Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa

Etna

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry! :papa:

Dzisiaj to jest dopiero upał...

Na lekcji religii Pani katechetka pyta dzieci:

- Co to jest konkordat?

Nikt nie umie odpowiedzieć, więc zadaje pracę domową, by zapytać o to rodziców.

Przychodzi Jaś do domu i pyta tatę:

- Tato, co to jest konkordat?

- A to jest taki owad Jasiu – odpowiedział tato i wyjaśnił dziecku.

Na następnej lekcji Pani pyta, czy ktoś pytał rodziców i czy wie co to jest konkordat?

Zgłasza się Jasio i mówi:

- Proszę Pani, to jest owad!

- Jak to owad Jasiu? – pyta zdziwiona katechetka.

- A bo tatuś powiedział, że lata mu to koło dupy!

JERZY62, mnie też to lotto! :bezradny::silence:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tosia_j, ja też /dzisiaj zasnęła przed 7 /. Kiedyś nieprzespana noc nie miała dla mnie znaczenia, ale od dłuższego czasu po prostu słaniam się w dzień :(

JERZY62, ma niską kwasowość... https://www.tommycafe.pl/pl/ameryka-poludniowa/309-kawa-brazylia-santos-sc-17-18.html#/waga-250g :yeah: Odnalazłam ją dzięki kosmostrada, skorzystałam z Jej podpowiedzi, jakiej kawy szukać, by nie mieć własnie tego zakwaszenia. Po tej nie mam tego odczucia :D Polecam :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

misty-eyed, La Brasiliana Marfisa.

Co do utrzymywania równowagi kwasowo-zasadowej - soda np. jako "woda sodowa". Co się tyczy samej sody to ma setki domowych zastosowań i polecam zwrócić na nią uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry Spamowa!

Po pracy musiałam potuptać po jedzenie dla psa ( wciąż czekam na dostawę dużego wora) i sama wizja była z lekka przerażająca, bo zgrzałam się tylko idąc do pracy ( na szczęście mam tam chłodek i zresetował mi się termostat). Ale o cudzie zerwał się wiatr i nawet całkiem przyjemnie nam się szło z futrzakiem ( nie kładł się ostentacyjnie na środku ulicy, znaczy temperatura ok ;) ).

Przypomniałam sobie, że na trasie pani na sezon truskawki kaszubskiej rozstawia stoisko i załapałam się na przedostatnią kobiałkę! I są dobre!!!

Jak odsapnę to je przygotuję do zamrożenia, a resztę pożremy. :105:

C&S, Zobacz, udało mi się, a myślałam że będę skazana na kompoty, ciasta i koktaile z truskawkami!

A tak stan psychiczny bez zmian, stan fizyczny - na stracie - ukruszył mi się ząb. Zbieram się zadzwonić do dentysty. :roll:

misty-eyed, Cieszę się, że w kawce jesteś rozsmakowana, zawsze to mała przyjemność do kolekcji. :smile: Ja niestety ostatnio musiałam pójść na ustępstwo i kupić jeden worek mieszanki z robustą, bo chłopaki lubią tego kopa, no i nie smakuje mi i mam po niej herzklekot. Ale już się kończy. :great:

misty-eyed, tosia_j, No nie wiem co to jest, ale też dziś nie za bardzo spałam...

Ja może z całkiem fajnego teoretycznie powodu, bo zastanawialiśmy się wieczorem nad wakacjami i chyba sama myśl o podróży mnie już rozchwiała. :roll:

mirunia, Widzę letni avek? :great: Jak Kochana upał znosisz, udaje się przestawiać na tryb - gorunc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C&S, nie piję, bo nie mam problemu z zakwaszeniem organizmu, ponieważ stosuję inne środki. Używam sody jako płukanki do gardła, do zębów-czasami, do okładów, przypalonych garnków itd...

kosmostrada, masz rację Kochana. Filiżanka pysznej kawy po śniadaniu to ogromna przyjemność dla nas obojga. Zawsze Mąż przygotowuje... A jej zapach / mielona na bieżąco/ czują nawet sąsiedzi :D

Ja ostatnio naprawdę źle się czuję, a wszystko za sprawą problemów z kręgosłupem szyjnym, słabymi mięśniami szkieletowymi. To z kolei nakręca lęki... Jednak nie poddaję się, wychodzę. Wieczorem, mimo wszystko, nie rezygnuję z szybkiego marszu. Niech dzieje co chce, trudno... Najwyżej usiądę na trawie / w przypadku upadku/, będę czekała na pomoc :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

misty-eyed, kosmostrada, dzięki Dziewczynki za aprobatę mojego letniego avka! :uklon:

Bardzo mi przypadł do gustu, taki właśnie ciepły, pachnący kwiatami i rozgrzanym powietrzem...

kosmostrada, wczoraj było bardzo ciepło, ale dzisiaj to już gorunc, przedsionek piekiełka. :D

Oswajam się z tym, bo ponoć końcówka czerwca ma być już z "salonem piekła" - tak dzisiaj słyszałam.

W pracy mam fajnie, w domu też... gorzej z wyjściem po tzw. bułki do sklepu (tak a propos nie jadam ;) ). Ale może przeżyjemy, bo już niejedno lato takie było.

Kreacje letnie, zwiewne przygotowane :mrgreen: - trza je przeca pokazać kiedyś... :105:;)

Co do spania dzisiejszej nocy, to ja też wierciłam się nad ranem, budziłam, aż wreszcie wstałam o 5.30 myśląc, że już ok. 7. Do południa miałam piasek w oczach i kręciołki w głowie. :bezradny:

Dostałam dzisiaj przesyłkę z materacem, podrzucił mi pan kurier do pracy, wniósł do pokoju, super! :tel2:

W zamian obiecałam bardzo pozytywną ocenę w necie na jego temat - był uradowany i polecił się na przyszłość. :D:yeah:

Kosmo, truskawki w tym roku kwaśne, piękne, duże, ale kwasota. Też zamroziłam zmiksowane w pudełeczkach, będą do koktajli i naleśniorów.

A do ryżu, czy makaronu, usmażyłam taką rzadką konfiturę z całych truskaw. Będzie zapach lata zimą.

Zdradzisz te wakacyjne plany, co spać nie dały? :105:

tosia_j, może dzisiaj uda Ci się pospać, bo praca i bezsenność są do luftu. :zonk:

Pani Lato w całej krasie :105:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tosiu_j, zrozumiałam, do tego nawiązałam.

Ja też maszeruję sama. Znajoma chciała się przyłączyć, ale ja wychodzę po to, by się zrelaksować, a znając Ją, wiem, że nie byłby tak...

JERZY62, ja wychodzę w zależności od pogody, temperatury. Zazwyczaj po południu... Wieczorem też zdarza się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mirunia, Ano właśnie podoba mi się takie pozytywne podejście - lato to czas innej garderoby, zawsze jakieś urozmaicenie. Ja też już dziś wyciągnęłam z letniego kartonu zwiewną cieniutką białą koszulę w stylu hippisowskim, do tego szerokie postrzępione dżinsy, paseczkowe jasne sandałki, a Ty wyciągaj te wszystkie swoje kwieciste kiecki i będziemy jak z Woodstocku. :great: Ciemnym rzeczom mówimy chwilowo nie. :smile:

Co do urlopu - mamy tydzień wspólnie do zagospodarowania w sierpniu. Kombinujemy z tanimi liniami... ( zwykle sami sobie organizujemy wszystko, transport, noclegi itp., taniej i bardziej ekscytująco).Zobaczymy, liczymy piniondz. :roll:

Taką konfiturę planuję zrobić z następnej partii, też lubię!

Czekam na wrażenia z nowego komfortu spania. :smile:

misty-eyed, Jak dobry kierowca, który odruchowo skanuje otoczenie przewidując, gdzie ewentualnie zjechać w razie niebezpieczeństwa, Ty bierz pod uwagę, gdzie fiknąć. :bezradny: Daje to poczucie kontroli vide człowiek lepiej się czuje, choć najprawdopodobniej sytuacja nie będzie miała miejsca.

JERZY62, To co, dziś 19.30 będzie godziną Zero i wszyscy wychodzimy na spacer? Każdy w swoim tempie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi