Skocz do zawartości
Nerwica.com

Zespół PSSD-dysfunkcje seksualne spowodowane zażywaniem SSRI

media

Rekomendowane odpowiedzi

tak się składa,że leki brałem wiele lat i znam ten problem. Na terapii dowiedziałem się, że to kwestia i leków i głowy. Stąd moje pytanie. Żartów sobie nie robię, wręcz przeciwnie…seksuolog wyraźnie powiedziała, że potrzeba skorygować leki i popracować z Partnerką już stricte „pod kołderką” 🙂 

Jeszcze ważna kwestia to używki, przebodzciwanie a nawet dieta oraz ruch fizyczny. Higiena snu również jest istotna w temacie sprawności seksualnej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.02.2025 o 23:00, innaniżinne napisał(a):

nie, nie miałam antybiotykoterapii zaraz po fmt. wtedy miałam dietę low fodmap podejście drugie.

Sibo leczyłam 2 razy wcześniej. 

Teraz biorę probiotyki od paru miesięcy. Zrobiłam też badania mikrobioty właśnie. W nich wyszedł mi też przerost tych ''dobrych'' bakterii, dysbioza i candida. Jest lista na tych wynikach badań konkretnych szczepów i ile tego jest, czy to dobry poziom czy nie. Rozpiska zaleceń leczenia i celowanej probiotykoterapii.

Nie biorę obecnie losowych probiotyków. Tylko takie ''z wyższej'' półki. 

Hej, czy mogłabyś udzielić mi informacji najlepiej prywatnie gdzie dokonywalas zabiegu fmt? Jaki był całkowity koszt i jak wyglądala procedura? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 22.03.2025 o 16:34, mio85 napisał(a):

A miał ktoś problem będąc na Ssri z przedwczesnym wtryskiem? Przecież to absurdalne, powinny opóźnić orgazm i wytrysk, a u mnie jest odwrotnie. 3 miesiące na fluoksetynie i wcześniej na innych Ssri też miałem z tym problem.

Ja mam tak od paru lat, odkąd odstawiłem paroksetyne po kilku latach brania, pojawił się PW, od tamtej pory brałem juz 3 inne ssri i dalej jest ten problem, wcześniej przed ani w trakcie stosowania paro nie miałem problemów seksualnych, natomiast od tamtego odstawienia wszystko się popsuło i ten stan był dla mnie taka trauma ze w sumie wycofałem się z sexu, do dziś mam problemy i każde zbliżenie powoduje mega stress, czuje sie jakbym się rozpadał. Nie wiem czy to pssd czy nie ale widzę zależność między odstawieniem leku a pojawienie się problemów, dodatkowo wydaje mi się ze to jest spowodowane ten PW z problemami z erekcja, byłem u urologa i niby wszystko ok, dal mi adalift na potencję i po tym jest trochę lepiej, ale generalnie całe moje życie seksualne runęło w gruzach i do dziś jestem tym mega sfrustrowany

Edytowane przez zoom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.03.2025 o 11:00, Duży7 napisał(a):

Na terapii to będzie bredzić wszystko co pasuje pod dalszą terapię. Niech terapeutka cię wyleczy . W końcu jest od tego . Nie ? Popatrz pan

Idealnie to kolega ujął 

Edytowane przez Lukashek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo taka jest prawda. Terapia to nic innego jak żerowanie na czyjejś chorobie . Rzecz jasna podstawowym aksjomatem jest tu korzyść terapeuty zawsze finansowa. Co to za określenie że to problem głowy? No głowy bo ja się leczy ale co konkretnie i jak to definitywnie rozwiązać? A to panieeee długotrwały proces. Później jak wydoi pacjenta to sprawi by pojawiła się frustracja brakiem efektów i pacjent by zrezygnował. Sam zrezygnował . Fajnie prawda? A problem powstał od SSRI ! Co one zmieniły? A no wrażliwość receptorów a poprzez to równowagę w innych ukl neuroprzekaźników .  Co więcej im dłużej się leczę tym bardziej widzę że nie leki są przydatne a tarczyca miesza . I nie ważne że wyniki w normie . Po raz nie wiem 20 ? Sprawdziłem że zmianą dawki euthyroxu nawet kosmetyczna nie wywołując zmian w wynikach choćby o 15 proc wywołuje ogromne zmiany samopoczucia . Nie tylko TSH a bardziej proporcje ft4 i ft3 w tym i proporcje do TSH mają znaczenie . Gdy więcej euthyroxu tym konwersja obniża się więcej ft4 mniej TSH a ft3 delikatnie faluje i libido spada . Gdy zmniejszyć libido rośnie . A czemu ? A bo euthyrox podkręca metabolizm też np testosteronu . Choć to nie jest jedyny aspekt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Duży7 kolego a jaka jest Twoja opinia o buspironie czy Twoim zdaniem ten lek rzeczywiście działa na dopamine czy nie? 

A jak nie to jakikolwiek działa na Ciebie żeby seksualnie coś się chciało i była przyjemność? 

Z góry dzięki 

Edytowane przez Lukashek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie, dlaczego u mnie stosowanie Brintellixu przez 4 miesiące spowodowało zaburzenia termoregulacji (brak pocenia się normalnie kroplami), brak wilgoci w śluzówkach (nos, gardło, płuca - brak mokrego kaszlu i zaleganie wydzieliny), wzrost ciśnienia, drgawki, zimno po orgazmie, a jednocześnie niskie libido, zaburzenia erekcji, niemożność wzięcia pełnego oddechu, kołatanie serca, sucha skóra, nie przeziębiam się, a alkohol przestał działać tzn. śpiący jestem, czasem czuję niepokój, ale nie mam euforii, humoru, nie kręci mi się w głowie, a w dodatku mam przytłumione uczucie pójścia do toalety - nie czuję normalnego parcia na pęcherz. Co to się mogło porobić? Czuję się jakiś rozregulowany. Nawet słuchanie ASMR nie powoduje gęsiej skórki, masaż tajski nie wprowadził mnie w stan głębokiego relaksu. Jestem ciągle spięty, ale nie mam depresji 🙂 

Spamilan został mi przepisany, żeby odwrócić ten stan. Trochę się obawiam brać kolejnej chemii. Tamto brałem niby na zaburzenia lękowe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi