mała. A jednak miala jakis wpływ. Psychiatra wprowadzający lek się dziwił, bo ponoć nie powinno się tak dziać z racji działania uspokajajacego leku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.11.2022 o 20:57, zarr napisał:

Może faktycznie trzeba to przeczekać, oby się poprawiło. A ja wczoraj nie wzielam wieczornej tabletki i nie umialam zasnąć chyba do 2.00 i teraz sie boje ze jak kiedyś będę musiała odstawić to nie będę umiała spać. 

Pół nocy miałam tak że jak zasnęłam to się wybudzałam, po czym znow zasnęłam i się zaraz wybudziłam. Miałam tak lata temu gdy jeszcze miałam dziennie ataki paniki. 

Dziś już wzięłam tabletke i już mi się zaczyna chcieć spać.

Na mnie działała sennie tylko na początku. Teraz mogę wziąść i  nie idę zaraz spać. Chociaż przy ostatnim podwyższeniu dawki rano chodziłam jak zombii ... dziś mam w końcu taki dzień ze w końcu było w miarę ok. Czułam się całkiem dobrze w porównaniu do ostatnich miesięcy może zaczyna działać jak powinna.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Wam! 🙂

przez prawie dwa lata brałam pregabalinę.

Aktualnie jestem w piątym dniu odstawiania...

Dawka była mała bo 2x75mg.

teraz biorę tylko 75mg rano.

Chciałabym spytać czy bóle głowy, ciała, mdłości to norma przy odstawianiu?

Ogólnie kiepsko się czuję... I już nie wiem czy to wynik zmniejszenia leku czy dolega mi coś innego... 🙄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.11.2022 o 23:26, Nataladg napisał:

Witam. Czy ktoś z was przy nerwicy miał takie okropne drżenia wewnątrz ?

Ja mam. Ale nie wiem od kiedy bo zauważyłam to dopiero kilka dni temu. 

..

ale czy one są okropne, nie powiedziałabym

Edytowane przez zarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.11.2022 o 23:26, Nataladg napisał:

Witam. Czy ktoś z was przy nerwicy miał takie okropne drżenia wewnątrz ?

Ja mam tak od dłuższego czasu. Nie mam pojęcia jak się tego pozbyć. Czym bardziej się na tym skupiam tym bardziej to dokucza. Oprócz drżenia odczuwam straszny ścisk w klatce piersiowej. Naprawdę można zwariować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MuminIDM Poprawę odczułam na początku brania Pregabaliny, brałam małe dawki bo tylko 75mg ale to dlatego że jestem wrażliwa na nawet takie małe dawki. Obecnie lekarka każe brać 2x 75mg. Myślę że działa nadal ale już na codzien tak nie odczuwam jak na początku. Pewnie to działanie w tle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tydzień temu psychiatra zwiększył mi dawkę pregabaliny z 150-0-150 do 150-0-200, 200-0-200 itd zeby zwiekszyc do 600 dziennie.
Po pierwszym dniu jak wzialem 200 wieczorem to mnie wzielo na spanie i po obudzeniu miałem mdłości.
Doszedłem do 200-0-200 ale czuje sie fatalnie. Budze sie rano jestem zmeczony, cały dzień mam mdłości i wzdęcia.
I myśle czy to przez zwiększenie tej pregabaliny czy coś innego? W ulotce są wypisane te wszystkie gastryczne skutki uboczne, jednak do tego momentu ich nie miałem. Jest to możliwe że one po czasie sie pojawiły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, MuminIDM napisał:

Siema. Orientuje się ktoś czy biorąc 150 mg klomipraminy, można dorzucić pregabaline? A jeśli ktoś tak brał to w jakich dawkach ? 

Właśnie. Trochę czasu już minęło. I jak się czujesz na tej klomipraminie? Coś już lepiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, ProstyUser napisał:

Właśnie. Trochę czasu już minęło. I jak się czujesz na tej klomipraminie? Coś już lepiej?

Siema. No właśnie trzęsie dalej jak alkoholika. Lęki jakby mniejsze, ale to drżenie i napięcie klatki piersiowej daje się we znaki. Dlatego szukam czegoś żeby może dodać do tej klomipraminy? Chyba że to od niej , można zwariować od tego myślenia. Mam takie drżenie niekiedy że ledwo na nogach można ustać. Jakbym miał spadek cukru czy coś ? Ale mierze cukier wtedy i mam koło 75 , trochę niski ale w normie. Po zjedzeniu czegoś słodkiego , drżenie zmniejsza się , ale i tak nie do końca tylko do jakiegoś stopnia i tak później trwa. Cukier zawsze na czczo mam w normie koło 95 . I bądź tu mądry . 16 stycznia idę na wizytę, tylko w sumie po co ? Nie wierzę już w żadne leki. Żaden mi nie pomógł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, MuminIDM napisał:

Siema. No właśnie trzęsie dalej jak alkoholika. Lęki jakby mniejsze, ale to drżenie i napięcie klatki piersiowej daje się we znaki. Dlatego szukam czegoś żeby może dodać do tej klomipraminy? Chyba że to od niej , można zwariować od tego myślenia. Mam takie drżenie niekiedy że ledwo na nogach można ustać. Jakbym miał spadek cukru czy coś ? Ale mierze cukier wtedy i mam koło 75 , trochę niski ale w normie. Po zjedzeniu czegoś słodkiego , drżenie zmniejsza się , ale i tak nie do końca tylko do jakiegoś stopnia i tak później trwa. Cukier zawsze na czczo mam w normie koło 95 . I bądź tu mądry . 16 stycznia idę na wizytę, tylko w sumie po co ? Nie wierzę już w żadne leki. Żaden mi nie pomógł.

Aha no to sam jestem ciekawy co ci lekarz powie. Z drżeniem nie spotkałem się jeszcze na podobnych lekach. A miałeś to drżenie i napięcie przed braniem klomipraminy? Może to jakiś objaw choroby fizycznej?

Edytowane przez ProstyUser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 10.12.2022 o 22:23, leafy napisał:

Tydzień temu psychiatra zwiększył mi dawkę pregabaliny z 150-0-150 do 150-0-200, 200-0-200 itd zeby zwiekszyc do 600 dziennie.
Po pierwszym dniu jak wzialem 200 wieczorem to mnie wzielo na spanie i po obudzeniu miałem mdłości.
Doszedłem do 200-0-200 ale czuje sie fatalnie. Budze sie rano jestem zmeczony, cały dzień mam mdłości i wzdęcia.
I myśle czy to przez zwiększenie tej pregabaliny czy coś innego? W ulotce są wypisane te wszystkie gastryczne skutki uboczne, jednak do tego momentu ich nie miałem. Jest to możliwe że one po czasie sie pojawiły?

Może tak być po zwiększeniu dawki. Mi neurolog zapisał ten lek dawno temu i ogólnie czułam się po nim źle. Po za tym trzeba było zwiększać dawki bo szybko te mniejsze przestawały jakby działać, o ile w ogóle działały 😏 ostatecznie ja musiałam zrezygnować z jej brania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 10.12.2022 o 22:23, leafy napisał:

Ja brałem przez tydzień 75-75-75. Jak powiedziałem psychiatrze, że spoko to od razu wszedłem na 600. Biore 150-150-300. Uwielbiam ten lek i ten stan, kiedy ledwo dochodzę do łóżka, zamykam oczy i śpię.W końcu się wysypiam po latach męczarni. a lęki poszły precz. Żadnych skutków ubocznych oprócz masakrycznego spadku libido. No ale to chyba raczej po Wenlafaksynie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 14.12.2022 o 02:33, ProstyUser napisał:

Aha no to sam jestem ciekawy co ci lekarz powie. Z drżeniem nie spotkałem się jeszcze na podobnych lekach. A miałeś to drżenie i napięcie przed braniem klomipraminy? Może to jakiś objaw choroby fizycznej?

Coś ostatnio drżenie zmniejszyło się. Nie wiem może to było cały czas spowodowane powolnym zwiększaniem dawki. Ale czy możliwe żeby zwiększenie dawki co dwa tygodnie o 25 mg dawało takich drżeń? Biorę jeszcze betabloker bisocard 2.5 . Nie wiem czy nie zmienić na propranolol lub metoprolol, bo z tego co czytałem działają one też na somaty nerwicowe dodatkowo a zwłaszcza na drżenie. Tylko muszę to z jakimś kardiologiem obgadac. Biorę betabloker że tak powiem asekuracyjne, bo niby serce zdrowe ale pojawiają się takie pojedyncze potkniecia serca. Pewnie to doskonałe znacie. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi