Skocz do zawartości
Nerwica.com

LAMOTRYGINA(Epitrigine, Lamilept, Lamitrin, Lamitrin S, Lamotrix, Symla)

turkawka

Czy lamotrygina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

105 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy lamotrygina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      76
    • Nie
      24
    • Zaszkodziła
      14

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dość tych problemów z lekami. Mój lekarz jest nieodpowiedzialny.

Lamotrygina jest na padaczkę i CHAD. Ale biorę go i dobrze na nim rokuję. 

Ale mądry lekarz  mój zapisywał mi nie na 100% pomimo, że nie choruję ani na padaczkę ani na Chad.

No i ostatnio psychiatra mój ogarnął, że jednak źle robił i musi mi przepisać na 100%. A w aptece teraz się pytali dlaczego tak itd. To mama mówi, a aptekarz że w takim razie trzeba zapłacić różnicę jaka była przy tej pomyłce. Nie było tego dużo, bo 70 zł. Ale no... i teraz zamiast za lek płacić z 9 zł będę płacić niecałe 40zł, na miesiąc wyjdzie 80 zł za jeden lek. A gdzie reszta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, acherontia styx napisał(a):

Wiedziałaś, że masz niesłuszną refundację.

właśnie tego nie wiedziałam i dowiedziałam się dopiero parę dni temu.

lamo biorę 3 dziennie i obliczyłam sobie jakby to na miesiąc wypadało. Żadne niecałe 50 zł. Może w twojej aptece tak, ale u mnie lamo 100 mg kosztuje niecałe 40 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero co odstawiłem lamotryginę którą brałem dwa lata w dawkach 200-400 mg i nie odczuwam tego wcale, ani śladu problemów. Tak jak biorąc ją nic nie czułem tak i po odstawieniu nic się nie dzieje. Jednak w moim wypadku nie umywa się do karbamazepiny która działa na mnie nawet doraźnie, a próbowałem wszystkich stabilizatorów w tym nawet topiramatu, który pamiętam że bardzo ciężko wchodził ale ostatecznie było czuć sporą różnicę na plus, chociaż było to tak dawno że nie pamiętam nawet dlaczego przestałem go brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno dostałem lamictal jako dodatek do SSRI i już po tyg czuje działanie, narazie dawka tylko 25mg niedługo zwiększam do 50mg. Mam takie pytanie do Was, którzy macie już większe doświadczenie z tym lekiem, czy on sam bez SSRI wystarcza w waszym przypadku na nerwicę i lęki czy niekoniecznie i musi być brany razem z jakimś antydepresantem. Dzięki i pozdro 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to jest jakaś tajemnica ? Mi chodzi o to między innymi czy zwiększenie dawek już branych leków przez kilka lat ma jeszcze sens w powrocie do zdrowia ? Czy raczej nie liczyć na cud?  To jest narazie krótko ale czy w ogóle jest sens 

Rozumiem ,modyfikowałas dawki więc czy też byłaś w sytuacji że brałaś tyle i tyle i zwiekszlalas z powodu nawrotu choroby lub gorszego samopoczucia na wyższe dawki i czy to pomogło ? Czy odrazu zmiana leków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, ateneczkap777 napisał(a):

Ale to jest jakaś tajemnica ? Mi chodzi o to między innymi czy zwiększenie dawek już branych leków przez kilka lat ma jeszcze sens w powrocie do zdrowia ? Czy raczej nie liczyć na cud?  To jest narazie krótko ale czy w ogóle jest sens 

Rozumiem ,modyfikowałas dawki więc czy też byłaś w sytuacji że brałaś tyle i tyle i zwiekszlalas z powodu nawrotu choroby lub gorszego samopoczucia na wyższe dawki i czy to pomogło ? Czy odrazu zmiana leków.

Tutaj nikt ci tego nie powie czy ma sens w odniesieniu do Ciebie. 

Nawet jak otrzymasz odpowiedź jak na kogoś działało to nie znaczy że u Ciebie będzie podobnie. Z prostej przyczyny...leki na każdego działają inaczej. Najlepsze rozwiązanie to dobry lekarz i ufnosc w jego leczenie Ciebie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie bardzo podobna sytuacja. Lata doświadczeń spowodowały ,że czasem moje dawki które proponowałam okazywały się być ok . Zresztą z sama lamotrygina było tak że już traciłam nadzieję co może mi pomóc przy anafranolu u ja ją zasugerowalam lekarzowi i to był strzał w 10. 

Masz może natrętne myśli?

I u mnie lamotrygina przepisana właśnie była jako ten wspomagacz do anaftanilu ,który grał główne role. Lamotrygina mnie wyciszala ,mniej się wszystkim przejmowałam ale na natrętne myśli anafranil pomogl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biore ten lek od sierpnia teraz dwa razy 100mg. Doktor kazała zrobić mi badanie krwi chodzilo o wątrobe, ale zrobiłam jeszcze kilka badań i wyszło, że mam za mało białych krwinek i kilka innych wskażników krwi przekroczylo normy. Teraz mam powtórzyć badanie. Czy ktoś też tak miał? 

Ogólnie zdaje się, że nie mam skutków ubocznych, teraz podniesieniu dawki do 200mg odczuwam  wieczorem jak stoje słabośc w nogach, coś jak padanie z nóg ze zmęczenia. Z tym, że przy najwiekszym zmęczeniu tak nie miałam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Minęły 2 tyg. od odstawienia lamotryginy

A jaką dawkę brałaś?

6 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Wrócić do niej niestety na razie nie możemy.