Skocz do zawartości
Nerwica.com

WENLAFAKSYNA (Alventa, Exyven, Efectin ER, Efevelon SR, Faxigen XL, Faxolet ER, Lafactin, Oriven, Prefaxine, Symfaxin ER, Velaxin ER, Venlafaxine Aurovitas/ Bluefish XL, Venlectine)

Miss Worldwide

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 6.11.2025 o 06:44, Verinia napisał(a):

Dkbrze, że potrafisz spojrzeć na ten stan euforii i pobudzenia krytycznie, bo to faktycznie wcale takie cudowne nie jest.

Bez lekow przeciw depresji źle z lekami... Też. Nie wiem co Ci poradzić. Najlepiej byłoby zdiagnozować bądź wykluczyć ChAD. 

A miales takie pobudzenie BEZ leków kiedyś?

Nigdy takiego pobudzenia po antydepresantach nie doświadczyłem, byłem bardziej stonowany, no można to nazwać trochę stanem euforii bo daje kopa do działania, tylko jak dla mnie jest po prostu sztuczne. 

A w jaki sposób można zdiagnozować bądź wykluczyć ChAD?

W dniu 6.11.2025 o 13:22, daammk1 napisał(a):

To bierzesz escital czy wenla? Po czasie to pobudzenie powinno minąć, a jak nie to zmieniaj lek na coś przeciwlękowego bardziej.

Wenle brałem tylko kilka dni ale ten stan był totalnie nie do zniesienia, wróciłem do escitalopramu licząc na to, że może faktycznie to pobudzenie minie, doraźnie wspieram się hydrokysyzyną w ciężkich sytuacjach benzo ale tylko doraźnie. 

Jak długo taki stan pobudzenia może się utrzmywać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.10.2025 o 10:06, Justyna1980 napisał(a):

Właśnie boję sie brać ją dluzej zeby pozniej nie bylo gorzej z odstawieniem , pytałam o wyższa dawkę ale mowi ze mam zostać przy 150mg a to ze mi sie nic nie chce to  po prostu "dochodzę do siebie" męczy mnie ta niechęć w ogóle.... przytylam sporo , i mam problemy ze spaniem.

Ja na Twoim miejscu nie próbowałabym jej odstawiać po pół roku brania, też jestem na dawce 150mg i czuję jakbym w miejscu stanęła, nie chce mi się nic, znowu dużo leżę, ale daję czas temu lekowi. Kolejna wizyta za 3 miesiące więc zobaczymy co będzie do tego czasu. Mam lepsze i gorsze dni, ale napewno jest lepiej niż było kiedyś. Za szybko chcesz lek odstawić jak na moje oko. Ja kiedyś brałam inne leki 8 miesięcy i odstawiłam to po 3 miesiącach miałam taki nawrót depresji że z łóżka ponad miesiąc nie wychodzilam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Nieznajomaxz napisał(a):

Ja na Twoim miejscu nie próbowałabym jej odstawiać po pół roku brania, też jestem na dawce 150mg i czuję jakbym w miejscu stanęła, nie chce mi się nic, znowu dużo leżę, ale daję czas temu lekowi. Kolejna wizyta za 3 miesiące więc zobaczymy co będzie do tego czasu. Mam lepsze i gorsze dni, ale napewno jest lepiej niż było kiedyś. Za szybko chcesz lek odstawić jak na moje oko. Ja kiedyś brałam inne leki 8 miesięcy i odstawiłam to po 3 miesiącach miałam taki nawrót depresji że z łóżka ponad miesiąc nie wychodzilam

Nie chce się bo lęk w tej dawce działa max na serotoninę , na 225 mg to ładnie już rusza dupe ten specyfik 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, Grouchy napisał(a):

No biorę od zeszłego wtorku 225 i jakoś nie czuję aby mi coś ruszało. Nie czuję się źle, ale żebym dostał kopa w tyłek i natchnienie to nie powiedziałbym.

A ten lek na mnie działał tylko początkowo. Potem już czułam tylko niepokój 

W sumie nadal czuję się źle ale przynajmniej bez lęku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi